15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://wellmatt.com/blog 300 true
Önceki Yazı
Kilolu Kişiler Yatak Seçerken Nelere Dikkat Etmeli ?
Sonraki Yazı
Bebek Yatağı Ölçüleri | Park, Çocuk ve Beşik Yatağı Ölçüleri

Bebek Yatağı Nasıl Olmalı?

Bebeğiniz şüphesiz önemlidir, onu sabırsızca ve telaşça beklemişi, doğduktan sonra da yaşamınızın merkezine koymuşsunuzdur. Onun sağlıklı bir şekilde gelişim göstermesini de oldukça önemsiyorsunuzdur çünkü bebekler gelişimlerini tamamlayarak doğmazlar. Onların sağlıklı bir birey olmaları için belirli aşamalardan geçmeleri gerekmektedir. Vakitlerinin çoğunu uykuda geçirmeleri bu yüzdendir. Uykularında gelişimlerini sürdürürler, eğer uykuları kesintiye uğrar ya da onları rahatsız edecek şekilde olursa bu durum bebeğiniz için son derece kötü olabilir. Özellikle omurilik gelişimi için bebeklerin doğru yatakta uyuması oldukça önemlidir. Yanlış yatak tercihleri yüzünden bebeğinize zarar verebilirsiniz. Bu bakımdan bebekler için ideal yatak seçimi yaparken bebek yatağının nasıl olması gerektiğine dair bilginizin bulunması gerekiyor.

Bebek Yatakları Kategorisindeki Yatakları inceleyin. Ortopedik Bebek (Yenidoğan) Yatak Modelleri ve Fiyatları 

Yazımızı bebeğinize uygun yatağı seçmeden mutlaka okuyun: ”Bebekler İçin Visco Yatak Mı Yoksa Lateks Yatak Mı Uygundur?”.

Bebeklerde Uykunun Önemi Nedir?

Aslında çoğu anne ve baba, yeni doğmuş bebeklerin niçin sürekli uyuduklarının pek farkında olmazlar. Genelde bebeklerin canı sıkıldığı ya da yorgun düştükleri için uyuduklarını düşünürler ama bebeklerde uyku, en az yemek yemek ya da su içmek kadar hayati bir konudur. Uyusun da büyüsün boşuna denmemiş olsa gerek. Kaliteli ve özellikle kesintisiz uyuyan bebeklerin gelişimlerinde çok büyük yararlar oluşmaktadır. Esasında bebekler yorgun ya da canları sıkıldıkları için değil, anne karnında tamamlanmamış gelişimleri için uyumaktadırlar.

Özellikle kesintisiz bir gece uykusu, bebeğin gün boyunca öğrendiklerini sıraya koyması, zihnine yerleştirmesi gibi konular açısından önemlidir. Bebek, uyku esnasında yeni öğrendiklerini zihnine kazır ve daha sonra bu öğrendiklerini uygun yerlerde hatırlayarak buna göre davranır. Bu bakımdan zihinsel gelişimi için iyi bir uykunun bebekler için büyük yararı bulunmaktadır. Eğer uyku sorunu yaşarsa bebeğin zihinsel gelişiminin önünde bu durum bir sorun olacak ve sağlıklı büyümesinin önüne geçecektir. 0 – 3 yaş aralığı bebekler için oldukça kritik bir dönemdir. Bu dönemde normal insan gelişimine göre oldukça hızlı gelişim gösterirler. Diğer dönemlerde ise gelişim hızı azalır. Beyin gelişiminin ise yüzde 80’i bu dönemde tamamlanır ve beyin ölçüsü de ortalama olarak yetişkinlerin hacmine ulaşır. Bu bakımdan bu dönemde yapılacak hatalar ileriye dönük olarak oldukça zararlı olabilirler. Bir başka deyişle 0 – 3 yaş arasında bebeğin uykusu ihmal ediliyor, kesintisiz ve rahat bir şekilde uyuyamıyorsa beyin gelişimi için kalıcı hasarlar oluşabilmektedir. Bu durum çoğu zaman gözle görünür bir mahiyet taşımasa da çocuğun kavrama ve yaratıcılık gibi durumlar üzerinde etkisine sahip olmaktadır.

Bebeğinize en uygun yatağı seçmeden önce mutlaka bu yazımızı inceleyin: ”Yarı Ortopedik Lateks Bebek Yatağı Nedir?”.

Uyku ve Zeka Arasında Nasıl Bir İlişki Var?

Bebeğin potansiyel gelişimi açısından kesintisiz bir uykuya ihtiyacının olduğunu uyku ve zeka arasında doğrudan kurulan bağ ile açıklamak mümkündür. Bilindiği gibi yetişkinlerde bile uykusuz kalmak ya da rahatsız bir şekilde uyumak pek çok soruna neden olmaktadır. Ancak bebeklerde, beyin gelişimleri daha yeni tamamlanıyor olduğu için uykunun zeka gelişimleri açısından oldukça fazla önemi bulunmaktadır. Bebekler, uyuyarak büyürler ve uyku sırasında melatonin hormonu salgılarlar. Bu hormon, bağışıklık sisteminin güçlenmesinde ve zihinsel gelişim açısından oldukça önemlidir. Uyanık olduğu sürede yaşama dair öğrendiği bilgileri bebek, uyku sırasında düzenler ve beynine işler. Böylece beyninde daha sonra gerektiğinde kullanacağı bağlar oluşur. İyi uyuyan bir bebek, uykudan evvel öğrenmiş olduğu tüm bilgileri kaydeder ve böylece zihinsel açıdan çok hızlı bir gelişim gösterir. Bu noktada bebeğin REM uykusu önem taşımaktadır. REM uykusu, gelişim için en önemli uyku evresidir. Çünkü bu esnada beynindeki nöronlar arasındaki iletişimin gerçekleşmesi ve öğrendiklerini pekiştirmesi adına REM evresi gerekmektedir. Fakat REM evresi uykuyla uyanıklık arası bir noktadır ve bebek dışarıdan olacak müdahaleler ile uyanmaya oldukça elverişlidir. Tüm bu özellikler kapsamında bebeğin kesintisiz bir REM evresi geçirmesi, rahatsız olmadan uyuması adına bebek yatağı nasıl olmalı sorusu gündeme gelmektedir. Yanlış yatak seçimleri ile bebeğiniz için kalıcı ve telafisi zor zararlar verebilirsiniz.

Bebek Yatağı Ölçüleri” yazımızı hemen incele.

Bebek Yatağı Özellikleri Nelerdir?

Bebek yatağı özellikleri, bebeğinizin doğru ve kesintisiz bir uyku yaşaması adına önemlidir. Çünkü yanlış yataklar, bebeğinizin gelişimini olumsuz etkileyecektir. Bu bakımdan bebek yatağında olması gereken özellikleri şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Bebek yatağı, bebekler için özel olarak üretilmiş olmalı. Bir başka deyişle yatak konforlu ve bebeğin vücut yapısına uyum sağlar özelliklerde olmalıdır.
  • Bebek yataklarının çok yumuşak olması gerektiği yanlış bilinen bir kanıdır. Çünkü gereğinden fazla yumuşak yataklar, bebekler için zararlı olabilmektedir. Bu yataklar bebeğin nefes almasını engelleyebileceği gibi Ani Bebek Ölümü Sendromu’na da yol açabilmektedir. Bu noktada bebek ve çocuk yataklarının 32 – 36 dansite yoğunluğa sahip olmaları gerektiği de yaygın bilinen bir yanlış olarak öne çıkmaktadır. Dansite, metreküp başına düşen yoğunluğu kilogram olarak ifade etmektedir. Bir sertlik terimi değildir. Örneğin 32 dansite olan bir yatak çok yumuşak da olabilir, çok sert de. Bu bakımdan dansitenin fazla olması sadece süngerin kullanım ömrünü uzatmaktadır.
  • Bebeğin rahat hareket etmesini sağlayacak yumuşaklıkta bir yatak olması önemlidir. Bunun dışında olacak yataklarda bebek hareket etmek adına zorluk yaşayacaktır. Bu durum için de öne çıkan yataklar orta sert yataklar olmaktadır.
  • Yatağı kaplayan kılıfın yıkabilir özellikler taşıması oldukça önemlidir. Çünkü bebekler doğduklarında bağışıklık sistemi olarak oldukça zayıf özellikler gösterirler. Oluşabilecek alerjik tepkimeler ya da diğer sağlık sorunlarını engellemek adına yatağın kılıfını çıkarıp yüksek derecede yıkamanız hijyen sağlayacaktır.
  • Kemik gelişimini destekleyen yataklar olmalıdır. İyi bir uyku zihinsel gelişimlerini tetiklediği kadar aynı zamanda omurilik gelişimleri üzerinde de büyük bir etkiye sahiptir. Bebeklerin kemiklerinin doğru bir şekilde gelişmesi adına seçeceğiniz bebek yatağının buna uygun olması gerekir. Kemik gelişimi için en büyük sorun ise yaylı yatak kullanımıdır. Yaylar yapıları gereği sert ve dirençli oldukları için kemiklere ve özellikle omurga bölgesine sürekli basınç uygularlar. Bu da doğal pozisyonu bozduğu için bebeğiniz ya da çocuğunuz için ciddi sorunlara yol açabilir. Ayrıca fermuarlı yapıya izin vermedikleri için de yaylı yatakları temizlemek oldukça zor olup yayların içinde çeşitli bakteri, toz vb. oluşumlara izin vermek anlamı taşımaktadır.
  • Yatakların açık hücreli yapıya sahip olması gerekir. Bu hem ısının dengelenmesi hem de çeşitli bakteri oluşumlarının da önüne geçmek adına önemlidir. WellMatt olarak bebekler için sunduğumuz yataklarda özellikle açık hücreli ve dört mevsim de rahatça kullanılacak yataklar olmalarına özen gösteriyoruz.
  • Kimyasal malzeme kullanılmamalıdır. Ürettiğimiz bebek yataklarında kimyasal ürünlerin olmamasına özen gösteriyoruz. Çünkü her bebek kimyasal alaşımlara karşı dayanıksız ve savunmasızdır. Kimyasal maddeler onun narin bedeni üzerinde hasara sebep olabilir. Kimyasal maddeler kullanan yataklar, bebeğiniz için oldukça kötü yataklar olacaklardır. WellMatt olarak sadece içerik için değil, üretim aşamasında da en doğal içeriğin olmasına özen gösteriyoruz. Özellikle bebek ve çocuk yataklarında kimyasal içermeyen su bazlı yapıştırıcılar kullanılmaktadır. Böylece bebeğiniz hiçbir şekilde kanserojen maddeler ile temas etmemektedir. Bir diğer nokta ise sadece süngerden oluşan bir yatak da uygun olmadığı için sünger malzeme en az 2 – 3 cm doğal malzemeler ile desteklenmelidir. Bebeğin doğrudan sünger, visco ya da elyaf ile teması alerjik tepkimelere neden olacaktır.
  • Çift taraflı kullanıma uygun olmalıdır. Bebek yataklarımızda istediğiniz tarafı kullanmanız için çift taraflı kullanıma uygun olarak üretim yapıyoruz. Aynı zamanda çift taraflı kullanılan yataklarda yatağın tamamı aynı malzemeden yapılmaktadır, bu da yatağınızı uzun bir süre kullanmanızı sağlar.

Bebeğinizin yatağını seçmeden önce bu yazımızı mutlaka inceleyin: ”İnternetten Yatak Seçerken Dikkat Edilmesi Gereken 10 Şey”.

Bu özellikleri WellMatt olarak bebeğiniz ve sizler için sunuyoruz. Aynı zamanda özel ölçüye sahip bebek yatakları da üretebiliyoruz. Örneğin bir beşiğiniz var ve beşiğinizin ölçüleri alışılmışın dışında. Bu durumda beşiğinizi değiştirmek yerine beşiğinize uygun yatak siparişi verebilirsiniz. Bitmiş yatak barındırmadığımız için her siparişte kişiye özel olarak yatak üretimi yapıyoruz. WellMatt uyku danışmanı ile yapacağınız görüşme sonrasında bebeğinize en uygun olacak yatağı rahat bir şekilde seçebilirsiniz. Bebeğinizin kaç aylık olduğunu da belirtmeniz önem taşımaktadır çünkü bebeklerin aylarına göre yatak tercihlerinde değişiklik olmaktadır. Örneğin visco yataklar omurilik gelişimini bebeklerde olumsuz etkileyebilmektedirler. Bu bakımdan belirli bir yaşa kadar visco yatak kullanmamaları gerekmektedir. Bebeğinizin kaç aylık olduğunu, istediğiniz ölçüleri belirterek yatak hakkında hiçbir fikriniz bulunmuyorsa uyku danışmanımızdan yardım alabilir ya da hazır olarak bebeklere özel sunduğumuz birbirinden rahat ve sağlıklı yataklarımızı inceleyebilirsiniz. Bebeklerin uykuya ne kadar ihtiyaç duyduklarını göz önünde tutarak her yatağımızı özenle üretiyor ve bebeklerinize sunuyoruz. Size de onlar rahatça uyurken sadece onları izlemek ve mutlu olmak kalıyor.

Bebeğinize en uygun yatağı seçmeden önce bu yazımızı inceleyin:” En İyi Bebek Yataklarının Özellikleri ”.

Sizin İçin Seçtiklerimiz

Paylaş:
Önceki Yazı
Kilolu Kişiler Yatak Seçerken Nelere Dikkat Etmeli ?
Sonraki Yazı
Bebek Yatağı Ölçüleri | Park, Çocuk ve Beşik Yatağı Ölçüleri

0 Yorum

Yorum Yaz