15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://wellmatt.com/blog 300 true
Önceki Yazı
Fibromiyalji Hastalığı Olanlar Hangi Yatağı Tercih Etmeli?
Sonraki Yazı
Japon Yer Yatağı nedir, kimler tercih etmeli?

Her Ortopedik Yatak Sağlık İçin Uygun mu?

Ortopedik yataklar son zamanlarda rahatlıkları ile gündeme gelmektedir. Ancak içeriğinin tam olarak anlaşılmaması yüzünden ortopedik yataklar başlı başına bir tür olarak kabul görmekte ve bu da bazı kafa karıştırıcı durumlara sebep olmaktadır. Kişisel özelliklerinize uymayan ortopedik yatakların kullanılması sağlığınız için ciddi sorunlar yaratabilmektedir.

Full Ortopedik Yatak Modellerimizi inceleyin. Tam Full Ortopedik Yatak Modelleri ve Fiyatları 

Ortopedik Yatak Nedir?

Ortopedik yataklar genel bilinen kanının aksine sert ya da yumuşak yatak anlamı taşımamaktadır. Aslında piyasada sıklıkla ortopedik olarak satışa çıkarılan yataklar genel bir kavram olup alıcıları da yanıltmaktadır. Şöyle ki ortopedik yatak aslında kişiye özel bir anlam taşımaktadır. Ortopedik yataklarda önemli olan omurganın düz bir şekilde durması ve buna bağlı olarak vücut ağırlığının da dengeli bir şekilde dağıtılmasıdır. Dolayısıyla ortopedik yatak kavramı ancak kişinin fiziksel özellikleri göz önünde tutularak belirlenmektedir ve bu kapsamda kişiye özel ortopedik yataklar sunulmaktadır.

Ortopedik yatak hakkında detaylı bilgi yazımızda: ”Ortopedik Yatak Nedir? Nasıl Olmalı?”.

Ortopedik Yatak Özellikleri Nedir? Nasıl Üretilir?

Ortopedik yataklar, WellMatt tarafından özel malzemeler kullanılarak üretilir ve kullanıcılara sunulurlar. Genelde yapımında lateks ve visco malzemeleri kullanılmaktadır. Lateks özel olarak kauçuk ağacının gövdesinden üretilen sıvının adıdır ve özel yöntemler ile blok haline getirilip yatakta kullanılmaktadır. Yapısının doğallığı, sağlamlığı ve sağlık koşulları için sağladığı koşullar için ortopedik yataklar arasında öne çıkan lateks malzemesi kullanıcılar için oldukça iyi bir alternatif oluşturmaktadır. Bir diğer malzeme ise yine özel olarak üretilen visco malzemesidir. Visco, NASA tarafından astronotların uzay yolculukları sorasında uzun süreli aynı pozisyonda kalmalarının neden olacağı ağrıları azaltmak amacıyla geliştirilmiş bir maddedir. Daha sonra yataklarda kullanılması sebebiyle de olumlu sonuçlar yaratan visco malzemesi, vücudun şeklini aldığı için oldukça yumuşak bir uyku deneyimi sunmaktadır. Vücudu saran yapısı sayesinde hem hareket kolaylığı hem de vücut ağırlığının dengelenmesini sağlayan visco, ortopedik yataklarda kullanıldığında sağlık koşulları için tamamen elverişli sonuçlar yaratmaktadır.

Bu iki malzemenin yanı sıra paket yay sistemi de ortopedik yatakların oluşumunda kullanılmaktadır.

Ortopedik yatak hakkında daha detaylı bilgi için :”Ortopedik Yatağın Ayırıcı Özellikleri”.

Ortopedik Yataklar Sağlık İçin Uygun mu?

Bir ortopedik yatağın ilk görevi, bel ve omurga kısmına destek sağlayarak oluşacak kas ve eklem ağrılarını gidermesidir. Bunun için vücut ağırlığının ve dengesinin iyi ayarlanması gerekmektedir. Vücut ağırlığı, uyku esnasında yatağa verilen ağırlığı kast etmektedir. Örneğin yanlış yatak seçimi yüzünden sıklıkla omuz ve basen bölgelerine ağırlık binmekte, bu sebeple dinlendirici bir şekilde uyunmamaktadır. Uyku sonrasında görülen ağrılar ve enerji düşüklüğünün sebebi ağırlığın yatağa eşit olarak dağıtılmamasından kaynaklanan yanlış pozisyonda uyuma durumudur. Bir diğer neden ise vücut dengesinin ayarlanmasıdır. İster yüz üstü, ister sırt üstü, isterse yan yatış olsun herhangi bir pozisyonda vücudun uyku esnasında doğru pozisyonu alması gerekir. Omuriliğin hafif kıvrımlı şekilde olup boyun ve topuk kısımları arasında herhangi bir eğimin olmaması durumu vücut dengesini ifade eder. Bu sayede kaslarda bir gevşeme olur ve kan dolaşımı buna bağlı olarak artar. Kan dolaşımının düzenlenmesi ile hem vücut yenilenir hem de gün içindeki yorgunluk atılır. Ortopedik yataklar temel olarak bu özellikleri sağlasalar da malzemelerinde bulunan gözenekler nedeniyle antibakteriyel özellikler de taşımalıdır. Hava gözenekleri sayesinde küf, mantar, kötü koku gibi oluşumların önüne geçilir ve ferah bir şekilde uyku tahsis edilir. Aynı zamanda ısı dengesi de yine hava gözenekleri ile ayarlanır ve böylece her iklim koşulunda ideal sıcaklıkta uyunması sağlanır. Ortopedik yataklar bu özellikler ile sağlık için elverişli gözükseler de bazı durumlarda sağlık için sorun teşkil edebilirler.

Hangi Ortopedik Yataklar Sağlık İçin Zararlıdır?

Öncelikli olarak ortopedik yataklarla ilgili piyasaya sunulan her yatağın ortopedik olmadığının bilinmesi gerekmektedir. Standart yaya sahip yatakların üzerine ped geçirilmesi halinde sunulan ortopedik yataklar, ortopedik özellikleri taşımadıkları için kullanıma bağlı olarak ciddi sorunlar teşkil edebilmektedir. Ayrıca çocukların da ortopedik yatak kullanımında sakınca bulunmaktadır. Bu durumda bir sıralama yapılacak olursa;

  • Piyasada ortopedik adı altında sunulan her yatak ortopedik değildir. Çünkü temelde dayanıksız olan malzemelerin ya da standart yayların kullanılması sonucunda üretilirler. Vücut için doğru uyku pozisyonu şeklini vermedikleri için ortopedik özellikler taşımazlar ve esasında sağlık için olumsuz etkileri de olabilir. Bu durumun önüne geçmek için mutlaka üretim sertifikasına bakmalı ve detaylı bilgi almanız gerekmektedir.
  • Kullanılan kimyasallar yüzünden ortopedik yataklar sağlık açısından sorun teşkil edebilir. WellMatt tarafından sunulan ortopedik yataklar doğal malzemeleri nedeniyle sağlık koşulları için tamamen uygun özellikler gösterirler. Ancak piyasada maliyeti düşürmek adına sentetik malzeme kullanılmaktadır. Sentetik malzeme ise ağır kimyasalları barındırdığı için vücudun yatakla teması neticesinde başta alerji vb. olmak üzere kansere kadar varan sağlık sorunları oluşmaktadır.
  • Ortopedik yatakların seçiminde yanlış olarak yapılan en büyük sorun yatakları çocuklar ya da yetişkinler için ayırmaktır. Piyasada ortopedik yataklar, ayrı bir yatak türü olarak karşılık bulduğu için böylesi bir ayrım gündeme gelmektedir. Aslında ortopedik yatak kavramı kişinin sağlığı açısından en rahat edebileceği ve başta sırtı olmak üzere herhangi bir bölgesi için sağlık sorunları oluşturmayacak yataklar anlamı taşımaktadır. WellMatt olarak sunduğumuz yataklarda, kişilerin fiziksel özellikleri dikkate alınarak seçim yapmalarını sağlamaktayız. Böylece ister çocuk, isterse yetişkin olsun onların başta kilo ve boy oranları dikkate alınarak kendilerine herhangi bir sağlık sorunu yaratmayacak yatakları temin ediyoruz. Böylece tavsiyelerimiz sonucunda her yatak kullanıcılar için en sağlıklı bir şekilde sunulmuş olmaktadır.
  • Ortopedik yataklarda akılda tutulması gereken en önemli konu omurganın uyuma esnasında düz bir şekilde durmasıdır. Buna göre uyuma esnasında düzgün bir şekilde uyuma sağlayan yataklar ortopedik özelliklere sahiptirler, türlerine göre ayrım ise örneğin Visco, lateks vb. gibi ancak kişisel tercihlere ya da fiziksel özelliklere bağlı kalmaktadır.

Ortopedik Yataklar Neden Sağlıklı?

Sağlıklı olmayan durumları göz önünde tutularak ortopedik yatakların niçin sağlıklı olarak sayıldığından bahsetmek gerekmektedir. İnsan, iki ayağı üzerinde durmasını düzgün bir şekilde şekillenmiş omurgasına borçludur. Omurga her yaptığımız harekette temel dayanak noktası ve eylemlerinizi şekillendiren kısımdır. Omurganın gelişimi ya da dinlenmesi için uyku esnasında da rahat etmesi, doğru pozisyonunu bulabilmesi gerekmektedir. Fakat yanlış yatak seçimlerinde omurga sürekli uyarılarak bir türlü doğru pozisyonu bulamadığı için uyku esnasında dinlenemez, gelişemez ve buna bağlı olarak sağlık sorunları ortaya çıkar. İyi bir uykunun anahtarı ve doğru ortopedik yatak seçiminin altın noktası kişisel özelliklerinizden hareketle yatak seçmeniz gerektiğidir. Kilonuz ve boyunuz ilk temel alacağınız kriteri oluşturmaktadır. Özellikle yatağa binen basınca bağlı olarak kilonun yatak seçiminde asli bir görevi bulunmaktadır. Bu doğrultuda sağlığınız için en uygun ortopedik yatağı nasıl seçeceğinizi bilmiyorsanız WellMatt uyku danışmanından destek alabilir, size özel olarak sunulacak seçenekler arasından tercih yapabilirsiniz. Uykunun, insan yaşamı için önemi göz önüne alınırsa, iyi bir uykunun da niçin önemli olduğu daha iyi anlaşılabilecektir. İyi bir uyku için kendinize en uygun ortopedik yatağı bulmanız gerekmektedir. Yatakta geçirdiğimiz süre de göz önünde tutulursa, bu konuda fiyatı değil yatağın özelliklerini dikkate almanız daha iyi bir seçim yapmanızı sağlayacaktır.

Size en uygun ortopedik yatağı seçmek için bu yazımıza göz atabilirsiniz:” Ortopedik Yatak Fiyatları Neye Göre Değişiklik Gösteriyor?

Paylaş:
Önceki Yazı
Fibromiyalji Hastalığı Olanlar Hangi Yatağı Tercih Etmeli?
Sonraki Yazı
Japon Yer Yatağı nedir, kimler tercih etmeli?

0 Yorum

Yorum Yaz