15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://wellmatt.com/blog 300 true
Önceki Yazı
Bebekler İçin Yaylı mı Yaysız Yatak mı Uygundur? 
Sonraki Yazı
Doğal  Bebek Yatağı Seçerken Neler Dikkate Alınmalı?

Bel Fıtığı ve Bel Ağrısı İçin Hangi Yatakları Tercih Etmeli?

Bel Fıtığı ve Bel Ağrısı İçin Hangi Yatakları Tercih Etmeli?

Sıklıkla görülen ağrıların başında gelen bel ağrıları, genelde ani hareketler, zayıf vücut mekaniği ya da bel bölgesindeki kasların zedelenmesinden kaynaklanır. Bel ağrıları omurilik bölgesi ile doğrudan ilişkilidir ve pek çok nedene bağlı olarak görülebilmektedir. Ağır nesneler kaldırmak, uzun süre ayakta kalmak, fazla kilo, yanlış yatak seçimi bel fıtığına ve bel ağrılarına neden olabilir. Yanlış yatakların tercih edilmesi ile bel ve omirilik bölgesinde ciddi zararlar görülebilir. Doğru yatak seçimi ile bel fıtığını veya bel ağrısını önlemek veya azaltmak mümkündür.

Ortopedik Yatak Modellerimizi inceleyin. Full Ortopedik Yatak Modelleri ve Fiyatları 

Bel Ağrısı Nedir?

Bel ağrısı, bel bölgesinde ortaya çıkan çeşitli ağrıları tanımlayan genel bir ifade olarak kullanılır. Yetişkin insanların yaklaşık yüzde 90’ında kısa süreli ya da kronik bel ağrısı görülmektedir. Bel ağrısı, belin zorlanması sonucu ortaya çıkabilen acı verici bir ağrı olabileceği gibi, bel fıtığından kaynaklanan kronikleşmiş bir ağrı da olabilir.

Bel bölgesi, vücudun destek noktasıdır ve tüm ağırlığın toplandığı yerdir. Her ne kadar ağırlık merkezi olarak ayaklar biliniyor olsa da bel bölgesi vücudun tüm ağırlığını dengelemekte ve ağırlığın eşit miktarda dağıtılmasını sağlamaktadır. Bir anda aşırı kilo alan insanların ayaklarında değil de bel bölgelerinde ağrı hissetmelerinin sebebi budur. Bel ağrılarının nedeni; bel etrafındaki bağların zayıf olmasından, bel çevresini saran kasların güçsüzlüğünden veya bel fıtığında olduğu gibi omurlar arasındaki kıkırdağın yerinden kayarak omurilikten çıkan sinirleri sıkıştırmasından kaynaklanıyor olabilir. Bu belirtilerin çoğunun yanlış yatak seçimi ile doğrudan ilişkisi bulunmaktadır. Yanlış yatak seçimi nedeniyle, omurganın yanlış pozisyonu alması, bel etrafındaki kasların yıpranması, omurilik sinirleri arasında baskı ve gerginliğin artması gibi pek çok durum oluşabilmektedir. Eğer bel fıtığı veya kronik bel ağrısı şikâyetiniz varsa ilk olarak yatağınızı gözden geçirmeniz gerekir.

Bel Fıtığı ve Bel Ağrısı İçin En İyi Yatak Hangisi?

Bel ağrıları ve bel fıtığı bazen uykudan uyandıracak kadar şiddetli olabilmektedir. Bu ağrıları azaltmak ya da önlemek için doğru yatak tercihinde bulunmak gerekir. Bel ağrısına yaygın olarak vücudun yanlış pozisyonda olması, vücudun uyku esnasında dinlenememesi ve ağırlığın bel bölgesi üzerinde kalması sebep olmaktadır. Bu bakımdan, bel fıtığı veya bel ağrısı için tercih edeceğiniz yatak sadece bel bölgesini değil vücudun tamamını desteklemelidir. Uyku sırasında vücut ağırlığının eşit bir şekilde dağılması, vücudun doğru pozisyonu alması ve omurga arasındaki disk diziliminin düzgün olması gerekmektedir. Bel fıtığı veya bel ağrısı yaşayanların aşağıdaki yatakları tercih etmeleri faydalarına olacaktır.

Visco Yataklar

Visco yataklar, bel ağrısı veya bel fıtığı için yatak arayanların ilk tercihidir. Visco elastik malzemeden üretilen bu yataklar vücudu kavrayan bir yapıya sahiptir ve bel ve boyun boşluğunu doldurarak destekler. Vücudu saran yapıları ile vücut ağırlığının eşit şekilde dağılmasını sağlayan bu yataklar sayesinde omurga ve bel bölgesi doğru pozisyonu bulur. Vücut, dinlenme imkânına kavuşurken bel ağrılarına neden olan kas ağrıları da önlenir. Vücut ağırlığının eşit dağılması ile uyku esnasında bel bölgesine ağırlık binmez ve buna bağlı olarak bu bölgedeki kasların gevşemesi sağlanır. Visco, bu açıdan son derece elverişli bir malzemedir ve bel fıtığı ve bel ağrısı gibi vücutta görülen pek çok kas ve eklem ağrısına iyi gelmektedir. Visco yataklar yumuşak ya da sert değildir, üzerindeki ağırlığın şeklini alır. Bel ağrısı yaşayanlar için gereken sertlik de işte budur. Yaygın bilinen kanının aksine çok sert yataklar bel ağrısı yaşayanlar için uygun değildir ve ağrılarının daha da artmasına neden olabilir. Bu bakımdan vücudu saran ve destekleyen, uyku sırasında vücudu doğru pozisyonda tutan visco yataklar bel ağrısı yaşayanlar için ideal yatak konumundadır. Kişiye özel uygun visco yatak seçimi konusunda bir uyku uzmanından destek alınmalıdır.

Visco Yatağın Özellikleri Neler?” yazımızdan daha ayrıntılı bilgiye ulaşın.

Lateks Yataklar

Bel ağrıları, yanlış pozisyondan kaynaklandığı gibi o bölgenin uyku esnasında dinlenememesinden de oluşabilmektedir. Kauçuk ağacının sütünden elde edilen doğal lateksten yapılan yataklar, uyku esnasında kişinin en doğru pozisyonu almasını ve vücudun dengede kalmasını sağlar. Dengeye kavuşan vücut, ağırlığını tek bir nokta üzerinde toplamaz ve böylece ağrı oluşmasının önüne geçilir. Bel ağrılarında etkili olan omurga ve kas yıpranmalarını engeller, daha sağlıklı bir uyku düzleminin oluşması için gereken koşulları sağlar. Diğer taraftan, lateks yataklar doğal hava gözenekleri sayesinde yataktaki ısıyı da dengeler. Bu etkiler de yine bel ağrısının geçmesine ya da önlenmesine etki edebilmektedir. Ancak, unutulmaması gereken nokta şudur ki; her lateks doğal lateks değildir! Bu nedenle, yatakta kullanılan malzemenin tamamen doğal lateksten üretildiğinden emin olmalısınız. Piyasada maliyeti düşürmek adına sentetik lateks kullanılmaktadır. Sentetik lateks kısa sürede fonksiyonelliğini kaybeden bir malzemedir ve bel ağrılarınızın daha fazla artmasına neden olabilir.

Yatak seçmeden önce bu yazımızı inceleyebilirsiniz:”Visco mu Yoksa Lateks Yatak Mı Tercih Edilmeli?”.

Doğal Yataklar

Pamuk, yün, Hindistan cevizi lifi ve at yelesi gibi tamamen doğal malzemelerden üretilen doğal yataklar, uyku esnasında vücudun en doğru pozisyonu almasını sağladıkları ve vücut basıncına uygun desteği verdikleri için bel ağrısının önlenmesine yardımcı olmaktadır. Doğal olmaları sayesinde vücuttaki pek çok rahatsızlığa karşı son derece özel bir koruma ve destek sunan bu yataklar, aynı zamanda ortopedik özelliklere sahiptir.

Doğal yatak hakkında ayrıntılı bilgiye bu yazımızdan ulaşabilirsiniz:”Doğal Yatak Nasıl Olmalı?

Bel Ağrısı veya Bel Fıtığı Yaşayanların Dikkat Etmesi Gereken Diğer Etmenler Nelerdir?

Bel ağrılarının önlenmesi ya da azalması için doğru yatak tercihlerinin yanı sıra belirli noktalara da dikkat etmeniz gerekir. Bu kapsamda;

  • Standart yaylı yataklar (bonell) vücut ağırlığını doğru bir şekilde dağıtamadıkları için ağrıların daha da artmasına neden olabilmektedir. Bu nedenle, özellikle bel ağrısı yaşıyorsanız veya bel fıtığı için yatak arıyorsanız standart yaylı yatakları tercih etmeniz ciddi sorunlar yaşamanıza neden olabilir. Bu durumun önüne geçmek için standart yaylı yataklardan uzak durmalı, visco ya da lateks yatakları tercih etmelisiniz. Standart yaylı yataklar vücuda sürekli basınç uyguladıkları için uygun yatış pozisyonunun alınmasını engeller. Yayların arasında toz, bakteri gibi oluşumlar meydana geldiği ve çıkarılabilir fermuarlı kılıfları olmadığı için yatağın temizliği de oldukça zordur. Bu durum aynı zamanda yatak hijyenini korumakta zorlanmanıza ve mevcut rahatsızlığınızın artmasına neden olabilmektedir.
  • Visco ya da lateks yatak tercihinde bulunmadan önce firmanın kaliteli malzeme kullandığından emin olun. Ucuz ya da hatalı malzeme kullanılarak üretilen yatak hiçbir işinize yaramayacaktır. Eğer visco yataklarda terlemeyi engelleyecek özel bir destekleyici malzeme bulunmuyorsa, visco, yapısı gereği terlemeye neden olabilmektedir. Eğer, terlemenin önüne geçen bir malzeme kullanılmamışsa, bel ağrılarınızın yanı sıra uyku esnasında aşırı terlemeye bağlı uyku bölünmeleri de yaşayabilirsiniz. WellMatt, visco yatak modellerinde, doğal hava dolaşımı sağlamak ve uykuda terleme gibi şikayetleri ortadan kaldırmak için ViscoJel adında özel bir destekleyici bileşen malzeme kullanmaktadır. Bu sayede yatak sürekli hava alır ve uykuda terleme oluşmaz. Aynı şekilde, lateks yatak seçiminde de doğal malzeme kullanılmasına dikkat etmeniz gerekir. Sentetik lateks kullanan ürünlerde istediğiniz verimi almanız oldukça düşüktür. WellMatt, yatakların üretim sürecinde doğal malzemeler ve kimyasal olmayan su bazlı yapıştırıcılar kullanmaktadır.
  • Dansiteye göre yatak tercihinde bulunmamalısınız. Belirli bir dansiteye sahip yatakların bel ağrısına iyi geldiği algısı yanlıştır. Çünkü dansite bir sertlik tabiri değildir, metreküp başına düşen yoğunluğu ifade etmektedir. Örneğin; 32 dansiteye sahip bir yatak yumuşak ya da sert olabilmektedir. Dansite, sadece yatağın kullanım ömrüne etki etmektedir.
  • Sadece sünger ya da elyaftan oluşan yatakları tercih etmemelisiniz. Sadece bu malzemelerden oluşan yataklar mevcut rahatsızlığınızı arttırabilir. Yatağınızda alerjik reaksiyonların önüne geçmek adına malzeme üzerine en az 2 – 3 cm doğal yatak malzemeleri kullanılmasını önermekteyiz.
  • Bel ağrınızı gidermek için, yatağın malzemesi kadar kişisel özellikleriniz de etkili olmaktadır. Kişisel özellikleriniz temel alınarak ideal olan yatak sertliğini bulmak için WellMatt uyku danışmanları ile iletişime geçebilir ve bu sayede kendinize en uygun yatağı seçebilirsiniz.
Paylaş:
Kategori:Genel
Önceki Yazı
Bebekler İçin Yaylı mı Yaysız Yatak mı Uygundur? 
Sonraki Yazı
Doğal  Bebek Yatağı Seçerken Neler Dikkate Alınmalı?

0 Yorum

Yorum Yaz