15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://wellmatt.com/blog 300 true
Önceki Yazı
Geceleri Deliksiz Bir Uyku için 11 Uyarı
Sonraki Yazı
Bebeklerde Müzik ve Uyku: Müziğin Uykuya Etkisi

Kaliteli Bir Uyku için Yatak Odasi Nasıl Dekore Edilmeli?

Kaliteli Bir Uyku İçin Yatak Odasi Nasıl Dekore Edilmeli?

Güne güzel başlamak ve geri kalanını da enerjik geçirmek herkesin istediği bir şeydir. Bunun için de en önemlisi kaliteli bir uykudur. Kaliteli bir uyku sonrası rahat ve enerjik bir gün geçirmemiz mümkündür. Eğer uyku süresinden gereken verim alınamazsa gün boyu halsiz ve yorgun hissetmeniz olasıdır. Bunun için de dikkat etmeniz gereken şeyler arasında yatak odanızın dekorasyonu da vardır. Yatak odası dekorasyonunda dikkat edeceğiniz ayrıntılar ve ufak düzenlemelerle kaliteli uykuya kavuşabilirsiniz. Kalitesiz uyku, uykusuzluğa sebep olur. Kısa vadeli uykusuzluktan, sık sık uykusuz kalmaya başlarsanız, 

  • konsantrasyon problemi ve dalgınlık
  • depresif ruh hali
  • yorgunluk
  • vücut direncinin düşmesi

gibi sorunlarla karşılaşabilirsiniz. 

Kaliteli Uykuya Elverişli Bir Yatak Seçin

Sağlıklı ve yetişkin bir bireyin ortalama uyku ihtiyacı günlük 7 ile 9 saat arasında değişiklik göstermektedir. Genel olarak uyku süresini 8 saatten hesaplarsak günün neredeyse üçte birlik kısmını yatağımızda geçiririz. Gün içerisinde enerjik ve dinç hissetmek için de vücudumuzun tamamen dinlenmiş ve uykunun verimli geçmiş olması gerekmektedir. Bu da yatağınızın kaliteli uykuya elverişli olması ile yakından ilgilidir. Fizyolojik özelliklerinize uygun, istek ve ihtiyaçlarınızı karşılayacak bir yatak seçmeniz gerekmektedir. Doğru yatağı bulmak için yatak uzmanlarımızdan yardım alabilir, müşteri hizmetlerimizi arayabilir yada web sitemizden filtreleme yaparak uygun yatağı bulabilirsiniz. Genel olarak kaliteli bir uyku için yatağınızın uyku pozisyonunuza ve fizyolojik özelliklerinize uygun olmasına dikkat etmeniz gerekmektedir. Yatağınız ne çok yumuşak ne de çok sert olmalıdır. Orta sertlikte kaliteli malzemelerden yapılmış bir yatağı kullanım ömrü içerisinde maksimum verim ile kullanabilirsiniz. 

Yastık, Yorgan, Nevresim Seçimi

Uyku zemini ve en belirleyici unsurlardan birisi olan yatağı seçtikten sonra kalan uyku ürünleriyle de aynı kaliteyi yakalamak oldukça önemlidir. Nevresim tercihlerinde sentetik ürünlerden uzak durmak, pamuk ağırlıklı ürünleri seçmek kesinlikle uyku kalitenizi artırmada yardımcı olacaktır. Bu sayede yazın terletmeyen, kışın da üşütmeyen bir uyku ortamına sahip olacaksınız. Aynı şekilde yastık seçiminde de yastıkların uyku pozisyonunuza ve ihtiyaçlarınıza uygun olup olmaması çok önemlidir. Bu yüzden de doğru yastığı seçmeniz uyku kaliteniz açısından büyük rol oynar. Alerjik bir bünyeniz varsa ya da hassas bir yapıya sahipseniz yorganların toz tutması sizi olumsuz yönde etkileyebilir ve farklı rahatsızlıklara sebebiyet verebilir. Bu yüzden yorganınızın anti bakteriyel özelliklerde olmasında önem vermelisiniz. Anti-alerjik yapıdaki yorganlar toz ve deri döküntülerinden mikroorganizmaların üremesini engeller ve sizin için sağlıklı uyku ortamı oluşturmaya yardımcı olur. 

Oda Sıcaklığının İdeal Düzeyde Olması

Uyku problemlerinin büyük bir kısmı uyuma alanının yani yatak odasının fazla sıcak veya fazla soğuk olmasından kaynaklanmaktadır. Kişi aşırı terlemekten ve sıcaktan bunalarak uykuya konsantre olamayabilir ve uykuya dalmakta güçlük çeker. Bu konuda kişisel tercihler oldukça değişken ve belirleyici olsa da uzmanlar tarafından yapılan araştırmalar sonucu insanlar için ideal uyku sıcaklığı 18-21 derece arasında olmalıdır. Bu sıcaklıklardaki ev ortamı günlük yaşantınız ve diğer aktiviteleriniz için biraz serin olabilir. Bu yüzden yatak odanız dışında kalan yerleri istediğiniz ve rahat ettiğiniz sıcaklığa getirip yatak odanızın ısısını buradan ayırabilirsiniz. Eğer bu aralıkta hangi sıcaklıkta uyumanız gerektiğine karar veremiyorsanız deneme yanılma yöntemiyle de odanızın ısısında ufak değişiklikler yaparak nasıl daha rahat bir uyku geçirdiğinize karar verebilirsiniz. 

Dekorasyonda Sadelik

Yatak odanızda çok fazla eşya olması kalabalık bir atmosfer yaratırken bu eşyaların her biri sizde farklı bir düşünceye sebep olacağı için uykuya dalma anınızdaki konsantrasyonunuzu bozabilir ve uykuya dalma esnasında zihninizin düşüncelerle dolmasına sebep olur. Bu sebeple yatak odasında oldukça sade bir dekorasyon tercih edilmelidir. Depolama alanlarını oldukça işlevli kullanıp giysilerinizin ve eşyalarınızın kapalı alanlarda durmasına özen göstermelisiniz. Böylece hem eşya yoğunluğunu azaltmış hem de tozlanmaya müsait eşyaları kaldırmış olacağınız için rahat bir uyku süresi geçirebilirsiniz. Dekorasyonda sadeliğin en önemli adımlarından birisi de kesinlikle odanın rengidir. Yatak odanızda veya uyumaya müsait alanlarda çok canlı ve dikkat çekici renkler kullanmak uykuya dalmanızı olumsuz yönde etkiler. Bu nedenle yatak odanızda mavi ve yeşil gibi huzur veren pastel tonlarda renkler kullanmanız uyku kalitenizi oldukça olumlu şekilde etkileyecek ve iyileştirecektir. 

Düzenli Havalandırma, Temiz Hava Akışı

Uykuya kolay dalma ve kaliteli bir uykunun yanı sıra gece boyunca dinlenmiş ve rahatlamış bir şekilde uyumak da çok önemlidir. Bunun için de gerekli olan en temel şey oksijendir. Uykuya daldığınız oda iyi havalanmış ve bol oksijen miktarına sahip olmalıdır. Yaz aylarında diğer odaları ve tüm evi havalandırırken kışın da yatak odasını havalandırmaya devam edilmelidir. Bu bir rutin haline gelmeli ve odanın oksijen miktarı azalmamalıdır. 

Odayı Karanlık Hale Getirmek

Yoldan geçen arabaların farları, sokak lambaları ve diğer odaların yansıyan ışıkları sebebiyle geceleri yatak odanız aydınlanabilir. Ya da tercih ve alışkanlık olarak gece lambası açık bir şekilde uyuyor olabilirsiniz. Ancak enerjik ve dinç kalmanıza yardımcı olan, bağışıklığınızı güçlendirip vücut direncinizi yükselten melatonin hormonu sadece karanlık bir ortamda uyurken vücudunuz tarafından salgılanır. Bu nedenle gece lambası kullanıyorsanız bu alışkanlığınızı olabildiğinde hızlı bir şekilde bırakmalı ve yatak odanızın gece boyunca karanlık olduğundan emin olmalısınız. 

Teknolojik Aletlerin Uzaklaştırılması

Teknolojik aletlerin karşısında uyumak, hafta için yorgun bir iş veya okul gününden sonra size iyi gelen dinlendirici aktivitelerden birisi gibi görülebilir. Ancak bunu bir alışkanlık haline getirmek ve bir şeyler izleyerek uyuyakalmak televizyon ve bilgisayar ekranının yansıttığı beyaz ışığa maruz kalmak uyku kalitenizi düşürür. Bu nedenle yatağınızın olduğu yatak odasını sadece uyumak için gittiğiniz bir yer olarak kodlamalı ve izlemek istediğiniz ne varsa bunu uyuma aşamasına geçmeden önce başka bir ortamda gerçekleştirmelisiniz. Benzer şekilde, uyku öncesinde yatağa uzanıp telefon ile vakit geçirmek de uyku kalitenizi kötü etkiler. Gündelik yaşantımızın bir parçası haline gelen teknolojik aletleri en azından uykumuz esnasında kendimizden ve uyku ortamımızdan uzaklaştırmamız gerekmektedir. 

Paylaş:
Kategori:Genel
Önceki Yazı
Geceleri Deliksiz Bir Uyku için 11 Uyarı
Sonraki Yazı
Bebeklerde Müzik ve Uyku: Müziğin Uykuya Etkisi

0 Yorum

Yorum Yaz