Yaşlılıkta Uykunun Önemi ve Yaşlılar İçin Doğru Yatak Seçimi
Uyku tüm insanlar için genel sağlık ve konforu açısından oldukça önemlidir. Özellikle yaşlılar için daha da önemli olmaktadır çünkü yaşlılığa bağlı olarak vücut fonksiyonları tam olarak çalışmadığı için yaşlılık durumlarında ciddi uyku sorunları baş gösterebilmektedir. Bu tür sorunların önüne geçmek için ise yatak seçimi büyük önem taşımaktadır. Yaşlılarda yatak seçimi için dikkat edilecek noktalar kapsamında daha dinlendirici ve konforlu bir uykuya sahip olabilirsiniz.
Full Ortopedik Yatak Modellerimizi inceleyin. Tam Full Ortopedik Yatak Modelleri ve Fiyatları
Yaşlılarda Uykunun Önemi Nedir?
Yaşlılıkla birlikte tüm vücut alışkanlıklarında ve özelliklerinde değişim görülmekle beraber uyku düzeninde de bozulmalar görülür. Buna bağlı olarak yaşlıların çoğunluğu uykuda dalmakta zorluk çekmekte ya da uyku esnasında sıklıkla uyanmaktadırlar. Bu parçalı uykular ya da uykusuzluk sorunları ise pek çok rahatsızlığa neden olmaktadır.
Yaşlılarda uyku sorunlarının sık görülmesinin en büyük nedenlerinin başında çeşitli sağlık sorunları gelmektedir. Stres, endişe, depresyon gibi psikolojik rahatsızlıkların yanında artan vücut ağrıları ve çeşitli hastalıklar bu süreçte rahat ve dinlendirici bir uykunun önüne geçmektedir. Ayrıca gün boyunca yeteri kadar aktif olunmaması da uykusuzluk sorunlarına yol açabilmektedir. İlaveten uyku – uyanıklık döngüsünü düzenleyen epifiz bezinde de değişimler meydana gelir. Epifiz bezinin salgıladığı melatonin hormonunun oranı azalır ve böylece uykusuzluk kendisini daha şiddetli bir şekilde gösterir.
Bilindiği gibi sağlıklı bir şekilde uyumak için en az 7 – 8 saatlik, kesintisiz bir uykuya gereksinim bulunmaktadır. Ancak yaşlılar bu uyku süresini tamamlayamazlar ve çok daha altındaki sürelerde uyurlar. Mental ve bedensel sağlıkları için iyi bir şekilde uyumaya çok ihtiyaç duyarlarken, farklı sebepler ile ideal uykuyu çekmekte zorluk yaşadıkları için bu yaşlılar için uykunun önemi daha şiddetli şekilde kendisini göstermektedir.
Yaşlıkla görülen uyku sorunları genelde şu şekilde görülmekte ya da bu nedenleri yaratmaktadır;
- Yorgunluk, halsizlik,
- Dikkat kaybı, odaklanma sorunları, unutkanlık,
- Uykuda dalma esnasında güçlük,
- Gece uykusu esnasında sıklıkla uyanma ve kolay bir şekilde uyuyamamak,
- Gün içinde sıklıkla uyku ihtiyacı,
- Sabahları baş ağrısı,
- Horlama, soluksuz uyanma, tanıklı apne,
- Uykuda çarpıntı, göğüs ağırıı,
- Başta omurga olmak üzere çeşitli kas ve eklem ağrıları
Özellikle son nokta dikkatle üzerinde durulmasını gerektirmektedir çünkü yaşlılık, yapısı gereği pek çok hastalığı beraberinde getirmektedir. Kemik ve kas ağrıları da yaşlılıkta görülen en sık rahatsızlıklar arasında yer almaktadır. Doğru yatağın seçilmesi ise bu noktada oldukça önemlidir çünkü yanlış yatak tercihi ile mevcut ağrılar daha fazla artabileceği gibi doğru yatak seçimi ile de ağrıların azalmasına yardımcı olabilirsiniz.
Yaşlılar Hangi Yatakları Tercih Etmeli?
Yaşlıların tercih edecekleri yataklar öncelikli olarak onların yapılarına uygun olan ve çeşitli rahatsızlıklarını gidererek daha konforlu bir şekilde uyumalarına olanak tanıyan yataklar olmalıdırlar. Her ne kadar yaşlılığa bağlı olarak görülen sorunlar yüzünden yaşlıların uyku kalitelerinde ciddi sorunlar görülüyor olsa da bu uykusuzluk sorunlarının büyük bir kısmı da yanlış yataklarda uyumaktan geçmektedir. Özellikle geleneksel yaylı yataklar sunmuş oldukları uyku kalitesi açısından son derece düşük profile sahiptirler. Yaylı yataklar yaşlılarda sırt, omuz, eklem, kas, boyun ağrısı gibi pek çok rahatsızlığa neden olmakta ya da mevcut hastalıkların daha da artmasına neden olmaktadırlar. Yaylı yataklar yapıları gereği birbirinden bağımsız hareket eden ve yayların direnç gösteren yapıda olmalarından kaynaklı dinlendirici bir uykunun önüne geçerler. Vücuda sürekli baskı uygulanarak vücudun rahatlaması için alması gereken doğal pozisyonu almasını engelledikleri gibi aynı zamanda da hareket imkânını oldukça kısıtlarlar. Yaşlılıkta sık görülen kilo gibi sorunlara karşı da oldukça elverişsiz olup kullanıma bağlı olarak çökme gibi deforme olma durumlarına sebebiyet vererek yaşlıların daha da kötü şartlarda uyumalarına olanak verirler.
Bu koşullar altında yaşlılık döneminde daha rahat etmek için vücudu destekleyen, hava alan, kas ve eklem ağrıları başta olmak üzere pek çok rahatsızlığa karşı önlem süren yataklar tercih edilmelidir;
”55 Yaş Ve Üzerindekiler İçin Yatak Tavsiyeleri Ve Öneriler.” Yazımızı da Mutlaka İnceleyin.
Lateks Yataklar
Lateks yataklar, lateks denilen özel malzemeden yapılırlar. Tropikal bölgelerde yetişen kauçuk ağacının gövdesinden özel yöntemler ile elde edilen sıvının adı olan lateks maddesi, yine özel yöntemler ile birlikte blok haline getirilir ve yatak malzemesi olarak kullanılır. Yapısal özellikleri bakımından harika bir uyku deneyimi sunan lateks yataklar, vücut ağırlığını dengeleyerek kas ve eklem bölgelerinin rahatlamasına neden olurlar. Özellikle bu durum yaşlılar için büyük bir konfor sunmaktadır çünkü yaşlılıkta kas ve eklem ağrıları yaygın olarak görülmektedir. Gün boyunca yıpranan kasların rahatlaması için uyku esnasında yenilenmesi gerekmektedir. Ancak yanlış yatakta yatıldığında kaslar üzerine daha fazla yük biner ve vücut ağırlığı eşit şekilde dağıtılmadığı için uyku sonrasında daha büyük ağrılar ile uyanılır. Lateks yataklardaki vücut ağırlığını eşit olarak dağıtma özelliği sayesinde hiçbir bölge üzerine yük oluşmaz ve böylece tüm bölgeler dinlenerek son derece konforlu bir şekilde uyunur. Ayrıca yaşlılık döneminde sık görülen terleme gibi rahatsızlıkların önüne de lateks yatakların hava alan yapıları sayesinde önlem almak mümkündür. Mevsim koşullarından bağımsız olarak sürekli en ideal hava değerlerini sunan lateks yataklar böylece aşırı terleme ya da üşüme gibi durumlara karşı önlem sunarak ısı sorunlarını da engellerler.
Detaylı Bilgi İçin ”Lateks Yatakların Özellikleri Neler?” Yazımızı Şimdi İnceleyin.
Visco Yataklar
Visco elastik malzemesi temelde NASA tarafından astronotların daha iyi bir uzay yolculuğu yapmaları için geliştirilmiş ve astronotlarda iyi sonuç verince yatak malzemesi olarak da kullanılmaya başlanmıştır. Üzerindeki ağırlığın şeklini aldığı için visco yataklar çok yüksek ağırlıklara bile dayanıklı olup özellikle kilolu kimselere üstün bir konfor sunmaktadırlar. Bunun yanında vücudu saran yapıları ile birlikte vücudun desteklenmesini ve omurganın da doğal pozisyonunu bulmasına büyük bir kolaylık sağlarlar. Tüm bunların yanında visco yataklar terletmeye karşı da özel ViscoJel malzemesinden yapılarak, ferah bir ortam sunarlar. Ancak bu konuda dikkatli olunmalıdır çünkü piyasa koşullarında düşük kalite visco malzemesi kullanıldığında için bu tür yataklarda terleme sorunu görülebilmektedir. WellMatt tarafından üretilen visco yataklarda viscojel teknolojisi kullanıldığı için terleme gibi sorunların önüne geçilmektedir. Visco yataklar ayrıca çok uzun süreler kullanım için de uygun olan tüm koşulları sağlayarak, rahat bir halde uyumayı temin ederler.
Detaylı Bilgi İçin ”Visco Yatak Nedir? Visco Yatağı Kimler Tercih Etmeli?” Yazımızı Şimdi İnceleyin.
Doğal Yataklar
Tamamen doğal malzemeden üretilen doğal yataklar lateks, at kılı, Hindistan cevizi lifi gibi özel malzemelerden üretilmektedirler. Doğal olanın en iyi halini sunan yataklar, özellikle solunum sorunları yaşayan yaşlılar için uygun yataklar olarak öne çıkmaktadırlar. Yaşlılıkta nefes alıp vermekte güçlük çekme yaygın görülen rahatsızlıklar arasındadır. Doğal yataklar ise yapıları gereği sürekli hava alan yapıdadırlar ve bu özellikleri yatağın ferah olmasını sağlar. Aynı zamanda doğal yataklar hava alan yapıları ile bakteri, mantar, küf gibi oluşumların da önüne geçerek çeşitli alerji ya da cilt sorunlarını da engellerler. Tüm bu özellikleri bakımından doğal yataklar yaşlılar için uygun yataklar olarak öne çıkmaktadırlar.
Aynı zamanda yatak özelliklerinin yanında yaşlılar için orta sert ya da sert yüzeye sahip yatakları da seçmeleri vücutlarının daha iyi bir destek almasını sağlayacağı için tavsiye edilmektedir.
Detaylı Bilgi İçin ”Organik Yatak Özellikleri Neler? Yatağı Organik Yapan Nedir?” Yazımızı Şimdi İnceleyin.
0 Yorum