15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://wellmatt.com/blog 300 true
Önceki Yazı
Organik Yatak Fiyatları Nedir ve Fiyatlar Neye Göre Değişir?
Sonraki Yazı
Yüz Üstü Yatanlar için Uygun Yataklar

Yan Yatanlar İçin Uygun Yataklar

En sık tercih edilen ve insanların çoğunun uyku pozisyonu olan yan yatma pozisyonu, yapılan araştırmalara göre en sağlıklı yatış pozisyonları arasında yer almaktadır. Vücudun doğal pozisyonunu bulmasına yardımcı olan, boyun ve sırt bölgeleri başta olmak üzere temel basınç noktalarını azaltarak tüm vücut yapısının hizalamasına neden olarak en iyi şekilde uyunmayı sağlıyor. Fakat yine de yanlış yataklar tercih edilmesi ile birlikte çok sağlıklı bir uyku pozisyonu olan yan yatma pozisyonu için belirli riskler oluşabilmektedir. Bu bakımdan yan yatanlar için uygun yataklar tercihinde bulunmanız büyük önem taşır.

Ortopedik Yatak Modellerimizi inceleyin. Full Ortopedik Yatak Modelleri ve Fiyatları

Yan Yatma Uyku Pozisyonu Hakkında

Uyku pozisyonları arasında sık tercih edilen yan yatma pozisyonu, boyun ve sırt bölgeleri başta olmak üzere omurgada uyku esnasında sık görülen basıncın azaltılmasını sağlayarak konforlu ve sağlıklı bir şekilde uyumayı sağlamaktadır. Özellikle pelvis ve omurgayı da hizalayan yapısı harika bir denge kurmaya yardımcı olmaktadır.

Bunun yanında uyku apnesi gibi rahatsızlığı bulunan kimseler, bilindiği gibi uyku esnasında solunum yetmezliği çekebilmektedirler. Yan yatma pozisyonu ise çok daha kolay bir şekilde solunum almayı sağlamakta, aynı zamanda solunumu kolaylaştırdığı için de horlamaların önüne geçmektedir. Daha iyi bir hava dolaşımı veren yan yatış, böylece horlama gibi sorunları olanların da sık tercih ettikleri uyku pozisyonudur. Aynı zamanda kalp sağlığının korunması bakımından da yan yatma önemli bir pozisyon olarak öne çıkar çünkü kan dolaşımını hafifleyerek çok rahat bir şekilde olmasına yardımcı olur.

Bu özelliklerinin yanında yan yatma alışkanlığına sahip olan kimselerin özellikle omuz ve kalça bölgelerinde de rahatlama görülür ancak pozisyonun yapısı gereği bu bölgelerin en çok basınca maruz kalan bölgelerdir. Bu bakımdan başta omuz ve kalça bölgelerinin rahatlamasına yardımcı olacak yatakların seçilmesi büyük önem taşır ve bu bölgelerin desteklenmesi ile birlikte konforlu bir şekilde uyumak olanaklı hale gelmektedir.

Yan yatanlar ayrıca kendi içlerinde de belirli pozisyonlara ayrılmaktadırlar. Bu pozisyonların bir diğerine üstünlüğü bulunmamakla birlikte uyku kalitesi üzerinde de çok fazla etkileri bulunmaktadır;

  • Cenin pozisyonu; genel olarak yan yatanların en sık kullandıkları pozisyondur. Her iki bacak, dizlerden içeriye doğru kıvrılır, sırt kambur bir hal alır ve kollar da genelde dirsekten kırılarak omuz hizasında ya da yastığın altında tutulur. İsmini dışarıdan bakıldığında anne karnında bulunan bebekten alan bu pozisyon yan yatma açısından sık tercih edilmektedir.
  • Ağaç gövdesi pozisyonu; kollar ve bacaklar aşağıya doğru uzatılır, sırt ise düz bir şekilde tutulur, cenin pozisyonuna benzemesine rağmen sırt kambur hale getirilmediği için o pozisyondan ayrılır. Cenin pozisyonundan sonra en sık görülen yan yatma pozisyonları arasında yer alır.
  • Bu iki sık tercih edilen pozisyonların yanında kolların öne doğru uzatıldığı Yearner ve kol ve sırtın düz tutulduğu Koşucu gibi pozisyonlar da yan yatma pozisyonları arasında yaygın olarak görülüyor.

Yan yatma için kendi içinde hangi pozisyon seçiliyor olursa olsun doğru yatak tercihinde bulunulduğunda genel sağlık ve uyku konforu açısından büyük yararı bulunmaktadır. Her şeyden önce yan yatmak omurgayı hizalar ve buna bağlı olarak vücudun rahatlamasını sağlar. Vücudun rahatlaması ile birlikte ise kas ve eklem ağrılarının oluşumu engellenir. Ayrıca daha kolay nefes almayı sağladığı için hava yolu dolaşımını kolaylaştırarak, uyku apnesi gibi tehlikeli olan rahatsızlıkların önüne geçiyor.

En Sağlıklı Yatak Nasıl Olmalı?” yazımızı mutlaka inceleyin.

Yan Yatanlar İçin Uygun Yatak Modelleri

Yan yatanlar için uygun yatak modelleri uygun sertlikten ve doğru malzemeden oluşan yataklardan oluşmaktadır. Pozisyon için en az yatak modeli kadar yatağın sertliği de önemli olduğu için öncelikli olarak yan yatma pozisyonunda kilonuza oranlı yatak seçmeniz gerekir. Aslında kilo ne olursa olsun omuriliğinizi destekleyip uyku sırasında düz olmasını sağlayacak, boşluklarınızı dolduracak ve basınç noktalarını destekleyici modeller seçmelisiniz. Bu sertlik oranlarına dikkat edilmesinden sonra model olarak şu yataklar yan yatanlar için daha rahat bir uyku deneyimi yaşamalarını sağlayacaktır;

  • Visco yataklar; özel olarak geliştirilen visco elastik malzemesinden üretilen visco yataklar, eşsiz bir vücut ağırlığı dengeleme sağlayarak, vücudun ihtiyaç duyduğu desteği en iyi şekilde verirler. Yan yatış pozisyonda özellikle omuz ve kalça bölgelerine yük bindiği için bu bölgelerin ağırlığının eşit şekilde dağıtılması son derece önemlidir. Bunun yanında, visco yataklar vücudu saran yapıları ile birlikte doğal omurga pozisyonunun da alınmasına yardımcı olurlar. Omurga üzerine yük binmemesi sayesinde vücudun dengeli bir şekilde rahatlamasını sağlayan visco yataklar güçlü kenar desteği de sunmaları bakımından yatağın uyku boyunca sarkmasının önüne geçerler. WellMatt tarafından satışa sunulan visco yataklar özel ViscoJel ile üretildiği için de piyasadaki benzerlerine kıyasla terletme yapmaz ve böylece ferah bir şekilde uyumayı sağlar.
  • Lateks yataklar; Doğal lateks malzemesinden üretilen lateks yataklar yan yatma pozisyonu için vücudun ihtiyaç duyduğu desteği en iyi şekilde sunarlar. Kauçuk ağacının gövdesinden özel yöntemler ile elde edilen lateks malzemesi blok haline getirilerek kullanılmakta ve ideal bir uyku için gereken tüm özellikleri sunmaktadır. Vücut ağırlığının eşit şekilde dağıtılması özellikle omuz, boyun ve basen bölgelerinde yük binmemesine, bu sayede de daha rahat kan akışı olmasına yardımcı olmaktadır. Lateks yataklar yapıları gereği sürekli hava alan yapıda oldukları için aynı zamanda terleme gibi durumların da önüne geçerler. Bunun yanında hava alan yapıları bakteri, mantar, küf gibi oluşumların da önüne geçerek ihtiyaç duyduğunuz konforlu uykuyu elde etmenize yardımcı olurlar.
  • Japon yer yatakları; yan yatanlar için bir diğer uygun model de Japon yer yataklarıdır. Japon yer yatakları özel destek malzemelerinin yanında yerde kullanıldıkları için yatağın en üst performans olacak şekilde vücudu desteklemesini sağlarlar. Ayrıca lateks, pamuk – yün, at kılı gibi özel malzemeleri de iyi bir uyku için gereken tüm desteği kullanıcıya sunarak çok rahat bir şekilde uyumasını olanaklı hale getirir. Ayrıca sarkma, deforme olma ya da içe göçme gibi durumlar yaratmadıkları için çok uzun süreler yatağı ilk günkü performansta kullanmayı mümkün hale getirirler. Vücudun hiçbir bölgesinin ağrı yaşamadan yan yatış pozisyonunda ideal bir şekilde uyumasını mümkün kılmaktadırlar.

Neden yan yatanlar yaylı yatak tercih etmemeli?

Yan yatan kişilerde basınç noktaları omuz ve kalçalardır. Yaylı yataklar sünger form yataklara göre daha serttir. Haliyle omuz ve kalça ağrısına neden olabilir. Çünkü vücut uyurken omuz ve kalça ile yayı ittiremeye çalışırken yayda aynı şekilde tepki verir. Bu da bütün gece savaşın devam etmesine ve sabah ağrı ile uyanmanıza neden olabilir. Yaylı yataklarda sırt üstü ve yüz üstü uyuyanlardaki gibi ağırlık eşit olarak dağılmaz. Uyku alışkanlıklarınıza göre doğru yatağı seçmek için WellMatt Uyku Danışmanlarımız ile görüşebilirsiniz.

Daha ayrıntılı bilgi için: ”Uyku Pozisyonuna Göre Yatak Seçimi”.

Paylaş:
Kategori:Genel
Önceki Yazı
Organik Yatak Fiyatları Nedir ve Fiyatlar Neye Göre Değişir?
Sonraki Yazı
Yüz Üstü Yatanlar için Uygun Yataklar

0 Yorum

Yorum Yaz