15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://wellmatt.com/blog 300 true
Önceki Yazı
Yarı Ortopedik Lateks Bebek Yatağı Nedir?
Sonraki Yazı
Yeni Doğan Bebekler İçin Yatak Seçimi Nasıl Olmalı?

Yarı ortopedik ve tam ortopedik yatak arasındaki fark nedir?

Ortopedik yataklar son zamanlarda rahat bir uyku isteyenler için en çok ifade edilen kavramların başında gelmektedir. Kullanım farklılığı yüzünden ayrı bir tür olarak anlaşılan ortopedik yatak esasında bir malzeme türü olmayıp sağlıklı uyku için gereken şartların sağlandığı yatakları ifade etmektedir.

Full Ortopedik Yatak Modellerimizi inceleyin. Tam Full Ortopedik Yatak Modelleri ve Fiyatları 

Ortopedik Yatak Nedir?

Ortopedik kelimesi sözlük anlamı itibariyle bel ve omurga ile ilgili olan anlamına gelmektedir. Bu sebeple ortopedik yatak ifadesi de bel ve omurgaya destek veren, rahatlık sağlayan yataklar olarak kullanılmaktadır. Kullanılan malzemenin çeşitliliği açısından ortopedik yataklar kendi aralarında yarı ve tam ortopedik yataklar olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.

Ortopedik yatak hakkında detaylı bilgi yazımızda: ”Ortopedik Yatak Nedir? Nasıl Olmalı?”.

Yarı Ortopedik Yatak Nedir?

Yarı ortopedik yatakların en önemli özelliği kullanılan sünger dolgu malzemesinin daha yumuşak bir yapıya sahip olmasıdır. Bu noktada ortopedik yatakların sertlikleri gündeme gelmektedir. İyi bir ortopedik yatak sert bir zemine sahip olan yatak anlamı taşısa da aslında yarı ortopedik yataklar yine mevcut bir sertliği barındırmaktadır. Önemli olan nokta, her sert yatağın ortopedik özellikler açısından iyi olmayabileceğidir. Yarı ortopedik yatak da böyle bir ihtiyaçtan dolayı oluşturulmuştur. Çünkü bazı kimseler sert yataklarda yatamazlar ve vücutlarının yatağın biraz daha içeriye gömülmesi gerekir. Örneğin kimi hastalar, yatakta uzun süre geçirdikleri için sert yataklarda kas sorunları yaşayabilirler. Ayrıca yumuşak malzemenin kullanılması sık hareket edenler için daha iyi bir dönüş imkanı sunmaktadır. Yumuşaklığı sayesinde vücudun her bölgesi yatak tarafından kavranır, böylece vücut ağırlığı dengeli bir şekilde dağıtılmış olur.

Tam Ortopedik Yatak Nedir?

Tam ortopedik yatak sünger dolgu malzemesinin daha sert bir yapıya sahip olduğu yatak türüdür. Genelde ortopedik yatak tercihinde ilk sıralarda yer alır. Sertliği sayesinde omurga ve boyun bölgelerine tam olarak destek vererek doğru uyku pozisyonun alınmasına yardımcı olmaktadır. Bu sayede rahat bir şekilde uyunmakta ve aynı zamanda eklem, kas vb. ağrıların da azaltılmasına yardımcı olunmaktadır. Bilindiği üzere bir yatağın vücut ağırlığını kavrayabilmesi oldukça önemlidir. Yanlış yataklarda uyuduğunuzda dinlenmiş olarak uyanmazsınız ve uyandıktan sonra saatlerce sürecek kas ağrıları yaşayabilirsiniz. Bunun nedeni vücudunuz uyku esnasında dinlenmemesinden kaynaklanmaktadır. Dinlenmek için ise her şeyden öte yatağın vücudunuza hafif bir baskı uygulaması gerekmektedir. Bu sayede vücut yatağın içinde kaybolmayacak ve omurga doğru pozisyonunu alabilecektir. Ayrıca belirli uzuvlara yük binmeyeceği için kan dolaşımı hızlanacak ve bu sayede vücut kendi yenilenmesini yapabilecektir. Örneğin doğru pozisyonu sağlamayan bir yatakta uyumak, başta omuz ve kalça bölgelerine yük binmesine sebep olacağı için rahatlatıcı uykuyu sağlamayacaktır. Halbuki tam ortopedik bir yatak, vücut ağırlığının eşit olarak dağıtılmasını sağlayarak tüm bölgelerin dinlenmesini ve rahatlamasını sağlamaktadır.

Tam ortopedik yatak hakkında daha ayrıntılı bilgi için bu yazımızı inceleyebilirsiniz: ‘‘Tam Ortopedik Visco Yatak Özellikleri Nedir? Kimler Tercih Etmeli?”.

Yarı ve Tam Ortopedik Yataklar Arasındaki Farklılıklar Nedir?

Doğru yatak seçimi, uykunun kalitesini belirleyen en önemli kriterdir. Uykunun insan yaşamında büyük bir bölüm kapladığı da göz önünde tutularsa, iyi bir uyku için doğru yatak tercihinde bulunmanız gerekir. Ortopedik yataklar ise son zamanlarda iyi bir uyku isteyenler için sıklıkla kullanılan bir kavram haline gelmiştir. Ortopedik yataklar ise kendi içlerinde tam ve yarı şeklinde ayrıldıkları için ortopedik yatak seçimi yaparken bu iki türün arasındaki farklılıkları bilmek yararlı olacaktır. Bu kapsamda yarı ve tam ortopedik yataklar arasındaki farklılıklar şöyle sıralanabilir;

  • Öncelikli olarak ortopedik yatak olarak adlandırılan yatakların farklı malzemelerden yapıldığını göz önünde tutmanız gerekmektedir. Bir başka deyiş ile ortopedik kelimesi vücudun doğru pozisyonu alarak uyuması anlamına gelmektedir. Bunu sağlayacak olan da yatak malzemesinin niteliğidir. WellMatt tarafından sunulan ortopedik yataklarda lateks ve visco malzemeleri kullanılmaktadır. Lateks, tropikal bir ağaç türü olan “Haeve”nin gövdesinden özel yöntemler kullanılarak elde edilen bir tür sıvıdır. Yılın belirli dönemlerinde tamamen el işçiliği ile çıkarılan lateks, yine özel yöntemler ile bloklar haline getirilir ve yataklarda malzeme olarak kullanılır. Lateks malzemesi hem dayanıklılığı hem de doğal oluşu sebebiyle yatakta harika sonuçlar yaratmaktadır. Yatağın sağlık koşullarına uygunluğu, vücudu destekleyici yapısı, hijyenik koşullar taşıması gibi sebepler ile lateks oldukça kaliteli bir malzemedir. Bir diğer malzeme ise astronotların yolculuklarında kullanmaları için tasarlanmış visco malzemesidir. Visco malzemesi vücudun şeklini alır ve böylece vücudu sararak, doğru pozisyonda tutması için uyuyanı yönlendirir. Visco sayesinde rahat bir şekilde uyunur. Üstelik visco oldukça yumuşak bir malzeme olması yüzünden yumuşak bir zemin isteyenler için de son derece uygundur. Son olarak yaylı paket sistemi içerisinde de ortopedik yataklar üretilmektedir. Paket yay sistemi, standart yaylı yataklardan farklı olarak yayların küçük paketler halinde, birbirinden bağımsız bir şekilde yatağın içinde hareket etmelerini sağlamaktadır. Bu sayede hem ekonomik bir yatak elde edilmekte, hem de kullananlar için konforlu bir yatak sunulmaktadır. Bu malzemeler ile geliştirilen ortopedik yataklar Wellmatt tarafından yüzde yüz müşteri memnuniyeti kapsamında sunulmaktadır.
  • Tam ortopedik yataklarda sertlik daha baskındır. Bunun sebebi süngerin daha fazla kullanılmasından kaynaklanır. Sertlik ise vücuda daha çok baskı uygulayarak daha rahat bir uykunun önüne açar. Wellmatt tarafından sunulan tam ortopedik yataklarda bu sertliği sağlamak için lateks ve visco malzemeleri kullanılmaktadır. Özellikle hastalar ve bel ile omurga ağrısı çekenler için tam ortopedik yatak uygundur.
  • Yarı ortopedik yataklarda sertlik oranı daha düşüktür. Yumuşak bir zemin isteyen kimseler için üretilmiş bu yataklarda, vücudunuz bir nebze yatağın içine gömülür ve yatak tarafından kuşanırsınız. Bu durum temelde yine bel ve omurga ağrıları için yararlı olmaktadır. Çünkü sarılan bir vücutta, vücut ağırlığı eşit olarak dağıtılmakta, bir nokta içerisinde ağırlığın hapsolmasının önüne geçilmektedir. 
  • Yarı ortopedik yataklarda kullanılan sünger ve diğer malzemeler daha düşüktür. Bu yüzden yarı ortopedik yatakların fiyatları da düşüktür. Kısa süreli kullanımlarda ya da çok fazla eklem ağrısı çekmeyen kimseler için uygundur.
  • Tam ortopedik yataklar, sağlık koşulları için tam olarak elverişli bir şekilde üretilmişlerdir. Bu kapsamda size büyük bir rahatlık sunarlar ve çocukların, yetişkinlerin, hastaların ve yaşlıların ihtiyaçlarını karşılarlar.

Ortopedik Katlanabilir Yatak Nedir? Kimler Tercih Etmeli?” yazımızı ortopedik yatak almadan önce mutlaka okuyun.

Hangi Ortopedik Yatağı Seçmeliyim?

Her yatak seçiminde olduğu gibi ortopedik yatak seçimi de oldukça zor bir süreçtir. Öncelikli olarak kendiniz için doğru olan yatağı seçerken kişisel özelliklerinizi göz önünde tutmanız gerekmektedir. Bir başka deyişle, yaşınız ve kilonuz,uyku pozisyonunuz bu süreçte karar vermenizi sağlayacak en önemli ölçüttür. Çünkü kilolu kimseler için sert, zayıf kimseler için ise yumuşak yatak kullanmaları tavsiye edilmektedir. Demek ki ortopedik yatak seçiminde kilonuz tam ya da yarı ortopedik yatak seçimi için doğrudan etki etmektedir. Böylece vücudunuzun yataktan en iyi şekilde faydalanması için gereken koşulları sağlamış olursunuz. Bir diğer konu ise vücut ağrılarınızı tam ortopedik yatak da dahil olmak üzere gidermeyeceğidir. Ortopedik yataklar ağrıları azaltır ya da ortaya çıkmasını engellerler. Bunun bilincinde olarak yatağa yaklaşmanız süreç açısından daha sağlıklı olacaktır. Ancak her durumda WellMatt tarafından sunulan ortopedik yataklar için uzman desteği alabilir ve kendinize en uygun yatağı seçebilirsiniz. Üstelik yatağa alışma süreniz de 120 gün tutulmakta, bu süre sonunda yatağınızdan memnun kalmazsanız iade edebilmektesiniz.

Ortopedik Yatak hakkında şu yazımızı da inceleyebilirsiniz: ”Her Ortopedik Yatak Sağlık İçin Uygun mu?”.

Paylaş:
Kategori:Ortopedik Yatak
Önceki Yazı
Yarı Ortopedik Lateks Bebek Yatağı Nedir?
Sonraki Yazı
Yeni Doğan Bebekler İçin Yatak Seçimi Nasıl Olmalı?

0 Yorum

Yorum Yaz