15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://wellmatt.com/blog 300 true
Önceki Yazı
Müziğin Sağlık ve Uyku Üzerindeki Etkileri
Sonraki Yazı
Kaliteli Bir Uyku için Yatak Odasi Nasıl Dekore Edilmeli?

Geceleri Deliksiz Bir Uyku için 11 Uyarı

Deliksiz Bir Uyku İçin 11 Öneri

  1. Yatma saatinize dikkat edin

Kaliteli bir uykunun ilk şartı biyoritminize uygun saatlerde yatmanız ve kalkmanız. Dolayısıyla uykunuz geldiğinde yatmaya ve uyanmanız gereken saatte de kalkmaya özen gösterin.Uykunun sağlık için bir alışkanlığa dönüşmesini istiyorsanız bu konuda uyku saati kavramına dikkat etmelisiniz. Yani, her gün aynı saatlerde yatağa girerek ve hafta sonlarında uykuyu çok uzun tutmayarak kaliteli bir uyku düzenine kavuşabilirsiniz.

  1. Oda ısısı 20-22 derece aralığında olmalı

Artan sıcaklar ve nem terlemeye, bunun sonucunda da uykunun sık sık bölünmesine neden oluyor. Uykuya dalarken bedeniniz yavaş yavaş soğuyor. Dolayısıyla oda çok soğuk olduğunda beden aniden soğuyacak, sıcak odada ise beden tam olarak soğuyamayacaktır. Bu nedenle odanın 16 derece altında ve 24 derece üstünde olması uykuyu zorluyor. En ideal oda ısısının 20-22 derece arasında olmasıdır. İdeal ısıyı sağlamak için doğrudan yatağa vurmayan ve çok gürültü yapmayan klimalardan faydalanabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken bir başka nokta ise odanın nemi. Odanızdaki nemin yüzde 40-50 oranında olmasına özen gösterin.

  1. Bilinçsiz uyku ilaçları kullanmayın

Doktor kontrolü dışında uyku ilaçları kesinlikle almamalısınız. Uyku problemleri birer rahatsızlıktır ve doktor tarafından kontrol edilerek tedavi edilmelidir. Evde kendini bazı yöntemler deneyebilirsiniz. Yatak ve yastık seçiminiz ya da uygun uyku koşullarını sağladığınızdan emin olduktan sonra şikayetleriniz hala devam ediyorsa mutlaka uzman kontrolünde ilaç kullanmalısınız. Doktorunuz sizin için bir tedavi yolu izleyecek ve basamak tedavisi uygulayacaktır. Bilinçsizce ilaç kullanarak başka problemlere yol açabilirsiniz. 

  1. Bol su için

Uykuya daha rahat dalabilmek için gün içerisinde 2.5 litre su tüketmeyi alışkanlık haline getirin. Su tüketimine mümkünse yatmadan 1-2 saat önce son verin. Böylelikle gece daha az susayacak ve tuvalete kalkma ihtiyacınız da azalacaktır. Susuzluk birçok hastalığa sebep olurken uykusuzluğa da yol açabilir. Hem rahat bir uyku için hem de sağlıklı bir yaşantı için su içme alışkanlığı kazanmanız oldukça önemlidir. 

  1. Yatak ve yastık seçimine dikkat edin

Kaliteli bir uyku için dikkat etmeniz gereken bir başka nokta da yatağınızı kilonuza göre seçmeniz. Yastıklar da ne çok yüksek ne de çok alçak olmalı. Boyunda sorun yaratmayan, uykuyu bozmayan yastık ideal olandır. 

Düzenli uyku için yataklar oldukça önemlidir. Günün ortalama 8-10 saatini yatağımızda geçiririz. Uyku bir insanın hayatındaki en önemli ihtiyaçlarından birisidir. Kaliteli bir uyku, uyku süresinin tam verimli olması gibi durumlar da günlük yaşantımızı etkileyen durumlardan bazılarıdır. Uykusuzluk ya da kalitesiz bir uyku süresi beraberinde birçok sorunu getirebilir. Gün içerisinde halsiz hissetme, tüm gün uykulu ve yorgun olma hali kalitesiz uykunun belirtileridir. Kaliteli ve sağlıklı bir uyku için de en önemli kriterlerden birisi doğru yatak seçimidir.

  1. Pamuklu giysiler tercih edin

Teri tutan, cildin hava almasını sağlayan pamuklu pijama veya gecelik giymeye özen gösterin. Aynı şekilde yatak örtülerinin de pamuktan olmasına dikkat edin. Pamuklu ve çok dar olmayan giysilerle uyurken üzerinizdekiler fazlalıkmış gibi gelmeyecek ve kıyafetleriniz sizi gerekenden fazla sıcak tutmayacaktır. 

  1. Odanızı havalandırın

Kaliteli bir uyku için odanın havası her mevsim temiz olmalıdır. Bu nedenle odanızı her gün havalandırın. Öte yandan odanızdaki toz partikülünün fazla olmamasına da dikkat gerekiyor. Çünkü aşırı toz uykuda solunumun zorlanmasına ve bunun sonucunda da uyku kalitesinin bozulmasına yol açıyor. Odanızda az toz tutan eşyalar bulundurun ve dolapların kapalı olmasına özen gösterin. Yatak altlarını depo olarak kullanıyorsanız eğer eşyalarınızı toz geçirmeyen saklama torbalarında saklayın ve odanızı sık sık temizleyin.

  1. Beslenmenize dikkat edin

Verimli bir uyku için yatmadan birkaç saat öncesinde akşam yemeğini yemiş olmanız çok önemlidir. Akşam yemeğini erken saatlere çekmek ve yemek miktarınıza dikkat etmek uyku problemlerini çözmede büyük rol oynuyor. Uzmanlara göre; uyku saatinden 3 saat öncesinde, meyveler de dahil olmak üzere şekerle ilişkinin kesilmesi gerekiyor. Vücutta şeker seviyesindeki artış ya da azalışlar uykuya dalmada güçlüğe veya uyku bölünmesine yol açabiliyor. Eğer sabah erkenden kalkıp önemli bir toplantıya yetişmeniz gerekiyorsa o gece şekerli yiyecek ve içecek tüketimine dikkat ederek daha rahat bir uyku uyuyabilirsiniz.

  1. Ağır sporlardan kaçının

Yürüyüş ve yüzme gibi sporlar vücudun gevşemesine, bu sayede de kaliteli bir uykuya zemin hazırlıyorlar. Uzun koşu, ağırlık kaldırmak gibi ağır egzersizler ise sinir sistemini uyarıyor, bunun sonucunda da uykuya dalmak zorlaşıyor. Bu nedenle yatağa girmeden en az 3 saat önce ağır egzersizlere son vermelisiniz. 

  1. Cep Telefonunuzu yatakta kullanmayın

Mobil cihazlar ve televizyon gibi yapay ışık kaynaklarını yatağınızda kullanmamanız gerekiyor. Uygun olmayan ışık kaynakları uykuya dalmayı zorlaştırıyor. Ayrıca gece uyanmanıza neden olacağı için yatak odanızda televizyon izlemeyin, bilgisayar kullanmayın. Yatmadan önce zihninizi dinlendiren bir kitap okumanız ise uykuya dalmanızı kolaylaştıracaktır. 

  1. Ilık duş alın

Sıcak duş her zaman için kasları gevşetir, suyun arındırıcı özelliği hem vücudu hem zihni tazeler. Duştan çıktıktan sonra giyilen temiz kıyafetler; mümkünse vücuduna tam oturmayan, hafif bol ve pamuklu olarak tercih edilen pijamalar da sizi oldukça rahatlatacaktır.

Paylaş:
Kategori:Genel
Önceki Yazı
Müziğin Sağlık ve Uyku Üzerindeki Etkileri
Sonraki Yazı
Kaliteli Bir Uyku için Yatak Odasi Nasıl Dekore Edilmeli?

0 Yorum

Yorum Yaz