15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://wellmatt.com/blog 300 true
Önceki Yazı
En uygun visco yatak nasıl seçilir?
Sonraki Yazı
Her Ortopedik Yatak Sağlık İçin Uygun mu?

Fibromiyalji Hastalığı Olanlar Hangi Yatağı Tercih Etmeli?

Günümüzün yaygın sorunlarından sayılan ve pek çok kişide bulunan Fibromiyalji hastalığı oldukça tatsız durumlar yaratabilmektedir. Bu rahatsızlık, uyku düzenini bozmasının yanı sıra uyunulan anlarda da kişilerin uyku sonrasında kendilerini yorgun hissetmelerine neden olmaktadır. Böylece vücudun çeşitli yerlerinde ağrılar meydana gelir ve bu durumun atlatılması oldukça güç bir duruma dönüşebilir. Böylece bu hastalık ile gün içerisinde daha kaygılı, mutsuz, yorgun ve stresli bir hale gelip günlük yaşamınızın verimi düşebilir. Bu durumun ortadan kaldırılması adına Fibromiyalji hastalığı olanlar için yatak tercihi son derece önemli bir konudur.

Ortopedik Yatak Modellerimizi inceleyin. Full Ortopedik Yatak Modelleri ve Fiyatları 

Fibromiyalji Hastalığı Nedir?

Fibromiyalji, herhangi bir sebebe bağlı gözükmeden artık kronik bir hale gelmiş kas ağrılarına denilmektedir. Kadın ve erkek ayrımı olmadan tüm insanlarda görülebilen ve yaygın bir kas – iskelet rahatsızlıkları arasında sayılan Fibromiyalji hastalığı ile beyin ağrıları daha yoğun şekilde hissetmekte ve bu durumda kişiler için çoğu zaman dayanması güç rahatsızlıklar oluşmaktadır. Bundan ötürü Fibromiyalji rahatsızlığı uyku sorunlarına, yorgunluğa, ruh hali değişimlerine ve odaklanmama gibi sorunlara sebep olmaktadır. Bu rahatsızlığın sebep olduğu durumlar sıralanacak olursa;

  • Ağrı; bu hastalığa sahip kişilerin çoğunda kas ve kemik yapılarında ağrılar görülmektedir. Ağrılar tek bir bölgede değil, özellikle iki yanında, bel kısmı yoğunlukta olmak üzere vücudun tamamında görülebilmektedir. Ağrılara yanma ve kas seğirmeleri de eşlik etmektedir.
  • Yorgunluk; Fibromiyalji hastaları için en büyük belirtilerden birisi yorgun olmalarıdır. Yetişkin bir insan için ideal olan uyku süresi 8 – 10 saat arasında uyumalarda bile Fibromiyalji rahatsızlığı yaşayan kimseler dinlenememekte, yataktan yorgun bir şekilde kalkmaktadırlar. Bu durum da onların uyku düzenlerinin bozulmasına sebep olmaktadır.
  • Zihinsel Aksamalar; hastaların çoğunda görülen bir diğer belirti, odaklanamama, anımsayamama ve çeşitli bellek sorunlarıdır. Bu durumun sebebinde ise nitelikli bir şekilde uyuyamamak yatmaktadır. Çünkü, özellikle REM evresi adı verilen ve gece uykusunda gerçekleşen aktif uyku sırasında, gün içerisinde öğrenilenler pekişir ve zihne işlenir. Ancak bu evre uyku ve uyanıklık arasında bir süreç de olduğundan, en ufak bir rahatsızlık da bile bozulabilir. Fibromiyalji hastaları sık olarak uyandıkları yada uyku esnasında rahatsızlık hissettikleri için REM evresini sağlıklı bir şekilde yaşayamazlar, bu durum da kendilerinde çeşitli bilişsel bozukluklara yol açar.

Bu belirtiler Fibromiyalji hastaları arasında yaygın olarak görülen rahatsızlıklardır. Görüldüğü üzere Fibromiyalji rahatsızlığı uykuyu doğrudan etkilemektedir. Bu açıdan doğru bir yatak seçimi ile Fibromiyalji rahatsızlığını önlemek ya da belirtilerinden az bir şekilde etkilenmek olanaklı hale gelmektedir.

Fibromiyalji Rahatsızlığı Uykuya Nasıl Etki Eder?

Fibromiyalji rahatsızlığı doğrudan uykuyu etki eden hastalıklar arasındadır. Yaygın kronik ağrılar yüzünden hasta uyku esnasında sık sık uyanmalara maruz kalmaktadır. Bu durum da kişinin dinlenemediği ve fiziksel ile zihinsel ihtiyaçlarını karşılayamadığından özellikle ertesi gün kişinin kendisini yorgun, halsiz, enerjisiz ve sürekli uykulu hissetmesine neden olmaktadır.

Normal kişilerde en az 5 saat olan  derin uyku evresi, Fibromiyalji hastalarında oldukça kısa sürmektedir. Hatta hastalığın çok ilerlediği kimselerde derin uyku evresi hiç yaşanamamaktadır. Aynı zamanda aşırı terleme ya da aşırı üşümeye de neden olan Fibromiyalji, uykuyla ilgili şu hastalıklara neden olmaktadır;

  • Uyku apnesi; geceleri uyku esnasında solunumun birden kesilmesine uyku apnesi denilmektedir. Oldukça tehlikeli olabilen bu rahatsızlık, Fibromiyalji hastası kimselerde daha sık görülmektedir.
  • Huzursuz bacak sendromu; bacakların birisinde ya da her ikisinde de ağrı veren bir kaşıntı hissine huzursuz bacak sendromu denilmektedir. Görünürde kaşınması için hiçbir sebep olmamasına rağmen kaşıntı hissi ile sürekli kaşınıp uykuya dalınmasına engel olan bu durum, yine Fibromiyalji hastaları arasında yoğun bir şekilde görülmektedir.
  • Uykusuzluk; kronik hale gelmiş çeşitli ağrılar ya da ağrı hisleri nedeniyle Fibromiyalji hastalarının en yaygın olarak muzdarip oldukları konunun başında uykusuzluk gelmektedir. Uykusuzluk ile vücut ihtiyacı olan dinlenmeyi sağlayamadığı gibi, aynı zamanda da ertesi gün için oldukça yorgun, halsiz ve bitkin olmaktadır. Bu durum da günlük yaşamının olağan şekilde işlemesinin önüne geçmektedir.

Fibromiyalji hastalığı görüldüğü gibi uyku üzerine doğrudan etki eden bir rahatsızlık olduğu için bu hastalığın giderilmesi için doğru yatak seçimi büyük önem taşımaktadır.

Yatağınızı seçmeden önce bu yazımızı göz atabilirsiniz:”Sağlıklı Bir Yatak Nasıl Olmalı?

Fibromiyalji Hastaları İçin Yatak Tercihi

Fibromiyalji hastaları için yatak tercihi doğru yapıldığı takdirde çoğu vakti hastalığın etkilerini azaltabilmekte ya da hastalığın oluşumunu önleyebilmektedir. Bu bakımdan WellMatt olarak Fibromiyalji hastaları tarafından kullanışlı bulunacak yataklar sunuyoruz. Sunduğumuz yataklarda şu noktalar öne çıkmaktadır;

  • Basınç ve ağrı tahliyesi; yatağın kişinin vücudunu sarması, destek vermesi ve vücudun sahip olduğu temel basınç noktalarını tahliye etmesi gerekmektedir. Bu sayede ağrılar hafifleyecek ya da hiç oluşmayacaktır. Destekleme sunmayan ya da vücut ağırlığını eşit şekilde dağıtmayan yataklarda, vücut ağırlığı belirli noktalarda yoğunlaştığı için bu durum kişinin sancılar yaşamasına neden olabilmektedir.
  • Sertlik; Fibromiyalji hastaları için önemli olan sertlik oranı, vücut ağırlıkları ile uyumlu olmalıdır. Bu bakımdan Fibromiyalji için yatak sertliği kişinin kilosu ile hesaplanmaktadır. Aşırı yumuşak ya da aşırı sert yataklarda vücut destek bulamayacağı ve hareket etmesi kısıtlanacağı için en uygun sertlik olarak orta sert yataklar öne çıkmaktadır. Kilonuz ile doğru orantılı olan yatağı seçmek için ise WellMatt uyku danışmanı ile iletişim kurabilirsiniz.
  • Destek; yataklar için en önemli konulardan birisi, yatağın destek sunan bir yapıya sahip olmasıdır. Buradaki destek, başta omurga olmak üzere kemik ve kas yapısının desteklenmesidir. Bu sayede bu bölgelere yük binmemiş olur ve ilgili bölgeler dinlenebilirler. Yumuşak ve sert zemine sahip yataklar, vücut için gerekli olan desteği sunmadıkları için ağrının ve acıların artmasına neden olabilmektedirler. Aynı zamanda kaliteli malzemenin kullanılmaması da yataklarda sarkmaya ve yıpranmaya neden oldukları için, örneğin yaylı yataklarda görüldüğü üzere çökmelerin meydana gelmesine neden olmaktadırlar. Bu durum da ise kişinin uyku düzeni bozularak, ağrı hissini de beraberinde getirmektedir.
  • Dayanıklılık; yatağın ilk günkü formunu koruması, her kullanımda aynı konforu sağlaması açısından önem taşımaktadır. Kalitesiz malzeme ve işçilik ile pek çok yatak kısa sürelerde deforme olmakta, bu bozulmaya bağlı olarak da Fibromiyalji hastasının ağrıları artış göstermektedir. Çünkü deforme olmuş bir yatak, sağlıklı bir insana bile pek çok zarar verebilmektedir.

Bu kapsamda WellMatt olarak Fibromiyalji hastalarına visco, lateks ve doğal yatak modellerimizi sunuyoruz. Dayanıklı, ortopedik, destekleyici, ideal olan sertlikte sunulan bu modellerimiz Fibromiyalji hastaları için gereken yatak ihtiyacını karşılamaktadır. Vücudu saran yapıları ile rahat ve kesintisiz bir uykuya neden olan modellerimiz, ağrıların azalmasına ve önlenmesine büyük katkı sağlamaktadır. Özel malzemeden yapılan visco yataklar vücudu tam anlamıyla sararlar, lateks yataklar yine malzemeden kaynaklı olarak vücudu desteklerler, doğal yataklar ise bu özelliklerin yanı sıra doğal hava gözenekleri sayesinde aşırı terleme ya da üşüme gibi durumların önüne azami ölçüde geçerler. WellMatt uyku danışmanı sayesinde sizin ölçüleriniz için en uygun yatağı kısa süreler içerisinde seçebilirsiniz.

Yatak modelleri hakkında daha detaylı bilgiye bu yazımızdan ulaşabilirsiniz:”Visco Yatak Mı Lateks Yatak Mı?”.

Paylaş:
Kategori:Genel
Önceki Yazı
En uygun visco yatak nasıl seçilir?
Sonraki Yazı
Her Ortopedik Yatak Sağlık İçin Uygun mu?

0 Yorum

Yorum Yaz