15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://wellmatt.com/blog 300 true
Önceki Yazı
Yüz Üstü Yatanlar için Uygun Yataklar
Sonraki Yazı
Çocuklar İçin Yatak Seçimi: 2 Yaş Sonrası için Yatak Seçimi?

2 Yaş Sonrası Çocuklar İçin Yatak Seçimi Nasıl Olmalı? 6 Püf Nokta!

Herkes gibi çocuklar için de yatak seçimi oldukça önemli bir konudur. Çocuk yatağı nasıl olmalı? Çocuklar için en iyi yatak hangisi? gibi sorular ebeveynlerin zihnini meşgul eden sorular arasındadır. 2-7 yaş aralığı, diğer yaşlara göre fiziksel ve zihinsel gelişimin daha hızlı yaşandığı bir dönemdir ve bu gibi temel kazanımların sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesi fazlasıyla önem taşır. Çocukların vücut ve iskelet yapılarına uygun yatak seçilmediği durumlarda çeşitli sağlık sorunları yaşanabilmekte ve çocukların gelişimi sekteye uğrayabilmektedir. Bu nedenle, 2 yaş sonrası çocuklar için yatak seçilirken dikkatli davranılmalıdır.

Çocuk Yatak Modellerimizi inceleyin. Ortopedik Çocuk Yatak Modelleri ve Fiyatları 

2 Yaş Sonrası Çocuk Yatağı Nasıl Olmalı?

Çocuklar, iki yaşından sonra bebeklik dönemlerini geride bırakarak artık daha fazla hareket etmeye ve hızlı gelişim göstermeye başlar. Bu dönem, çocukların kemik yapılarının ve iskelet sistemlerinin güçlendiği bir dönemdir. Çocuklar bu yaşlarda pek çok şeye meraklı ve ilgili oldukları için sürekli hareket halindedirler. Bu durum, onları enerjik kılarken aynı zamanda kas ve iskelet sistemlerinin gelişimini destekler. Gün içerisinde çok hareketli olan 2-7 yaş aralığındaki çocukların gece uykularını da kesintisiz bir şekilde tamamlamaları gerekir. Dinlendirici, rahatlatıcı ve vücutlarını destekleyici yatakta uyumaları, gün içerisinde enerjilerini korumalarını ve daha az uykuya ihtiyaç duymalarını sağlar. Çocuklar için doğru yatağı seçmenin önemi işte burada ortaya çıkmaktadır. Yatağın, çocuğun vücut yapısına uygun olması, uyku sırasında gelişimine devam eden kemik ve kas sistemini desteklemesi gerekir. En iyi çocuk yatağı, gece boyunca omuriliğin doğru ve doğal pozisyonunda kalmasına olanak veren; çocuğun dinlenmiş bir şekilde güne uyanabilmesini sağlayan yataktır. Çocuk için doğru yatak seçilmediği durumlarda çocukta duruş bozuklukları baş gösterebilir. 

Detaylı Bilgi İçin ”En İyi Çocuk Yatakları Özellikleri” Yazımızı Şimdi İnceleyin.

Çocuklar için en elverişsiz yataklar listesinde yaylı yataklar ilk sıraya yazılabilir. Yaylı çocuk yatakları, çocuğun iskelet sistemine baskı uygularken aynı zamanda çocuğun doğal uyku pozisyonu almasını da zorlaştırır. Yanlış yatak seçimi, gelişim çağında olan 2 – 7 yaş grubu çocuklarda omurga şeklinin doğal pozisyonunun oluşmasında riskli durumlara neden olabilir. Kas ve iskelet yapıları henüz yeni şekillenmeye başlayan bu yaştaki çocukların herhangi bir gelişim sorunu yaşamaması için, yatağın üzerindeki ağırlığın hem desteklemesi hem de yatağın geneline eşit şekilde dağıtılması gerekir.

En İyi Çocuk Yataklarında Fiyatlar Neye Göre Değişiyor?” Yazımızı Mutlaka İnceleyin.

Çocukların fiziksel yapılarının yanı sıra bilişsel becerileri de 2-7 yaş aralığında hızlıca gelişim gösterir. Çocukların zihinsel gelişimini sağlıklı bir şekilde gerçekleştirebilmesi için aktif uyku evresi olarak adlandırılan REM evresinin kesintisiz bir şekilde tamamlanması gerekir. Aktif uyku evresi, gün boyunca öğrenilen tüm bilgilerin kalıcı kazanımlara dönüştüğü bir evreyi temsil eder. Bu evre, aynı zamanda oldukça hassas bir evredir ve kesintiye uğramaması gerekir. REM evresi kesintiye uğrarsa, çocukların pekiştirilmesi gereken bilişsel kazanımları eksik kalabilir. Tekrar REM evresine geçmek ise kolay olmayacak veya fazla zaman alacaktır. Dolayısıyla, rahat ve konforlu bir ortamda uyuyamayan, yatak seçimi doğru yapılamayan çocukların bilişsel gelişimleri sekteye uğrar. Yanlış yatak seçimi, çocuğun fiziksel gelişiminin yanı sıra bilişsel gelişimi üzerinde de olumsuz etkilere neden olabilir.

2 Yaş Sonrası Çocuklar İçin Yatak Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?

2 yaş sonrasındaki çocukların sağlıklı bir gelişim gösterebilmeleri için yatak seçimlerinde dikkatli ve özenli olunması gerekmektedir. 2-7 yaş arasındaki çocuklar için yatak almak isteyen ebeveynler aşağıdaki hususları dikkate almalıdır.

  • Yatak seçimi yapılırken fiyattan çok, yatağın çocuğun uyku ihtiyaçlarını karşılayabilecek özelliklere sahip olup olmadığına dikkat edilmelidir. Yatağın, çocuğun vücut yapısını desteklemesi, iskelet ve kas gelişimine katkı sunması, konforlu ve hijyenik özellikler taşıması önemlidir.
  • Yatağın doğal içeriğe sahip olmasına dikkat edilmelidir. Doğal içeriğe sahip olmayan, sentetik özellikler taşıyan yataklar çocuğun sağlığı üzerinde olumsuz etkilere neden olabilir. Sentetik yataklar çocukların kaliteli bir şekilde uyumalarını engellediği gibi, henüz hassas yapıda olan ciltleri üzerinde de olumsuz etkiler bırakır. Çocukların ciltlerinde kızarıklık, şişkinlik ya da kaşınma gibi sorunlar oluşabilir. Tamamen doğal malzemelerle hazırlanan WellMatt çocuk yatakları, doğal içeriği ile çocuklarınız için sağlıklı ve ideal bir uyku konforu sunar. Hindistan cevizi lifi, doğal lateks, doğal pamuk ve yün gibi malzemelerle üretilen WellMatt çocuk yatakları, kullanılan doğal malzemelerin yanı sıra dayanıklılığı ile de öne çıkmakta ve uzun yıllar kullanılabilmektedir.
  • Yatağın ideal sertlikte olmasına dikkat edilmelidir. Çocukların 3 yaşına kadar çok yumuşak yataklarda uyuması omurgalarının düzgün şekilde gelişimini engelleyebilmektedir. Bu nedenle, yaygın bilinen kanının aksine çocuklar için çok yumuşak yataklar tercih edilmemelidir. Orta sertliğe sahip yataklar çocukların vücutlarının daha iyi desteklenmesine ve çocukların daha konforlu bir şekilde uyumalarına neden olacaktır. Çocuk yataklarında kullanılan lateks ve Hindistan cevizi lifi gibi malzemeler, dinlendirici ve destekleyici etkisiyle çocukların vücut ağırlığını eşit şekilde yatağın geneline yayarak rahat bir şekilde uyumalarını sağlayacaktır. Yaylı çocuk yatakları, doğal pozisyonun alınmasını engelledikleri ve çeşitli rahatsızlıklara neden oldukları için çocuklar için yatak seçiminde tercih edilmemesi gereken yatak modelleridir.

Yatak Tavsiyelerini Öğrenmek İçin ”En İyi Çocuk Yatakları Kullananların Tavsiyeleri Nelerdir?” Yazımızı Mutlaka İnceleyin.

  • Yatağın hava alan bir yapıda olmasına dikkat edilmelidir. Çocuklarda uyku sırasında terleme ve terlemeye bağlı olarak sıklıkla uykunun bölünmesi yaygın olarak görülmektedir. Bu durum hem çocukları huzursuz etmekte hem de uyku kalitesini düşürmektedir. Uyku sırasında terleme, yatağın hava alan bir yapıda olmadığı, başka bir ifadeyle vücut ısısının yatak tarafından hapsedildiği durumlarda ortaya çıkmaktadır. Isının yükselmesiyle uyuyan kişi terlemeye başlar. Hava alan yataklar, ısının hapsedilmesinin önüne geçtiği gibi aynı zamanda ferah bir uyku zemini oluşturur. Hava alan yapıları yatağın içinde bakteri, küf, mantar, toz gibi akarların oluşumunu da engelleyerek daha sağlıklı ve hijyenik bir ortam sunar. Özellikle alerjen hassasiyeti olan çocuklar için bu tür yatakların seçilmesi büyük önem taşımaktadır. Lateks ya da Hindistan cevizi lifi gibi malzemelerin kullanıldığı WellMatt çocuk yatakları, doğal klima görevi görerek yatağın en iyi ısı değerlerinde kalmasını sağlar.
  • Yatağın kolay temizlenebilir olmasına dikkat edilmelidir. Çocuklar vakitlerinin çoğunu yatakta geçirirler. Yemek yeme, oyun oynama ya da farklı gerekçelerle yataklarını kullanırlar. Bu kullanıma bağlı olarak yatak çabucak kirlenebilir. Düşük kaliteli malzemelerden üretilen yataklar yüzey bakımından kolay temizlenebilir bir yapı sunmadıkları için kirlerin ve benzeri lekelerin birikmesine neden olabilir ve çocuğunuzun sağlığı için olumsuz etki yaratabilir.
  • İki yaş sonrasındaki çocuklar için Montessori eğitimi gibi alternatif pedagojik yöntemlere izin veren yatakların seçilmesi önemlidir. Böylelikle çocuklarınız için farklı eğitim metotlarını yatak üzerinde deneyebilirsiniz. WellMatt tarafından sunulan Montessori yatakları bu eğitim için özel olarak üretilmiştir. Uzun süreli kullanımlar için çocuklarınıza en iyi eğitimi ve uyku kalitesini sunmak için tasarlanmıştır.
Paylaş:
Kategori:Bebek Yatağı
Önceki Yazı
Yüz Üstü Yatanlar için Uygun Yataklar
Sonraki Yazı
Çocuklar İçin Yatak Seçimi: 2 Yaş Sonrası için Yatak Seçimi?

0 Yorum

Yorum Yaz