15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://wellmatt.com/blog 300 true
Önceki Yazı
Japon Yer Yatağını Kimler Tercih Etmeli?
Sonraki Yazı
Japon Yer Yatağı Nedir? Nasıl Olmalı?

Uyku Pozisyonuna Göre Yatak Seçimi

Uyku Pozisyonuna Göre Yatak Seçimi

İnsan yaşamının üçte biri uykuda geçer ve kesintisiz, sağlıklı ve konforlu bir uyku uyumak oldukça önemlidir. İyi bir uykuyu belirleyen pek çok etmen bulunmaktadır. Bu etmenlerin başında uyku pozisyonu gelir. Herkesin farklı uyku alışkanlıkları vardır; kimi sırtüstü, kimi yüzüstü, kimi ise yan yatarak daha rahat eder. Uyku alışkanlıklarınıza ve uyku pozisyonuna göre yatak seçerek kendiniz için ideal uyku konforunu oluşturabilir, bu sayede daha sağlıklı, dinlenmiş ve vücudunuzda herhangi bir ağrı olmadan uyanabilirsiniz.

Ortopedik Yatak Modellerimizi inceleyin. Full Ortopedik Yatak Modelleri ve Fiyatları

Uyku Pozisyonuna Göre Yatak Nasıl Seçilir?

Uyku pozisyonuna göre yatak seçimi yapmak için öncelikle uyku pozisyonlarının kendi tercihiniz olmadığını, belirli etmenler dahilinde genelde alışkanlıklar sonucunda belirlendiğini akılda tutmalısınız. Başka bir deyişle uyku pozisyonlarını oluşturan etmenler tamamen istem dışı gerçekleşir ve buna bağlı olarak herkesin uyku pozisyonu değişkenlik gösterir. Bu nedenle, sizin için en rahat uyku pozisyonunu sağlayan, kesintisiz uyku şeklinizi koruyan bir yatakta uyumanız sabahları dinlenmiş ve uykunuzu almış bir şekilde uyanmanızı kolaylaştırır. 

Yaygın olarak üç çeşit uyku pozisyonu görülmektedir. Bu pozisyonlar;

  • Sırtüstü yatmak,
  • Yüzüstü yatmak,
  • Yan yatmak şeklinde sıralanabilir.

Bu uyku pozisyonlarında vücudun alışkanlıkları baskın olmaktadır. Vücudun yataktaki pozisyonu uyku sırasında sabit kalmamakta ve gece boyunca değişmektedir. En sık kullandığınız uyku pozisyonu genelde yatağa yattığınızda aldığınız pozisyondur ve sizin yaygın olan uyku pozisyonunuzu belli etmektedir. Bu bakımdan uyku pozisyonunuzu yatağa ilk girdiğinizde aldığınız pozisyondan hareketle öğrenebilirsiniz. Bu pozisyona uygun olan yatağı seçmek için belirli noktaları göz önünde bulundurmalısınız.

Yüzüstü Yatanlar için Uygun Yataklar

Yüzüstü yatanlar için uygun yataklar aynı zamanda sırt ve boyun ağrıları için de son derece uygun olan yataklardır. Çünkü yapılan araştırmalara göre yüzüstü yatanlar vücutları için tehlikeli bir pozisyonu tercih etmektedirler. Yüzüstü yatmak omurganın nötral pozisyonunu bozduğu için çeşitli kas ve eklem ağrılarına neden olabilmektedir. Aynı zamanda karın bölgesi de sürekli yatağa basınç yaptığı için bu bölge üzerinde ve göğüs kafesinde de ağrılar oluşabilmektedir. Hareketsiz bir şekilde tamamen bu pozisyonda yatıldığında ise boyun kısmında tutulma olarak tabir edilen kas zedelenmeleri de yaygın olarak görülmektedir. Uzun saatler yüzüstü uyumak ayrıca nefes darlığı çeken kimseler için de dezavantaj oluşturmaktadır. Bu pozisyonu tercih ettiğinizde omurga etrafında yer alan bağların ve kasların sürekli olarak gerilmesi sağlanır. Omurgadan sinirlerin çıktığı yer olan bu kısım sinir sıkışmalarına yol açabilmektedir. Böylece uyku boyunca omurga ve disk üzerinde sürekli bir yük oluşmaktadır. Çok uzun süreli yüzüstü şekilde uyuduğunuzda bel ve boyun eğrilikleri oluşabilir ve bu durum fıtık gibi rahatsızlıklara yol açabilir. Özellikle diş gıcırdatma sorununuz da bulunuyorsa yüzüstü uyumak tehlikeli olabilir.

Yüzüstü uyumak aynı zamanda ellerde acı ve hissizliğe neden olabilir ve yaşlı kimselerde bu durum çeşitli kas sorunlarına sebebiyet verebilir. Bu nedenlerden dolayı visco yataklar yüzüstü uyuyanlar için önerilmez.

Bu koşullar altında yüzüstü uyumak oldukça tehlikeli olabilen ve uyku pozisyonları arasında en çok dikkat edilmesi gereken alışkanlıktır. Lateks yataklar bu alışkanlığın zararlarını ortadan kaldırabilmektedir. Lateks yataklar yapıları gereği çok yüksek basınçları bile karşılar ve kişinin rahat edeceği doğru uyku pozisyonunu almasına yardımcı olur. Aynı zamanda rahat hareket imkânı verdikleri için çok daha kolay bir şekilde hareket edilmesini sağlar. Doğal lateks açık hücreli ve kanallı yapısı sayesinde sürekli hava alan bir yapıdadır ve burun ve ağız kısmının yüzüstü pozisyonda yatağa dönük olması durumunda bile risk oluşturmaz.

Yüz Üstü Yatanlar İçin Uygun Yataklar” yazımızdan daha ayrıntılı bilgiye hemen ulaşın.

Sırtüstü Yatanlar için Uygun Yataklar

Sırtüstü uyumak dünya genelinde en sık görülen uyku pozisyonu alışkanlığı olarak bilinmektedir. Ancak, bu pozisyonun omurga üzerine doğrudan etkisi bulunmaktadır ve omurga bir bütün olarak ele alındığında bel ve boyun kısmının baştan aşağıya düz bir şekilde kalması gerekmektedir. Uyku sırasında omurganın doğal pozisyonunu koruması için sırtüstü yatanlar için uygun yataklar öne çıkmaktadır. Sırt ağrısı yaşayan kimselerin büyük çoğunluğu yanlış yatak ya da geleneksel yaylı yatak kullanımından dolayı bu ağrıları yaşamaktadır. Eğer yatağınız vücut ağırlığını eşit bir şekilde dağıtamıyor ve bel bölgenizi desteklemiyor ise bu durumda omurga bölgesi başta olmak üzere ağrılar yaşamanız kaçınılmazdır. Bu bakımdan, lateks, visco ve paket yaylı organik yataklar sırtüstü yatanlar için uygun yataklar olarak öne çıkmaktadır. Lateks, tropik bölgelerdeki kauçuk ağacından elde edilen ve WellMatt tarafından tamamen doğal olarak sunulan, son derece özel bir malzemedir. Zahmetli işlemlerin sonucunda elde edilir ve uyumak için harika bir konfor sunmaktadır. Lateks, vücudu destekler ve omurganın yanlış pozisyonda olmasının önüne geçer. Aynı zamanda rahat hareket imkânı sağladığı için uyku esnasında kolay hareket etmeyi mümkün hale getirir. Visco yataklar da vücut ağırlığının dengelenmesine yardımcı olur ve sırtüstü yatış pozisyonunda rahatlıkla kullanılabilir. Kas ve eklem sorunlarını ortadan kaldırarak daha rahat bir şekilde uyumayı olanaklı hale getirir. Omurganın rahatlaması ve doğal pozisyonunu alması için bu üç yatak türü oldukça yararlı olacaktır. Sırtüstü uyuyanlar için yatak seçmek daha kolaydır.

Yan Yatanlar için Uygun Yataklar

Yaygın olan bir diğer uyku pozisyonu da yan, yani omuz üstüne yatmaktır. Yan yatmak esasında pek çok kişi tarafından rahatlatıcı bulunmaktadır, çünkü omurganın doğal pozisyonuna göre uzamasını sağlamaktadır. Özellikle bel ağrıları yaşayan kimseler yan yatarak daha rahat uyuyabilmektedir. Horlama gibi sorunlar da yan yatış pozisyonunda azalmakta ya da ortadan kalkabilmektedir. Ancak, yanlış yatak seçiminde yan yatmak da bazı sorunlara yol açabilir. Kas zedelenmesi ve omurganın baskı görmesi gibi durumlarda rahatlık elde etmek için visco ve lateks yataklar öne çıkmaktadır. Visco yataklar vücut üzerindeki ağırlık baskısını ortadan kaldırarak harika bir uyku deneyimi sunar. NASA tarafından geliştirilen visco elastik malzeme çok yüksek ağırlıklara bile dayanıklıdır ve vücudu saran yapısı ile ideal bir uyku ortamı yaratır. Visco yataklar aynı zamanda hava gözeneklerine sahiptir ve hava alan yapıları sayesinde terleme ya da buna benzer sorunların önüne geçer. Lateks yataklar da aynı şekilde yan pozisyonda ideal olan vücut desteğini sağlar ve doğal omurga eğriliğinin bozulmasını engelleyen yapıdadır. Yan yatanlar için paket yaylı ya da yaylı yataklar önerilmemektedir. Uyku esnasından bütün basınç omuz ve kalçaya biner ve yayların sert olmasından kaynaklı olarak bu bölgelerde ağrılar yaşanabilir.

Yan Yatanlar İçin Uygun Yataklar” yazımızdan daha ayrıntılı bilgiye hemen ulaşın.

Tüm bu noktaları göz önünde tutarak uyku pozisyonu için rahatlatıcı, dinlendirici ve kesintisiz uyku sunacak yatakları kolaylıkla tercih edebilirsiniz. Dilerseniz WellMatt uyku danışmanlarından yardım alarak pozisyona göre yatak seçimi konusunda çok daha hızlı ve pratik karar verebilir, bu yataklarla çok uzun süreler her türlü ağrıdan uzak şekilde uyuyabilirsiniz. Yatağınızdan memnun kalmadığınız durumlarda iade hakkından yararlanabilir ve 120 güne varan değişim sürelerinden faydalanabilirsiniz.

Paylaş:
Kategori:Genel
Önceki Yazı
Japon Yer Yatağını Kimler Tercih Etmeli?
Sonraki Yazı
Japon Yer Yatağı Nedir? Nasıl Olmalı?

0 Yorum

Yorum Yaz