15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://wellmatt.com/blog 300 true
Önceki Yazı
Ergonomi Nedir? Ergonomik ve Ortopedik Yatak arasındaki Fark
Sonraki Yazı
Sürekli Uyku Hali Neden Olur? Uyku Düzeni için Yatak Önerileri

Yatak Alezi Nedir? Terletmeyen, Sıvı Geçirmez Alezin Avantajı

Alez Nedir?

Güne motive ve enerjik başlamak için rahat bir uyku şarttır. Rahat ve kaliteli bir uyku için ne yapmanız gerekmektedir sorusuna genel olarak doğru yatak seçimi cevabını verirsiniz. Düzenli ve kaliteli bir uyku için yatak seçimi oldukça önemli bir kriterdir. Ancak kullandığınız yataktan maksimum verim almanız için yatağın hijyenik koşullarda kullanılıyor olması gerekmektedir. Bunun için illa bir antibakteriyel yatak kullanıyor olmanız gerekmez. Yatak alezleri tam olarak bu noktada devreye girer. Yatak alezi, yatağın üst kısmına serilen çeşitleri ve özellikleri olan bir katmandır. Genellikle pamuktan üretilenler ve uyku konforunu büyük ölçüde artırmaya yönelik hazırlanırlar. Tek başlarına kullanabilecekleri gibi üzerlerine çarşaf sermenizde bir sakınca yoktur. Yatak alezi, zamanla kullanımdan oluşan yatak kirliliğinin önüne geçer. Yataklardaki toz ve kötü kokuyu önler sararmaya karşı korur.

Temiz yatak kullanımı yatağın ömrünü oldukça uzatan bir durumdur. Alez kullanımıyla beraber yatağınızın ömrünü de uzatmış olursunuz. Alez dikdörtgen biçimli, beyaz renkli ve yatılan bölgeyi korumak amacıyla üretilmiş bir örtü çeşididir. Konforlu ve düzenli bir uyku için alez kullanmanızı tavsiye ederiz. Alez alırken ise en çok dikkat etmeniz gereken husus, yatağın boyutuna uygun bir alez türü olmasıdır. Alez çarşaf çeşitlerine göre farklı ebatlarda ve özelliklerde seçilebilmektedir. Çift kişilik yataklar için büyük ya da battal ebatlı, tek kişilik yataklar için standart ya da küçük ölçülere bakılabilir.

Alez Ne İçin Kullanılır?

Son yıllarda özellikle yaygınlaşan alez kullanımı, alez çeşitliliğinin artmasından kaynaklanır. Yastık alezi ile birlikte kullanılan yatak alezi çeşitli alerjenlere karşı koruma sağlamakla beraberi hijyenik ve rahat bir uyku deneyimi de sunuyor. Alezler, nefes alabilen, su geçirmez ve hijyenik özelliklere sahip olmasından dolayı sağlıklı, düzenli ve konforlu bir uyku da yaşatıyor. Çarşafsız yatağın üstüne yatağı koruması için yerleştirilen alezler, yatağın kirlenmesini büyük ölçüde engeller genellikle alezlerin üzerinde çarşaf da serilir ve yatak tamamen korunmuş olur. Alez bir nevi koruyucu kılıftır ve yatağın aşınmasını önleyerek uzun ömürlü bir kullanım sağlar. Düzenli alez kullanımı yatağı kullanan kişiyi, mikroorganizmalardan ve bakterilerden korur. Ayrıca takip çıkarılabilir olması sayesinde daha konforlu bir uyku süreci yaşatır.

Alez Kullanmak Gerekli Midir?

Alez kullanımı şart değildir. Günümüzde kaliteli yatak fiyatlarının yüksek olması ve yatakların uzun ömürlü kullanım amacıyla satın alınması kullanıcıları alez kullanımına iter. Aynı zamanda alerjik bünyelere sahip kullanıcıların kesiklikle kullanmasını tavsiye ederiz. Her gün belirli saatlerimizi üzerinde geçirdiğimiz yatağımızda en konforlu ve en rahat uykuyu sürmek isteriz. Bu yüzden terleme ve dış etkenlerden kaynaklı mikroorganizma ve bakterilerin üremesi olağandır. Bu durumu önlemek için sadece çarşaf yeterli olmaz. Oldukça ince yapılı olan çarşaflar genellikle teri ve pisliği yatağa geçirirler ve bu yatağın ömrünün kısalmasına, yapısının bozulmasına ve mikroorganizmaların yaşayıp çoğalması için uygun ortamı hazırlamasına olanak sağlar. Tüm bu etkenler göz önüne alındığında yatağınızdan uzun yıllar maksimum verim alıp tüm özelliklerini kullanmak istiyorsanız, mikroorganizma ve bakterilerden uzak durmak, rahat ve konforlu bir uyku için alez kullanmanızı tavsiye ederiz.

Alez Çeşitleri

Alezler çeşitli özelliklerine göre ayrılırlar bunlar arasından en ayırt edici olanları sıvı geçirmez ve terletmeyen alezlerdir.

Sıvı Geçirmez Alez

Sıvı geçirmez alezler yatak ömrünün uzaması konusunda en yardımcı olan alez modellerinden biridir. Kullandığımız yataklara sıvı döküldüğü zaman yapıları gereği yataklar sıvı maddeleri emer ve bu durum da onların yapılarının bozulmasına, sahip oldukları özelliklerin kaybolmasına ve kullanım ömürlerinin azalmasına neden olur. Bu nedenle özellikle küçük çocuklarınız varsa, yatakta sıvı maddeler tüketmeyi seviyorsanız her ihtimale karşı sıvı geçirmez alev kullanmanızı tavsiye ederiz. Böylelikle istenmeyen kazaların önüne geçebilir, yatağınızın ömrünü uzatabilirsiniz. Herhangi bir sıvı dökülmesi durumunda, dökülen sıvı alezin üzerinde kalacağı için kolaylıkla temizleyebilirsiniz. Yatak koruyucu sıvı geçirmez alez seçerken

  • Kumaşın özelliğine
  • Alezin hava geçirgenliği olup olmadığına
  • Alezin yatağa geçecek lastiklerinin esnemesine
  • Yıkandıktan sonra deformasyon oluşabilecek bir yeri olup olmadığına dikkat edilmelidir.

Terletmeyen Alez

Uyurken en yüksek konforda uyumak ve dinlenmek isteriz. Uyandığımızda da uykumuzu almış ve enerjik biçimde güne devam etmek isteriz. Bazense bu durum bazı etkenler sebebiyle yaşanamayabiliyor. Bunlardan birisi olan terleme problemi, birçok kişinin uyurken rahatlık seviyesini büyük ölçüde düşürüyor. Kimi insan sıcak bir ortamda rahat uyurken kimisi de serin ortamları tercih eder. Fakat bazen yatağın içindeki ısı miktarı ile vücut ısımız dengelenemediği için fazla terleme problemi ortaya çıkar. Bu durum yanlış yatak ve uyku ürünleri seçimi hatta yanlış yatış pozisyonundan kaynaklansa bile bunu alez kullanarak önlemek mümkün olabilir. Terletmeyen alez modelleri nefes alan yapıları sayesinde hava akışını engellemez ve terlemenizi en az seviyeye indirmeye yardımcı olur. Böylece yine daha konforlu ve kaliteli bir uyku süresi geçirebilirsiniz.

Alez Nasıl Yıkanır?

Alezler belirli aralıklarla yıkanması gereken ürünlerdir. Yataklara takıp çıkarılabilir olduklarından dolayı kolaylıkla yıkanabilirler. Özelliklerini kaybetmemeleri ve yapılarının bozulmaması için bazı şeylere dikkat edilmelidir. Alezler yıkanırken çok yüksek sıcaklıklarda olmamalıdır. Orta dereceli bir yıkama yeterli olacaktır. Eğer çok yüksek sıcaklıkta yıkama yaparsanız sıvı geçirmez ve terletmez özelliklerinde bozulmalar yaşayabilirsiniz. Bir diğer dikkat etmeniz gereken şey de alezlerin tek başına yıkanmalarının daha iyi olacağıdır. Tabii ki de diğer eşyalarıızla beraber de yıkayabilirsiniz fakat formlarının bozulma ihtimallerini azaltmak için tek başlarına ve hijyenik bir kullanım için 15 günde bir yıkanmalarını tavsiye ederiz.

Alez Kullanımının Faydaları

Alez kullanımının birçok faydası vardır. Bunlardan en önemlisi alezlerin sizlere sağlıklı ve hijyenik bir uyku ortamı sağlıyor olması ve bu sayede antibakteriyel yatak etkisi de sağlamasıdır. Yatağınızın ömrünü uzatırken kullanım süresi boyunca yapısının bozulmamasını ve yüksek verim almanızı sağlar. Tüm bunlara ek olarak sıvı geçirmez ve terletmez özellikleriyle rahat ve temiz bir uyku ortamınızı destekler.

Paylaş:
Kategori:Genel
Önceki Yazı
Ergonomi Nedir? Ergonomik ve Ortopedik Yatak arasındaki Fark
Sonraki Yazı
Sürekli Uyku Hali Neden Olur? Uyku Düzeni için Yatak Önerileri

0 Yorum

Yorum Yaz