7-15 Yaş Çocuklar için Yatak Seçimi Nasıl Olmalı?
Çocukların büyümesi ve ergenlik dönemine yaklaşması ile birlikte uyku alışkanlıklarında da değişimler görülür. 7-15 yaş çocuklar için yatak seçimibu bakımdan onların artan gün içindeki hareketliliğini karşılayan, vücutlarını destekleyen ve aynı zamanda da kesintisiz bir şekilde uyku sunan yataklardan oluşmalıdır. Bu yaş aralığında vücut yapılarında da önemli değişimler olduğu için uyku ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılayan yatakları tercih etmek büyük önem taşımaktadır.
Çocuk Yataklarımızı inceleyin. Ortopedik Çocuk Yatak Modelleri ve Fiyatları
Yatak Seçimi için formumuzu doldurun
7 – 1 5 Yaş Çocuklar İçin Doğru Yatak Seçimi
7 – 15 yaş çocuklar için doğru yatak seçimionların artan fiziksel ve zihinsel aktivitelerini en iyi şekilde karşılayacak modellerden oluşmaktadır. Özellikle bu dönemde yaylı yatakların kullanılmaması oldukça önemlidir. Yaylı yataklar, yapıları gereği, vücuda basınç uygularlar ve aynı zamanda da bu baskı omurganın doğal pozisyonunu almasının önüne geçer. Yayların sert yapıları uyku sırasında omurganın dik bir pozisyonun almasını engellediği için bu durum disk ve bağlarda aşırı baskıya neden olarak çeşitli ağrılara neden olduğu gibi aynı zamanda da çocukların fiziksel gelişimlerini de olumsuz etkileyebilmektedir. Halbuki bu dönemde çocuklar diğer dönemlere göre daha fazla vücutlarını destekleyici bir yatağa ihtiyaç duymaktadırlar. Çünkü ergenlik dönemine giriş ile birlikte iskelet yapılarında hızlı bir gelişim görülür. Boyları bir anda uzamaya başlar ve yatak bu gelişimi destekleyici özelliklerde olmalıdır. Aksi halde gelişimlerinin hızına olumsuz etki olabileceği gibi aynı zamanda da çeşitli bozukluklar görülebilecektir.
Bu yaş dönemi aynı zamanda okul çağı için de önemli bir evre olduğu için kesintisiz uykunun bilişsel kazanımlar üzerinde de etkisi bulunmaktadır. Gün içerisinde ve okulda öğrenilen yeni bilgilerin kalıcı kazanımlara dönüşebilmesi için aktif uyku evresiolarak adlandırılan REM evresinin kesintisiz bir şekilde her gece sağlanması gerekir. Bu evre, bilgilerin kalıcı olarak pekişmesini sağladığı gibi aynı zamanda bellekte daha sistemli bir depolama için de gereklidir. Fakat, aktif uyku evresi hassas bir evre olduğundan en ufak bir rahatsızlıkta, söz gelimi hareket edememek, yatağın basınç uygulaması ya da benzeri sebepler ile birlikte kesintiye uğrayarak, bu gelişimi aksatmaktadır. REM evresi uyku sırasında bir kez bozulduğunda ise tekrar bu evreyi aynı gece yakalamak oldukça zor olmaktadır.
Çocuklar için bir diğer önemli sorun da bu yaş aralığında yataktan kalkmakta zorlanmalarıdır. Özellikle okula giden çocuklar için sabahları erken kalkabilmek son derece zor olmakta, bunun en büyük nedeni ise verimsiz bir şekilde uyumalarıdır. Uykusuz uyku olarak da adlandırılan bu özellik, çocuğunuz ne kadar çok uyursa uyusun vücudu yatak yüzünden rahatlayamadığı ve dinlemediği için hâlâ uykusunu alamamış, bu yüzden de daha fazla uyumak isteği olarak belirmektedir. Böylesi durumların önüne geçmek için ise yatağın eşsiz bir konfor sunarak, vücudunu desteklemesi ve dinlenmesi için kas yapısının da gevşemesine destek sunması gerekmektedir. Aksi halde çok uzun süreler uyumalarına rağmen uykularını alamadıkları için çocukların yataktan kalkmaları son derece zor olacaktır.
Bu özellikler kapsamında bu yaş aralığı için doğru yatak seçimine çok özen gösterilmelidir.
”En İyi Çocuk Yatakları Kullananların Tavsiyeleri Nelerdir?” yazımızı mutlaka inceleyin.
Yatak Seçimi için formumuzu doldurun
7 – 15 Yaş Çocuklar İçin Yatak Seçiminde Dikkat Edilecekler
7 – 15 yaş çocuklar için yatak seçiminde dikkat edilecekler ile çocuğunuz için doğru yatak modelini seçebilirsiniz. WellMatt tarafından sunulan çocuk yatakları, bu yaş aralığı için en yüksek kalite malzeme ve özenli işçilikten yapıldıkları için hem çocuklarınızın vücudunun desteklenmesine hem de onların uzun süreli kullanıma olanak veren modelleri içermektedir. Bu kapsamda göz önünde tutmanız gereken noktalar şu şekildedir;
- Yatağın doğal içeriğe sahip olmasına azami dikkat gösterilmelidir. Sentetik yani kimyasal bileşenlere sahip olan yataklar, cilt ve solunum yolları başta olmak üzere genel sağlık üzerinde oldukça fazla olumsuz etkilere sahiptirler. Çünkü bu türden yataklar, yani sentetik malzeme kullanılmış yataklar, barındırdıkları zehirli kimyasallar ile birlikte uyku kalitesini düşürdükleri gibi böylece iyi bir uyku deneyiminin de önüne geçerler. Bu durumun önüne geçmek için doğal malzemelerin kullanıldığı yatak modellerinin tercih edilmesinin büyük önemi bulunmaktadır. WellMatt çocuk yatakları, doğal lateks, doğal yün – pamuk ve Hindistan cevizi lifi gibi malzemeler kullanılarak üretildikleri için doğallığın sağlıklı yapısını ve hijyenik ortamını çocuklarınız için taşımaktadırlar. Onların ihtiyaç duydukları sağlıklı uykuyu en iyi şekilde temin eden doğal içeriğe sahip çocuk yatakları, böylece kimyasalların zararlarından kendilerini koruyarak, uyku kalitelerinin ve sağlıklarının bozulmasını engelliyor. Ayrıca doğal malzemelerin dayanıklı yapıları çok uzun süreler yüksek performans elde ederek yatağı kullanmayı da mümkün hale getiriyor.
- Vücudu destekleyen yapıda yatak seçilmelidir. Yaylı yataklar gibi vücuda basınç yaratan ve ağırlığın tek bir nokta üzerinde toplanmasına neden olan yataklar, bu yaş aralığındaki çocuklar için son derece zararlıdırlar. Bu zarar doğal omurga pozisyonun alınmasını engellediği gibi aynı zamanda kas yapısı üzerinde de deforme edici özellikler taşımaktadır. İyi bir uyku kalitesi için ise vücudun uyku sırasında desteklenmesi, omuriliğin doğal pozisyonu alarak hiçbir nokta üzerinde basınç kurulmaması büyük önem taşımaktadır. Vücudu destekleyen yatak modelleri aynı zamanda gelişim hızlarını da olumlu etkileyerek daha sağlıklı bir duruş kazanmalarına yardımcı olmaktadır.
- Uygun sertlik oranına dikkat edilmelidir. Çocuk yataklarıiçin dansite kavramı yaygın olarak kullanılmasına rağmen bu kavram yatağın yoğunluğu ile ilgilidir ve sertlik ifade etmez. Bu bakımdan örneğin 32 dansiteye sahip bir yatak yumuşak yapılacağı gibi sert şekilde de yapılabilir. Dolayısıyla sadece dansiteye bakarak çocuk yatağı almak hatalı olmaktadır. Çocuğunuzun kilo ve boy özellikleri dikkate alınarak yatak sertliği seçilmelidir. Çok yumuşak ve çok sert yataklar gelişimleri için olumsuz olabileceği için bu yaş grubundaki çocuklar için orta sertlikteki yataklar tavsiye edilmektedir.
- Hava alan yapıda olmasına özen gösterilmelidir. Çocukların iyi bir şekilde uyumaları için ısı değerlerinin stabil ve mevsim koşullarından bağımsız olması gerekir. Ancak çoğu yatak düşük kalite malzemeden dolayı vücut ısısının yatakta hapsedilmesine neden olur ve yatakta biriken ısı miktarı terlemeye neden olarak çocuğunuzun uykudan uyanmasını ya da başka rahatsızlıklar duymasına neden olabilmektedir. Bu bakımdan hava alan yapıda olan WellMatt çocuk yatakları, sürekli bir ferahlık ve aynı zamanda da stabil ısı değerleri sunmaktadır. Böylece çocuğunuz mevsim koşullarından bağımsız olarak aşırı ısınma ya da üşüme gibi durumlardan korunmuş olmaktadır. Aynı zamanda hava alan yapıdaki yataklar çocuklar için bir diğer önemli bir konu olan hijyen konusunda da öne çıkarlar. Hava alan yataklar sürekli ferah bir içeriğe sahip oldukları için, hava almayan yataklarda sık görülen bakteri, mantar, küf, toz gibi oluşumların önüne geçerler. Böylesi akarlar başta cilt sorunları olmak üzere solunum yollarında da sorunlara neden olabilmekte, bu durum ise çeşitli alerjen reaksiyonları ortaya çıkardığı gibi aynı zamanda da kesintisiz bir şekilde uyumayı da engelleyebilmektedir. WellMatt tarafından çocuklarınız için sunulan yataklar ise sürekli hava alan yapıları ile birlikte böylesi akarların yatak içerisinde oluşumunu engelleyerek her zaman en iyi uyku deneyimini kolaylıkla yaşamalarını olanaklı hale getirmektedir.
”En İyi Çocuk Yatağı Nasıl Olmalı?” yazımıza mutlaka göz atın.
0 Yorum