15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://wellmatt.com/blog 300 true
Önceki Yazı
Gün ortasında Power Nap İle enerjinizi tazeleyin!
Sonraki Yazı
Tekne yatağı alırken nelere dikkat edilmelidir?

Tekne yatağının bakımı nasıl yapılır?

Tekneler genellikle yeterli havalandırma sisteminden yoksundur. Tekne yatağında kullanılan malzemeler hava alan bir yapıya sahip değilse hızlı bir şekilde küf oluşmasına neden olabilir. Bu durum sadece hijyenik değil, aynı zamanda sağlıksızdır. Küf; burun akıntısı, gözlerin yaşarması ve solunum yolu tahrişleri gibi pek çok şikâyetin de sebebidir. Yatağınızda küf oluşumunu engellemek için mümkün olduğunca yatağınızın su ile temasından kaçınmaya çalışın. Yatak üzerine herhangi bir sıvı dökülürse, temiz ve kuru bir havluyu ıslanan bölgeye bastırın ve ovmadan silin. Kılıfı çıkabilen bir model tercih ettiyseniz yatağın kılıfını çıkarıp yıkamanız yeterlidir. Yatağı düzenli olarak çevirerek ve yatak kılıfının fermuarını açarak yatağın hava almasını sağlayın. Özellikle nemli havalarda bunu haftada en az bir kere yapmaya çalışın.

Nefes alabilen, su geçirmez bir yatak koruyucu kullanın

Yatakta ter ve diğer sıvılardan kaynaklanan lekeleri en aza indirmek için nefes alabilen, su geçirmez bir yatak koruyucu kullanın. Bu koruyucular yatağı nemden korur ve sıvının yatak içine geçmesini engeller. Koruyucu kılıf ayrıca yatağınızın üzerindeki toz ve akarların yatak içerisine nüfuz etmesini önler. Koruyucu bir kılıf kullanmak yatağınızı daha uzun süre temiz tutar ve yatak bakımını kolaylaştırır. Yatağınızda nem, küf veya başka bir sebepten dolayı kötü koku oluştuysa, bu kötü kokuyu gidermek için birkaç damla lavanta veya limon yağını çeyrek fincan karbonatla karıştırarak yatağınızın üzerine serpin. Yarım saat bekledikten sonra elektrik süpürgesiyle çekin. Bu işlem, yatağınızdaki kötü kokuyu gidererek yatağınıza ferah bir hava verecek ve yatağınızın daha iyi kokmasını sağlayacaktır.

Doğal malzemeler içeren yaysız yatakları tercih edin

Hava almayan yataklar yatağın ortalama kullanım süresini düşürür. Yine doğal malzeme içermeyen yaylı yatak modelleri, yapıları gereği temizlemeye ve hava almaya elverişli olmadıklarından kullanıma bağlı olarak zaman içerisinde yatağın içinde kir, bakteri, mantar, küf gibi zararlı akarların oluşmasına, haliyle alerjen reaksiyonların da gelişmesine neden olurlar. Tekne yataklarında antibakteriyel malzemelerin kullanılması, bakteri, mantar ve virüslere karşı optimum koruma sağlar. Yatağınızın hipoalerjenik bir yapıda olması ve bakteri barındırmaması için organik pamuk, lateks gibi tamamen doğal malzemelerin kullanılmasına dikkat edin. Doğal malzemelerden üretilen yataklar hava alan bir yapıdadır. Özellikle Lateks, açık hücreli ve kanallı yapısıyla hava dolaşımı sağlar, nem ve küf oluşumunu engeller.

Sağlığınız en büyük önceliğinizdir. Tekne yatağı satın alırken doğal malzemeler kullanan bir yatak üreticisi bulmaya çalışın. Böylelikle hem konforunuza uygun bir tekne yatağı almış hem de yatağınızın bakteri, mantar, sert kimyasallar veya alerjenler barındırmasının önüne geçmiş olursunuz. İhtiyaçlarınıza göre farklı yatak türleri arasından seçim yapabileceğiniz bir yatak üreticisi size birçok alternatif sunacaktır. Ancak, tercihiniz ne olursa olsun yatağınızın nem ve küfe karşı dayanıklı olduğundan emin olun.

Yatağınızın kullanım ömrünü uzatın

Yatağınızı daha uzun ömürlü kullanmak istiyorsanız yaylı yataklar yerine özel malzemelerden üretilen yaysız yatakları (visco, lateks, organik yatak gibi) tercih edin. Malzemenin içeriğinden ve kalitesinden kaynaklı olarak yatağı kullanma süreniz oldukça artacaktır. Yatağınıza düzenli aralıklarla bakım yapmaya özen gösterin. Fermuarlı kılıfa sahip yaysız yatak modelleri kolay bakım imkânı sunarlar. Yaylı yatakların kılıfları fermuarlı olmadıkları için bakım yapmak olanaklı değildir. Yatağın hava alan bir yapıda olmasına dikkat edin. Özellikle lateks ve visco gibi açık hava gözeneklerine sahip yatakları tercih etmeniz hem zararlı oluşumların önüne geçecek hem de mevsim koşullarından bağımsız olarak sabit bir ısı dengesinin olmasını sağlayacaktır. Yatağın altında çıtalı bir baza bulunması da havalandırma için faydalı olacaktır. Yatağınızı doğrudan ahşabın üzerine koymak yerine doğru ayarlanmış çıtalı bir zeminin üzerine yerleştirmek daha doğrudur. Bu, yatağınızın düzenli bir şekilde hava almasını ve yatakta küf oluşmasını engelleyecektir.

Bu noktalara dikkat ederek yatağınızın kullanım süresini uzatabilir ve daha sağlıklı koşullarda uyuyabilirsiniz.

Paylaş:
Kategori:Genel
Önceki Yazı
Gün ortasında Power Nap İle enerjinizi tazeleyin!
Sonraki Yazı
Tekne yatağı alırken nelere dikkat edilmelidir?

0 Yorum

Yorum Yaz