15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://wellmatt.com/blog 300 true
Önceki Yazı
Yaşa Göre Doğru Yatak Seçimi Nasıl Olmalıdır? Püf Noktalar
Sonraki Yazı
Yaşlılıkta Uykunun Önemi ve Yaşlılar İçin Doğru Yatak Seçimi

Yenidoğan Bebekler ve Çocuklar İçin Yatak Seçimi Nasıl Olmalı?

İyi bir uyku herkes için sağlıklı gelişim açısından önem taşıyor olsa da özellikle çocuklarda çok daha etkilidir. Çünkü çocuklar gelişim çağında oldukları için henüz vücut yapıları tam olarak oturmamış ve sağlıklı olmaları için de doğru bir şekilde gelişim göstermeleri gereken özelliktedirler. Bu bakımdan yaşlara göre çocuk yatağı seçiminde dikkat edilecekler çocuğunuzun fiziksel ve psikolojik olarak sağlıklı bir gelişim göstermesi için oldukça önemlidir.

Çocuk Yatak Modellerimizi inceleyin. Ortopedik Çocuk Yatak Modelleri ve Fiyatları 

Yeni Doğan Bebekler için Yatak Seçimi Nasıl Olmalı?

Yatak seçimi için yeni doğan bebekler konusunda oldukça dikkat edilmelidir. Yeni doğan bebekler için uyku, neredeyse tüm insanların ihtiyaç duydukları uykudan çok daha önemlidir çünkü bebekler henüz gelişimlerini tamamlamadan dünyaya gelmektedirler. Bir başka deyişle, yeni doğan bebeklerin günde ortalama 16 – 18 saat boyunca uyumaları, gelişimlerini uykuda tamamladıkları içindir. Özellikle ilk üç ay için uyku düzenlerine çok dikkat edilmeli, kesintisiz, konforlu bir şekilde uyumalarına özen gösterilmelidir. Bebeklerde, kesintisiz uykunun önemi onların fiziksel ve zihinsel gelişimleri üzerinde etkili olmaktadır. Yaşama dair neredeyse hiçbir şey bilmeden gelen bebeklerin zihinsel gelişimleri uyku esnasında olmakta, beyinleri büyümekte ve bu durum da yaşama daha kolay adapte olmalarını sağlamaktadır. Özellikle iskelet sistemlerinin gelişmesi de yine uyku esnasında olmaktadır. Yeni doğan bebekler, anne karnından kalma bir alışkanlık ile sıklıkla cenin pozisyonunda dururlar. Bu durum kemik yapılarının henüz yeterli gelişimi göstermedikleri içindir. Kısa sürelerde ise kemikleri gelişim gösterecek ve sert bir yapıya kavuşacaktır. Bu özellikler bakımından yeni doğan bebekler için yatak seçimi için şu noktalara dikkat edilmelidir;

Detaylı Bilgi İçin ”Yeni Doğan Bebekler İçin Yatak Seçimi Nasıl Olmalı?” Yazımızı Mutlaka İnceleyin.

  • Bebeğin kilosu ve boyu temel alınarak yatak seçilmelidir. Bebeğin rahat etmesi için onun yapısına uygun yatakların tercih edilmesi oldukça önemlidir.
  • Yatağın bebeğin kemik ve kas yapısını destekleyecek yapıda olması gerekir. Özellikle park yatak modelleri, tamamen yeni doğan bebekler için en ideal yataklar olarak öne çıkmaktadır. Bebeğin doğru bir pozisyonda olmasını sağlayarak, iskelet yapısının doğru gelişim göstermesine neden olurlar. Ayrıca park yatak modelleri hava alan yapıları sayesinde de yeni doğan bebeklerde sık görülen cilt sorunları, kızarıklık gibi durumların da önüne geçerler. Tüm bu özellikleri ile birlikte park yataklar ideal desteği yeni doğan bebeğiniz için en iyi koşullarda sunarlar.
  • Park yatak modelleri hiçbir kimyasal barındırmadığı için zararlı maddelerin bebeğiniz ile temas etmesini engeller, daha sağlıklı ve konforlu bir zeminde uyumasını olanaklı hale getirir. Özellikle bebek yataklarında kullanılan doğal yün, doğal pamuk, doğal lateks ve Hindistan cevizi lifi gibi maddeler kullanıldığı için sağlık koşulları için tamamen uygundurlar.

0 – 2 Yaş Çocuklar için Yatak Seçimi Nasıl Olmalı?

0 – 2 yaş çocuklar için yatak seçimi hâlâ bebeklik döneminde oldukları için onların kas ve iskelet gelişimlerini destekleyecek yapıda olmalıdır. Bu dönemde çocuklar, tüm yaşamlarında görülecek gelişim hızının en hızlısını gösterirler ve ortama günlük 15 – 16 saat arasında uyuma süresine sahiptirler. Yeni doğumdan itibaren kasları ve iskelet sistemleri gelişmeye başlamış, özellikle omurgaları doğal pozisyonunu almaya başlamıştır. Bu dönemde en çok dikkat edilecek nokta, sağlıklı bir omurga gelişiminin sağlanmasıdır. Eğer bebeğiniz için omurga gelişimi bu dönemde sağlıklı şekilde olmazsa ileride duruş bozuklukları başta olmak üzere çeşitli rahatsızlıklar görülebilmektedir. Bu bakımdan park yataklar bu dönem için bebeğinizin ihtiyaç duyduğu vücut desteğini sunacaklardır. Aynı zamanda park yatak modelleri tamamen doğal malzemeye de sahip oldukları için bebeğinizin cildinin korunmasını sağlayacaklar, bir taraftan da onun dış derisinin daha çabuk gelişim göstermesine olanak tanıyacaklardır.

Detaylı Bilgi İçin ”0-2 Yaş Bebek Ve Çocuk Yatağı Seçimi Nasıl Olmalı? 8 Püf Nokta.” Yazımızı Mutlaka İnceleyin.

2 – 7 Yaş Çocuklar Yatak Seçimi Nasıl Olmalı?

 2- 7 yaş arasındaki çocuklar için yatak seçimi onların artık hızlı gelişimlerinin yerine daha uzun süreli gelişim aldıkları bir dönem olmaktadır. Özellikle bu yaş fiziksel özelliklerinin gelişimi kadar zihinsel gelişimleri için de önemli bir çağdır. Gün boyunca çocuğunuz öğrendiği bilgileri temel kazanım olarak kendisine işlemesi için uykuya ihtiyaç duymaktadır. Ancak bilgilerin kalıcı hale gelmesi için REM olarak adlandırılan aktif uyku evresine gereksinim bulunmaktadır. Bu evre sayesinde gün içindeki tüm bilgiler çocuğunuza işlenerek, daha sonra günlük yaşamda bu bilgilerini kullanmasını olanaklı hale getirmektedir. Fakat REM evresi son derece hassas bir evre olup sıklıkla bölünebilmekte ya da çabuk bozulabilmektedir. Bir kez bu evre geçtikten sonra ise yani uyandıktan sonra tekrar REM evresine giriş yapmak oldukça zordur. Bu bakımdan çocuğunuzun sağlıklı bir bilişsel gelişim göstermesi ve motor becerilerini geliştirmesi için REM evresini hiçbir kesinti olmadan geçirmesi yani kesintisiz şekilde uyuması gerekir. Bu yaş aralığı aynı zamanda son zamanlarda çocuk gelişimi için oldukça iyi bir yöntem olarak öne çıkan Montessori eğitimi için de ideal bir aralıktır. Park yataklar, çocuğunuzun uyku dışında da yatakta vakit geçirmesini olanaklı hale getirdikleri için bu yaş aralığı için kullanılmaya devam edecek yataklar olarak öne çıkmaktadırlar.

Detaylı Bilgi İçin ”2 Yaş Sonrası Çocuklar İçin Yatak Seçimi Nasıl Olmalı? 6 Püf Nokta.” Yazımızı Şimdi İnceleyin.

7 – 15 Yaş Çocuklar için Yatak Seçimi Nasıl Olmalı?

7 – 15 yaş çocuklar için yatak seçimi artık gelişen yapıları ve oturan iskelet sistemleri ile daha kapsamlı olabilmektedir. Ancak yaylı yataklar, çocuğunuzun iskeletine yine de zarar vereceği için özellikle ergenlik döneminde sık görülen kasların ve kemiklerin birden gelişmesi durumuna olumsuz etki yapacaktır. Ergenlik çağına gelen çocuklar için yatakları, onların gelişimlerini destekleyen, vücutlarına destek veren yapıda olmalıdırlar. Bu özelliği ise organik, lateks ve Japon yer yatakları modellerinde bulabilirsiniz. Japon yer yatakları, yere yakın ya da yerde kullanıldıkları için çocuğunuzun her fırsatta yatağı kullanımına olanak vermektedirler. Kendisine özel bir yaşam alanı oluşturacağı ve kolay bir şekilde yatağını kullanması için tasarlanan bu yataklar, aynı zamanda odasının da daha otantik bir görünüme sahip olmasını sağlayacaklardır. Lateks ve organik yataklar ise vücudu destekleyen yapıları ve vücut ağırlığını eşit şekilde dağıtma özellikleri sayesinde kemik gelişimlerinin en iyi şekilde olmasını olanaklı kılacaklardır. Bu yaş aralığı, çocukların en fazla enerji tükettiği yaşlardan olduğu için dinlendirici, kas yapılarının yenileyici olacak şekilde uyumalarına bu yatak modelleri imkân vermektedirler. Özellikle kullanılan malzemeleri sayesinde çocuğunuzun yatakta oyun oynamasına da izin veren ve uzun süreli kullanım olanağı veren yataklar, çökme, deforme olma ya da sarkma gibi durumlar da yaşatmadıkları için çok uzun süreler çocuğunuzun ihtiyacı olan yatak desteğini onlara sunacaklardır.

Bu koşullar altında yaşlara göre yatak seçimi yapabilirsiniz. Çocuğunuz için yatak konusunda dikkat etmeniz gereken en önemli nokta onun fiziksel ve zihinsel gelişimi için uygun koşulları en iyi şekilde karşılayan yataklar olmalıdır. Bu noktada, yapıları sayesinde park yatakları, lateks, organik ve Japon yer yatakları öne çıkmaktadır. Çocuğunuz sağlık sorunları ile karşılaşmaması için tercih edeceğiniz yatakların hepsi onların hassas yapıları için özel olarak tasarlanıyor ve en iyi uyuma koşullarını oluşturuyorlar. Hiçbirinde kimyasal malzeme kullanılmadığı için de çocuklarınızın sentetik malzeme ile temasını önleyerek onların doğal yataklarda uyumalarını olanaklı hale getiriyorlar.

7-15 Yaş Çocuklar Için Yatak Seçimi Nasıl Olmalı?” Yazımızı da Mutlaka İnceleyin.

Paylaş:
Önceki Yazı
Yaşa Göre Doğru Yatak Seçimi Nasıl Olmalıdır? Püf Noktalar
Sonraki Yazı
Yaşlılıkta Uykunun Önemi ve Yaşlılar İçin Doğru Yatak Seçimi

0 Yorum

Yorum Yaz