15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://wellmatt.com/blog 300 true
Önceki Yazı
Sert Yatak Kimler İçin Uygundur, Kimler Sert Yatak Tercih Etmeli?
Sonraki Yazı
Visco ve Lateks Yatak Arasındaki Farklar Nelerdir?

Yumuşak Yatak Kimler İçin Uygundur, Kimler Tercih Etmeli?

İyi bir yatak seçmek için yatağın özellikleri kadar sertliği de oldukça önemlidir. Eğer seçtiğiniz yatak malzeme açısından çok iyi ancak kilonuz ile yanlış sertlikteyse bu durumda yatağınız sizin için kaliteli ve konforlu bir uyku sunamayacaktır. Yatak seçimi için dikkat edilmesi gereken konuların başında gelen yatak sertliği bu bakımdan kimler yumuşak yatak tercih etmeli sorusunu da beraberinde getirmektedir. Yumuşak yataklar yaygın bilinen kanının aksine her durumda en iyi uyku konforunu sunmazlar.

Full Ortopedik Yatak Modellerimizi inceleyin. Tam Full Ortopedik Yatak Modelleri ve Fiyatları

Yatak Seçiminde Sertliğin Önemi Nedir?

Yatak seçiminde yatak sertliği konforlu bir uyku deneyimi için en önemli noktalar arasında yer almaktadır. Vücut yapısına ve istenilen özellikleri karşılamak için yatak sertliğine dikkat edilmediği durumlarda çeşitli sorunlar baş gösterebilmektedir. Yaygın bilinen yanlış bir kanıya göre yumuşak yatakların her zaman en rahat ve konforlu bir uyku deneyimi sunacağıdır. Halbuki yatak sertliği sadece yataktan beklenen performansa ve kişisel özelliklere göre belirlenmektedir.

Sert Yatak Kimler İçin Uygundur, Kimler Sert Yatak Tercih Etmeli?” Yazımızı da Mutlaka İnceleyin.

Eğer yanlış yatak sertliği seçerseniz, yatağınızın malzeme kalitesi yüksek olsa bile iyi bir uyku deneyimi yaşayamazsınız. Yatak sertliği için seçim yapmak ise doğrudan kilonuz ile ilgilidir. Vücut ağırlığının yani kilonun yatağın sunduğu performans üzerinde doğrudan tayin ediciliği bulunmaktadır. Kilonuz ile birlikte yatak tercihinde bulunabilirsiniz.

Kiloya Göre Ortopedik Yatak” Yazımızı da Mutlaka İnceleyin.

Bu noktaya çok dikkat etmekle birlikte kilonuza uygun olmayan yatak sertliği seçtiğinizde şu sorunlar ile karşılaşırsınız;

  • Dinlendirici ve ağrısız bir uyku için omurganın uyku esnasında doğal pozisyonda olması çok önemlidir. Ancak kilolunuz ile orantılı doğru bir yatak seçmediğinizde yatağın içine gömülecek ya da çok üstünde kalarak hareket edemezsiniz. Böylesi bir durum ise omurganın yanlış pozisyon almasına yol açarak uzun vadede her yataktan kalktığınızda kas ve eklem ağrılarınızın olmasına neden olur.
  • Vücut ağırlığı eşit şekilde dağıtılmayacağı için vücudunuzun belirli bölgelerine uyku esnasında fazladan yük biner. Bu yük ise o bölgenin uyku boyunca çalışmasına, başka bir deyişle rahatlayamamasına neden olur. Özellikle gün içinde yıpranan kasların yenilenmesi için uyku esnasında rahatlamaları gerekirken, başta eklemler olmak üzere kilo baskısı kasların sürekli çalışmasına sebep olarak, bu bölgelerin yenilenmesinin önüne geçerler. Bu durum ise pek çok rahatsızlığı beraberinde getirir.
  • Kiloya uygun sertlikte yatak seçilmediğinde yatakta dengesiz bir yapı oluşacağı için bu durum çift halinde yatanlar için de büyük bir soruna neden olabilecektir. Yatağın kiloyu dengelemediği durumlarda dalgalanmalar çok daha fazla olmaktadır.

Bu etmenler ile birlikte yatak sertliği konusuna özel önem vererek, kendinizi en rahat kılacak yatak tercihinde bulunabilirsiniz.

Yumuşak Yatağı Kimler Tercih Etmelidir?

Yumuşak yatak tercihi için uyku pozisyonu ve uyuyan kişinin ağırlığı en önemli etmenlerdir. Buna bağlı olarak yumuşak yatak tercih edecekleri kilolarına ve uyku pozisyonlarına göre belirlemek gerekmektedir.

Yumuşak yataklar vücudun daha fazla yatağın içine gömülmesini sağlarlar. Bu bakımdan yumuşak yatak tercih edecekler kilolu kimseler olmamalıdır. Kilolu kimselerin yumuşak yüzeyleri tercih etmeleri yatağın içine gömülmelerine neden olacağı için vücut pozisyonlarını yanlış konumda tutacaklardır. Ayrıca kilolu kimseler yatağın içine doğru gömülmeye daha çok meyilli oldukları için doğru pozisyonu almaları için yatağın kendilerine baskı uygulamaları gerekmektedir. Eğer yatak bir baskı uygulamaz ise doğal pozisyonu hiçbir zaman elde edemezler ve böylece vücutlarının sağlıksız bir şekilde uyumalarına neden olurlar.

Yumuşak yataklar zayıf olan kimseler tarafından tercih edilmelidirler çünkü onların hafif kiloları için vücutlarının ihtiyaç duydukları en iyi desteği yumuşak yüzeye sahip olan yataklar sunmaktadırlar. Yataklarda sertlik kavramı genel bir ifade olmakta olup yatağı kullanan kimselerin yatakta kendilerini ne kadar yumuşak ya da sert hissettiklerini anlatmaktadır. Genelde 1 – 10 arasında yatak sertliği derecelendirmesi bulunmaktadır. 1 olan yataklar çok yumuşak yatakları 10 olanlar ise en sert yataklar için kullanılmaktadır. Ancak çok yumuşak olan yani 1 derece olan bir yatakta yatmak pek mümkün değildir çünkü kişinin kilosu ne olursa olsun yatağın içine doğru gömülmesine neden olur ve böylece genelde yumuşaklık derecesi 3’ten başlamaktadır. Yatak sertliğinin bu bakımdan doğru olarak tercih edilmesi için aynı zamanda kilo konusunda da ayrım yapılmaktadır. Genelde yatak sertliği için insanların zayıf ya da şişman olarak sınıflandırılmasını şu ölçüler vermektedir;

  • 58 kilogram ya da daha aşağısı; zayıf,
  • 58 – 105 kilogram arası normal,
  • 105 kilogram ve üstü şişman

Bu bakımdan 58 kg ya da altında bir kiloya sahipseniz sizin için en ideal yatak sertliği yumuşak olmaktadır. Çünkü yumuşak yataklar kilonuzu dengeler ve bu sayede uyku boyunca vücudunuzun doğru pozisyonda yer almasına imkân verirler. Tüm uyku pozisyonları için zayıf bir yapıya sahipseniz yumuşak yüzey yatakları tercih edebilirsiniz.

Bu bakımdan da ekstra yumuşaklık sunan visco yataklar en çok tercih edilen yataklar arasında yer almaktadırlar. Yumuşaklık isteyenlerin sık tercih ettiği visco yataklar, NASA tarafından geliştirilen özel bir malzeme olan visco elastik malzemesinden üretilmektedir. Visco elastik malzemesi üzerindeki ağırlığın şeklini alan ve ağırlığın eşit şekilde dağıtılmasını sağlayan son derece özel bir malzemedir. Aynı zamanda visco yataklar kenarları sağlam yataklar olmakta, sarkma ya da içe göçme gibi durumlara da neden olmamaktadırlar. Üzerindeki ağırlığın şeklini aldıkları için vücudu saran yapıları ile vücudun doğal omurga pozisyonunu almasını sağlayan visco yataklar, yumuşak yatak isteyen zayıf kimseler için doğru yataklar olmaktadırlar. Zayıf kimseler hafif yapıları sayesinde yatağın içine gömülmeyecekler ve dengeli bir şekilde vücut ağırlıklarının dağıtılması ile birlikte en rahat uyku deneyimini yaşayabileceklerdir.

Yumuşak yüzey tercih edecek kimseler aynı zamanda lateks yatakları da tercih edebilirler. Lateks yataklar özel yapıları gereği vücudun içine çökmesine engel olurlar ve hareket etme konusunda harika bir kolaylık sunarlar. Hareket özelliğini kısıtlamayan yapıları özellikle hafif kiloda olup yüz üstü ya da sırt üstü uyuyan kimseler için oldukça güzel bir zemin sunmaktadırlar.

Bu noktalar kapsamında yumuşak yataklar zayıf kimseler tarafından tercih edilmelidir. Eğer kilolu kimseler sert yatak tercih ederlerse omurga hizalanması, bel, boyun, omuz, sırt ağrıları başta olmak üzere çeşitli rahatsızlıklar baş gösterecektir. Çünkü onların ağırlıklarını dengelemek için içeriye doğru çökmek zorunda kalacak yumuşak yataklar, vücutlarının dengeli bir pozisyon almasının önüne geçeceklerdir.

Yumuşak yataklar için bir diğer bilinmesi gereken konu da yumuşak yataklar diğer sertliğe sahip yataklara göre daha kolay hareket kabiliyeti ve vücut şeklini alma imkânı sunarlar. Sert bir yatakta uyuyan hafif kilolu birisi hareket etmekte çok zorlanacak, adeta düz bir zemin üzerinde hareket etmeye çalışacaktır. Ancak yumuşak yataklar vücutlarına gerekli olan desteği sundukları için hareket etmeleri de büyük oranda daha kolay hale gelmektedir. Çiftler için ise yumuşak yatak tercihi çiftin ortalama ağırlığı temel olarak seçilmelidir. Eğer bir kişi çok kilolu eşi ise zayıf ise bu durumda yumuşak yatak yerine orta sertlik bir yatak seçmek daha iyi olacaktır. Ancak iki tarafında da hafif kilolarda olduğu durumlarda yumuşak yatak seçmek daha konforlu ve rahat bir uyku deneyimi yaşanmasını sağlayacaktır.

Orta Sert Yatak Nedir? Orta Sert Yataklar Kimler İçin Uygundur?” Yazımızı Okumak İçin Şimdi Tıklayın.

Paylaş:
Kategori:Genel
Önceki Yazı
Sert Yatak Kimler İçin Uygundur, Kimler Sert Yatak Tercih Etmeli?
Sonraki Yazı
Visco ve Lateks Yatak Arasındaki Farklar Nelerdir?

0 Yorum

Yorum Yaz