15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://wellmatt.com/blog 300 true
Önceki Yazı
İnternetten Yatak Seçerken Dikkat Edilmesi Gereken 10 Şey
Sonraki Yazı
Corona Sürecinde Yatak Dezenfeksiyonu ve Temizliği Nasıl Sağlanır?

Vücut Ağrılarına Göre Yatak Seçimi Nasıl Yapılır?

Ömrümüzün azımsanmayacak bir süresini yatakta geçirdiğimiz için doğru yatak seçimi oldukça önemlidir. Yanlış yatak seçimleri yüzünden sağlığınız açısından ciddi sorunlar ile karşılaşabilir, çeşitli ağrılardan muzdarip olabilirsiniz. Bu bakımdan ağrıları önlemek ya da ağrıları azaltmak için bu durumlara uygun olarak üretilen yataklara önem vermeli, ağrılara göre yatak seçimi yapmalısınız. Sırt ağrısı için yatak seçimi, boyun fıtığı olanlar nasıl yatakta yatmalı, omurga sağlığı için yatak, bel ve sırt sağlığı için yatak önerileri hakkında her şey burada!

Ortopedik Yatak Modellerimizi inceleyin. Full Ortopedik Yatak Modelleri ve Fiyatları

Vücut Ağrıları Neden Olur?

Özellikle geceleyin, uyku esnasında uykudan uyandıracak denli ağrı duyuyor ya da sabahları uyandığınızda çeşitli ağrılardan yakınıyorsanız bu durum vücudunuz için tehlike çanlarının çalmasına neden olabilmektedir. Genelde hastalıkların habercisi olan gece ağrılarına ya da sabah tutulmalarına dikkat edilmediği takdirde ciddi sağlık sorunları ile karşılaşmak olanaklı olmaktadır. Sırt ağrısı olanlar nasıl yatakta yatmalı, sırt ağrısına hangi yatak iyi gelir, boyun fıtığı için yatak seçimi konuları sıklıkla gündeme gelmektedir.

Ağrı kavramı, tıbbi açıdan vücudun sorunlu olan bölgesinde bir şeylerin ters gittiğini göstermektedir. Bu ağrılar, küçük ağrılar olabileceği gibi sırt ya da bel ağrısı gibi günlük yaşamı dahi etkileyecek ciddi ağrılar da olabilirler. Vücutta bir şeyler ters gittiğinde, herhangi bir hastalığın oluşmasında ya da doku zedelendiğinde baş gösteren bu ağrılar, ardından gelecek olan hastalıklara haberci olmaktadır. Basit bir tanım ile bu durum, diş ağrısının esasında dişin çürüdüğünü göstermesi gibi vücudun çeşitli bölgelerinde yaşandığında da o bölgede bazı sorunların meydana geldiğini ifade etmektedir.

Yaygın olarak karşılaşılan ağrıların başında ise sırt, bel ve boyun ağrıları gelmektedir. Her ne kadar çoğu kişi için anlık bir ağrı gibi görülüp üstüne pek fazla düşülmese de özellikle sırt ve sırt bölgesinin ağrısı çok ciddi sonuçlar yaratabilmektedir. Eğer geceleyin uyku esnasında uykudan uyanacak kadar ağrı duyuluyorsa ya da sabah yataktan kalkma esnasında ağrı duyulmuşsa bu durumda sağlığınız için daha özenli davranmanız gerekir.

Gece vücut ağrıları için yapılan araştırmalar genelde iltihaplı omurga romatizması denilen hastalığın buna sebep olduğunu göstermektedir. Bu durum, genelde omurga bazen de omurgaya ek olarak kalça ve diz gibi vücut açısından büyük eklemler sayılan bölgeleri kapsayan ve sakatlığa kadar varabilen hastalıktır. Eğer bu durum için önlem alınmazsa yıllara bağlı olarak omurga ile diğer kemikler büküleceği için hastanın da sağlıklı duruş pozisyonunu kaybetmesi olasıdır. Bu hastalığın çabuk bir şekilde tanı koyulmaması da hastalığın ne kadar tehlikeli olduğunun diğer bir göstergesidir. Başlangıçta oldukça kapalı bir şekilde ilerleyen bu hastalık, ilk hafif ağrılar sonrasında 5 yıl içerisinde geliştiğini ve gece uykusunda özellikle ilerlediğini belirtmek gerekmektedir. Sabah uyanıldığında genelde hissedilen ağrılar, bu hastalıktan kaynaklanmaktadır ve hastalığın gelişiminin önlenmesi adına adım atılmazsa hastalık özellikle ilerleyen yaşlarda ciddi sorunlara yol açabilecektir. Sırt ağrısına sebep olan durum ise omurga etrafında aşırı bir sertlik oluşmasından ötürü rahat bir halde hareket edememekten kaynaklanmaktadır.

Bu hastalığın ve diğer rahatsızlıkların önüne geçmek için ise en büyük önlem, sağlık açısından elverişli olarak sunulan yatakları kullanmak, onların ortopedik özellikleri sayesinde vücudun ihtiyaç duyduğu desteği ve rahatlamaya kavuşmaktadır. Sırt, bel ve boyun ağrıları en sık olarak yanlış yatak seçimlerinden kaynaklanırlar ve yanlış yatakların tetiklediği çeşitli rahatsızlıklar sonucunda kişilerin sağlıkları bozulur.

Vücut Ağrılarını Yatak Önler

Yanlış yatak seçimi vücut için çeşitli ağrılara sebep olduğu için kendi kişisel özelliklerinize en uygun yatakları seçmeniz gerekir. Genelde yanlış yataklardan kaynaklanan ağrılar sırt, boyun ve bel ağrılarıdır ve hepsinin kökeni omurga ile ilgilidir. Omurganız, doğru pozisyonu ve doğru malzemeleri bulamadığında, bu türden rahatsızlıklar yaşamanız muhtemeldir. Bu rahatsızlıkları önlemek ya da hali hazırda yaşıyorsanız azaltmak için WellMatt olarak ortopedik özellikler ile sunduğumuz yataklar arasından seçim yapabilirsiniz. Omurga, bel ağrıları yanı sıra vücudun her yerinde eklem ve kas ağrılarına karşı iyi gelen yataklarımız sayesinde gözle görünür bir şekilde iyileşme yaşayabilirsiniz.

Eğer omuz ağrısı çekiyorsanız mutlaka bu yazımızı inceleyin: ”Omuz Ağrısı ile Uyananlar Hangi Yatakları Tercih Etmeli?”.

Ağrılara Göre Nasıl Yatak Seçilir?

Uyku esnasında çeşitli ağrılar oluştuğu için bu ağrıların üzerine giderek, doğru olan yatağı seçebilirsiniz. Bu bakımdan ağrılara göre yatak seçimi şu şekilde yapabilirsiniz;

Bel Fıtığı ve Bel Ağrısı için Yatak Seçimi

  • Bel Fıtığı ya da Bel Ağrısı; özellikle bel fıtığını tetikleyen unsurların başında yanlış yatak tercihi gelmektedir. Bel fıtığı olanlar ya da olma riski taşıyanlar için sert yataklar rahatsızlıklarının daha artmasına neden olur. Hasta sertliği yumuşatmak için daha fazla yatakta hareket edeceği için bu hareketler ağrılarının daha da artmasına neden olacaktır. Ancak çok yumuşak yataklar da hastanın vücuduna basınç uygulamayacakları için ağrıları daha fazla artmasına neden olacaktır. Bu durumda vücudun şeklini alan ve dengeli bir basınç sunan visco yatak modellerimizi inceleyebilirsiniz. Visco yataklar, özel yöntemler ile elde edilen visco elastik malzemeden yapılmaktadırlar. Visco malzemesinin en önemli özelliği ise vücudu saran ve aynı zamanda da destek veren yapısı ile bel fıtığı ya da bel ağrısı yaşayan kimseler için oldukça etkili bir yatak sunmaktadır. Bel fıtığı ya da bel ağrısı yaşayan kimse için visco yataklar omurgalar arasındaki disklerin beslenmesi üzerinde etkili olmaktadırlar. Çünkü sert zeminde yatan kimselerin omurgasına daha fazla yük bindiği için bu durum ağrılarının daha fazlasına artmasına neden olabilmektedir. Yük arttığı için de sık dönmeler sonucunda ağrılar daha da artar ve kişinin hem gece hem de sabah uyandığında çeşitli ağrılar görmesine bu durum neden olur. Visco yataklar ise basıncı hafiflettiği ve rahat bir şekilde de dönmeye imkân verdikleri için bu tür rahatsızlığı olan kimselere tavsiye edilmektedir. Ancak visco yataklarda da kullanılan malzemeye göre farklılık oluştuğu için ideal visco yatağı bulmak için uyku danışmanımızdan destek alabilirsiniz.

Bel Ağrısı Olanlar Hangi Yatakları Tercih Etmeli?” yazımızı hemen incele.

Boyun Fıtığı ve Boyun Ağrısı İçin Yatak Seçimi

  • Boyun ağrısı; boyun ağrısının ya da halk arasındaki adıyla boyun tutulmasının ana nedeni uyku esnasında, boyun kısmının yanlış pozisyonundan kaynaklanır. Özellikle bu yanlış pozisyon uygun olmayan yatak ile birleştiğinde boyun kısmındaki kaslar aşırı derecede kasıldığı ve rahatlayamadıkları için uyku sonrasında ağrı gösterirler. Lateks ve visco yataklar, kan dolaşımını rahatlattıkları ve bu sayede de kasların kendilerini yenilemelerine imkân tanıdıkları için boyun ağrısı çeken kimselere tavsiye edilmektedir. Kan dolaşımının etkin bir şekilde yapılması için vücut ağırlığının dengeli bir şekilde dağıtılması gerekmektedir. Özellikle yaylı yataklarda vücut ağırlığı dengeli bir şekilde dağıtılmaz ve genelde bir bölge üzerine ağırlık biner. Bu durumda da ağırlık binen bölge uyku boyunca çalıştığı için rahatlayamaz ve sonunda yorulduğu için ağrı şeklinde kendisini gösterir. Lateks ve visco yataklar kişinin vücudunu saran ve ağırlıklarını da eşit miktarda dağılımına sebep oldukları için boyun ağrısı yaşayan kimselerin rahat şekilde kullanabilecekleri yataklar olarak öne çıkmaktadır.
  • Sırt ağrısı ya da omuz ağrısı; sırt bölgesi ağrıları yaygın olarak görülen rahatsızlıktır ve bu ağrıların kökeninde omurga, kas ve eklem ağrıları görülmektedir. Bu rahatsızlıkların bütünü olarak sırt ağrısı vücut yapısına uygun olmayan yataklardan kaynaklanmaktadır. Visco ve lateks yataklar vücudu saran yapıları ve aynı zamanda da destekleyici özelliğe sahip oldukları için sırt bölgesinin rahatlamasına, dinlenmesine ve yenilenmesine sebep olurlar. Bu sayede vücudu uyku esnasında rahatlattıklarından ötürü çeşitli ağrıları önler ya da etkilerini azaltırlar.

Eklem Ağrıları ve Omurga Sağlığı için Yatak Seçimi

Sırt Ağrısı Olanlar Hangi Yatağı Tercih Etmeli ?” hemen incele.

  • Artrit hastaları için; eklem ağrısı olarak bilinen artrit hastaları için eklemlerini rahatlatacak ve baskı kurmayacak yatakların olması oldukça önemlidir. Bu bakımdan lateks ya da visco yataklar ile rahat edebilirler. Son derece rahatsız edici bir hastalık olan artrit için vücudu destekleyecek ve kan dolaşımının rahat bir şekilde gerçekleşmesini sağlayacak yatak seçiminde bulunmak önem taşımaktadır.

Sırt Ağrısı İçin Yatak Seçimi

Artrit Hastaları Hangi Yatağı Tercih Etmeli?” yazımızı hemen incele.

  • Reflü hastaları için; genel tanımıyla reflü olarak bilinen mide asidi rahatsızlığı için doğru yatak seçimi önemlidir. Çünkü mide tarafından salgılanan mide asidinin yemek borusuna doğru geri kaçmaması gerekmektedir. Yanlış yatak ile mide yanması ve ağrısı şikayetlerinde artış olmaktadır. Bu bakımdan vücudu destekleyecek, özellikle baş kısmını aşağıda bırakmayacak lateks ve visco yataklar tavsiye edilmektedir. Ayrıca lateks yataklarda hava gözenekleri bulunması bakımından reflü ile görülen yüksek ateşin de önüne geçilmektedir.
  • Fibromiyalji rahatsızlığı kronik kas ağrılarına verilen isimdir. Bu hastalık neticesinde kişinin gündelik yaşamını sürdürmeyecek düzeyde sorunlar baş göstermektedir. Bu bakımdan kasların gevşemesine neden olacak ve kan dolaşımını düzenleyecek lateks ve visco yataklar bu rahatsızlığı bulunan kimseler için ideal yatak türü olarak öne çıkmaktadır. Özellikle sabahları yorgun hissetmenin önüne bu yatak modelleri ile geçmek mümkündür.

Bu kriterler doğrultusunda sık görülen ağrılara yönelik en uygun yatağı sunduğumuz visco ve lateks modelleri arasında seçebilir, daha sağlıklı bir şekilde uyumanızı sağlayabilirsiniz.

Ağrıları Azaltmak İçin Ne Yapmalısınız?

Genel itibariyle vücut ağrılarını azaltmak için şu yöntemler uygulanmalıdır;

  • Yaylı yatak tercih etmeyin. Yaylı yataklar, yapıları gereği sürekli direnç ve baskı uyguladıkları için uyuma esnasında vücudun rahatlamasına engel olurlar. Aynı zamanda doğru yatış pozisyonun alınmasına da engel olurlar. Ayrıca yaylı yataklarda fermuar olmadığı için temizliği oldukça güçtür ve bu durum da toz, bakteri gibi oluşumların olmasına neden olmaktadır. Böylece sağlık açısından yaylı yataklar uygun koşulları sunmazlar ve mevcut rahatsızlıklarınızın daha da artmasına neden olurlar.
  • Doğal içeriğe sahip olmayan sadece sünger, elyaf kullanılan malzemelerden kaçının. Sadece bu malzemelerin kullanılması ile alerji gibi reaksiyonları tetikleyebilir, bunun sonucunda hastalığınıza olumsuz etkide bulunabilirsiniz. Bu malzemelerin üzerine en az 2 – 3 cm doğal malzeme kullanılmasını öneriyoruz. Aynı zamanda WellMatt olarak sadece içerik konusunda değil üretim konusunda da kimyasal olmayan su bazlı yapıştırıcılar kullandığımız için size en doğal yatakları sunuyoruz.
  • Dansiteye göre yatak tercihinde bulunmayın. Önemli olan yatağın hangi dansiteye uygun olduğu değil, sertliğinin ne olduğudur. Dansite, sertlik ifadesi olmayıp metreküp başına düşen yoğunluğu ifade etmektedir.
Paylaş:
Kategori:Genel
Önceki Yazı
İnternetten Yatak Seçerken Dikkat Edilmesi Gereken 10 Şey
Sonraki Yazı
Corona Sürecinde Yatak Dezenfeksiyonu ve Temizliği Nasıl Sağlanır?

0 Yorum

Yorum Yaz