15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://wellmatt.com/blog 300 true
Önceki Yazı
Yatak Alezi Nedir? Terletmeyen, Sıvı Geçirmez Alezin Avantajı
Sonraki Yazı
İnsomnia Nedir? Uykusuzlukta Yatak Seçiminin Önemi

Sürekli Uyku Hali Neden Olur? Uyku Düzeni için Yatak Önerileri

Sürekli Uyku Hali Neden Olur? Uyku Düzeni için Yatak Önerileri

Sürekli Uyku Hali Neden Olur?

Gün içerisinde ihtiyaçlarımızı gidermek, sorumluluklarımızı yerine getirmek ve istediklerimizi yapabilmek için enerjiye ihtiyaç duyarız. Vücudumuz tüm gün bir şeylerle meşguldür. Hem bedenimiz hem de beynimiz sürekli çalışır ve enerji tüketir. Bu yüzden de gün sonunda enerjimiz biter ve yorulmaya başlarız. En güzel enerji toplama ve biriktirme yolu dinlenmek ve uyumaktır. Uyku vücudumuzun en çok ihtiyaç duyduğu şeydir. Bazı durumlarda, uykumuz etkilenir ve yeteri kadar enerji toplayamayız. Bu gibi durumlarda ise gün içerisinde sahip olduğumuzdan fazla enerjiye ihtiyaç duyacağımız için sürekli uyku halinde, yorgun ve bitkin hissedebiliriz. Bunun bazı nedenleri vardır. 

Vitamin Eksiklikleri

Vitaminler, vücudumuzda düzenleyici olarak görev yaparlar ve aslında biz fark etmesek bile uykumuz için oldukça önemli ve etkileyici unsurlardır. 

D Vitamini

D vitamini, güneş vitamini olarak da geçer ve uykuyu direkt etkileyen vitaminler arasında yer alır. D vitaminimiz düşükse yada olması gerekenden azsa uykumuzun kalitesi düşer ve yeteri kadar verimli bir uyku süresi geçiremeyebiliriz. Yapılan araştırmalara ve uzman görüşlerine göre D vitamini eksikliği uykudan verim alınamamasına ve gün boyu halsizliklere yol açmasıyla biliniyor. 

C Vitamini

Günlük enerjimizi yakından ilgilendiren C vitamini, direkt olarak kana karışan vitaminlerden birisidir. Günlük enerjimiz, C vitamini sayesinde artar. Kanlarında C vitamini az bulunan insanların uyku kalitesi de nispeten daha düşüktür. 

B12 

Hafızanızla doğrudan bağlantılı olan B12 vitamini uyku ve uyanıklık döngülerinde etken bir role sahiptir. Yapılan araştırmalara ve uzmanların görüşlerine göre yüksek B12 seviyesi düşük depresyon riski taşır. Hipersomnia yani sürekli uyku halinin de depresyonla ilişkisi düşünüldüğünde B12 vitamini sürekli uyku halini önleyen bir vitamindir. 

B6

B6 vitamini, uyku hormonlarından olan melatonin ve mutluluk hormonu olan seratonin üretiminde görev alır. Bu sebeplerle dinlendirici ve kaliteli uykunun kapılarını açar. 

Sürekli Uyku Hali Baş Ağrısı Yapar Mı?

Sık sık baş ağrılarıyla mücadele etmek zorunda kalıyorsanız, gün içerisinde çok fazla esneyip kendinizi uykulu hissediyor hatta normalden daha fazla uyuma ihtiyacı duyuyor ve uyku süreniz normalden uzunsa baş ağrılarınızın sebebi muhtemelen sürekli uyku halinizdir. Çok fazla uyumak ve sürekli uykulu hissetmek vücudumuzda bulunan hormonlarımızdan serotoninde olmak üzere beynimize iletim sağlayan hormonların tamamını etkiler. Yatma saatinizi belirleyerek, uyanma saatinizde ufak değişiklikler yaparak ideal uyku süresini bulabilirsiniz. Bu durumda ideal uyku süresini bulduktan sonra sürekli uyku halinde kurtulup baş ağrılarına da veda edebilirsiniz. 

Sürekli Uyku Hali Nasıl Geçer? 

Sürekli uyku halinin ortaya çıkmasındaki en büyük etken uyku kalitesinin düşmesi ve kişinin verimli bir uyku süresi geçirmemesidir. Eğer ideal uyku süresini bilmiyorsanız bunu deneme yanılma yöntemiyle bulabilir, ihtiyacınız kadar uyuyup uyanabilirsiniz. Ortalam bir insan bir günde 8 saat uyku uyumalıdır. Fakat bazı durumlarda günlük ihtiyaçlarımız, istek ve sorumluluklarımız yüzünden uyku süremizden kısmak durumunda kalabiliyoruz. Bunun için kendiniz için uykunuzu alabileceğiniz minimum süreyi keşfetmek kalıyor. 

Düzenli Uyku için Yatakta Dikkat Edilmesi Gerekenler

Düzenli uyku için yataklar oldukça önemlidir. Günün ortalama 8 saatini geçirdiğimiz ve uykumuz için oldukça önemli bir etken olan yataklarda uyku düzeni ve kaliteli uyku süresi için dikkat edilmesi gereken bazı durumlar vardır. 

Yatak Kalınlığı

Yatak kalınlığı, yatak seçimi yapılırken genellikle ikinci plana atılsa da kaliteli ve düzenli bir uyku için oldukça önemlidir. Rahat ve kesintisiz, maksimum seviyede verim alacağınız bir uyku için yatak kalınlığınız kilonuzla doğru orantılı olmalıdır. Kilonuza  göre ince bir yatakta uyuyorsanız yatağın ömrünü kısaltabilir, ağrılara sebebiyet verip uyku kalitenizi düşürebilirsiniz. Bu uykunuzu verimsiz bir hale sokacağı gibi bazı fiziksel rahatsızlıklara da sebep olabilir. Çok zayıf bir vücut yapısına sahipseniz, ince yataklar tercih edebilirsiniz. Fakat benzer bir şekilde kilolu bir vücut yapınız varsa mutlaka kilonuzla doğru orantılı kalınlıkta bir yatak tercih etmelisiniz. 

Yatak Sertliği

Yatak seçimi konusunda dikkat etmeniz gereken ilk unsurlardan birisi de şüphesiz ki yatak sertliğidir. Eğer sunabileceğiniz bir probleminiz yada spesifik olarak çözüm aradığınız bir uyku sorununuz yoksa yatak sertliği konusunda kafanız karışmış olabilir. Böyle bir durumda yumuşak yada sert bir yatak arasında ayrım yapmanızı gerektirecek bir ayrım yoksa bilmeniz gereken tek şey alacağınız yatağın ne sert ne yumuşak olmasıdır. Orta sertlikteki yataklar sizin için uygun olacaktır. Çünkü yumuşak yataklar omurganızı desteklemeyecek, sert yataklar ise omurga ve bel ağrılarına yol açacaktır. 

Yatak Dayanıklılığı

Yataklar bilindiği üzere sonsuz kullanımı olan ürünler değillerdir. Her yatağın bir kullanım süresi vardır. Bu nedenle kullandığınız yatağın dayanıklılık süresine dikkat etmenizde fayda var. Kimi yataklar kullanım ömürleri dolduktan sonra bazı uyku problemlerine yol açarken uyku kalitenizi düşürerek enerji toplamanıza engel olup uyku düzeninizi bozabilir. Yatak alırken bu konuyu da göz önünde bulundurmalısınız. Seçeceğiniz yatak uzun kullanım ömrüne sahipse uzun bir süre boyunca o yataktan maksimum verim alabilirsiniz. 

Çift Kişilik Yataklarda Visco ve Lateks Seçimi

Eğer yatakta iki kişi yatıyorsanız ve partneriniz çok fazla hareket ediyorsa yaylı yataklar sizin için uygun olmayacaktır. Hareketi emen ve her köşesinde bu özelliğini gösterebilen visco ve lateks yataklar her iki kullanıcı için de farklı uyku deneyimi sunar ve uyku kalitesini artırır. Böylelikle kaliteli ve verimli bir uyku için tercih edilebilirler. 

Alerjik Bünyeler için Hipoalerjenik Yataklar

Alerjik bir bünyeye sahipseniz yataktaki bazı maddeler, tozlar vs. uyku kalitenizi düşürebilir. Uykuya dalış süresini uzatıp hafif ve verimsiz bir uyku çekmenize neden olabilir. Alerjik bünyeler için geliştirilmiş hipoalerjenik yataklar, alerjinizi tetiklemeyecekdir. Hipoalerjenik yataklar, alerjik reaksiyonlarınızı artırmaz, doğal malzemelerle beraber sizin rahat bir uyku çekmenize zemin hazırlar. 

Uyku Pozisyonu

Gece boyunca uyuduğunuz pozisyon yatak seçiminiz için belirleyici kriterlerden birisidir. Tüm gece çoğunlukla tercih ettiğiniz yatış pozisyonunuz uyuduğunuz yatağa uygun değilse uyku kaliteniz düşecek, verimsiz bir uyku süresi geçireceksiniz. Bunun dışında uyku pozisyonuna uygun olmayan bir yatakta uyumak çeşitli sağlık sorunlarına da yol açabilir. Yatak seçimi yaparken göz önünde bulundurmanız gereken en önemli unsurlardan birisi olan yatış pozisyonunuzu takip etmeli ve en çok hangi pozisyonda uyuduğunuzu gözlemleyerek karar vermelisiniz. Eğer sırt üstü uyumayı tercih ediyorsanız hemen hemen her yatak modeli sizin için uygun olacaktır. Sıklıkla yüz üstü pozisyonda uyuyorsanız içine gömülen ve vücut şeklinizi alan visco yataklar sizin için uygun olmayacak, kaliteli ve verimli uyku çekmenize engel olacaktır. Aynı şekilde yan yatış pozisyonunda da çok sert yataklar, omuzlara binen yük yüzünden uygun olmayacaktır. En rahat ettiğiniz uyku pozisyonu yan yatış pozisyonlarıysa mutlaka orta sertlikte bir yatak tercih etmelisiniz. 

Yatak Ömrü

Yatak ömrü olan bir eşyadır. Dayanıklılığı düşük de yüksek de olsa her yatağın farklı kullanım süreleri vardır ve kullanım süreleri geçmiş olan yataklar dayanıklıklarını kaybetmiş, işlevlerini yerine getiremeyen, özelliklerini verimli kullanamayacağınız yapıdaki yataklardır. Yatağınızdan şikayetçiyseniz ve maksimum verim almak istiyorsanız kesinlikle yatağınızın ömrünün bitip bitmediğine dikkat edin ve kullanım süresi dolan yataklarınızı yenileriyle değiştirmeye özen gösterin.

Paylaş:
Kategori:Genel
Önceki Yazı
Yatak Alezi Nedir? Terletmeyen, Sıvı Geçirmez Alezin Avantajı
Sonraki Yazı
İnsomnia Nedir? Uykusuzlukta Yatak Seçiminin Önemi

0 Yorum

Yorum Yaz