15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://wellmatt.com/blog 300 true
Önceki Yazı
Kaliteli Bir Uyku için Yatak Odasi Nasıl Dekore Edilmeli?
Sonraki Yazı
Yaz Aylarında Uyku Kalitenizi Artırmanın 7 Etkili Yolu

Bebeklerde Müzik ve Uyku: Müziğin Uykuya Etkisi

Bebeklerde Müzik ve Uyku

Bebeklerin sağlıkları için ihtiyaçları olan uykuyu almaları gerekir. Düzenli uyku uyumadıkları zaman huysuzlaştıkları, yemek yemedikleri ve oyun oynamadıkları görülür. Uyku sorunu yaşamayan bebekler için müzik dinlemeleri önerilir. Onları dinlendirecek müzikler tercih edilir. Klasik müzik dinleyerek uyuyan bir bebek, daha zinde kalkar ve enerjisi tükenmez. Uyku, hem bebeklerin ve çocukların gelişimi hem de yetişkinlerin sağlıklı bir hayat sürmeleri için oldukça önemlidir. Bü yüzden anne babalar bebekler için uyku düzeni oluşturmak ve çocukların kaliteli uyku alışkanlıkları kazanmasını sağlamak için büyü emek sar eder. Siz de çocuğunuz için uykuya dalmayı kolaylaştıran ve uyku kalitesini artıran bir çözüm arıyorsanız müziğin gücünden faydalanabilirsiniz. Sizin için gerekli tüm bilgilerden bahsettik.

Bebeklerde Müzik ve Uyku İlişkisi

Bebeklerin büyümeleri ve gelişmeleri için uykuya ihtiyaçları vardır. Ancak bebekler kendi başlarına uyumakta güçlük çekebilirler. Bunun birden fazla nedeni vardır. Örneğin; bazı bebekler aşırı yorgun olduklarından dolayı uyukuya dalamazlar, birçok bebek gece uyandıktan sonra tekrar uykuya dalmakta yine zorluk çeker ve bir başkasından gelecek olan yardıma ihtiyaç duyar ve ağlar. Bazı bebekler ise alıştıklarından farklı bir uyku düzenine geçtikleri zaman zorlanırlar. Bu uyku problemlerine bir çözüm olarak başvurulabilecek yöntemlerden birisi ise kesinlikle müziktir. 

Yapılan araştırmalara göre uyku öncesi ve uyku esnasında çalınan yumuşak müzikler ve ninniler bebekleri sakinleştirerek uykuya hazır hale getirebiliyor. Düzenli olarak uyku saatinden önce sakin müzik açmak bebeğin bir düzeni olmasını sağlıyor ve uyku saatine hazılıklı olmasında da yardımcı oluyor. Aynı zamanda müzik dışarıdan gelebilecek ve uykuyu bölebilecek sesleri de bastırabileceği için gece boyunca açık olması bebeğin daha deliksiz bir uyku uyumasına yardımcı olabilir. 

Müziğin Fiziksel ve Zihinsel Sağlığa Faydaları Nelerdir?

Müzik, yediden yetmişe herkesin hayatının vazgeçilmez bir parçasıdır. Genellikle iyi vakit geçirmek için, eğlenmek için müzik dinlesek de aslında bu aktivitenin birden fazla faydası vardır. Müzik dinlemenin fiziksel ve zihinsel sağlığa başlıca faydalarını sıralarsak;

Stresi Azaltır

Müzik dinlemek, herhangi bir stres faktörüyle karşılaşılması durumunda stres hormonu kortizol seviyesinin hızlı düşmesine yardımcı olur. Kalp atışlarını yavaşlatır ve kan basıncını düzenler. 

Ruh Sağlığını Destekler

Müzik dinlemek depresyondan panik bozukluklara kadar pek çok psikiyatrik rahatsızlığı hafifletici etkiye sahiptir. Sosyal bağları güçlendiren müzik, ruh halinin iyileşmesine de yardımcı olabilir.

Uyku Kalitesini Artırır

Uyumak için müzik dinlemek, uyku problemleri yaşayanların sıkça başvurdukları, çoğu zaman etkili bir yöntemdir. Sakinleştirici müzikler, uykuya dalmayı kolaylaştırdığı gibi uyku kalitesinin artmasında da rol oynar. Uyku bozukluklarının iyileştirilmesi için müzikten faydalanmak sıklıkla kullanılan bir yöntemdir. 

Müzik Bebeklerin Uyku Kalitesini Nasıl Etkiler?

Müzik dinlemenin her yaştan bireyin uyku kalitesini olumlu yönde etkilediğine dair çalışmalar mevcuttur. Sakinleştirici müzikler, yetişkinlerin yanı sıra bebeklerin ve çocukların da uyku kalitesini ve uykudan aldıkları verimi etkiler, iyileştirir. Aynı zamanda uyku süresinin de artmasına ortam sağlar. Yapılan araştırmalara göre müziğin prematüre bebeklerin uyku süresini artırdığı da kanıtlanmıştır. Uyku eğitiminde genellikle söylenen ve dilden dile dolaşan herkesin bildiği ninniler de buradan gelmektedir. Bebekler asırlardır söylenen ninnilerle rahatça uyurlar ve bu da müziğin uykuya yardımcı bir konu olduğunun gelenekselleşmiş bir kanıtıdır. 

Müzik Bebeğin Uyku Kalitesini Düşürebilir Mi?

Müzik ile uyumanın uyku kalitesini düşürmediği, aksine dış sesleri bastırmasıyla uyku süresini uzatabileceği kanıtlanmıştır. Ancak müzik ile uyuyan bebeklerin yaşayabileceği bir zorluk olarak her uykuda bebeklerin müziğe ihtiyaç duymasından bahsedili. Müziğin uyku ritüelinin bir parçası haline gelmesi, normal düzenin dışında bir uykuda yada farklı bir ortamda bebeğin müziğe ihtiyaç duyacağının göstergesidir. Buna göre alışkanlıklar kazandırılmalı, uyku düzeni ve bebeğin normalinin buna dönüşeceği atlanmamalıdır. 

Doğru Müzik Seçimi Nasıl Yapılır?
Doğru müziğin birçok faydası olabileceği gibi, yanlış müzik seçimi bebeğinizin uyku kalitesini düşürebilir. Ses ve tempoda oluşan herhangi bir değişiklik uyanışı tetikleyebileceğinden çok az veya hiç değişiklik olmayan müzikler tercih edilmelidir. Uzmanlara göre; yumuşak ninniler, klasik müzik veya ‘‘spa tipi’’ müzik uyku ritüellerinin bir parçası olmaya en uygun müzik türleridir. Bilinen ve sık söylenen ninnilerin dışında en popüler uyku müziklerinden biri ise ‘‘bebekler için Mozart’’ ve benzeri rahatlatıcı melodiler. Klasik müzikte Mozart’ın tercih edilmesi ise uzmanların ‘‘Mozart Etkisi’’ dediği bir duruma dayalıdır. Mozart etkisi, Mozart dinleyen bebeklerin beyin gelişimini hızlanması, IQ’yu geliştirmesi ve yaratıcılığı teşvik etmesidir. Müzik türlerinin yanı sıra tercih edilebilecek bir başka ses ise beyaz gürültü denen bebeklerin kolaylıkla uykuya dalmalarını sağlayan, anne karnındaki sese benzer bir ses ile sakinleşmelerini sağlayan seslerdir. Deniz dalgaları, fön makinesi, kalp atışı gibi sesler buna örnek olabilir. Bebeklere dinletilen müzikler, sakin ve yumuşak ritimlerde olmalıdır. Yeni doğan bebek müzikleri, bebeğinize anne karnında yaşadığı huzurlu ortamı sağlar. Bu yüzden, sert ve çok gürültülü müzikler onları rahatsız edebileceği gibi kulağına da zarar verir. Doğduktan sonra dinletilen müzikler, bebeklerin algısal hassasiyet, uyaranlara tepki verme, neden sonuç bağlantısı kurma gibi yetilerinin gelişimini etkiler. Mozart müzikleri hakkında, bu konuda kanıtlanmış araştırmalar da bulunmaktadır. Klasik müzikler, bebeklerin uykuya rahat bir şekilde dalmasını, sakinleşmesini sağlar. Anne karnından dinletilmeye başlanan müzikler, sonrasında da bebeğin aynı huzurlu ortamda yaşamına devam etmesini, zihinsel ve ruhsal gelişiminin doğru bir şekilde gerçekleşmesini ve huzurlu büyümesini pozitif yönde etkiler.

Paylaş:
Kategori:Genel
Önceki Yazı
Kaliteli Bir Uyku için Yatak Odasi Nasıl Dekore Edilmeli?
Sonraki Yazı
Yaz Aylarında Uyku Kalitenizi Artırmanın 7 Etkili Yolu

0 Yorum

Yorum Yaz