15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://wellmatt.com/blog 300 true
Önceki Yazı
Bebekler İçin Visco Yatak Mı Lateks Yatak Mı?
Sonraki Yazı
Visco Yatak Şikayetleri Neler Oluyor?

Yatak Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

İnsan ömrünün üçte birini yatakta geçirmesine karşılık, yatak seçiminde gereken önemi göstermemektedir. Bu doğrultuda yanlış yataklar seçimi yüzünden uyku kalitesi bozulmakta, bunun sonucu olarak da hem kesintisiz bir uykudan uzaklaşılmakta, hem de her gün çeşitli rahatsızlıklar ile uyanma durumları oluşmaktadır. İnsanın gelişimi, gün içerisinde yani uyanıkken olduğu sürede değil, uyurken tamamlanmaktadır. Fiziksel ve zihinsel gelişimin uyku esnasında oluşması, uykunun ne kadar önemli olduğunu göstermektedir. Bu durumda yatak alırken dikkat edilmesi gerekenler konusuna gereken özeni göstermeniz halinde kesintisiz ve kaliteli uyku için doğru yatağı seçebilirsiniz.

Ortopedik Yatak Modellerimizi inceleyin. Full Ortopedik Yatak Modelleri ve Fiyatları 

Doğru Yatak Nasıl Seçilir?

Doğru yatak seçimi için ilk olarak ihtiyaçlarınızı göz önünde tutmanız gerekir. Bu ihtiyaçlar; dinlendirici uyku, ağrıların oluşmaması, yatakta rahat hareket edebilmek, vücudunuzun desteklenmesi gibi ana başlıklardır. Bu bakımdan iyi bir yatak için şu ölçütleri temel alabilirsiniz:

  • Yatağınızın doğal ya da doğal içeriğe sahip olması iyi bir uyku için oldukça önemlidir. Yanlış yatak seçimi en çok maliyeti düşük tutmak adına bu konuda yapılmaktadır. Ancak yatakta geçirilen süre göz önünde tutulursa, sentetik içeriğe sahip yatakların vücudunuz için ne kadar zararlı olabileceklerini kestirebilirsiniz.
  • Yatak kadar yatakta kullanılan kumaşın da kaliteli bir uyku için oldukça önemli bir yeri bulunmaktadır. Kumaşın sentetik malzemeden üretilmesi hem yatağın kullanım ömrünü hem de sizin uyku sürenizi etkilemektedir.
  • Boy ve kilonuzu temel alarak yatak seçimi yapmak oldukça önemlidir. Yanlış ölçülerde alacağınız yatakta vücudunuz rahat edemeyeceği için iyi bir şekilde uyumanız da zorlaşmaktadır.
  • Bel fıtığı, sırt ağrısı, skolyoz gibi hastalıkları olanlar yatak seçiminde daha da dikkatli olmalıdırlar. Yanlış yatak seçimi ağrılarını daha da arttıracağı gibi doğru yatak ile birlikte ağrılarını ciddi oranlarda azaltabilirler.

Bu koşullar altında yatak seçiminde bulunabilirsiniz. Sadece fiyat odaklı yatak seçiminde bulunmaz ciddi sorunların yaşanmasına neden olacaktır.

Ağrılara Göre Yatak Seçimi ” başlıklı yazımıza da göz atın.

İyi Bir Yatak Neden Önemli?

İyi bir yatak, her şeyden önce uyku kalitenizin artması ve kesintisiz bir şekilde uyumanız ile ilgilidir. Kesintisiz uyku, gün içinde öğrendiklerinizi pekiştirmeniz, kas ve kemik yapınızın dinlenmesi ve ertesi güne hazırlanmanız için önemlidir. Eğer uykunuz kesiliyor ya da kaliteli bir şekilde geçmiyor ise uykunuzdan hiç keyif duymayacak ve uyandığınızda kendinizi sancılı, bitkin ve huzursuz hissedebilirsiniz.

Bu gelişmelerin yanı sıra iyi bir yatak çoğu yetişkinde görülen çeşitli vücut ağrılarına karşı da iyi gelmektedir. Bel, sırt, kas, eklem ağrısı gibi ağrılar çoğu zaman katlanılmaz derecede şiddetli olabilmektedirler. Bu ağrıların önüne geçmek için vücut yapınız için doğru olan yatağı seçmeniz büyük önem taşımaktadır. Aksi halde mevcut ağrılarınızın daha da artmasına neden olabilirsiniz. 

Yerden tasarruf etmek için yazımızı hemen incele: ”Katlanabilir Yatak Nedir?”.

Doğru Yatak Seçiminde Dikkat Edilecekler

Doğru yatağın uykunuzun kalitesi için önemini bilmeniz ile birlikte doğru yatağı seçme süreci önem kazanmaktadır. Temel birkaç noktaya dikkat ederek, kendiniz için en doğru yatağı seçebilirsiniz. Doğru yatak seçiminde dikkat edilecekler şu şekilde sıralanmaktadır:

Doğru Yatak Ölçüsü

Yatağınızdan yararlanmak ve dinlendirici bir şekilde uyumak istiyorsanız kendi vücut tipinize uygun yatak seçiminde bulunmanız oldukça önem taşımaktadır. Özellikle çift kişilik yataklarda eşlerin hareketleri düşünülmediği için yatak ölçüsü sorunlar yaratabilmektedir. Çiftlerin hareketleri, uyku esnasındaki davranışları kesintisiz bir şekilde uyumayı kısıtladığından sağlıklı bir uyku için eşlerin vücut tiplerine göre yatak seçiminde bulunmak gerekmektedir. Çift kişilik yataklarda yaylı yataklar tercih edildiğinde yatağın ölçüsü ne olursa olsun yayların yapıları gereği yatağın sallanmasına neden olmalarından ötürü uyuyan taraflar uyanmakta, bu da iyi bir şekilde uyumalarının önüne geçmektedir. WellMatt olarak sunduğumuz lateks ve visco yataklar hareketi azalttığı ve vücut ağırlığını da yatağın geneline yaydıkları için özellikle çiftler için en uygun yatak tipleri olarak öne çıkmaktadır.

Yatak ölçünüzü belirlerken çiftler yan yana yattığında ve ellerini boyun altılarına koyduğunda dirseklerin birbirine temas etmemesi gerekmektedir. Bu şekilde kişisel konfor alanınızı sağlamış olursunuz. Tek kişilik yataklarda ise yatağın bir ucunda yattığınız ve kolunuzu diğer tarafa uzattığınızda dirseğiniz yatağın içinde kalmalıdır.

Doğal İçerik

Yatak seçiminde ister tek kişilik ister çift kişilik için en çok dikkat edilmesi gereken konu yatağın doğal bir içeriğe sahip olmasıdır. Doğal içeriğe sahip olmayan yataklarda kimyasallar yani sentetik malzemeler baskındır ve bu durum nitelikli bir uykunun önüne geçmektedir. Kimyasalların insan sağlığı için zararları bilinirken yatak gibi insanın doğrudan temas ettiği bir üründe kullanılmaları çeşitli cilt, alerji sorunlarının yanı sıra kalitesiz bir uykuya da yol açmaktadır. Yatak seçiminde bulunurken yatağın hangi malzemelerden üretildiğini ve nasıl bir içeriğe sahip olduğunu sormanız gerekmektedir. Dilerseniz yatağın malzemeleri hakkında üretim sertifikasına da bakabilirsiniz. WellMatt olarak sunduğumuz tüm yataklarda doğal malzemeye özen gösteriyoruz. Özellikle lateks modellerimiz sentetik olmayan lateksten üretilmekte olup sağlıklı bir uykuyu sağlamaktadırlar. Dilerseniz, tamamen organik yatak modellerimize de bakabilirsiniz. Doğal içeriğe sahip yataklar sürekli hava alan yapıya sahip olmalarından ötürü sağlık açısından en kaliteli yataklar olarak öne çıkarlar. Doğal yataklarda mantar, bakteri, küf, kötü koku gibi oluşumlar olmaz, bu sayede başta alerjik reaksiyonlar olmak üzere pek çok kötü yatak kriterinin önüne geçilmiş olur. Aynı zamanda doğal yataklar hava gözenekleri ile birlikte sürekli nefes alan bir yapıya sahiptirler. Bu durum da aşırı terleme ya da aşırı üşümelerin oluşmasını engellemekte, vücut ısısı uyku esnasında sabit tutulmaktadır.

İdeal Sertlik Tercih Edin

Piyasa koşullarında sık kullanıldığı için hatalı bir anlama sahip olan ortopedik kelimesi yatak alımında sizi yanıltmasın. Ortopedik bel ile ilgili olan demektir ve neredeyse günümüzde her yatağa ortopedik denilmektedir. Halbuki ortopedik yatak vücuda uyum sağlayan, destek veren ve ideal sertlikte olan yatak anlamı taşımaktadır. Bu bakımdan vücut yapıları ve sağlık açısından en uygun yatakları sunduğumuz için WellMatt olarak tüm yataklarımız ortopedik özellikler taşımaktadır. Ancak bu özelliğin tam olarak kendisini göstermesi için vücut tipinin göz önünde tutulması gerekir. Normal kilo ve boy orantısına sahip kimseler bu bakımdan orta sertlikte olan yatakları tercih edebilirler. Kilolu kimseler yumuşak, çok zayıf kimseler ise sert yatak tercihinde bulunabilirler. Buradaki yatağın sertliği konfor için olduğu kadar vücudun uyku esnasında doğru yatış pozisyonu alması için önemlidir. Yanlış pozisyona sebep olan yataklar, vücut ağırlığının bir noktada toplanmasına neden oldukları için kaliteli bir şekilde uyumanın önüne geçmektedirler. Bu bakımdan vücut tipine uyum sağlayan, vücudu destekleyen lateks ve vicso modellerimize bakabilirsiniz. İdeal sertlikteki yatak için ise WellMatt uyku danışmanından destek isteyebilirsiniz.

”Yatak Pedi Ne İşe Yarar ?” yazımızı hemen incele.

Belirli Aralıklar ile Yatağınızı Yenileyin

WellMatt olarak sunduğumuz tüm yataklar kullanılan malzeme açısından uzun ömürlü kullanıma olanak veriyor olsa da yatakların belirli aralıklar ile yenilenmesi gerekmektedir. Çünkü yataklar kullanıma bağlı olarak zamanla aşınırlar, insanın bıraktığı ölü deri ve ter gibi sıvılar yüzünden yatak zamanla özelliklerini tam olarak gösteremez olur. Bu durumun önüne geçmek ve uyku kalitesinden ödün vermemek için en az 7 yılda bir yatağınızı yenilemeniz yararınıza olacaktır. Aynı zamanda çeşitli alerjik durumların oluşmaması adına da bu süreyi göz önünde tutarak, yatak tercihinde bulunabilirsiniz.

Yatak almadan önce  bu yazımızı inceleyebilirsiniz:”En Sağlıklı Yatak Nasıl Olmalı?”.

Sizin İçin Seçtiklerimiz

Paylaş:
Kategori:Genel
Önceki Yazı
Bebekler İçin Visco Yatak Mı Lateks Yatak Mı?
Sonraki Yazı
Visco Yatak Şikayetleri Neler Oluyor?

0 Yorum

Yorum Yaz