15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://wellmatt.com/blog 300 true
Önceki Yazı
En İyi Çocuk Yataklarında Fiyatlar Neye Göre Değişiyor?
Sonraki Yazı
En uygun lateks yatak nasıl seçilir ?

En sağlıklı yatak nasıl olmalı?

Uykunun insan hayatı için önemi göz önünde tutulursa yatak seçimi oldukça önemli bir konum işgal etmektedir. Yapılan araştırmalar sonucunda insan yaşamının üçte biri uykuda geçtiği belirlenmiştir. Tüm yaşam göz önünde tutulursa bu oldukça uzun bir süredir ve bu sürenin yanlış yatak seçimi yüzünden sağlıksız ve ağrılı geçme ihtimali oldukça yüksektir. İyi bir uyku için kendinize uygun en sağlıklı yatağı bulunmanız gerekmektedir.

Ortopedik Yatak Modellerimizi inceleyin. Full Ortopedik Yatak Modelleri ve Fiyatları 

Yatak Seçimi Nasıl Yapılır?

Yatak firmaları tarafından farklı ihtiyaçlara hitap eden yataklar sunulmaktadır. Bu yatakların çeşitliliği kafa karıştırıcı olsa da aslında her biri farklı bir ihtiyacı göz önünde tutmaktadır. Örneğin WellMatt tarafından sunulan Japon yer yatağı, hem otantik bir görüntü hem de yere yakın olmak isteyenlerin tercih ettiği bir yatak türü olmaktadır. Ya da tamamen doğal yatak isteyenler organik yatağı tercih etmektedir. Dolayısıyla yatak seçimi tamamen kişiseldir

Ancak tercihleri şekillendirecek olan kişisel zevklerden ötürü sağlık koşullarıdır. Çünkü iyi bir yatak ancak sağlık koşullarına uyum sağladığı ölçüde iyi olma vasfını hak etmektedir.

Bu doğrultuda mevcut yatağınızdan şikayetçiyseniz ve yatağınız sağlığınız için sorunlar yaratıyorsa, yeni bir yatak seçiminde bulunmanız gerekir. Eğer dinlendirici bir uyku uyuyamıyor ve sık sık yorgun bir şekilde uyanıyorsanız yeni bir yatak almanızın zamanı gelmiş demektir.

Doğru olan yatağı almak istediğinizde ise WellMatt tarafından sunulan farklı modeldeki yatakları göreceksiniz. Bunlar arasından karar vermek ilk başlarda size zor gelebilir. Ancak hepsi ihtiyaçlar neticesinde, en iyi kullanım deneyimi temel alınarak sunulmaktadır. Kısaca bu yataklardan bahsetmek gerekirse;

1. Lateks Yataklar; kauçuk ağacının gövdesinden üretilen lateks, özel yapısı sayesinde yatak için en ideal malzeme konumdadır. Lateks malzemesinin barındırdığı özel hava gözenekleri sayesinde yatak sürekli hava alır ve böylece kötü kokuların, mantar ve küf vb. oluşumların önüne geçilir. Aynı zamanda lateks malzemesi doğal içeriğe sahip olduğu için sağlık açısından da oldukça elverişli durumlar yaratmaktadır. Omurganın ve belin desteklenmesi nedeniyle eklem ve kas ağrılarının azaltılmasına yardımcı olur. Ayrıca kan dolaşımının rahat bir şekilde yapılması için de sağlıklı uyku pozisyonu için destekleme sunmaktadır. Lateksin sünger ile buluşmasından elde edilen lateks yataklar, kesintisiz ve sağlıklı bir uyku için öne çıkan yataklar olmaktadır.

Lateks yatak hakkında daha çok bilgi için şu yazımıza bakabilirsin: ”Lateks Yatak Nedir?Lateks Yatak Nasıl Olmalı?”.

2. Visco Yataklar; visco denilen özel malzemeden yapılan bu yatakların karakteristik özelliği yumuşak olmalarıdır. Visco, astronotların uzay yolcukları sırasında oluşacak eklem ve kas ağrılarının engellenmesi için üretilmiştir. Yatakta kullanılması ile olumlu sonuçlar yaratan visco, yaklaşık 40 yıldır rahat bir uyku isteyenler tarafından tercih edilmektedir. Isıyı dengeleyici viscojel sayesinde, her türlü iklim koşuluna uyum sağlamaktadır ve kötü kokuların, mantar ya da küf vb. oluşumların önüne geçmektedir. Visco yataklar ayrıca bedeni sardığı için vücut ağırlığının eşit olmasını da sağlamakta, bu sebeple yaygın olarak tercih edilmektedir. Çok sert yatak istemeyenler tarafından tercih edilen visco yataklar sağlık koşulları için tamamen uygundur.

Visco Yatak hakkında daha ayrıntılı bilgi için bu yazımızı inceleyin: “Visco Yatak Nedir? Visco Yatağı Kimler Tercih Etmeli?“.

3. Organik Yataklar; sağlık koşulları için en elverişli yataklardır denilebilir. Bu yataklarda kullanılan at kılı, Hindistan cevizi kabuğu lifi, pamuk gibi malzemeler nedeniyle sağlık açısından tamamen doğal koşullar oluşmaktadır. Malzemelerinin dayanıklılığı sayesinde de uzun süreli kullanım için uygundur. Ayrıca doğal malzemelerin özellikleri nedeniyle doğal bir klima işlevine sahip olup yatağın sürekli hava alması sağlanmaktadır. Vücudun doğru pozisyonunu bulması  için de destek görevi veren organik yataklar, içerikleri nedeniyle hem insan hem de çevre dostudurlar.

Organik yatak hakkında daha detaylı bilgi için bu yazımızı inceleyin:”Organik Yatak Özellikleri Neler?Yatağı Organik Yapan Nedir?’‘.

4. Japon yer yatakları; Japonların geleneksel yatakları futon’dan hareketle üretilen yer yatakları, doğal ve sağlam içerikleri ile öne çıkmaktadır. Mevcut yataklara bir alternatif istenmesi ve malzemesinin dayanıklılığı sebebiyle son zamanlarda tercih edilen yataklar arasında olmaktadır. Lateks ve viscojel de kullanılarak imal edilen Japon yer yatakları, yere yakın olmaları nedeniyle derin uykuya geçişisin daha kolay olmasını sağlamaktadır. Çünkü zihin, düşme korkusunu aştığı için rahat bir şekilde derin uykuya geçiş yapabilmektedir. 

Japon Yer Yatağı hakkında daha ayrıntılı bilgi için bu yazımızı inceleyebilirsiniz: ”Japon Yer Yatağı Nedir, Kimler Tercih Etmeli?”.

En Sağlıklı Yatağın Özellikleri Nedir?

Yatak çeşitleri göz önünde tutulursa en sağlıklı yatağın nasıl olması konusunda aşağıdaki tavsiyeleri dikkate alabilirsiniz;

  • Öncelikli olarak sizin için en sağlıklı olacak yatak kilo, uyku pozisyonu göre belirlenecek yataktır. Örneğin yüzüstü yatan birisinin yumuşak bir yatak tercih etmesi, onda sırt ağrılarının oluşmasına neden olacaktır. Bu yüzden en sağlıklı yatak seçimi için yapmanız gereken ilk kriter kendi kişisel özelliklerinizi dikkate almanızdır.
  • Yatakların içeriklerini üretim sertifikasına bakarak öğrenin. Piyasada pek çok çeşitli yatak sunulmaktadır ama çoğu maliyeti düşürmek ve ucuz fiyattan satış yapmak gayesi ile sentetik malzemeler ya da yanlış içerikler kullanmaktadır. Örneğin standart yaylı yataklar sağlık açısından oldukça zararlı yataklardır. Bu yatakların üzerine yerleştirilen bir ped ile ortopedik yatak üretimi yapılmaktadır. Halbuki ortopedik yataklar bel ve omurilik başta olmak üzere vücudun ağırlığını alan, dengeleyen ve ağrılarını azaltan yataklara denilmektedir. Bu yüzden en sağlıklı yatak seçiminde paket yay dışında üretilen yaylı yataklardan uzak durmanız, üreticinin üretim sertifikasına göz atmanız yararlı olacaktır.
  • Alerjiye neden olacak yataklardan kaçının. Sağlıklı bir yatak hava gözenekleri sayesinde sürekli hava alan ve bu yüzden antibakteriyel özellikler taşıyan yataktır. Lateks, visco gibi malzemeler doğaları gereği hava gözenekleri barındırırlar. Ancak çoğu firma maliyeti düşürmek adına hava gözeneklerine gereken önemi vermediği için alerji gibi durumlara neden olabilmektedir.
  • Sağlıklı bir yatakta olması gereken diğer özellik ise ısı dengesini sağlamasıdır. Bir başka deyişle sıcak bir ortamda yatak serin, soğuk bir ortamda ise ılık olmalıdır. Vücut, uyku esnasında belirli bir sıcaklık yayar, eğer yatağınız ısı dengesini iyi sağlayamıyorsa bu ısı sonucunda sıcak ortamda terleme, soğuk ortamda ise üşüme meydana gelecektir. Hem hasta olmak açısından hem de uykunuzun bölünmesi adına yatağınızın ısı dengesinin iyi yapılmış olduğuna dikkat ediniz.
  • Sağlıklı bir yatakta doğal malzemeler kullanılmalıdır. Çoğu yatak firması maliyet açısından sentetik malzeme kullanmaktadır. Öyle ki organik yatak adı altında sunulan ürünlerde bile sentetik malzemeye denk gelinmektedir. Halbuki sağlıklı bir yatak doğal malzemelerden üretilmiş olup insana ve çevreye karşı duyarlı olmalıdır. Yatak seçiminde bu konuya dikkat etmeniz uyku kaliteniz açısından önemlidir.
  • Sağlıklı bir yatakta kas ve eklem ağrılarının azaltılması, dinlendirici bir uyku özellikleri bulunmalıdır. Özellikle uykudan yorgun ve ağrılar ile uyananların nedeni, yanlış yatak seçiminde bulunmasıdır. Sağlıklı bir yatak vücudu desteklemeli, içeriye çökmesini engellemeli ve ağırlığı eşit dağıtarak doğru pozisyonda uyunmasını sağlayarak kan dolaşımı rahatlatmalıdır. Bu şekilde sağlık açısından en doğru yatak olacaktır. Bu ürünler orta sert ürünlerdir.
  • Uzun ömürlü kullanıma sahip olmalıdır; bir yatak ne kadar çok kullanım süresi barındırıyorsa o denli kaliteli malzemeden yapılmıştır. Bu durum için kullanılan malzemelerin ne olduğunu öğrenmeniz yarar sağlayacaktır.

Yataklar Ne Kadar Süre Kullanılmalı, Ne Kadar Sürede Değiştirilmeli?” yazımızı mutlaka okuyun.

  • Sonuç itibariyle en sağlıklı yatağın özellikleri kişisel özellikleriniz kadar, kullanılan malzemede şekillenmektedir. Sizin için doğru olan yatağı bulmak için Wellmatt uyku danışmanlarından  destek alabilirsiniz.

Eğer romatizma ağrılarınız varsa mutlaka bu yazımızı inceleyin: ”Romatizma Ağrıları Olanların Tercih Etmesi Gereken Yataklar’‘.

Paylaş:
Kategori:Genel
Önceki Yazı
En İyi Çocuk Yataklarında Fiyatlar Neye Göre Değişiyor?
Sonraki Yazı
En uygun lateks yatak nasıl seçilir ?

0 Yorum

Yorum Yaz