15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://wellmatt.com/blog 300 true
Önceki Yazı
Okul çağındaki çocuklarda uyku düzeni nasıl olmalı?
Sonraki Yazı
Tekne yatağının bakımı nasıl yapılır?

Gün ortasında Power Nap İle enerjinizi tazeleyin!

Latin ülkelerinde Siesta, halk arasında Şekerleme, İslamî terminolojide Kaylûle olarak bilinen Power Nap, 15-20 dakika arasındaki kısa süreli gündüz uykusuna günümüzde verilen bir isim. Özellikle İtalya, İspanya, Şili, Meksika, Yunanistan, Çin ve Japonya gibi ülkelerde günlük hayatın vazgeçilmez bir parçası olarak kabul ediliyor. Gece uykusunu desteklemek ve gün içerisinde enerji tazeleyip bedeni zinde tutmak gibi pek çok olumlu etkisi bulunuyor. Zihni canlandırdığı, bilişsel performansı, konsantrasyonu ve yaratıcılığı artırdığı bilimsel araştırmalar sonucu kanıtlanmış durumda. Stresi ve kalp krizi riskini azaltması da power nap’in faydaları arasında.

Uzmanlar, kişisel ve genetik faktörlere bağlı olarak yetişkin bir insanın günde 7-9 saat uykuya ihtiyacı olduğu konusunda hemfikir. İhtiyaç duyulandan daha az uyumak uyku yoksunluğuna yol açıyor, bu ise vücudun neredeyse tüm fonksiyonlarını olumsuz yönde etkiliyor. Power nap işte burada devreye giriyor ve uyku yoksunluğunu gidermenin yanı sıra gün ortasına doğru yorulan beynin yeniden şarj olmasını ve gün içerisindeki aktivitelere daha iyi odaklanmasını sağlıyor. Zaten iyi bir uyku düzeniniz varsa, power nap’in olumlu etkisi daha da artıyor.

“Sabahları Uyanamama ve Uykusuzluk Yaşayanlar İçin Yatak Seçimi” yazımıza mutlaka göz atın!

Power Nap hangi saatte uygulanmalı, Power Nap’in süresi ne kadar olmalı?

Power nap’te dikkat edilmesi gereken en önemli nokta uykuda geçirilen süre ve bunu günün hangi saatinde yaptığınız. Araştırmacılar, ideal power nap süresinin 15-20 dakika olması gerektiğini ve en uygun zaman diliminin 13:00 ile 15:00 saatleri arası olduğunu söylüyor. Saat 16.00’dan sonra yapılan power nap ise gece uykusu düzenini bozarak uyku kalitesini düşürüyor.

Power nap’in kısa tutulmasının nedeni uykunun evreleriyle ilgili. Uyku temelde dört aşamadan geçiyor. NREM adı verilen hafif uyku evreleriyle başlayan uyku döngüsü son olarak REM uykusu adı verilen, hızlı göz hareketlerinin gerçekleştiği, çok daha derin bir uyku evresine ulaşıyor. Bu döngü uyku boyunca tekrarlanıyor ve her döngü yaklaşık 90 dakika sürüyor. Uzmanların 15-20 dakikalık power nap önermelerinin sebebi uyku döngüsünde daha derin aşamalara geçmeden uyanmak ve güne dinlenmiş bir şekilde devam edebilmek. Uyku süreniz 30 dakikayı aşarsa uykunun daha derin evrelerine geçiş yapıyorsunuz ve kalp atış hızınız ile beyin dalgası aktiviteniz daha da yavaşlıyor. Bu aşamada uyanırsanız “uyku ataleti” yaşıyor ve kendinizi daha halsiz hissediyorsunuz. Eğer yeterli vaktiniz varsa, 90 dakikalık uyku ile tüm hafif ve derin uyku aşamalarını içeren tam bir uyku döngüsünü yaşayabilirsiniz. Uzmanlar, tüm uyku evrelerini kapsadığı için 90 dakikalık uykunun en iyisi olduğunu, bilişsel ve fiziksel performansı daha da artırdığını söylüyor. Power nap’in etkisini tam olarak almak ve uyandığınızda uyku ataleti yaşamamak için uyuduğunuz süreye dikkat etmelisiniz. Gün içerisindeki uygunluğunuza göre 20 dakikalık veya 90 dakikalık süreleri deneyebilirsiniz.

“Yorgunlukla Başa Çıkma Yolları” yazımızı şimdi okuyun!

Power Nap için uygun ortamı nasıl hazırlarım?

Karanlık veya loş bir ortam power nap için idealdir. Fakat bunun için gerekli ortamı sağlayamıyorsanız bir göz maskesi oldukça işinize yarayacaktır. Telefonunuzun alarmını kurarak planladığınız süreden daha fazla uyumanızın önüne geçebilirsiniz. Power nap için özel bir uyku alanınız yoksa rahatsız edilmeyeceğiniz bir yer bulmalı ve dikkat dağıtıcı şeylerden uzak durmalısınız. Gürültüden uzaklaşamıyorsanız gürültü önleyici kulaklıklar, kulak tıkaçları veya hafif bir müzik uykuya dalmanızı kolaylaştırabilir.

Full Ortopedik Yatak Modellerimizi inceleyin. Tam Full Ortopedik Yatak Modelleri ve Fiyatları

Power nap’i doğru sürelerde ve doğru zamanda uyguladığınızda enerji toplayarak, dinlenmiş bir zihin ve bedenle güne devam edebilir ve yaşam kalitenizi artırabilirsiniz. Günümüzde birçok işveren power nap’in iş performansı üzerindeki olumlu etkilerini kabul ediyor. Vücudunuzu her gün aynı saatte gündüz uykusu uyuyacak şekilde eğitmek ve düzenli bir öğlen uykusu programına alışmak sizi gerçekten başarıya götürebilir.

“Verimli Yöneticilik İçin Uyku Şart!” yazımıza göz atın!

Paylaş:
Kategori:Genel
Önceki Yazı
Okul çağındaki çocuklarda uyku düzeni nasıl olmalı?
Sonraki Yazı
Tekne yatağının bakımı nasıl yapılır?

0 Yorum

Yorum Yaz