15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://wellmatt.com/blog 300 true
Önceki Yazı
Gelişim Çağındaki Çocuklarda Ortopedik Yatak Seçimi
Sonraki Yazı
Gün ortasında Power Nap İle enerjinizi tazeleyin!

Okul çağındaki çocuklarda uyku düzeni nasıl olmalı?

Anne ve babaların çocuklarıyla ilgili en çok sıkıntı yaşadıkları konuların başında kuşkusuz uyku saati geliyor. Özellikle okulların açılmasıyla birlikte sabah erken saatte kalkarak okula gitmesi gereken çocuklar, yaz tatilinin ardından yeni uyku düzenlerine alışmakta zorluk çekebiliyor. Okul çağındaki çocukların sağlıklı büyümeleri ve gelişimlerini doğru bir şekilde sürdürebilmeleri için kaliteli ve yeterli uyku uyumaları oldukça önem taşıyor. Yetersiz ve düzensiz uykunun çocuklarda öğrenme sürecini olumsuz etkilediği, davranış bozukluklarına yol açtığı, hatta daha ilerleyen dönemlerde yüksek tansiyon, obezite, diyabet ve depresyon gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceği belirtiliyor. Uzmanlar; hiperaktivite, dikkat bozukluğu ve okul performansındaki olumsuzlukların da uyku sorunlarına yol açabileceğini söylüyor.

Çocuğunuzun iyi uyuması, sabah mutlu ve dinlenmiş bir şekilde kalkarak okula hazır olması için uyku ve uyanıklık arasındaki dengenin iyi oturtulması, çocuğunuzun uyku saatini bir alışkanlık haline getirmesi gerekiyor. Geç yatma, uzun süreli televizyon izleme veya bilgisayar kullanımı gibi nedenler okul çağındaki çocukların uyku düzenini bozarak uyku alışkanlıklarını değiştirebiliyor. Uykuya dalmakta zorluk çekme, uyumak için bir ebeveynin varlığına ihtiyaç duyma, geceleri uyanma ilkokul çağındaki çocuklarda en sık görülen uyku sorunları olarak göze çarpıyor. Kimi zaman bu problemler tüm ailenin ertesi günkü rutinini bozacak kadar ileri gidebiliyor. Uyku eğitimi, bu gibi durumlarda çocuğun ihtiyaçlarını ve duygularını düzenleyerek onların kendi başlarına uykuya dalabilmelerine yardımcı oluyor.

Çocuk Yatak Modellerimizi inceleyin. Ortopedik Çocuk Yatak Modelleri ve Fiyatları

İlköğretim çağındaki bir çocuğun ne kadar uykuya ihtiyacı var?

Uzmanlar, okul çağındaki bir çocuğun günde en az 10-11 saat uykuya ihtiyaç duyduğunu belirtiyor. Yeterli ve kaliteli uyku uyuyan bir çocuk derslerine daha iyi konsantre oluyor ve duygularını daha iyi ifade edebiliyor. Aynı zamanda düzenli uyku bağışıklık sistemini güçlendirerek çocuğun hastalıklara yakalanma riskini azaltıyor.

Türkiye’de okul çağındaki çocukların günlük uyku süreleri üzerine yapılan bir araştırmada, 6-12 yaş grubu arasındaki çocukların ortalama uyku süreleri 9,66 saat olarak ölçüldü. İlköğretim çağındaki çocukların ihtiyaç duydukları uyku süreleri ise şöyle;

5 yaş: 12-13 saat uyku.

6-7 yaş: 11-12 saat uyku.

8-9 yaş: 10-12 saat uyku.

10 yaş ve üzeri: 10 saat uyku.

7-15 Yaş Çocuklar Için Yatak Seçimi Nasıl Olmalı?” yazımızı mutlaka okuyun!

Çocukların yeterli ve kaliteli uyumalarının yanı sıra, hafta sonlarında veya tatil günlerinde aynı uyku düzenini devam ettirmeleri de oldukça önem taşıyor. Bu sayede çocukların sirkadiyen ritmi bozulmuyor ve hafta içi okul zamanlarında uyku ve uyanıklık dengelerini koruyabiliyorlar. Uzmanlar, sekiz yaş ve altındaki çocukların saat 20.00’de veya daha önce yatmalarını öneriyor. Dokuz yaş ve üzeri çocukların biraz daha geç saatte yatabileceklerini, ancak bu saatin 21:00’i geçmemesi gerektiğini belirtiyorlar.

Daha iyi uyuyabilmelerine yardımcı olun!

Yaş fark etmeksizin bir insanın uykuya dalması normal şartlarda 15-20 dakika sürüyor. Ancak, ortamın koşulları veya bazı kişisel unsurlar bu süreyi daha da uzatabiliyor. Çocukların uykuya kolay geçiş yapabilmeleri için uyumaya elverişli bir ortama sahip olmaları ve yataklarının konforlu olması son derece önem taşıyor.

Gelişim Çağındaki Çocuklarda Ortopedik Yatak Seçimi” yazımıza mutlaka göz atın!

İlkokul çağındaki çocuğunuz uyku vakti geldiğinde uyumamak için direniyorsa onlar için bazı koşullandırmalar yapılabilirsiniz. Dişleri fırçalama, pijamaları giyme gibi ritüeller çocukları uykuya hazırlayarak koşullandıracaktır. Uyku saatine yakın yapılan sıcak bir banyo ve üzerine içilen bir bardak ılık süt de uykuya geçişi kolaylaştırır.

Televizyon, bilgisayar veya telefon gibi mavi ışık yayan cihazlar melatonin üretimini baskılayarak uykuya geçişi zorlaştırabilir. Bu nedenle sağlıklı bir uyku için teknolojiyi yatak odasından çıkarmak ve çocukların internet kullanım sürelerini kısıtlamak gerekiyor. Uzmanlar, internet kullanım sürelerinin okul öncesi dönemdeki çocuklar için 30 dakika; ilkokul çağındaki çocuklar için 45 dakika; ortaokul çağındaki çocuklar için 1 saat; lise dönemindeki çocuklar için 2 saat olması gerektiğini söylüyor.

Paylaş:
Önceki Yazı
Gelişim Çağındaki Çocuklarda Ortopedik Yatak Seçimi
Sonraki Yazı
Gün ortasında Power Nap İle enerjinizi tazeleyin!

0 Yorum

Yorum Yaz