15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://wellmatt.com/blog 300 true
Önceki Yazı
Çocuklar İçin Yatak Seçimi: 2 Yaş Sonrası için Yatak Seçimi?
Sonraki Yazı
Alerjisi Olanlar Hangi Anti Alerjik Yatakları Tercih Etmeli?

Bel ve Vücut Ağrılarına Göre Yatak Seçimi Nasıl Olmalıdır?

Sağlıklı bir yapıda olmak için uyku kalitesinin büyük önemi bulunmaktadır. Bu bakımdan yatakta geçirilen süre büyük önem taşımaktadır. Çeşitli eklem ve kas rahatsızlığı yaşayanların çoğunluğu yanlış yatak seçiminden ötürü bu türden rahatsızlıkları yaşadıklarından ötürü ağrılara göre yatak seçimi yapmak rahatlatıcı ve sağlıklı bir uyku sunacaktır. Azımsanmayacak denli önemli olan bu konu özellikle çok sık ağrı yaşayanlardan ağrı yaşamak istemeyenlere kadar herkesi ilgilendirmektedir. Çünkü yanlış yatak seçimi ile büyük sorunlar yaşayabilirsiniz.

Ortopedik Yatak Modellerimizi inceleyin. Full Ortopedik Yatak Modelleri ve Fiyatları

Yataktan Kaynaklı Vücut Ağrıları Niçin Oluşur?

İnsan yaşamının azımsanmayacak bir kısmı, üçte biri uykuda geçer ve uyku insan yaşamının tüm süresi boyunca büyük önem taşımaktadır. Uyku kalitesi düşük olduğunda yorgunluk, can sıkıntısı, enerjiden yoksunluk gibi psikolojik durumların yanında özellikle fiziksel açıdan büyük zararlar bulunmaktadır. İyi bir uyku için ise en önemli nokta doğru yatak tercihinden geçmektedir. Piyasa koşullarında çok fazla yatak bulunmasına karşılık, doğru olan yatağı seçmek oldukça zorlu olabilmektedir. Çünkü yatak tercihinde bulunacaklar özellikle yatağın sunacağı yararları tam olarak bilememektedirler. Bunun yanında salt fiyatının temel alınması ile de uyku kalitesi için düşük yataklar tercih edilebilmektedir.

Detaylı Bilgi İçin ”Ağrılara Göre Yatak Seçimi” Yazımızı Mutlaka İnceleyin.

Böylesi durumlarda yani yanlış yatak seçiminde vücut ağrılarının görülmesi kaçınılmazdır. Yataktan kaynaklı ağrılar vücudun doğru pozisyonu almamasından, özellikle omurga sisteminin yanlış pozisyonda bulunmasından kaynaklanır. Dinlendirici bir uyku için uyku süresi boyunca vücudun desteklenmesi, omurganın rahat edeceği bir pozisyonda olması ve aynı zamanda da kas yapısının rahatlaması gerekir. Gün boyunca tüm eylemlerde kaslar sürekli yıpranırlar ve yenilenmeleri için uykuya ihtiyaç duyarlar. Ancak yenilenmeleri için uyku boyunca üzerlerinde hiçbir baskının olmaması gerekir. Yanlış yatak tercihinde özellikle vücut doğal pozisyonu bozulduğu için belirli noktalara daha fazla ağırlık binmesine neden olabilmektedir. Ağırlık binen kısım ise gece boyunca çalışarak, sabah olduğunda ağrılı bir şekilde uyanmanıza neden olmaktadır. Uykudan kaynaklı kas ağrılarının en büyük nedeni budur.

Bir diğer durum ise iskelet sisteminde görülen ağrılardır. Bu ağrıların çok büyük kısmı ise omurgadan kaynaklanmaktadır. Özellikle omurganın destekleyici olmayan yataklarda fıtık başta olmak üzere çeşitli ağrılara neden olduğu bilinmektedir. Bunun yanında skolyoz, boyun ağrısı, eklem ağrıları da yaygın olarak görülmektedir. Bu tür ağrılar duyuyorsanız ya da farklı sebeplerden ötürü oluşmuş ise ağrılara göre yatak seçimi yaparak dinlendirici ve rahatlatıcı bir şekilde uyuyabilirsiniz.

Omuz Ağrısı Ile Uyananlar Hangi Yatakları Tercih Etmeli” Yazımızı da Mutlaka İnceleyin.

Bel Ağrısı Olanlar İçin Yatak Seçimi

İnsanlar arasında özellikle yataktan kaynaklanan en sık ağrıların başında bel ağrısı gelmektedir. Bel ağrısı yaşam kalitesini çok fazla oranda düşürür ve özellikle katlanılmaz sancılara neden olabilmektedir. Sadece uyku esnasında uykunun bölünmesini değil, uyandıktan sonra da hareket kısıtlamalarına neden olabilmektedir. Her ne kadar bel ağrısının oluşması için pek çok neden bulunuyor olsa da yanlış yataklar bel ağrılarını daha fazla arttırabilmektedir. İskelet sisteminde omurga bir bütün olduğu için bel ağrısı omurgada meydana gelen bir rahatsızlık ya da özellikle diskler içinde sıkışmalardan kaynaklanabilmekte çoğu zaman da bel fıtığı olarak görülebilmektedir.

Bel ağrısı olanlar için yatak seçimi bu bakımdan bel bölgesinde rahatlamaya sebep olacak, vücut ağırlığını dengeleyecek ve aynı zamanda da omurgayı doğru olarak destekleyecek yatak türlerinden oluşmalıdır. Bu bakımdan visco ve lateks yataklar bel ağrısı olanlar için öne çıkan yataklardır. Visco yataklar, omurga arasındaki disklerin doğru şekilde pozisyon bulmasına yardımcı olmaktadırlar. Visco malzemesi, yapısı gereği vücut şeklini alır ve bu sayede kişinin sırtının tam olarak kavranmasına yardımcı olur. Tam bir kavrama ise uyku boyunca omurganın doğal pozisyonunu korunmasında yardımcı olmaktadır. Vücuda fazla yükün binmesini engelleyerek ağırlığı eşit şekilde dağıtılmasına neden olan bu durum hafifletici etkisi ile birlikte bel ağrılarına karşı oldukça etkili olabilmektedir. Bunun yanında lateks yataklar da dayanıklı ve destekleyici yapıları gereğince vücudun doğru pozisyonda durmasını, herhangi bir omurga eğriliğinin oluşumunun önüne geçerler. Lateks yataklar aynı zamanda da tamamen doğal malzemeden yapıldıkları için çok daha konforlu ve ferah bir şekilde uyumayı da sağladıkları için daha da avantajlıdırlar. Ayrıca bel ağrısı yaşayanlar çok sert ya da çok yumuşak yatak tercihinden de uzak durmalıdırlar. Çok yumuşak ya da çok sert yataklar omurganın yanlış pozisyonda olacağına neden olabilecekleri gibi mevcut ağrıların da daha fazla artmasına yol açarlar. Bu bakımdan orta sertlikte yatak tercihi de yararlı olacaktır.

Detaylı Bilgi İçin ”Bel Ağrısı Olanlar Hangi Yatakları Tercih Etmeli?” Yazımızı Şimdi Okuyun.

Boyun Ağrısı Olanlar İçin Yatak Tercihi

İnsanlar arasında sık görülen uyku ağrıları başında boyun ağrısı ya da boyun tutulması gelmektedir. Boyun ağrılarına neden olan durum, uyku esnasında boyun eklem ve kaslarının rahat edememesi, özellikle boyun kasları üzerinde baskı oluşmasıdır. Omuz bölgesini de içerdiği için bu bölgedeki kas yapısı oldukça hassas ve girift bir yapıya sahiptir. Uyku esnasında ise özellikle desteklenmeli, kaslar gevşemeli ve boşluğa düşmemelidir.

Gün boyunca boyun bölgesi gerek hareket gerekse oturuş pozisyonları bakımından oldukça yorulur. Kambur oturmadan kaynaklı durumlar boyun bölgesinde kendisini belli ederek ağrı oluşumun aneden olmaktadır. Kasların gün boyu yıpranmasının önüne ise ancak uyku durumunda geçilebilmektedir. Kasların yenilenmesi için uyku esnasında gevşemeleri gerekir fakat yanlış yatak seçimi bu bölgedeki kasların daha da gerilmesine ve çalışmasına neden olduğu için istenilen rahatlık sağlanamamaktadır. Vücut ağırlığını eşit şekilde dağıtmayan yataklar boyun bölgesine baskı yaparak kasların daha da çalışmasına yol açabilmektedirler. Bu durumda ise kaslar gece boyunca çalıştıklarından ötürü uyku sonrasında gergin ve yenilenmemiş olarak güne başlamaya neden olurlar. Tutulma olarak adlandırılan bu durum, genelde yataktan kaynaklanmaktadır. Boyun ağrıları olanlar için yatak tercihi bu bakımdan onların boyun bölgesindeki kasların ve kemik yapısının da rahatlamasını sağlayacak lateks ve visco yataklar olmalıdır. Lateks yataklar vücudun destek almasını sağladıkları gibi visco yataklar da ağırlığı dengeleyerek boyun bölgesi başta olmak üzere tüm vücudun büyük bir rahatlık duymasına yardımcı olurlar. Bu durumda ise boyun bölgesi rahatlar, kasların yenilenmesi için gereken yumuşaklık sağlanır ve boyun ağrısı gibi sancılar ortadan kalkmaktadırlar.

Romatizması Olanlar İçin Yatak Tercihi

Romatizma her ne kadar ileri yaş hastalığı olarak görülse de esasında yaş farkı taşımayan ve herkeste görülebilen bir rahatsızlıktır. Eklemlerde ortaya çıkar ve eklemlerin ağrısız şekilde çalışmasının önüne geçerek, belirli hareketlerin yapılmasını özellikle imkânsız hale getirir. Romatizma ağrıları bazen hiçbir neden yokken de olabilecekleri için romatizması olanlar için yatak tercihi eklem ve kaslarda rahatlamaya yol açacak yataklardan yana olmalıdır. Visco ve lateks yataklar bu alanda romatizma hastaları için üstün konfor sunmaktadırlar. Vücut ağırlığının eşit şekilde dağılmasını sağlayan yataklar, böylece eklemlerin uyku boyunca dinlenmesini sağlarlar. Özellikle visco yataklar vücut şeklini alarak kişinin vücut özelliklerinin tam olarak kavranmasına yol açarak destekleyici ve dinlendirici bir uykuya yardımcı olurlar. Bu bakımdan visco ve lateks yataklar romatizma hastaları için oldukça yararlı, dinlendirici olacaktır.

Daha Detaylı Bilgi İçin ”Romatizma Ağrıları Olanların Tercih Etmesi Gereken Yataklar” Yazımızı Mutlaka İnceleyin.

Paylaş:
Kategori:Genel
Önceki Yazı
Çocuklar İçin Yatak Seçimi: 2 Yaş Sonrası için Yatak Seçimi?
Sonraki Yazı
Alerjisi Olanlar Hangi Anti Alerjik Yatakları Tercih Etmeli?

0 Yorum

Yorum Yaz