15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://wellmatt.com/blog 300 true
Önceki Yazı
Kilolu İnsanlar Yatak Seçerken Nelere Dikkat Etmeli?
Sonraki Yazı
Sert Yatak Kimler İçin Uygundur, Kimler Sert Yatak Tercih Etmeli?

Orta Sert Yatak Nedir? Orta Sert Yataklar Kimler İçin Uygundur?

Yatak sertliği kavramı kaliteli malzemelerden üretilen yatak seçimi kadar iyi ve konforlu bir şekilde uyumak için oldukça önemlidir. Yatağınız ne kadar kaliteli malzemeden yapılmış olursa olsun eğer yanlış sertliğe sahip yatak seçimi yaparsanız bu durum ciddi sağlık sorunlarına yol açabilmektedir. Bu bakımdan kimler orta sertlikte yatak tercih etmeli sorusunun doğru olarak yanıtlanması, orta sert yatak tercihinde bulunacaklar için oldukça önemlidir.

Full Ortopedik Yatak Modellerimizi inceleyin. Tam Full Ortopedik Yatak Modelleri ve Fiyatları

Orta Sertlik Yatak Kavramı Nedir?

Yataklar için malzemeleri kadar sertlik kavramı da büyük önem taşımaktadır. Sertlik kavramı, kişilerin uyuma esnasında kendilerini ne kadar sert ya da yumuşak hissettiklerini tanımlamak için kullanılmaktadır. Genel bakımdan yatak sertliği 1 ile 10 arasında derecelendirilmektedir. Bu bakımdan 1 en yumuşak 10 ise en sert yatağı ifade eder. Ancak günümüz koşullarında ideal yumuşaklık 3 en sert olarak 10 derece kullanılmaktadır.

İyi bir uyku vücudu destekleyen, omurganın doğal pozisyonunu almasına yardım eden, eklem ve kas ağrılarına neden olmayan uyku koşullarından oluşmaktadır. Bu koşulların sağlanması ise yatağın sertliği ve malzemesinden geçmektedir. İnsan yaşamının üçte biri uykuda geçtiği için uykuya büyük önem vermesi ve uyku için de doğru yatak tercihinde bulunması gerekmektedir. Yatağın vücudun desteklemesi ve bazı bölgeler üzerine ek ağırlık binmemesini sağlayan yapıda olması malzemesi kadar sertliği ile de ilgilidir.

Örneğin kilonuz ile uyumlu sertlikte bir yatak seçmediğiniz durumlarda vücudunuzun doğru pozisyonu alması mümkün olmayacağı için bu durum omurganızın yanlış pozisyonda olması, çeşitli bölgelerinize yük binmesine ve buna bağlı olarak kronik ağrılarınızın baş göstermesi anlamına gelecektir. Uygun yatak sertliği bu bakımdan yani kilonuzu dengeleyen, ağırlığınızın yatağa eşit şekilde dağıtılmasını sağlaması açısından önem taşımaktadır. Ağırlığınızı tam olarak dengeleyemeyen yataklar, yatağın içine gömülmesine ya da çok fazla üstünde kalmasına neden olmaktadırlar. Böylesi bir durum ise pek çok rahatsızlığı yanında getirdiği gibi dinlendirici bir şekilde uyumanın da önüne geçmektedir. Vücudun yatağa uyguladığı basıncı dengelemek için yatak sertliği bu bakımdan kiloya ve yatış pozisyonuna göre belirlenmektedir.

Orta sert yataklar ise tüm bunlar ile birlikte yumuşak ve sert yatakların arasında kalan yataklara denilmektedir.

Doğru Yatak Seçiminin İyi Bir Uyku Ve Yaşamınız İçin Önemi.” Yazımızı da Mutlaka İnceleyin.

Kimler Orta Sert Yatak Tercih Etmeli?

Orta yatak sert tercih edecekler için uyku pozisyonu ve kilonun büyük önemi bulunmaktadır. Yatış pozisyonu bakımından tercih edeceğiniz yatak sertliği;

  • Yüz üstü yatanlar,
  • Sırt üstü yatanlar
  • Yan yatanlar

Olarak ayrılmaktadır. Özellikle yüz üstü yatıyorsanız karın bölgenizdeki basıncın giderilmesi açısından orta sertlikte bir yatak doğru tercih olacaktır. Yüz üstü yatanlar tüm vücut ağırlıklarının karın bölgelerinde toplanmalarına neden olurlar. Ancak bu bölgede toplanan ağırlık eğer yatak tarafından karşılanmaz ise karın bölgesi başta olmak üzere vücudun genelinde çeşitli ağrılar ve rahatsızlıklar görülebilmektedir. Özellikle karın bölgesine yapılan baskı göğüs kafesine de baskı yaptığı ve bu bakımdan solumayı da zorlaştırdığı için orta sertlikteki yataklar karın bölgesinin içeriye göçmesine ya da çok dışarıda kalmasını engelleyerek bu uyku pozisyonuna sahip kimseler için ideal yataklar olarak öne çıkmaktadır.

Yan yatanlar için ise yine uyku alışkanlıklarına bağlı olarak orta sert yataklar gerekli olan desteği en iyi şekilde almalarına neden olur. Yan yatma sık görülen uyku pozisyonlarından birisidir, özellikle kalça ve omuz bölgelerine bu pozisyonda daha çok yük biner ve bu yükün vücudun geneline yayılması durumunda omurga eğriliği gibi durumlar oluşabilmektedir. Eğer yumuşak yatak seçilirse omuz ve kalça bölgeleri yatağın içine gömüleceği için doğal bir duruşun önüne geçecektir. Sert bir yatak ise omuz ve kalça bölgeleri arasında vücudun havada kalmasına neden olacak ve bu da rahatsız bir uyku deneyimi yaşatacaktır. Bu bakımdan yan yatanlar için omuz ve kalça bölgelerinin rahatlaması için orta sertliğe sahip yataklar iyi bir deneyim olarak gözükmektedir. Özellikle omuzlarında toplanacak tüm vücut ağırlıklarının rahatlamasına ve eşit şekilde dağılmasına neden olacak orta sert yataklar böylece daha konforlu bir şekilde uyumayı sağlayacaktır.

Daha Detaylı Bilgi İçin ”Uyku Pozisyonuna Göre Yatak Seçimi” Yazımızı Şimdi İnceleyin.

Sırt üstü yatanlar için ise yine vücutlarının gereksinim duyduğu desteği almaları için orta sert yatak tercih etmelidirler. Sırt üstü uyumak yaygın görülen uyku pozisyonlarından olmakla birlikte özellikle sırt ve bel bölgelerine yoğun bir baskı kurmaktadır. Eğer bu pozisyonda kilo ile orantılı olmak kaydıyla yumuşak bir yatak tercih edilirse vücudun yatağın içine çökmesine neden olacağı için bu durum rahatsızlık verecek aynı şekilde sert bir yatak da vücudun hareketlerini kısıtlayarak ağrıların artmasına neden olacaktır.

Uyku pozisyonlarının çoğu için kilo ile orantılı bir şekilde orta sertlikte yataklar en uygun yataklar olmaktadırlar. Orta sertliğe sahip yataklar geniş kesimler tarafından tercih edilen ve özel yapıları ile birlikte rahat ve dinlendirici bir şekilde uyumayı sağlayan yatak türleri arasında yer alırlar. Ancak uyku pozisyonlarından daha çok dikkat edilmesi gereken bir konu doğru kilo oranını seçmektir.

Kilonun iyi bir yatak seçmek için çok büyük önemi bulunmaktadır. Yatak için kilo ayrımı şu şekilde yapılmaktadır;

  • Yumuşak yataklar; 58 kilogram altı,
  • Orta sertlikte yataklar; 58 – 105 kilogram arası,
  • Sert yataklar; 105 kilogram üstü

Kilo oranınızı dikkate alarak orta sert yatakları tercih edebilirsiniz. Orta sert yataklar 58 – 105 kilogram aralığındaysanız kilonuzu en iyi şekilde dengeleyecek yataklardır ve sundukları destek sayesinde vücudunuz yatağın içine gömülmeyecek ve aynı zamanda da destek alarak yatağınızın malzemesine göre en iyi uyku deneyimi yaşamanızı olanaklı hale getirecektir.

Orta Sertlik Yatak Seçimi Yaparken Dikkat Edilecekler

Orta sertlik yatak seçimi yaparken dikkat edilecekler kendiniz için en doğru yatağı seçmeniz için yararlı olmaktadır;

  • Orta sertliğe yatak seçimi yaparken kilonuzu mutlaka dikkate almalısınız. Genelde yaygın bir kanı olarak yumuşak yatakların en üst düzey konfor sunan yataklar olduğu düşünülmektedir ancak yumuşak yataklar zayıf kimseler için uygundurlar. Yatağın vücudunuzu desteklemesi açısından kilo ile orantısı önemlidir.
  • Kilonuzun yanında orta sertlik yatak seçimi için önemli olan diğer bir konu boy oranıdır. Boy ile orantılı olan kilonuz gerçek kilonuzu açığa çıkarır. Örneğin 110 kilo olan birisi normal koşullarda kilolu kabul edilirken boyu iki metreden fazla ise kilolu olarak görülmemektedir. Bu bakımdan kilonuz için temel alacağınız referansı boyunuz ile uyumlu tutmanız gerekir.
  • Sertlik kavramı her ne kadar iyi bir uyku için önemli olsa da yatağın kullanılan malzemesi de önem taşımaktadır. Eğer geleneksel bonel yaylı yataklar gibi yataklar tercih ederseniz sertlik oranı doğru olsa bile bu durum vücudunuzun ağırlığını eşit şekilde dağıtmaya ve doğal bir omurga desteği bulamayacağınız anlamına geleceği için uzun vadede sorunlara yol açabilecektir. Bu tür sorunlar yaşamamak için yatağın sertliği yanında sertliğe olumlu katkılar sunacak lateks, visco ya da diğer malzemelerden yapılan WellMatt yataklarına bakabilirsiniz. En üstün kalite ve özenli işçilik ile üretilen orta sertliğe sahip modeller, ihtiyacınız olan konforlu uykuyu temin etmektedirler.
  • İhtiyacınız olan yatağı doğru şekilde bulmak için WellMatt uyku danışmanından istediğiniz zaman destek alabilir ve doğru sertliği zahmetsizce bulabilirsiniz.

Ortopedik Yatak Seçimi” Yazımızı da Mutlaka İnceleyin.

Paylaş:
Kategori:Genel
Önceki Yazı
Kilolu İnsanlar Yatak Seçerken Nelere Dikkat Etmeli?
Sonraki Yazı
Sert Yatak Kimler İçin Uygundur, Kimler Sert Yatak Tercih Etmeli?

0 Yorum

Yorum Yaz