15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://wellmatt.com/blog 300 true
Önceki Yazı
Orta Sert Yatak Nedir? Orta Sert Yataklar Kimler İçin Uygundur?
Sonraki Yazı
Yumuşak Yatak Kimler İçin Uygundur, Kimler Tercih Etmeli?

Sert Yatak Kimler İçin Uygundur, Kimler Sert Yatak Tercih Etmeli?

Sert Yatak Kimler İçin Uygundur, Kimler Sert Yatak Tercih Etmeli?

Yaygın olarak sert yatakların, en iyi ortopedik özellikler gösterdiğine dair kanı bulunmaktadır. Ancak yatak seçimi yapmak için kilo ve yatağın malzeme özellikleri daha önemli olduğu için herkes için sert yataklar en iyi sonucu vermeyebilir. Bu bakımdan kimler sert yatak tercih etmeli sorusuna yanıt vermek bu konudaki belirsizliğin giderilmesine yardımcı olacaktır. En sert yatak hangisidir, sert yatakta yatmanın faydaları, sert yatak tavsiyesi ve sert yatak zararları nelerdir merak ediyorsanız yazımızı mutlaka okumalısınız.

Full Ortopedik Yatak Modellerimizi inceleyin. Tam Full Ortopedik Yatak Modelleri ve Fiyatları

Sert Yatak Kavramı Nedir?

Yataklar için sertlik kavramı yatakta kullanılan malzeme kadar önemli olup iyi ve konforlu bir uyku için oldukça önemlidir. Yanlış yatak sertliği seçildiğinde kesintisiz bir uykunun önüne geçtiği gibi aynı zamanda  da sağlık üzerinde olumsuz etkileri bulunmaktadır. Yatak sertliği ile ifade edilen ise uyuyan kimselerin kendilerini yumuşak ya da sert hissetmelerinden hareketle geliştirilmiştir. Sertliği belirlemek için ise 1 ile 10 arasında derecelendirme yapılır. Buna göre 1 en yumuşak yatakları 10 ise en sert yatakları ifade ederler ancak tercih edilme sıklığına bağlı olarak piyasada 3’ten başlayan yumuşak yataklar daha çok bulunmaktadır. Sert yatakta yatmanın zararları var mıdır oldukça merak edilen bir konudur. 

7 ve üzerinde yer alan yataklar ise sert yatak olarak ifade edilirler. Sert yataklar daha fazla kalınlığa sahip yataklar anlamına gelirler. Kişinin fiziksel özellikleri ve ihtiyaçlarına göre böyle bir ayrım yapılmakta olup diğer yataklara göre vücuda daha fazla basınç veren yataklar için sert yatak kavramı kullanılmaktadır. Zaman zaman sert yatak mı yumuşak yatak mı sorusu da gündeme gelmektedir.

Sert Yatak Kimler İçin Uygun?

Sert yatak tercih etmek için kilo ve uyku pozisyonlarının önemi bulunmaktadır. Aslında hangi sertlikte yatak seçiyorsanız seçin, mutlaka uyku pozisyonunu ve kilonuzu göz önünde bulundurmanız gerekir. Uyku pozisyonları kendi içlerinde daha alt başlıklara ayrılmalarına karşılık genelde; sırt üstü, yüz üstü ve yan yatanlar olarak üçe ayrılırlar. Bu üç pozisyon için farklı yatak sertliği ihtiyaçları bulunmaktadır. Örneğin sırt üstü yatanlar sert yatağı ancak kiloları ile orantılı olacak şekilde seçmelidirler aksi halde sert yatak vücut ağırlıklarının eşit şekilde dağılmasının önüne geçer ve vücuda sert bir baskı uygulayarak sırt ve bel ağrılarına neden olur. Aynı şekilde yüz üstü yatanlar için de kiloları ile orantılı olmayacak şekilde sert yatak seçmek, başta karın bölgeleri olmak üzere fazla basınca maruz kalmalarına neden olarak, karın bölgelerinin ağrımasına neden olacaktır. Yan yatanlar için de sert yataklar kiloları ile orantılı olmadığı durumda omuz ve kalça bölgelerinde çeşitli ağrılara neden olabilmektedirler.

Bu bakımdan sert yatakların uygun olduğu kimseler için en önemli etmen kilo olarak öne çıkmaktadır. Sert yataklar, vücut ağırlığına karşı en dirençli yataklar oldukları için kilolu kimseler için tavsiye edilmektedirler. Kilolarının yatak tarafından en iyi şekilde karşılanması ve ağırlıklarının da yatağın geneline yayılması açısından sert yatak seçmek, kilolu kimseler için doğru olmaktadır. Sert yatak kimler için uygundur, sert yatak sağlıklı mıdır, hangi yatak sağlıklıdır merak ediyorsanız yazımızı okuyup karar verebilirsiniz.

Yatak sertliği için kabul edilen kilo oranları ise şu şekildedir;

  • 58 kilogram ve altı; zayıf,
  • 58 – 105 kilogram; normal kilo
  • 105 kilogram ve üzeri; kilolu

Kiloya Göre Ortopedik Yatak” Yazımızı da Mutlaka İnceleyin.

Bu sınıflandırma sonucunda kilonuz en az 100 ise sert yataklar vücut ağırlığınızın en iyi şekilde kavranmasını ve desteklenmesini sağlayarak rahat bir şekilde uyumanızı sağlayacaktır. Genelde yanlış bilinen bir kanı, kilolu kimselerin yumuşak yataklarda yatmalarıdır. Ancak yumuşak yataklarda kilolu bir kişi yattığında yatak ortaya doğru oldukça fazla göçme yaşayacaktır. Bu göçme ise malzemesi ne olursa olsun kişinin rahat ve doğal pozisyonunu almasını engelleyeceği için pek çok sağlık sorununa yol açabilecek, aynı zamanda da kesintisiz bir uykuyu engelleyecektir. Çünkü yumuşak yataklar, yumuşak yüzeyleri ile kilolu kimseler için uygun değillerdir. Kilolu kimseler en iyi şekilde sert yataklarda uyurlar ve onların uyku ihtiyacını doğru şekilde karşılamayı sağlarlar.

Diğer bir konu ise sert yatakların ortopedik özellikleri ile ilgilidir. Aslında ortopedik kavramı yatağın malzemesinden ve kullanacak kişinin kilosundan hareketle belirlenmektedir. Dolayısıyla herkes için sert yataklar ortopedik özellikler göstermeyebilirler. Sert yataklar, içe doğru göçmedikleri ve vücuda daha fazla destek sağladıkları için “tam ortopedik” olarak görülmektedirler. Fakat yumuşak bir yatak da zayıf bir kimse için ortopedik özellikler taşıyabilmektedir. Ortopedi kavramı bel ve sırt ile ilgili olan anlamına gelir ve sağlık için en iyi destek sunan yatakların hepsi için kullanılabilir. Bu bakımdan ortopedik bir yatağa ihtiyacınız bulunuyorsa sadece sertliğine bakarak buna karar veremezsiniz. Sert olan bir yatak, sizin için ortopedik özellikler bir tarafa bırakılacak olursa zararlı bile olabilecektir.

Böylece sert yatak tercih edecekler, en az 100 kilo üzerindeki kimseler için uygun bir uyku deneyimi sunarlar. Sert yataklarda uyumak diğer yataklara göre biraz da az konforlu görünebilir fakat bu durum kalınlıklarından kaynaklanmakta olup uzun vadede vücut için en iyi desteği sunmalarından geçmektedir. Eşler için de aynı zamanda sert yataklar, eğer eşlerden ikisi de kilolu ise son derece önemli olabilmektedir. Aynı şekilde bir taraf kilolu ise yine dalgalanmaların önüne geçmek için sert yatak seçmek daha doğru bir tercih olacaktır çünkü bu durumda yumuşak bir yatak seçmek kilolu olan eşin her hareket edişinde yatağın çok fazla dalgalanmasına yol açacağı için ciddi sorunlar yaratabilecektir. Sert yatak iyi mi, yumuşak yatak zararlı mı, kiloya uygun yatak seçimi için detaylıca araştırma yapmanız gerekmektedir.

Detaylı Bilgi İçin ”Kilolu İnsanlar Yatak Seçiminde Hangi Yatakları Tercih Etmeli?” Yazımızı Şimdi İnceleyin.

Batma, vücuda rahatsızlık verme gibi durumlar ile karşılaşmamak için de sert yataklarda kullanılan malzemeler büyük önem taşımaktadır. Bu bakımdan lateks, doğal ya da Japon yer yataklarını tercih edebilirsiniz. Lateks malzemesi tropik bölgelerde yetişen kauçuk ağacının gövdesinden özel yöntemler ile elde edilen sıvıdan yapılmaktadır. Delikli yapısı sayesinde sürekli hava alan bir yapıya sahiptir ve bu bakımdan kilolu kimselerde çok sorun olabilen terlemelere karşı da özel bir çözüm sunar. Ayrıca yüksek ağırlıklara karşı da dirençli yapısı vücudun uyku esnasında en ideal pozisyonda yer almasına yardımcı olur. Lateks malzemesi dayanıklı olduğu için de sert yataklar için uygun bir malzemedir ve kullanıma bağlı olarak deforme olma ya da sarkma gibi durumlara yol açmaz. Üstelik WellMatt tüm lateks modellerinde doğal lateks kullandığı için sentetik bileşenlerin verecekleri zararların da önüne geçmektedir. Sert yatak zamanla yumuşar mı sorusu da merak edilenlerin arasındadır.

Doğal ve Japon yer yatakları ise yine kullanılan malzeme açısından sert yataklarda harika sonuçlar verirler. Lateks, at kılı ve Hindistan cevizi lifi gibi son derece özel malzemelerden yapılan doğal yataklar, vücut ağırlığınızın eşit şekilde yatağa dağıtılmasını sağlayarak uyku esnasında kilonuzun doğru şekilde dengelenmesini imkân verir ve böylece çok rahatlatıcı bir şekilde uyuyabilirsiniz. Aynı şekilde Japon yer yatakları da özellikle yerde kullanıma imkân verdikleri için vücudun ekstra olarak desteklenmesini sağlayarak çok daha konforlu bir uyku sağlarlar. Üstelik doğal içerikleri sürekli hava alan yapıları ile birlikte bakteri, mantar, küf gibi oluşumların da önüne geçerler ve uyku kalitenizi en üst seviyelerde tutarlar.

Sert yatak tercih edecekler bu modeller arasından  WellMatt uyku danışmanından yardım alarak kolayca tercihte bulunabilirler. Sert yatak için kilonuz kadar boyunuz da önemli olabildiği için kilonuzu hesaplarken boy oranınızı da dikkate alınız. Çünkü boyun uzunluğu kiloyu dengelemede önemli olduğu için bu durumda hızlı ve rahat bir şekilde yatağınızı seçmek için uyku danışmanından yardım almak yararlı olacaktır. Yatak sert mi olmalı, yumuşak mı, sert yatak mı sağlıklıdır yumuşak yatak mı sizin için anlattık.

Orta Sert Yataklar Hakkında Bilgi Alman İçin ”Orta Sert Yatak Nedir? Orta Sert Yataklar Kimler İçin Uygundur?” Yazımızı Şimdi İnceleyin.

Paylaş:
Kategori:Genel
Önceki Yazı
Orta Sert Yatak Nedir? Orta Sert Yataklar Kimler İçin Uygundur?
Sonraki Yazı
Yumuşak Yatak Kimler İçin Uygundur, Kimler Tercih Etmeli?

0 Yorum

Yorum Yaz