15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://wellmatt.com/blog 300 true
Önceki Yazı
 Bebek İçin Hangi Yatak Olmalı? Yatak Seçimi Nasıl Olmalı?
Sonraki Yazı
Bebek İçin Hangi Yatak Sağlıklıdır?

Sırt Ağrısı Olanlar Hangi Yatağı Tercih Etmeli ?

Sırt Ağrısı Olanlar Hangi Yatağı Tercih Etmeli ?

Yapılan araştırmalara göre her beş kişiden birisi kronik ya da çeşitli dönemlerde sırt ağrısından muzdarip olmaktadır. Herhangi bir yaş grubuna bağlı olmayan sırt ağrısı yaşam standartlarını düşürmesinin yanı sıra pek çok hastalığın da belirtisi olabilmektedir. Sırt ağrılarına çeşitli etmenler neden olsalar da sık olarak yanlış yatak seçimi sırt ağrılarını arttırmakta ya da oluşumuna zemin hazırlamaktadır. Aynı şekilde doğru olan yatakların seçimi de sırt ağrılarını azalttığı gibi oluşmasını da engellemektedir. Bu açıdan sırt ağrısı olanların tercih edeceği yatak seçiminde dikkat edilmesi gerekmektedir.

Ortopedik Yatak Modellerimizi inceleyin. Full Ortopedik Yatak Modelleri ve Fiyatları

Yapılan araştırmalara göre her beş kişiden birisi kronik ya da çeşitli dönemlerde sırt ağrısından muzdarip olmaktadır. Herhangi bir yaş grubuna bağlı olmayan sırt ağrısı yaşam standartlarını düşürmesinin yanı sıra pek çok hastalığın da belirtisi olabilmektedir. Sırt ağrılarına çeşitli etmenler neden olsalar da sık olarak yanlış yatak seçimi sırt ağrılarını arttırmakta ya da oluşumuna zemin hazırlamaktadır. Aynı şekilde doğru olan yatakların seçimi de sırt ağrılarını azalttığı gibi oluşmasını da engellemektedir. Bu açıdan sırt ağrısı olanların tercih edeceği yatak seçiminde dikkat edilmesi gerekmektedir.

Sırt Ağrısı Nedir, Neden Oluşur?

Sırt ağrısı, temel olarak sırtta bulunan omurganın iki tarafında bulunan kasların gerilmesi nedeniyle oluşmaktadır. Bir başka deyişle, omurga etrafındaki kaslar gerildiğinde bu durum omurgaya baskı uyguladığı için sırt ağrısı meydana gelmektedir. Normal durumda biraz eğimli olan omurga, kasların gerilmesi ile düz hale gelir ve sinirlerin çıkışları daralıp baskı altında kalırlar. Sinir sistemi üzerinde çok büyük role sahip olan omurga, böylesi bir pozisyon değiştirmesi nedeniyle sırttaki kasların gerilmesine neden olup aynı zamanda da bir uyarıcı olarak ağrılar oluşur. Ağrılar, tıp terminolojisinde aksayan kısımları ifade etmek için bir tür uyarıcı görevi görürler. Dolayısıyla ağrı olan bölgede, esasında başka sorunların olduğunu anlamak mümkündür. Sırt ağrısı başlangıçta önemsenmediğinde kaslar uzun süre gergin kalırlar ve bu durumda da kas topakları oluşur. Kas topakları ise bir tür sıkıştırılmış kaslar olduğu için vücut hareket ettikçe sızlarlar ve kişinin günlük işlerini yapmasına neden olurlar. Uyku esnasında da bu kasların üzerine yatıldığında kaslar yine tepki vererek, kişinin pozisyonunu değiştirmesini talep ederler. Ancak kişi hareket ettiğinde kaslar daha fazla ağrıya neden olurlar ve kişiyi oldukça kötü bir durumda bırakır. Vücut ise ağrılar arttıkça istemsizce bu ağrılardan kaçınmak için eğilmeye meyil eder, bu durumda da kambur duruşa sebebiyet verir. Bu açıklama sırt ağrılarının yüzde 90 gibi bir kısmının oluşum nedenidir. Kalan yüzdelik dilim ise başka hastalıkların belirtisi olarak çıkabilir. Örneğin böbrek ağrısı, sırt ağrısı olarak sanılabilir ya da göğüs kafesindeki ağrı da yine sırt ağrısı olarak görülebilir. Yatak neden sırt ağrısı yapar,yataktan dolayı olan sırt ağrıları ve yatarken sırt ağrısı için her şeyi detaylıca anlattık.

Sırt ağrısının oluşum nedenleri ise genelde vücudun doğru pozisyonda olmamasından kaynaklanır. Günlük yaşam içerisinde ağır yük kaldıran, masa başında çalışan, ayakta sık duran kimselerde kas bölgelerinde gerginleşme olduğu için sırt ağrısı görülebilmektedir. Kalp, akciğer, böbrek gibi bölgeler de sırt ağrılarına neden olabilmektedir. Kaburgalardaki zedelenme ya da sorunlar sırt bölgesine yansıma yaparlar ve bu bölgenin sıklıkla ağrımasına neden olurlar. Özellikle boyun ve sırt omurgalarında meydana gelen kireçlenme de başlıca sırt ağrısı nedenlerinden kaynaklanmaktadır.

Sırt ağrısının en sık görülen sebeplerinden birisi ise yanlış yatakta uyumaktan kaynaklanmaktadır. Görüldüğü üzere sırt ağrılarına omurganın doğru pozisyonunu alamaması ve kasların gerilmesi neden olmaktadır. Yanlış yataklar omurgayı ve kasları sürekli yanlış pozisyonda tuttuklarından ötürü sırt ağrıları yaşayabilirsiniz. Ya da başka bir deyişle sağlık koşulları için elverişli bir yatak sayesinde sırt ağrılarınızı azaltabilirsiniz. Sırt ağrısına hangi yatak iyi gelir sorusunun cevabı ve  sırt ağrısı yatak seçimi için okumaya devam edin!

Farklı bir yatak deneyimi olan Japon yataklarla ilgili olan bu yazımızı hemen incele: ”Japon Yer Yatağı Fiyatları Nelerdir? Fiyatlar Neye Göre Değişir?”.

Sırt Ağrısı İçin Uygun Yatak Nasıl Seçilir?

Sırt ağrısını için uygun yatak seçimi ve sırt ağrısına iyi gelen yatağı bulmak vücudunuza uyum sağlayacak ve ağrılarınızı giderecek ya da azaltacak yatakları seçmeniz için önem taşımaktadır. Sırt ağrısına sert yatakların iyi geldiği düşüncesi çok yaygın olmasına rağmen yapılan araştırmalar sert yatakların sırt ağrılarına iyi gelmek bir tarafa, ağrıların daha da artmasına neden olduklarını göstermektedir. Çünkü sert yataklar sürekli vücudu uyardıkları ve rahatlamasını sağlamadıkları için ağrıların artmasına daha fazla neden olabilmektedirler. 

Bu bakımdan sırt ağrısı için yatak seçiminde öncelikli olan nokta aşırı sert bir yatağın seçilmemesidir. Sert yatak, vücudun şeklini almayacağı için sürekli omurganın ve kasların çalışmasına neden olup bu bölgelerin gerilmesine neden olacaklardır. Omurganın hafif eğimli yapısını kavrayacak yatakların seçilmesi bu açıdan önem taşımaktadır. Aynı zamanda aşırı sert yatakların yanı sıra aşırı yumuşak yataklar da sırt ağrısı çekenler tarafından tercih edilmemelidir. Çünkü aşırı yumuşak yataklar vücuda destek veremeyecekleri için kişinin adeta bir boşlukta uyuduğunu hissettirerek vücudun sürekli uygun pozisyonu aramasına neden olacaktır. Bu durumda orta sertliğe sahip yataklar, sırt ağrısı yaşayanlar için ideal yataklar olarak öne çıkmaktadır.  Yumuşak yatak sırt ağrısı yapar mı sorusunun cevabını burada anlattık!

Visco Yataklar

Özel malzemeden yapılan visco yataklar, vücudu saran yapıları ve aynı zamanda da basınç azaltıcı özellikleri nedeniyle sırt ağrıları çekenler için ideal yataklar olarak listenin başında gelmektedir. Vücut şeklini almaları nedeniyle özellikle omurga bölgesindeki ağırlığı hafifletip ama aynı zamanda da yukarıya doğru bir basınç sağladıkları için visco yataklar sırt ağrıları yaşayan kimselerin tercih ettiği yataklar olmaktadır. Vücudun çıkıntılı kısımlarında daha az baskı olması sayesinde kaslar dinlenebilmekte, bu da ağrıların nedeni olan kas toplanmalarının önüne geçmektedir. Omurganın da doğal pozisyonu olan hafif eğimli yapısına kavuşmasını sağlayan visco yataklar, sırt ağrısı çekenler için ideal yataklar olmaktadırlar. Visco yatak sırt ağrısı yapar mı ve yatak belimi ağrıtıyor ne yapmalıyım diyenler burayı mutlaka okumalıdır.

Visco Yatak hakkında daha ayrıntılı bilgi için bu yazımızı inceleyin: “Visco Yatak Nedir? Visco Yatağı Kimler Tercih Etmeli?“.

Lateks Yataklar

Bir diğer sırt ağrılarına iyi gelen yatak türü ise lateks yataklardır. Doğal lateksten yapılan bu yataklar, vücudun ağırlığını dengeleyen yapıya sahip oldukları ve aynı zamanda da hafif bir direnç Sert yatak sırt ağrısı yapar mı, bel ve sırt ağrısı için yatak gibi sorulara burada yer verdik. için vücudu doğru pozisyonda tutarlar, sırt ağrısı kadar diğer ağrıların da oluşmasını engellerler.  Visco yataklara nazaran sert yataklar olarak anılırlar. Sert yatak sırt ağrısı yapar mı, bel ve sırt ağrısı için yatak gibi sorulara burada yer verdik. Sert yatak sırt ağrısı yapar mı, bel ve sırt ağrısı için yatak gibi sorulara burada yer verdik.Bu işlem sonrasında yatak olarak kullanılabilen lateks yataklar, hem rahat bir dönüş hem de kasların gevşemesi adına ideal olan zemini sunarlar. Fakat bu noktada sentetik lateks kullanımına dikkat etmek gerekmektedir. Piyasada maliyeti düşürmek adına sentetik lateks ürünler satılmaktadır. Sentetik lateks, doğal özellikleri taşımayıp uyku esnasında da uyuyana pek fazla yarar sağlamamaktadır. Kan dolaşımın normal seyrinde oluşması, vücut ağırlığını eşit miktarda dağıtması ile lateks yataklar da sırt ağrısı olanlar için uygun bir tercih olmaktadır.

Lateks yatak için daha fazla bilgi için :”Lateks Yatak Nedir? Lateks Yatak Nasıl Olmalı?”.

Doğal Yataklar

Doğal yataklar ise sahip oldukları doğal içerik ile sırt ağrısı yaşayanlar için bir başka özellikli yatak türü olarak belirmektedir. Doğal yataklarda kullandığımız Hindistan cevizi lifi ya da at kılı ile başta ısı dengesi olmak üzere pek çok konuda ideal uyku düzlemi sunuyoruz. Sırt ağrılarını tetikleyen bir başka konu olan ısı dengesizliği, uyku esnasında aşırı terleme ya da üşüme ile kendisini göstermektedir. Aşırı terleyen ya da üşüyen vücut kasları aniden gerilir ve bu durum ağrılara sebep olur. Doğal içeriğe sahip bu yataklar zaten lateks, yün ya da pamuk gibi doğal malzemeler ile desteklendikleri için sırt ağrısı yaşayan kimseler için yararlı olmaktadırlar.

Bu durumda, WellMatt olarak sırt ağrılarını gidermeniz için en uygun yatakları sizlere sunuyor, ama aynı zamanda yatak seçiminde kişisel özelliklerinizi yani yaşınızı, kilonuzu ve uyku pozisyonunuzu da dikkate almanız gerektiğini hatırlatıyoruz. Bu noktada kendi rahatsızlıklarınıza en uygun olacak yatağı bulmak adına uyku danışmanımız ile iletişim kurabilirsiniz. Fakat unutmamanız gereken nokta, sırt ağrılarınızın geçmesi adına diğer noktalara da dikkat etmeniz, doğrudan sırtınızı etkileyecek eylemlerden kaçınmanızın gerekliliğidir. Bu konuya da dikkat etmeniz halinde hepsi ortopedik olan yataklarımız size ideal olan uyku rahatlığını ve sağlığını verecek, siz de bu sayede ağrısız bir şekilde uyuyabilecek ve uyanabileceksiniz.

‘Yapılan araştırmalara göre her beş kişiden birisi kronik ya da çeşitli dönemlerde sırt ağrısından muzdarip olmaktadır. Herhangi bir yaş grubuna bağlı olmayan sırt ağrısı yaşam standartlarını düşürmesinin yanı sıra pek çok hastalığın da belirtisi olabilmektedir. Sırt ağrılarına çeşitli etmenler neden olsalar da sık olarak yanlış yatak seçimi sırt ağrılarını arttırmakta ya da oluşumuna zemin hazırlamaktadır. Aynı şekilde doğru olan yatakların seçimi de sırt ağrılarını azalttığı gibi oluşmasını da engellemektedir. Bu açıdan sırt ağrısı olanların tercih edeceği yatak seçiminde dikkat edilmesi gerekmektedir.

”Lateks Yatak Nedir?” yazımızı mutlaka okuyun. 

Sırt Ağrısı Yaşayanların Yatak Seçiminde Dikkat Edeceği Noktalar

Sırt ağrısı çekenlerin yatak seçiminde dikkat edeceği noktalar, onların ihtiyaçlarına uygun ve ağrılarını önleyecek ya da azaltacak özellikler açısından önem taşımaktadır. Bu bakımdan sırt ağrısı yaşayanlar;

  • Yaylı yatak kullanmamalıdır. Yaylı yataklar hem çocuklar hem de yetişkinler için oldukça zararlı olabilmektedir. Yay, yapısı gereği sert ve direnç gösteren bir malzeme olduğundan, uyku esnasında vücuda sürekli baskı uygulamaktadır. Bu durum vücudun dinlenememesine, kesintisiz bir şekilde uyuyamamasına ve çeşitli rahatsızlıkların oluşmasına neden olmaktadır. Ancak özellikle sırt kısmına etki ettiği için sırt ağrısı olanlarda daha fazla ağrılara neden olmaktadır. Ayrıca fermuarlı olmadıkları için yaylı yatakları temizlemek oldukça güçtür, bu durum da içlerinde toz ve bakteri oluşumuna neden olduğundan çeşitli alerjik durumlara neden olmaktadır.
  • İdeal olan sertlik seçilmelidir. Sırt ağrıları için en önemli nokta, yanlış sertliğe sahip yatakların seçimidir. Kişisel özellikleriniz ile bağdaşmayan yumuşaklık ya da sertliğe sahip yataklar ile mevcut ağrılarınızı daha fazla arttırabilirsiniz. Bu noktada ideal olan sertliği bulmak için dansite kavramına dikkat etmeniz gerekmektedir. Piyasada sırt ağrıları için ideal olan dansite adı altında yataklar sunulmaktadır fakat dansite yoğunluk ifadesi olup metraküp başına ne kadar sünger kullanıldığını ifade eder. Başka bir deyişle aynı dansiteye sahip bir yatak hem yumuşak hem de sert olabilir. Dansitenin sadece yatağın kullanım ömrüne etki ettiğini unutmamanız gerekir.
  • Doğal yatakları tercih edin; doğal malzeme kullanılmayan yataklar sırt ağrılarının yanı sıra başka sağlık sorunlarına da neden olabilmektedir. WellMatt olarak yatak modellerimize göre en doğal ve uygun malzemeleri kullanıyoruz. Üstelik üretim aşamasında dahi kimyasal yapıştırıcılar yerine su bazlı yapıştırıcıları tavsiye ediyoruz.
  • Sade malzemeden yapılmış yataklardan kaçının. Sadece sünger ya da elyaftan yapılmış bir yatak hem istediğiniz ortopedik özellikleri gösteremeyecek hem de çeşitli cilt sorunları, alerjik reaksiyonlara vb. neden olabilecektir. Bu bakımdan sadece sünger kullanımı yerine malzeme üzerine en az 2 – 3 cm doğal malzeme kullanılmasını tavsiye ediyoruz. En iyi ortopedik yatak seçimini de tavsiyelerimize göre yapabilirsiniz.

Vücut ağrıları neden olur öğrenmek için yazımızı mutlaka incele: ”Ağrılara Göre Yatak Seçimi”.

Bu koşullar altında yatak seçimi yaptığınızda doğal içeriğe ve özenli yapıya sahip WellMatt yatakları ile ağrılarını önleyebilir ve ya da mevcut ağrılarınızı azaltabilirsiniz.

Yatağınızı seçmeden önce bu yazımızı inceleyebilirsiniz:” Ortopedik Yatak Nedir? Nasıl Olmalı?”.

 

Paylaş:
Kategori:Genel
Önceki Yazı
 Bebek İçin Hangi Yatak Olmalı? Yatak Seçimi Nasıl Olmalı?
Sonraki Yazı
Bebek İçin Hangi Yatak Sağlıklıdır?

0 Yorum

Yorum Yaz