15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://wellmatt.com/blog 300 true
Önceki Yazı
Vücut Ağrılarına Göre Yatak Seçimi Nasıl Yapılır?
Sonraki Yazı
En İyi Ortopedik Yatağı Nasıl Seçerim?

Corona Sürecinde Yatak Dezenfeksiyonu ve Temizliği Nasıl Sağlanır?

Corona Sürecinde Yatak Temizliği Ve Yatak Dezenfeksiyonu Nasıl Sağlanır?

Çin’de başlayarak tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 virüsü Türkiye’de de 11 Mart 2020’de görülmesiyle çoğumuzun hayatını derinden etkiledi. Hepimiz eğitim ve iş hayatı, ailemizle geçirdiğimiz vakit, beslenme ve temizlik alışkanlıklarımız gibi birçok alandaki rutinimizi yeniden gözden geçirdiğimiz bir dönemdeyiz. Bu dönemden sonrasında neler yaşanacak tahmin etmesi şimdilik zor. Okulların ve üniversitelerin önce tatil edilmesi ve sonrasında online uzaktan eğitime geçilmesi, memurlara idari izinler verilmesi ve özel sektörün home office / remote çalışma şekline yönelmesiyle birlikte evde geçirdiğimiz sürede büyük bir artış yaşanıyor. Böyle bir süreçte kişisel hijyenin yanı sıra ev ve yatak temizliği de ayrı bir önem taşıyor.

Peki nedir bu corona virüs ve nasıl korunabiliriz? Uzmanların tanımına göre Koronavirüs, RNA hücrelerimizi enfekte ederek çeşitli solunum yolu hastalıklarına sebep olan bir virüs türü. Yüksek ateş, öksürük, nefes darlığı gibi belirtilerle ortaya çıkıp şiddetli vakalarda solunum yetmezliği, zatürre ve böbrek yetmezliği ile sonuçlanabilir. Sağlık Bakanlığına göre 60 yaş üstü olanlar; kalp, hipertansiyon, diyabet, kronik solunum yolu hastalığı ve kanser gibi ciddi kronik tıbbi rahatsızlıkları olan kişiler ve sağlık çalışanları başlıca risk grubunda olsa da hepimizin etkilendiği aşikâr. Şimdilik bağışıklığımızı güçlü tutmak, sosyal mesafeye dikkat etmek, ellerimizi bol bol yıkamak, bol sıvı tüketmek, uyku ve beslenmemize dikkat etmek, bulunduğumuz ortamları sık sık havalandırmak, kişisel hijyen ve ev temizliğimizi sağlamak gibi alacağımız küçük ama önemli tedbirler bizi güvende tutabilir.

Tüm bu bilgilere ek olarak yaklaşık günümüzün üçte birini uyuyarak yani yatağımızda geçiriyoruz. Bu dönemde yatak, yastık, yorgan, pike takımı, nevresim takımı ve benzeri eşyalarımızı temiz tutmak sağlığımız açısından hayati derecede önemli. Bu küçük önlemler bizi hayata bağlayabilir. İşte bu yazımızda corona sürecinde yatak temizliğini ve dezenfeksiyonunu nasıl sağlarız sorusunun cevaplarından bahsedeceğiz.

Yatak temizliği

Yatağımız zamanla farklı sebeplerden dolayı kirlenebilir fakat temizlenmesi maalesef nadir olarak yapılır. Uyurken terimiz, ölü deri hücrelerinin döküntüleri, saç döküntüleri gibi vücut atıklarımızın hepsini yatağımıza bulaştırabiliriz. Bunların yanında çocukların idrar lekeleri, evcil hayvanlarımızın tüyleri, ev tozu akarlarının varlığı yatağımızın kötü kokmasına ve kirli olmasına sebep olabiliyor. Bu kirli ortam hem uyku kalitemizi hem de solunum yollarımızı kötü etkileyebilir. Ayrıca dışarıya çıkmanın çok tehlikeli olduğu bu günlerde dışarıdan geldiğimizde asla ve asla direkt yatağımıza uzanmamalıyız. Eve girer girmez elimizi yıkayıp kendimizi dezenfekte edip kıyafetlerimizi çıkardıktan sonra yatağımızda dinlenebiliriz. Ayrıca çıkardığımız kıyafetleri direkt yatağımıza koymak yerine yıkamayı veya havalandırmayı tercih etmeliyiz. Unutmayın yatağımızı hijyenik tutmak sağlığımız açısından son derece önemlidir. Yatak ne zaman dezenfekte edilir ve  yatak dezenfektanı hakkındaki her şeyden detaylıca bahsettik.

Yatak başlığınız için evde dezenfektan hazırlayın

Koronadan sonra ev temizliği konusu sıklıkla gündeme gelmeye başladı. Uzmanlar günlük hayatta alabileceğimiz hijyen önlemleriyle corona virüsünden korunmanın mümkün olduğunu söylüyorlar. Hijyeni sağlamanın en etkili yöntemlerinden biri olan dezenfektanlar yatak temizliğinde de kullanılabilir. Yatak temizliğine en çok tozlanan başlıklardan başlayabiliriz. Dezenfektanınızı satın alabilir ya da doğal olarak evde hazırlayabilirsiniz. Bir su bardağı beyaz sirke, biraz karbonat, bir çay kaşığından biraz fazla arap sabunu; birer çay kaşığı lavanta, okaliptüs ve çay ağacı yağı ile kendi karışımınızı elde edebilirsiniz. Okaliptüs yağı ev tozu akarlarına karşı güzel bir temizlik sağlayabilir. Elde ettiğiniz veya satın aldığınız dezenfektasyon karışımıyla yatak başlıklarında biriken tozları temizleyebilirsiniz. Korona ile yatak nasıl temizlenir, koronada ev temizliği, çarşaflar kaç derecede yıkanır, yatak neyle silinir ve yataktaki sarı lekeler nasıl geçer soruları daha çok merak edilmeye başlandı.

Yatak ve yatak pedinizi karbonatla temizleyin

Zamanla kirlenen yatak ve yatak pedlerinizi vakumlu bir süpürge ile temizleyebilirsiniz. Elektrikli süpürgeyle temizleme işleminden sonra yatağınıza karbonat serpiştirip en az yarım saat bekledikten sonra tekrardan elektrik süpürgesiyle serpiştirdiğiniz karbonatı süpürebilirsiniz. Sodyum bikarbonat ya da halk arasında bilinen adıyla karbonatın temizleme ve koku giderme özellikleriyle yatak ve yatak pedlerinizi kirlerden ve kötü kokulardan arındırabilirsiniz Ek olarak yatağınızda önceden kalan lekeleri nemli bir bez yardımıyla karbonat veya kimyasal temizlik maddeleri kullanarak çıkarabilirsiniz veya daha kolay bir yöntem olarak karbonatlı sudan oluşan bir karışımı sprey şişesine koyup yatağınızın üzerine sıkarak kullanabilirsiniz. Sonrasında fırçalayarak yatağınızdaki kötü koku, zararlı bakterileri ve sarı lekelerden kurtulabilirsiniz. Ayrıca ev akarlarına karbonat da kullanabilirsiniz.

Yatağınızı her gün havalandırın

Toz akarları ölü deri hücreleri ile beslenen mikroskobik canlılardır. Sıcak ortam ve nem çoğalmalarına yardımcı olur işte bu yüzden yatağınızı hemen toplamak yerine mutlaka havalandırın. Havalandırmadığınız takdirde ev tozu akarları, virüsler ve bakteriler yatağınızda kolaylıkla çoğalabilir. Ek olarak Covid-19 virüsünden de korunmanın bir yöntemi bulunduğunuz ortamı sık sık havalandırmaktır. Ayrıca odanızda klima kullanıyorsanız filtre temizliğine de dikkat edebilirsiniz. Bu tarz küçük ama hayat kurtaran tedbirleri kolaylıkla uygulayabiliriz. Yatak temizliği açısından havalandırmak oldukça önemlidir.

Yatağınızı alez kullanarak koruyun

Yatağımız uyurken ter lekesi, kan gibi şeylerle kirlenebilir. Alez, yatak pedi veya şilte kullanmak da yatağınızla direkt teması engelleyerek hem çabuk kirlenmesini önleyecektir hem de yatağınızı daha uzun süre kullanmanızı sağlayacaktır. Böylelikle alez kaç derecede yıkanır sorusuna cevap bulabilir ve temizlik açısından da işinizi kolaylaştırabilirsiniz. Yatağınızı ve sağlığınızı korumak adına alez, yatak pedi veya şilte kullanabilirsiniz. Kirlendiklerinde ise çamaşır makinesinde yıkayabilirsiniz.

Baza altlarını temizlemeyi unutmayın

Yatak temizliğimizin son kısmı tabii ki yatak altlarını unutmamak olmalıdır. Yatak odası genel temizliğine dahil olan baza altları da temizlik açısından çok önemlidir. Yatak altlarındaki tozları elektrikli süpürge yöntemiyle temizleyebilirsiniz. Sonrasında ise hazırladığınız dezenfektan ile ya da kimyasal temizlik malzemeleriyle baza altlarını silebilirsiniz. Ya da sadece sirkeli bir su yardımıyla yatağınızın altını silebilirsiniz. Yatak altlarına ulaşmak zor olabilir fakat nemli bir bezi sopaya dolayarak işinizi kolaylaştırabilirsiniz. Tüm bunları sağlığınız için yaptığınızı unutmayın.

Yastık temizliği

Yastık kılıflarını ne kadar sık değiştirirseniz değiştirin yastıklarımızın temizliğini es geçmemeliyiz. Saçlarımızdaki yağlar, gece uyurken ağız ve burun yoluyla oluşan akıntılar ve özellikle yazın artan terleme yastıkların bakteri ve virüs yuvası olmasına sebep olabilir. Alerji olmaya yatkınsanız yastıklarınızı yıkarken sabun kullanmak deterjana göre nispeten daha iyi bir seçenek olabilir. Tüm bunlarla beraber duş aldıktan sonra ıslak saçla uzanmak yastığınızın gece boyu nemli kalmasına sebep olabilir. Bu tarz küçük tüyolara dikkat etmek sağlığınızı korumak için büyük bir adım olabilir. İşte sizin için üretildikleri malzemelere göre sınıflandırarak yastığınızı nasıl temiz tutabileceğinizi derledik.

Visco yastık

Visco yastıklarınıza karbonat serpiştirdikten sonra vakumlu bir süpürgeyle temizlemek en ideal yöntemdir çünkü visco yastıkların çamaşır makinesinde yıkanması önerilmez.  Çamaşır makinesine atmak visco yastığınızın yapısını bozacaktır. Fakat yastığınız çok fazla kirlenmişse soğuk su ile elde yıkayabilirsiniz. Yıkama işleminden sonra yastıklarınız mutlaka havayla temas ederek iyice kurumalıdır. WellMatt Visco yastıklarınızın temizliğinde ise sadece kuru temizleme öneriyoruz.

Yün ve Pamuk yastık

Evde hijyenik temizlik nasıl yapılı sorusunun cevabı olarak geleneksel bir yöntem olan elde yıkamayı deneyebilirsiniz. Daha sonrasında nemli kalmaması için güneşte iyice kurutmanız gerekir. Eğer yünlü yastığınızı çamaşır makinesine atmanız gerekirse yünleri bir çamaşır filesinin içine koyarak yıkayabilirsiniz. Tabii ki yünlü programını da seçmeyi unutmayın. WellMatt’tan satın aldığınız doğal ve organik olan yün ve pamuk yastıklar için kuru temizlemeyi tercih etmelisiniz.. 

Elyaf ve Silikon yastıklar

Elyaf ve silikon yastıklar uygun fiyatlarından dolayı tercih edilebilirler ve temizlikleri de kolaydır. Elyaf ve silikon yastıkları çamaşır makinesinde 30-40°de yıkayabilirsiniz fakat yastığınızın etiketini yine de kontrol edin. Yıkama işleminden sonra yastıklarınızı iyice kurutmalısınız. 

Kaz tüyü yastıklar

Kaz tüyü yastıklar doğal oluşu sebebiyle rahat bir uyku sunar. Peki kaz tüyü yastıklar nasıl temizlenir?  Kaz tüyü yastıklar için kuru temizlemeyi tercih edebilirsiniz veya hassas programda 30°de çamaşır makinasında yıkayabilirsiniz. Yastıklarınızı çamaşır makinesinden çıkardıktan sonra mutlaka havalandırarak kurutmayı ihmal etmeyin. Eğer kurutma makineniz varsa daha rahat kurutabilirsiniz.

Yorgan temizliği

Evet, şimdi geldik kışın sabah uyandığımızda ayrılmak istemediğimiz yorganlarımızın temizliğine. Bakteri, virüs ve ev tozu maalesef yorganlarımızda birikebiliyor. Yorganlarda biriken bakteriler solunum yoluyla vücudumuza girerek sağlığımızı tehlikeye atabilir. Koronavirüs gibi bir hastalıkla mücadele ederken kendimizi diğer toz, zararlı bakteri ve virüslerden korumayı asla ihmal edemeyiz. Bu yüzden özellikle kış aylarında yoğun olarak kullandığımız yorganlarımızı bahar temizliği yaparken mutlaka yıkamalıyız. Yorganlardan rutubet kokusu nasıl giderilir, yorgan kaç saat havalandırılır ve yorgan temizliği hakkında her şey için yazımızı mutlaka sonuna kadar okuyun.

Yün yorgan

Yorgan yüzünü çıkardıktan sonra yün yorganı elde soğuk su ve deterjanla yıkayabilirsiniz. Dikkat edin sıcak su yünlerinizin büzülmesine neden olabilir. Yünü iyice durulmayı unutmayın ve yünlerinizi duruladıktan sonra iyice güneş ışığında kurutun.Tercih ettiğiniz doğal ve organik olan WellMatt yün yorganlar için kuru temizlemeyi öneriyoruz.

Pamuk, Kuş tüyü ve Elyaf yorganlar

Pamuk, kuş tüyü ve elyaf yorganları çamaşır makinesinde hassas programda yıkayabilirsiniz. Ayrıca yorganınızın özel yıkama talimatlarını etiketinden de mutlaka okuyun. Yıkama işleminden sonra yorganlarınızı havalandırarak güneş ışığında kurutabiliriz. WellMatt’tan satın aldığınız organik olan  pamuk, kuş tüyü ve elyaf yorganlar için elde ve makinede yıkama yerine kuru temizlemeyi öneriyoruz.

Pike Takımı Temizliği

Yavaş yavaş havaların ısınmaya başladığı bu dönemde yorganlarımızı yıkayıp kaldırdıktan sonra rengarenk pikelerimizi nasıl dezenfekte edebiliriz bunu da yazımızda sizinle paylaşmak istedik.

Yaz aylarında terletmemesi için genellikle pamuklu kumaştan yapılan pikelerinizi 30-40°de yıkayabilirsiniz fakat pikenin etiketini yine de kontrol edebilirsiniz. Unutmayın yıkamak kadar iyice kurutmak da temizliğimizin bir parçası.

Nevresim temizliği

En çok temas ettiğimiz nevresimleri sık sık değiştirmek yatak temizliğinin en önemli noktalarından birisidir. Özellikle yastık yüzünüzü temiz tutmak cilt sağlığınız için de son derece önemlidir. Yastık yüzündeki yağlanma yüzümüzde sivilce oluşumuna sebep olabilir. Bunlara ek olarak nevresim takımlarımızı yıkarken son derece dikkatli olmalıyız çünkü aynı kıyafetlerimiz gibi çekebilir veya rengini soldurabiliriz. Nevresim takımının rengini korumak için çamaşır makinesine atmadan önce mutlaka renklerine göre ayırın. Nevresimlerinizi 30-40°de yıkayabilirsiniz. Ama yine de nevresim takımınızın yıkama etiketini okuyun. Böyle zor günlerde yeni yıkanmış nevresimlerle uyumak belki bir nebze de olsa huzurlu ve mutlu hissettirebilir.

Korono hakkındaki diğer yazımızı hemen inceleyebilirisiniz: ”Korona Sürecinde Sağlıklı Uykunun Önemi Ve Doğru Yatak Seçimi”.

Dikkat!

Son olarak temizlediğiniz yatak, yatak pedi, nevresim, yorgan ve yastıklarınızı iyice kurutarak nemli kalmasını engellemek zararlı bakteri ve virüslerin çoğalmaması için mutlaka dikkat etmeniz gereken bir püf noktasıdır. Bu yüzden yıkama işlemlerini güzel havalarda yaparsanız kurutma süresinden tasarruf da edebilirsiniz.  Ayrıca ürünlerinizi seçerken akar önleyici seçmek hijyen açısında daha sağlıklı olacaktır. Akarları önlemek için okaliptüs yağı da kullanabilirsiniz. Korona virüse karşı temas ettiğimiz her alanı temiz tutmaya çalışmak hem bizi hem de temas halinde olduğumuz kişileri tehlikeden korumamızda en önemli tedbirlerden birisidir. Bu süreçte evimizde geçirdiğimiz süreci daha kaliteli hale getirmek bize daha iyi hissettirecektir. Kişisel temizliğe ve ev temizliğine dikkat etmek gereksiz panik ve korkularımızı yatıştırabilir. Bu dönemde her zamankinden daha fazla temizlik ve hijyen kurallarına uymak hem bizi hem ailemizi hem beraber yaşadığımız kişilerin güvenliği ve toplum açısından çok önemli. İstatiksel olarak ortalama bir insanın 26 yıl uyuduğunu biliyoruz bu yüzden yazımızda yatak temizliğine dikkat çekmek istedik. Corona ile mücadelede bu küçük önlemlerle sağlığımızı koruyabilmemiz dileğiyle sağlıcakla kalın…

Rahat bir yatak için bu yazımızı mutlaka incele: ”Japon Yer Yatağını Kullananlar – Kullanıcı Yorumları Neler?”.

Paylaş:
Kategori:Genel
Önceki Yazı
Vücut Ağrılarına Göre Yatak Seçimi Nasıl Yapılır?
Sonraki Yazı
En İyi Ortopedik Yatağı Nasıl Seçerim?

0 Yorum

Yorum Yaz