15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://wellmatt.com/blog 300 true
Önceki Yazı
Yan Yatanlar İçin Uygun Yataklar
Sonraki Yazı
2 Yaş Sonrası Çocuklar İçin Yatak Seçimi Nasıl Olmalı? 6 Püf Nokta!

Yüz Üstü Yatanlar için Uygun Yataklar

Yüz üstü uyumak genelde nadir görülen uyku pozisyonları arasında yer alır. Esasında genel sağlık açısından oldukça zararlı olabilmektedir. Bu bakımdan yüz üstü yatanlar için uygun yataklar çok daha fazla önem taşımaktadır. Eğer yüz üstü uyuma alışkanlığınız bulunuyorsa, yanlış yatak tercihi ile hem uyku kalitenizi hem de sağlığınıza ciddi riskler de bulunabilirsiniz.

Ortopedik Yatak Modellerimizi İnceleyin: Ortopedik Yatak Modelleri ve Fiyatları

Yüz Üstü Uyku Pozisyonu İçin Bilinmesi Gerekenler

Yüz üstü uyku pozisyonu insanlar arasında diğer pozisyonlara göre çok daha az görülen ancak yine de hatırı sayılır bir kesim tarafından tercih edilen uyuma pozisyonudur. Aslında uyku pozisyonları iradi olarak seçilmez, vücut kendiliğinden uyuma esnasında bu pozisyonları almaktadırlar. Bu bakımdan yüz üstü uyku pozisyonunda uyuyanlar, bu pozisyonun çeşitli zararları olduğu için yatak seçimlerinde dikkatli olmaları gerekir çünkü bu durum omuz, sırt, boyun, kalça bölgeleri başta olmak üzere vücut üzerinde ciddi ağrılara neden olabilmektedir.

Anatomik açıdan karın bölgesi, vücudun en önemli ağırlık ve basınç merkezleri arasında yer alır. Böylece yüz üstü uyunduğunda sabah yataktan kalkıldığı andan itibaren boyun, omurga ya da omuz gibi bölgelerde şiddetli ağrılar görülmektedir. Ancak yüz üstü yatış pozisyonun vücut açısından çeşitli zararları olmasına rağmen konforlu bir uyku pozisyonudur.

Yatak sertliği bakımından yüz üstü uyumak için orta sert ya da sert yataklar daha iyi performans göstermektedirler. Bunun nedeni karın bölgesindeki ağırlık ve basıncın yoğunlaşmasından, başka bir deyişle yüz üstü uyurken, yatağın karın bölgesine destek vermesinden kaynaklanmaktadır. Bir diğer nokta ise yüz üstü uyurken serbest düşüş olarak adlandırılan bir pozisyonun seçilmesidir. İki kol da dirseğe doğru bükülür ve dirsekler genelde yastığın altına yerleştirilir. Dizler ise hafif şekilde bükülmeye eğilimlidir. Ancak bu durum vücut üzerinde, özellikle omuz ve boyun gibi bölgelerde basınca sebep olduğu için tavsiye edilen bir uyku pozisyonu değildir. Karın bölgesine destek veren yataklar seçilmediğinde çok ciddi sonuçlara yol açabilmektedir.

Bunun yanı sıra yüz üstü yatmanın belirli yararları da bulunuyor. Örneğin horlama gibi durumlar yüz üstü uyurken daha az görülüyor ya da hiç görülmüyorlar, aynı zamanda reflü semptomları da daha aza iniyor. Özellikle yüz kırışıklıkları da en aza indirgeniyor.

Zararlarına ise daha yakından bakmak gerekirse; bu yatış pozisyonu en başta bel, kalça ve omuz bölgelerinde ağrılara neden olabiliyor. Yerçekiminden kaynaklı olarak vücut ağırlığının karın bölgesinde toplanması, bu bölge başta olmak üzere omuz, sırt, bel ve kalça bölgelerinde ağrıların oluşmasına neden olabiliyor. Midenin bu ağırlığı üstlenmesi ise karın bölgesinde de ağrılara neden oluyor. Ayrıca yüz üstü uyuyanların büyük çoğunluğu dizlerini ve başlarını dikey yerine yan yatırmak zorunda kalıyorlar. Her ne kadar uyuma esnasında görece bir rahatlık sağlasa da bu pozisyon özellikle yataktan kalktıktan sonra boyun gerginliğinin çok fazla olmasına yol açıyor. Bu pozisyon bunların yanında uyku esnasında çok sık hareket etmeyi beraberinde getiriyor. Uyku esnasında çok sık sağa ya da sola dönmek ise uykunun bölünmesi anlamına yani kesintisiz bir şekilde uyumamasına sebep oluyor ve uyku kalitesini düşürüyor.

Hamileler için de yüz üstü uyuma alışkanlığı beraberinde belirli riskleri getiriyor. Hamileliğin ileriki dönemlerinde omurganın hizalanması için gebe olan kişinin ekstra çaba göstermesi gerekiyor ancak bu durum konforlu bir uykuyu engelliyor. Karınlarının büyümesi, yüz üstü uyuma alışkanlıklarını değiştirmelerini gerekiyor ve yine de ilk başlarda bu alışkanlığı değiştirmek kolay olmadığı için yana yakın bir pozisyonda uyumayı tercih ediyorlar. Bu durum ise yine karın bölgelerinin yatak tarafından desteklenmesini gerekiyor.

Uyku Pozisyonuna Göre Yatak Seçimi” daha ayrıntılı bilgi için inceleyin.

Yüz Üstü Uyuyanlar İçin Uygun Yatak Seçimi Nasıl Olur?

Yüz üstü uyuyanlar için uygun yatak seçimi mutlaka destekleyici olmalı, vücudun ağırlığının karşılanmasını gerektirmektedir. Yatak yüzeylerinin düz ve düzgün olması da yine bu pozisyon için oldukça önemlidir. Destekleyici yatak tanımı ise yatak yüzeyi çok fazla yumuşak olmayan, orta sertlik ya da sert yataklar için kullanıldığı gibi kullanılan malzemenin de büyük önemi bulunmaktadır. Sertlik konusunda ise eğer kilonuz 60 kilogramdan daha az ise çok fazla sert yatakları tercih etmemelisiniz. Kilonuz orta kilolarda ise orta sertlikteki yatağı, 105 kg ve daha fazla ise sert yatakları tercih etmeniz tavsiye edilmektedir. Yatak seçiminde kilo önemli bir nokta olduğu için vücudunuzun doğru destek alması için bu noktalara dikkat etmeniz gerekmektedir.

Yatak modeli konusunda ise vücuda destek veren, vücudun içine gömülmemesini sağlayan ya da vücuda dengesiz destek vererek onun yatış dengesini bozmayan yatakların seçilmesi gerekmektedir. Bu bakımdan;

  • Lateks yataklar; lateks malzemesi tropik bölgelerde yetişen kauçuk ağacının gövdesinden özel yöntemler ile elde edilen sıvıdan yapılmaktadır. Blok haline getirilen lateks, yatak konforu açısından son derece özel ve yetkin bir malzemesidir. Ağrıları ve sancıları izole eder, vücut ile uyumlu, uzun ömürlü kullanıma sahip bir yatak malzemesidir. Yüz üstü uyuyanlar için eşsiz bir konfor sunmaktadır çünkü vücudun yatağın içine çökmesini engelleyerek, tam destek veren bir yapıdadırlar. Vücut ağırlığının eşit şekilde dağıtılması ile birlikte, lateks yataklar uyku boyunca karın bölgesinde ağırlık birikmesinin önüne geçerler ve böylece daha konforlu bir şekilde uyumayı sağlarlar. Vücudun hiçbir bölgesine yük binmemesini sağlayan yapıları, harika bir destek vermelerine neden olur. Aynı zamanda tamamen doğal özellikler de taşımaları lateks yatakların konforunun daha da artmasına neden olmaktadır.
  • Doğal yataklar; doğal lateks, at kılı, Hindistan cevizi lifi, pamuk yün gibi malzemelerden yapılan doğal yataklar vücuda verdikleri destek sayesinde, yüz üstü uyuma pozisyonunda karın bölgesinde ağırlığın birikmesinin önüne geçerler. Aynı zamanda eşsiz bir hareket dağıtıcı özelliğe ve kullanılan malzemelerin özelliklerinden ötürü sürekli hava alan yapıdadırlar. İyi bir uyku için tüm koşulları bir araya getirmiş bulunan doğal yataklar, tüm uyku pozisyonları için olduğu kadar yüz üstü uyku pozisyonunda da ihtiyacınız olan konforlu ve rahat uykuyu en iyi şekilde temine derler. Malzemelerinin doğal olması aynı zamanda deforme olma, sarkma ya da çeşitli bozulmalara karşı üstün dayanıklılık sağlayarak çok uzun süreler doğal yatakları en yüksek performans ile kullanmanızı olanaklı kılar.

Neden yüzüstü uyuyanlar Visco yatak tercih etmemeli?

Visco üzerindeki ağırlığın şeklini alan ve böylece vücudu saran akıllı yataklardır. NASA tarafından geliştirilen visco elastik malzemeden üretilen visco yataklar, vücudu tam saran yapıları ile birlikte kilo ne kadar çok olursa olsun muazzam bir destek sağlayarak, kişinin kendisinin ve eşinin rahat bir şekilde uyumasına yardımcı olur. Visco yataklar aynı zamanda, ViscoJel kullanıldığı için nefes alan yapıdadırlar ve böylece daha ferah bir şekilde uyumayı sağlarlar, kilolu kimselerde sık görülen aşırı terleme gibi durumların da önüne geçerler.

Fakat yüz üstü uyuyan kişilerde göğüs, basen ve kalça gibi kısımlar ağırlığı ile daha fazla içine gömülmeye neden olur. Bu durum omiriliğimizin düz durması gerektiği halde u şeklinde kavis yapar. Omirilikte oluşan kavis uyandığınızda sırt ve belde ağrıya neden olur. Çünkü tüm gece boyunca ağırlığın fazla olduğunu bölgelerde omurilik zorlanmıştır. Yazımızda da bahsettiğimiz gibi yüz üstü uyuyan kişiler orta sert veya sert modeller tercih etmelidir.

Uyku alışkanlıklarınıza göre uygun yatağın seçimi için WellMatt Yatak Uyku Danışmanları ile görüşebilirsiniz.

En Sağlıklı Yatak Nasıl Olmalı?” yazımızı hemen inceleyin.

Paylaş:
Kategori:Genel
Önceki Yazı
Yan Yatanlar İçin Uygun Yataklar
Sonraki Yazı
2 Yaş Sonrası Çocuklar İçin Yatak Seçimi Nasıl Olmalı? 6 Püf Nokta!

0 Yorum

Yorum Yaz