15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://wellmatt.com/blog 300 true
Önceki Yazı
Visco Yatağın Sağlık Üzerindeki Etkisi Nedir?
Sonraki Yazı
Organik Yatak Nedir? Nasıl Olmalı?

Visco Yatak Mı Lateks Yatak Mı?

İyi bir yatak seçmek, kesintisiz ve sağlıklı bir şekilde uyumak için oldukça gereklidir. İyi bir şekilde uyumak isteyenlerin ilk tercihleri ise visco ya da lateks yataklar olmaktadır. Her birisinin kendi içinde avantajları bulunmasına rağmen, belirgin üstünlükleri de bulunmaktadır. Bu bakımdan visco yatak mı lateks yatak mı sorusunu doğru cevaplamak, nasıl bir yatak istediğinizin de doğru yanıtı olacaktır.

Ortopedik Yatak Modellerimizi inceleyin. Full Ortopedik Yatak Modelleri ve Fiyatları 

Visco Yatak Nedir, Özellikleri Nelerdir?

Visco yatakların ana malzemesini oluşturan visco elastik malzeme, 1960’lı yılların sonunda  Amerikan Uzay Araştırmaları Dairesi NASA’nın  astronotların uzay yolculuklarının daha rahat geçmesi amacıyla tasarlanmıştır. Visco elastik malzemesi,  uzay gemisi içindeki yüksek basınç karşısında astronotların uyguladıkları kuvvetin zarar vermemesi,  uzun süreler hareket etmeden oturmasının sağlanması amacıyla yapılmıştır. Kısa süre içerisinde astronotlar için başarılı sonuçlar veren visco malzemesi hemen başka alanlarda da kullanılmaya başlanmıştır. En çok tercih edilen ve olumlu özellik gösteren alan ise yataklar olmuştur. Visco yataklar özellikle insan vücuduna uygulanan basıncı azaltarak rahat bir şekilde uyunmasını sağlamaktadır. Son zamanlarda dinlendirici, rahat ve kesintisiz bir uyku isteyen çoğu kişinin tercihi olmaktadırlar. Visco yataklar aynı zamanda vücut ağırlığının yatağa dengeli bir şekilde yayılmasını sağlarlar ve özellikle çeşitli eklem ve kas ağrıları olan kimselere büyük yarar sağlarlar.

Visco Yatak hakkında daha ayrıntılı bilgi için bu yazımızı inceleyin: “Visco Yatak Nedir? Visco Yatağı Kimler Tercih Etmeli?“.

Visco yatakların özellikleri sıralanacak olursa;

  • Visco yataklar sadece visco elastik malzemeden üretilmezler. Çünkü visco yapısı gereği içe gömülen bir özelliğe sahiptir. Üzerindeki ağırlığın şeklini alan bir yapıda olması yüzünden visco malzemenin başka dolgu malzemeleri ile desteklenmesi gerekmektedir. Bu bakımdan piyasada sadece visco diye satılan yataklar yanlış yönlendirme yapmaktadır. Sadece visco malzemesinden oluşan bir yatakta uyumak  kişinin içine gömülmesine neden olacağı için imkânsız olmaktadır.
  • Visco yataklar açık hücreli yapıları gereğince “akıllı yatak” olarak da bilinirler. Bu ismi almalarındaki etmen zamana bağlı olarak üzerinde yatan kişinin vücut özelliklerini tanımaları ve uyku esnasında sık olarak yaptığı hareketlere kolayca izin vermeleridir. Başka bir deyişle visco yataklarda uyuyan kişilerin uyku pozisyonları ve alışkanlıkları yatak tarafından tanınır hale gelmektedir, bu sayede kişilerin en rahat uyuyacakları pozisyonu almalarına kolaylık tanınmaktadır.
  • Visco yatakların açık hücreli yapıları aynı zamanda hava alan bir yapıda olmalarını da sağlamaktadır. Piyasada çok sayıda visco yatak bulunmakta ve düşük kalite malzeme kullanılmasından ötürü visco yatakların aşırı terleme yaptığı kullanıcılar tarafından sıklıkla dile getirilmektedir. Bu durum sadece düşük kalite malzeme kullanılmış olan visco yataklar için geçerlidir. WellMatt tarafından sunulan visco yataklarda özel bir malzeme olan ViscoJel kullanılmaktadır. Bu jel sayesinde yatağın sürekli hava alması sağlanmakta ve aşırı terleme ya da üşüme gibi durumların önüne geçilmektedir. ViscoJel’in kullanıldığı visco yataklar mevsim koşullarına bağlı olarak en uygun uyku deneyimi sunmaktadırlar.
  • Visco yataklar vücut şeklini almaları dolayısı ile omurga ve eklem ağrıları gibi şikayetleri olan kimselere ideal bir uyku deneyimi sunmaktadırlar. Özellikle yaylı yataklarda vücut ağırlığı eşit bir şekilde dağılmadığı için genelde omuz ya da kalça bölgesine ağırlık binmekte, omurilik yapısının ise yanlış pozisyon almasına neden olmaktadır. Ancak visco yataklar hiçbir bölge üzerinde fazla yük olmamasını, bu sayede her bölgenin kan dolaşımının rahatça olmasını ve akabinde dinlenilmesini sağlamaktadır. Visco yataklar bu sayede başta sırt, bel gibi çeşitli eklem ağrıları çekenler için idealdir.
  • Visco yataklarda hareket transferi azaltma özelliği bulunmaktadır. Çift halinde yatan kimseler, eşlerinin uyku esnasında sürekli hareket etmesinden uyanabilmektedir. Uzun vadede oldukça büyük sorun olan bu durumun önüne visco yataklar ile geçmek mümkündür. Visco yataklar hareketi dengeledikleri için kişinin hareketlerini kısıtlar ya da hareket etse bile sarsıntının yatak boyunca oluşmamasını sağlarlar.

Lateks Nedir, Lateks Yatak Özellikleri Nelerdir?

İyi bir uyku deneyimi yaşamak isteyenlerin sık tercih ettikleri bir diğer yatak ise lateks yataklardır. Lateks malzemesi, tropik bölgelerde özenle yetiştirilen kauçuk ağacının gövdesinden özel yöntemler ile elde edilen sıvının ismidir. Bu sıvı yine özel yöntemler kullanılarak blok haline getirilir ve yataklarda kullanılan lateks malzemesi elde edilmiş olur. Lateks pek çok alanda kullanılan, yapısal özellikleri ile dikkat çeken nitelikli bir malzeme özelliği taşımaktadır. Yataklarda kullanıldığında hem doğal olması hem de sağladığı yararlar bakımından üst sıralarda yer alan, konforlu, dinlendirici ve uzun ömürlü kullanım sunan özellikler sergilemektedir. Lateks yatak özellikleri şu şekilde sıralanabilir;

  • Lateks yatakların en büyük özellikleri delikli sünger yapısına sahip olmalarıdır. Hava dolaşım kanalları sayesinde mevsim koşullarından bağımsız olarak sürekli aynı ısı dengesi yakalanır. Sıcak havalarda serin, soğuk havalarda ise ılık bir ısı değeri sabitlenir.
  • Hava kanalları aynı zamanda yatakta kötü koku, bakteri, mantar gibi oluşumların önüne geçmektedir. Bu sayede alerjik reaksiyonu olan kimseler rahatlıkla lateks yatakları tercih edebilirler.
  • Lateks malzemesi yapısı gereği son derece dayanıklıdır ve kullanıma bağlı olarak çökme, yıpranma, deforme olma gibi özellikler göstermez.
  • Lateks yataklar çift taraflı kullanıldıkları için hem daha uzun süreli kullanım hem de rahat bir temizlik imkânı sunarlar. Yataklarından rahatsız olan kimselerin en büyük sorun yaşadıkları alanın başında yataklarının tek taraflarını kullanmak gelmektedir. Özellikle bu durum bir zaman sonra yatakta çökmelerin meydana gelmesine neden olmaktadır. Lateks yataklar ise malzemesinin dayanıklı olmasından ötürü kullanıma bağlı olarak çökmelerin oluşmasının önüne geçmektedir.
  • Vücut ağırlığını dengeleyen bir yapıya sahip olması yüzünden bel, sırt, kas, eklem vb. ağrılara karşı lateks yataklar iyileştirici ve dinlendirici uyku deneyimi sunmaktadırlar. Vücudu destekleyen yapısı başta omurilik olmak üzere doğru pozisyonun alınarak uyulmasını sağlamaktadır. Bu durum ise hem vücudun doğru gelişim göstermesini hem de dinlendirici bir şekilde uyunmasını sağlamaktadır.
  • Uyku sırasındaki hareketleri azaltma özelliği bulunmaktadır, böylece kişinin uyku esnasında rahatça hareket etmesine olanak tanımaktadır.
  • Piyasa koşullarında sentetik malzemeden üretilen lateks yataklar kullanılıyor olsa da WellMatt tarafından sunulan lateks yataklar tamamen doğal içeriğe sahiptirler. Bu yüzden doğal bir yatakta uyumak isteyenler lateks yatakları tercih edebilirler.

Lateks yatak hakkında daha çok bilgi için şu yazımıza bakabilirsin: ”Lateks Yatak Nedir?Lateks Yatak Nasıl Olmalı?”.

Visco – Lateks Yatak Tercihi Nasıl Olmalı?

İki yatağın özellikleri göz önünde tutulduğunda ortaya şu noktalar çıkmaktadır;

  • Tamamen doğal içeriğe sahip bir yatak isteyenler lateks yatakları tercih etmelidir,
  • Lateks yataklar biraz yüksek fiyatlı oldukları için ekonomik ama konforlu yatak isteyenler visco yatakları tercih edebilirler,
  • Bebek ve gelişim çağındaki çocuklar için kesinlikle lateks yatak tercih edilmelidir. Visco yataklar, vücudun şeklini alan özelliğe sahip oldukları için çocukların kas ve eklem gelişimleri üzerinde olumsuz etkiye neden olabilmektedirler.
  • Sürekli hareket etme sonucunda eşlerden birisi uyanıyorsa visco yatak tercih edilmelidir.
  • İki yatağın yumuşak özellikleri bulunuyor olsa da görünür bir şekilde yumuşaklık isteyenler visco yatakları tercih
  • Kendiliğinden terleme sorunu olan kimseler lateks yatakları tercih etmelidirler. ViscoJel sayesinde visco yataklarda sık görülen terletme sorununun önüne geçilmiş olsa da lateks yataklar hava kanalları sayesinde daha üst düzey bir ısı dengesi sunmaktadırlar.

Bu koşullar altında iki yatak arasında tercihinizi yapabilirsiniz. İki yatak da iyi bir uyku deneyimi için gereken tüm koşulları sunarken, sadece kişisel tercihlere göre aralarında farklılık göstermektedirler.

Paylaş:
Önceki Yazı
Visco Yatağın Sağlık Üzerindeki Etkisi Nedir?
Sonraki Yazı
Organik Yatak Nedir? Nasıl Olmalı?

0 Yorum

Yorum Yaz