Bebek İçin Hangi Yatak Sağlıklıdır?
Bebekler doğduklarında son derece korumasız ve aynı zamanda da gelişime açık olurlar. Başka bir deyişle, gelişimlerini tam olarak tamamlamadıkları için en az 2 yaşına kadar gelişimlerinin sürdüğü bir dönem içerisinde yer alırlar. Bebeklerin gelişimlerinin çoğu ise uyku esnasında tamamlanır. Bu bakımdan bebekler için doğru yatak tercihi son derece önemlidir. Bebeğinizin zihinsel ve fiziksel gelişimini tamamlaması adına doğru yatak tercihi yapmaya özen göstermelisiniz. Bu bakımdan bebek için sağlıklı yatak adına dikkat etmeniz gereken bazı temel noktalar bulunmaktadır.
Bebek Yatakları Kategorisindeki Yatakları inceleyin. Ortopedik Bebek (Yenidoğan) Yatak Modelleri ve Fiyatları
Bebekler ve Uyku
Uyku her insan için vücudun yenilenmesi, öğrenilenlerin pekiştirilmesi gibi konularda gerekli olsa da bebekler için daha fazla önem taşımaktadır. Çünkü bebekler gelişimlerini uykuda gerçekleştirirler. Her bebek, dünyaya diğer canlılarda olduğu gibi gelişimini tamamlayarak gelmez. Örneğin hayvanlarda doğumdan kısa bir süre sonra ayağa kalkan yavrulardan hareketle onların gelişimlerinin anne karnında tamamlandığını söylemek mümkündür. Fakat insanlar için gelişim anne karnında başlıyor olsa da doğum öncesinde tamamlanmaz ve en az 2 yaşına kadar bu gelişim sürer. Bebekler bu yüzden gün içerisinde çok fazla uyurlar, çünkü vücutları fiziksel ve zihinsel olarak gelişim göstermektedir. Omuriliklerinin doğru bir şekilde gelişim göstermesi ve beyin fonksiyonlarının tam olarak işlemesi adına bebekler için uyku oldukça önem taşımaktadır. Eğer bu aşamada bebek, gereken süre boyunca uyuyamaz ya da uykusu kesilirse gelişimini sağlıklı bir şekilde sürdüremez. Bu durumda da özellikle ileriye dönük olarak pek çok rahatsızlık oluşabilir.
Bebeklerin fiziksel gelişimleri yani kas ve omurilik gelişimleri ilk yıllarda çok hızlı olmaktadır. Bebeğin fiziksel özellikleri şekillenmekte ve anne karnında tamamlanmayan kas yapısı tamamlanmaktadır. Henüz ayakta duramadıkları ve sürekli yatar pozisyonda oldukları için kas ve kemiklerinin doğru bir şekilde gelişmesi oldukça önemlidir. Yanlış bir gelişim sonucunda ileriye dönük ciddi fiziksel rahatsızlıklar yaşanabilecektir. Diğer taraftan ise zihinsel olarak da bebekler ilk yıllarda büyük bir hızla gelişim gösterirler. Beyinleri büyümektedir ve neredeyse bir yetişkinin hacmine gelmektedir. Diğer önemli olan kısım ise gün içerisinde öğrendiklerini uyku esnasında zihinlerine işlemeleri ve kendilerini zeka olarak bu sayede sürekli geliştiriyor oluşlarıdır. Bu özelliğin sağlandığı aşama olan REM sırasında bebek uyanırsa ya da uykusu kesilirse, zihinsel etkilenme olarak ciddi sonuçlar yaşayabilir. Bu da ilerideki dönem için zihinsel hasarlara neden olabilir.
Fiziksel ve zihinsel gelişimin sağlıklı olması bakımından doğru olan bebek yatağının seçimi oldukça önem taşımaktadır. Ancak bir diğer önemli konu vardır ki o da yanlış yatak seçiminden de kaynaklanabilecek Ani Bebek Ölümü Sendromu’dur.
Bebek yatağı seçmeden önce bu yazımızı inceleyebilirsiniz:”En İyi Bebek Yataklarının Özellikleri”.
Ani Bebek Ölümü Sendromu Nedir?
1 yaş öncesi bebeklerin uykularındayken birden yaşamlarını kaybetmelerine Ani Bebek Ölümü Sendromu (ABÖS) denilmektedir. ABÖS temelde bir hastalık değildir ve bu bakımdan önceden tespit etme gibi bir durum söz konusu değildir. Ancak bebeklerde görülebilen ve uyku esnasında yaşanan, tehlikeli bir olgudur.
ABÖS, esasında 0 – 1 yaş aralığında bebeklerde oldukça fazla kendisini göstermektedir. Çoğunlukla doğumdan sonra ikinci ya da dördüncü aylar arasında olmaktadır. Bu zamana kadar ABÖS vakalarının yüzde 90’ı ilk 6 ay içerisinde yaşanmıştır. İlerleyen zamanlarda bu risk gittikçe azalır ve sonunda kaybolur. Özellikle bebeklerin gece uykuları esnasında yaşanmaktadır.
ABÖS için herhangi bir net tanım bulunmamaktadır. Çünkü ABÖS’ün niçin olduğu bilinmemekte bu yüzden kesin bir tedavi şekli bulunmamaktadır. Zaten hastalık olmadığı için tedavisi için de yöntemler geliştirilememektedir. Bebeğin, uyku esnasında yaşamını kaybetmesi olarak tanımlanan ABÖS için çeşitli faktörler etkilidir. Bu etmenlerin başında ise yataktan kaynaklanan sorunlar gelmektedir. Yanlış bir yatak seçimi ile bebeğinizin yanlış pozisyonda uyumasına neden olabilirsiniz. Bu bakımdan onun rahat hareket etmesini sağlayacak bebek yatağı seçimi oldukça önemlidir. ABÖS için en önemli sorun bebeklerin yüzüstü şekilde yatmalarıdır. Doğru yatak seçimi ile onların bu şekilde yatmalarının önüne geçebilirsiniz. Bu riskten kaçınmak için bebeğinizin yatağının orta sertlikle olması gerekir. İçine gömülebileceği yataklarda nefes alma sorunları oluşabileceği unutmamalıdır.
Bebeğiniz için güvenli uyku hakkında daha ayrıntılı bilgi için bu yazımızı inceleyebilirsiniz: ”Güvenli Uyku Ani Bebek Ölümlerine Engel Olur”.
Bebek Yataklarını Sağlıklı Yapan Koşullar Nelerdir?
WellMatt olarak sağlıklı bebek yatakları için sen güncel araştırmaları daimi olarak yapıyoruz. Öncelikli olarak bebeklerin yapılarının yetişkinlerden farklı olduğunu göz önünde tutmanız gerekmektedir. Örneğin visco yataklar yetişkinler için uygun olsalar da özellikle 2 yaşına kadar visco yataklar bebeklerin kemik gelişimlerini olumsuz etkiledikleri için onlara yönelik olarak tavsiye edilmemektedir. Aynı zamanda doğal pamukların, doğal yünlerin ve doğal pamuk iplikleri ile hazırlanan yataklar da oldukça önem taşımaktadır. WellMatt güvencesi ile bebeklerinize özel olarak tasarladığımız tüm yataklarda bu özelliklere dikkat ediyoruz. Aynı zamanda metrekarede 2000 gram pamuğun sıkıştırılması ile el ettiğimiz doğal katmanlar sayesinde doğal bir destekleyici bebeğiniz için sunulmaktadır. Bu destekleyici sayesinde bebeğinizin kas gelişimi olumlu bir seyir izlemektedir ve aynı zamanda da uykusu bölünmemektedir. Bebekler için ideal ölçülerde yataklar sunmamanıza karşılık özel ölçülerde de istemeniz halinde yataklar üretebiliyoruz.
Bebek Yataklarında Sağlıksız Koşullar Nelerdir?
Bebek yatakları için sağlık açısından elverişsiz koşullar şu şekilde sıralanabilir;
- Bebek yatağı aşırı yumuşak ya da aşırı sert ise bu durum kas gelişimi olumsuz etkileyecek, aynı zamanda da uykusunun sıklıkla bölünmesine neden olacağı için zihinsel gelişim açısından da sorunlara neden olabilecektir. Bu bakımdan WellMatt olarak orta sertlikte bebek yatakları üretiyoruz.
- Bebek yatağında hava gözeneklerinin olmaması küf, mantar, bakteri gibi oluşumlara neden olabilmektedir. Bu durumda da bağışıklık sistemi zaten zayıf olan bebeğiniz için sağlık açısından son derece elverişsiz koşullar oluşabilir. Eğer bebeğinizi sağlıklı bir şekilde uyutmak istiyorsanız hava gözenekleri olan yatakları tercih etmelisiniz. Ürettiğimiz yataklar rahat hava almaları için özel teknikler ile üretilmektedir.
- Bebek ve çocuk yatakları için 32 – 36 dansite yoğunluk gerekliliği yanlış bir yönlendirmedir. Bu dansite aralığında alınacak bir yatak çok yumuşak, çok sert ya da orta sert de olabilmektedir. Yüksek dansite süngerler, sert sünger anlamı bulunmamaktadır. Örneğin 32 dansite sünger çok sert olabileceği gibi çok yumuşak da yapılabilmektedir. Dansite olarak ifade edilen metreküp başına düşen kilogramı ifade etmektedir. Sertlik ya da yumuşaklık ile ilgili olmayıp sadece sünger yoğunluğu arttıkça malzemenin kullanım ömrü artmaktadır.
- Yataklarda ısı dengesi oldukça önemlidir. Isı dengesi sağlayamayan yataklarda uykuyu bölecek derecede sorunlar oluşabilmektedir. Bu bakımdan bebeğin uyanmaması ve dönem fark etmeden ideal olan uyuma ısısında uyuması adına yataklarımız ısı dengesine uygun bir şekilde üretilmektedirler. Böylece dönem fark etmeden bebekler için ideal uyku zemini sağlanmaktadır.
- Kullanılan malzemede kimyasal özellikler ya da bileşenler olmamalıdır. Ürettiğimiz yatakların doğal olmasına fazlasıyla özen gösteriyoruz. Bu sayede bebekler için çok zararlı olabilecek kimyasal alaşımlardan uzak duruyor ve bebeğinizin sağlığını önemsiyoruz. Her ne kadar içerik kısmında doğal ürünler kullanıyor olsak da üretim kısmında da doğal içeriklere önem veriyoruz. Böylece bebeğiniz veya çocuğunuz için en doğal yataklar ortaya çıkıyor. WellMatt olarak özellikle bebek ve çocuk yataklarında kimyasal içermeyen su bazlı yapıştırıcılar kullanılmaktadır. Böylece kanserojen etkilere karşı bebeğiniz – çocuğunuz tam bir koruma içerisindedir.
- Polyester kullanımından kaçınıyoruz. Çünkü polyester özellikle bebekler açısından zararlı olabilmektedir. Böylece polyester yerine doğal pamuk, doğal lateks ya da doğal yün kullanıyoruz. Çünkü sadece süngerden oluşan bir yatak bebekler ve çocuklar için uygun değildir. Temas edilen yüzeyde sünger, elyaf ya da visco gibi malzemelerin olması nedeniyle bebeğiniz ya da çocuğunuz için olumsuz durumlar ile karşılaşma olasılığınız artacaktır. Bu malzemeler hem terlemeye hem de alerjik tepkimelere neden olabilmektedir. Bu etkileri en aza indirgemek için sünger üzerine en az 2 – 3 doğal malzemeler kullanılmasını tavsiye ediyoruz.
- Sağlıklı yataklar kolay temizlenme özelliğine sahip olmalıdır. Bebek yüzünden yatak sıklıkla kirlenebilir. Eğer kirler kolay temizlenmiyor ya da temizlik ile çıkmıyorsa kirde oluşacak bakteriler bebek sağlığı açısından oldukça zararlı olabilirler. Bu durumun önüne geçmek adına en kolay temizleme yöntemleri ile temizlik yapmanız adına size en uygun yatakları sunuyoruz.
- Yaylı yatak kullanımı bebek ve çocuklarınız için oldukça elverişsizdir. Yaylar, yapıları gereği son derece dirençli bir malzemedir ve sürekli yatak yüzeyine baskı yapmaktadır. Bu direnç ise bebek ve çocuklarda olumsuz durumları tetikleyebilmektedir. Aynı zamanda yaylar arasında biriken toz akarları nedeniyle alerji ya da bakteri gibi olumsuz durumlar da oluşabilmektedir.
Sağlıksız bir yatak seçmek, bebeğinizin gelişimi açısından son derece kötü olup onun gelişimini olumsuz yönde etkileyecektir. Sunduğumuz yatakları özel araştırma yöntemleri ile üretiyor olup bebeklerinizin rahat bir şekilde uyumaları için gerekli olan koşulları her yatağımızda göz önünde tutuyoruz. Aynı zamanda sizin de istediğiniz ölçülerde yataklarımızı imal ettiğimiz için yatağınızı nereye koyacağınız gibi sorunlar da olmamaktadır. Bebeğinize nasıl bir yatak istediğinizi, WellMatt uyku danışmanımız ile iletişime geçerek kolay bir şekilde ifade edebilir ve doğru yatağı seçebilirsiniz.
Bebek yatakları hakkında daha detaylı bilgi için bu yazımızı inceleyebilirsiniz:”Bebekler İçin Yaylı Mı Yaysız Yatak Mı Uygundur?”.
0 Yorum