15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://wellmatt.com/blog 300 true
Önceki Yazı
Lateks Yatak Yorumları Neler?
Sonraki Yazı
Organik yatak nedir, kimler tercih etmeli?

Omuz Ağrısı ile Uyananlar Hangi Yatakları Tercih Etmeli

Dirsekten omuza kadar olan bölgedeki kürek ve kol kemiğinin birleştiği noktada oluşan ağrılar yani omuz ağrıları sık görülen ağrıların başında gelmektedir. Bölgedeki kas ya da tendon gibi dokuların  zarar görmesi nedeniyle oluşan omuz ağrıları hem can yakınıcı ağrılara sebep olacağı gibi hem de kişinin günlük yaşamını aksatacak sorunlara neden olabilir. Özellikle bu bölgedeki kasların yıpranması ile oluşan omuz ağrıları, kişinin uykusu düzeni kadar gündelik yaşamında da kendisine sorun yaratabilmektedir. Bu durumun önüne geçmek adına omuz ağrılarını azaltmak ya da önlemek için doğru yatak tercihinin yapılması gerekmektedir. Omuz ağrısı ile uyananların hangi yatağı tercih edecekleri bu bakımdan önem taşımaktadır.

Ortopedik Yatak Modellerimizi inceleyin. Full Ortopedik Yatak Modelleri ve Fiyatları 

Omuz Ağrısı Nedir?

Omuz ağrısı, üst kol kemiği, kürek kemiği ve köprücük kemiğinden meydana gelen bölgede oluşan ağrılara denilmektedir. Bu bölge oldukça yumuşak bir doku ile birbirine bağlı ve sürekli hareket eden bir yapı halindedir. Omuz ağrısı ise sıkça kemikleri sarmalayan ve hareket kabiliyeti sağlayan yumuşak dokunun zedelenmesinden kaynaklanmaktadır. Omuz ağrılarının çeşitli nedenlerinin olması kadar en sık görüleni omuz sıkışmasıdır. Omuz bölgesindeki tendonların hasar görmesi nedeniyle ortaya çıkan omuz sıkışması rahatsızlığını tetikleyen unsurlar arasında yanlış yatak tercihi de gelmektedir. Bu rahatsızlığın yanı sıra bursit olarak da bilinen omuz ağrısı da yine tendonların zarar görmesinden kaynaklanmaktadır. Tendonların zarar görmesinin yanı sıra omuz eklem bölgesinin hasar görmesi, iltihaplanması, kasların zedelenmesi diğer omuz ağrılarının sık görülme sebepleri arasında yer almaktadır. Eğer omuz ağrıları kronik bir hal aldıysa genelde ise bu durum kas ve tendonların yıpranmasından, hasar görmesinden kaynaklanmaktadır. Bu durumlarda öncelikli olarak omuz ağrısını gidermek için doğru bir yatak seçimi yapılmalı ve kasların üzerindeki yük alınmalı, ağrıların azaltılması sağlanmalıdır.

Omuz Ağrısı İçin Hangi Yataklar Tercih Edilmeli?

Omuz ağrısı ile uyananların tercih edeceği yataklar onların bu rahatsızlıklarını azaltmayı ya da önlemeyi amaçlamaktadır. Çünkü çoğu omuz ağrısı durumu yanlış yatakların seçilmesinden kaynaklanmaktadır. Yanlış yataklar ise vücut özellikleri için uygun olmayan ve ağrıları daha da tetikleyen yatak türleri olmaktadır. Bu bakımdan omuz ağrılarını azaltan ya da önleyen yatakları şu şekilde sıralamak mümkündür;

Visco Yataklar

Visco yataklar, visco elastik olarak da adlandırılan özel malzemeden üretilmektedirler. Bu malzemeyi ilk olarak NASA, astronotların kalkış esnasında zorluk çekmemeleri ve uzayda geçirecekleri zamanda rahat bir oturma pozisyonu elde etmeleri amacıyla üretmiştir. Daha sonra olumlu sonuçlar vermesinden sonra yataklarda da yaygın olarak kullanılan visco yataklar vücut şeklini alan ve açık hücreli yapıları sayesinde vücut için oldukça yararlı, ortopedik özellikler taşıyan yatak türüdür. Visco malzemesi ile üretilen visco yataklar özel yapım süngerin üzerien visco katmanı yerleştirilerek hazırlanmaktadır. Piyasada yanlış bir şekilde tamamen visco, yüzde yüz visco gibi isimler altında sunulan visco yataklar hatalı yönlendirmede bulunmaktadır. Çünkü tamamı visco olan bir yatakta uyumak mümkün değildir, visco ağırlığın şeklini aldığı için tamamen visco olan bir yatakta yatılması durumunda yatağın içine gömülmek olası olduğundan visco, diğer destekleyici malzemeler ile kullanılmaktadır. Visco yatakların en büyük özelliği ise vücut şeklini almalarıdır. Vücut şeklini alan yapıya sahip olmaları nedeniyle vücut ağırlığı eşit bir şekilde dağılır ve çeşitli bölgeler üzerine yük binmemektedir. Omuz ağrılarının en büyük nedeni ise yatma pozisyonuna bağlı olarak üzerine yük binmesidir. Aşırı yumuşak yada aşırı sert yataklarda vücut ağırlığı eşit bir şekilde dağıtılmadığından, çeşitli bölgelere yük binmektedir. Özellikle boyun bölgesi daha içe kıvrımlı bir yapıya sahip olduğu için omuz bölgesinin üzerine yük binmektedir. Omuzlara yük binmesi ile kaslar gevşeyememekte, sürekli faal halde çalışmaktadırlar. Ancak bir süre sonra bu kaslar topak haline gelip ağrıya sebep olurlar. Çünkü kasların ağrı yapmaması için özellikle uyku esnasında dinlenmeleri gerekmektedir. Bunu sunmayan sert, yumuşak ya da özellikle yaylı yataklar omuz ağrılarına neden olmaktadır. Yaylı yataklar yapıları gereği sert ve direnç gösteren özelliklere sahip olduklarından kas ve kemik gelişimi önünde ciddi sorunlar yaratabilirler. Vücudun doğru pozisyonu almamasını sağlayan ve vücut ağırlığının eşit bir şekilde dağılmasını engelleyen yaylı yataklar, bu bakımdan omuz ağrısı yaşayanlar için oldukça zarar verici olmaktadır. Ayrıca visco yataklar nefes alan bir yapıya sahiptirler ve bu özellikleri sayesinde yine omuzlarda ağrıya neden olabilen vücut ısısının ani yükselip düşmesinin önüne geçebilmektedir. Ani ısı değişiklikleri kasların gerilmesine neden oldukları için ısı dengesi sağlamayan, hava gözeneklerine sahip olmayan yataklarda terleme ya da üşüme durumlarına bağlı olarak kas yıpranması ya da tendon sorunları oluşabilmektedir. Bu bakımdan vücudu saran yapısı ve ağırlığı eşit dağıtan özelliği ise visco yataklar omuz ağrısı çekenler için ideal yataklar olarak öne çıkmaktadırlar.

Visco Yatağın Özellikleri Neler?” yazımızdan daha ayrıntılı bilgiye ulaşın.

Lateks Yataklar

Son zamanlarda yaygın kullanıma sahip lateks yataklar da başta omuz ağrıları olmak üzere vücudun çeşitli bölgelerindeki ağrıların giderilmesine yardımcı olurlar. Kauçuk ağacının özünden elde edilen lateks malzemesi, yapısı gereği vücudun ağırlığını dengeler ve rahat bir şekilde hareket etmesine olanak sağlar. Vücudu destekleyen yapısı sayesinde özellikle çok fazla hareket edilse bile uyku esnasında rahatsız olunmamasına, dönüş hareketlerinin rahat bir şekilde yapılmasına imkân tanır. Ancak lateks yatakların en büyük özellikleri ağırlığı tek merkezde toplamak yerine yatağın tamamına yaydığı için kan dolaşımının ve sinir sisteminin rahatlamasına sebep olmasıdır. Kan dolaşımının rahatlaması ile vücudun tüm bölgelerine eşit miktarda kan ulaşır ve kaslar yumuşar. Kaslar yumuşadığında ise vücut dinlenmiş olur ve sabah dinç bir halde yataktan kalkabilir. Omuz ağrısı ise bilindiği gibi omuz bölgesine yapılan baskının, yatağın omuza fazla basınç uygulamasından kaynaklanır. Tüm vücudun ağırlığı omuz bölgesinde toplandığında oluşan bu ağrılar, eşit bir ağırlık dağılımına sahip olan lateks yataklar sayesinde önlenir. Aynı zamanda antibakteriyel gibi özellikler de taşıyan lateks yataklar omuz ağrısı yaşayanlar için son derece elverişli yataklardır. Fakat lateks yatakların özelliklerinden tam olarak yararlanmak istiyorsanız sentetik lateks kullanılmış yataklardan uzak durmanızı tavsiye ederiz. Sentetik lateks, kimyasal barındırdığı için sağlığınıza olumsuz dahi etki edebilmektedir.

Yatak seçmeden önce bu yazımızı inceleyebilirsiniz:”Visco mu Yoksa Lateks Yatak Mı Tercih Edilmeli?”.

Doğal Yataklar

Doğal yataklarımızda kullandığımız at kılı ve Hindistan cevizi lifi gibi özel maddeler, vücuttaki pek çok ağrı kadar omuz ağrısına da iyi gelmektedir. At kılı ve Hindistan cevizi lifi son derece dayanıklı, bir o kadar konfor sunan ürünlerdir. Zamana bağlı olarak da bozulmaların önüne geçen bu malzemeler, hem hava gözenekleri hem de ideal olan ağırlığın dengelenmesi ile vücudu saran yapıları sayesinde omuz ağrınıza iyi gelecek özellikler taşımaktadır.

Doğal yatak hakkında daha detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz:”Doğal Yatak Nasıl Olmalı?

Omuz Ağrısı İçin Yatak Seçmeden Önce Dikkat Edilecekler

Omuz ağrısı oluştuktan sonra yatak seçmek yerine öncelikli olarak omuz ağrılarını önleyici kapsamında yatak seçmek daha yararlı olacaktır. Çünkü yataklar oluşan ağrılarını tamamen yok etmezler, sadece onları hafifletir ya da oluşumlarını engellerler. Bu bakımdan şu anda herhangi bir ağrınız bulunmuyorsa bile kendinize en uygun yatağı seçmeniz önem taşır. Aksi halde başta omuz ağrıları olmak üzere vücudunuzun çeşitli bölgelerinde oluşacak ağrılar sonucunda zor anlar yaşayabilir, hatta günlük yaşamınızı idame ettirmekten uzak düşebilirsiniz.

Omuz ağrısı çekenler doğal içeriğe sahip yataklar seçmeye özen göstermelidirler. Visco malzeme de bile özel olarak dikkat ettiğimiz doğal üretim malzemeleri, kimyasal içermeyen su bazlı yapıştırıcılar sayesinde en doğal özelliklere sahip yataklara sahip olursunuz. Çünkü ağır kimyasal içeren yataklar tek bir rahatsızlığa değil, vücudun tamamında çeşitli sorunlara yol açmaktadırlar.

Omuz ağrısı çekenler ayrıca sadece malzeme kullanımından da kaçınmalıdır. Sadece sünger ya da elyaf kullanılan yataklar doğru uyku pozisyonu sağlayamayacakları için mevcut ağrıların daha da artmasına neden olurlar. Bu bakımdan örneğin sünger üzerine en az 2 – 3 cm doğal malzemenin kullanıldığı ürünleri tercih etmelerini öneriyoruz.

Omuz ağrısının en büyük nedenlerinden birisi vücut ağırlığının eşit şekilde dağılmamasıdır. Bu durumda, özellikle omuzlarda biriken yük nedeniyle mevcut ağrılar daha fazla artmakta ya da yeni ağrılar oluşmaktadır. İdeal olan sertliği seçmek bu bakımdan önem taşımaktadır. Fakat sertlik seçiminde dansiteye bakılmamalıdır. Dansiteye göre yatak seçimi yapmak sağlık açısından yararlı değildir çünkü dansite bir yoğunluk terimidir. Sertlik ya da yumuşaklık ile ilgisi olmayan dansite, metreküp başına düşen yoğunluğu ifade eder ve sadece yatağın kullanım ömrünü karşılar.

WellMatt olarak tamamı ortopedik özellikler gösteren yatak modellerimiz ile omuz ağrısı çeken kimselere en uygun yatakları sunuyoruz. Aynı zamanda yataklarımızdan memnun  kalmazsanız 120 günü bulan süreler zarfında ücretsiz değişim ve iadeden yararlanabilirsiniz.

Paylaş:
Kategori:Genel
Önceki Yazı
Lateks Yatak Yorumları Neler?
Sonraki Yazı
Organik yatak nedir, kimler tercih etmeli?

0 Yorum

Yorum Yaz