15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://wellmatt.com/blog 300 true
Önceki Yazı
Yenidoğan Bebek Yatağı Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler?
Sonraki Yazı
Okul çağındaki çocuklarda uyku düzeni nasıl olmalı?

Gelişim Çağındaki Çocuklarda Ortopedik Yatak Seçimi

Gelişim çağındaki çocuklar için ortopedik yatak seçimi oldukça önemli bir konu olarak öne çıkmaktadır. Çünkü gelişim çağındaki çocukların omurilik ve iskelet sistemleri çok büyük bir hızla gelişim göstermektedir. Çocukların ergenliklerine kadar süren bu dönemde onların sağlıklı gelişim göstermeleri adına doğru yatak seçiminde bulunmak büyük önem taşımaktadır. Eğer gelişim çağındaki çocuklar için doğru yatak tercihinde bulunulmaz ise bu durum daha sonra hem fiziksel hem de zihinsel olarak sorunlara neden olabilmektedir.

Çocuk Yatak Modellerimizi inceleyin. Ortopedik Çocuk Yatak Modelleri ve Fiyatları 

Çocuklar İçin Yatağın Nasıl Bir Önemi Var?

Gelişim, sözlük anlamı olarak bir oluşumu tamamlamak üzere işleyen ilerlemeyi ifade etmektedir. Gelişim, çocuklar için kullanıldığında ise zihinsel ve fiziksel olarak büyüme sürecinde yeni kazanımlar elde etmeleri anlamı taşımaktadır. Çocuklar, doğumlarından itibaren etkin bir şekilde gelişim gösterirler. Çünkü çocuklar, diğer canlılar gibi gelişimlerini tamamlayarak doğmazlar. Hatta bu yüzden, canlılar arasında gelişimleri en uzun süren tür özelliği taşımaktadırlar. Bu bakımdan, çocuk dünyaya gelir gelmez doğru bir yatak seçiminde bulunmak gerekmektedir. Keza çocukların gelişimleri büyük oranda kaliteli bir şekilde uyumalarına bağlı olarak gelişmektedir. Ergenlik sonrasına yani ortalama 17 – 18 yaşına kadar süren bir süreç olan gelişme çağında, yanlış yatak seçimi ile fiziksel ve zihinsel olarak pek çok sorun oluşabilmektedir. 

En İyi Çocuk Yatağı Nasıl Olmalı?” yazımızı mutlaka incele.

Çocuğun sağlıklı bir birey olabilmesi açısından önem taşıyan gelişim dönemlerini şu şekilde sınıflamak mümkündür:

  • 0 – 2 yaş arası gelişim dönemi; yeni doğan bebekler, gelişim açısından en savunmasız durum içindedirler. Doğumu takiben özellikle ilk aylarının olumlu sonuç göstermesi açısından dikkat etmek gerekmektedir.  Bebekler, vakitlerinin çoğunu uykuda geçirdikleri için bu noktada yapılacak hatalar, gelişimleri üzerinde olumsuz etkiler yaratmaktadır. Özellikle kas ve kemik gelişimlerine uygun olan yatakları seçmek gerekmektedir. WellMatt olarak sunduğumuz park yatak modelleri bu yaş için uygun yataklar olarak öne çıkmaktadır.
  • 2 – 6 yaş ilk çocukluk dönemi; bebeklikten pek farklı olmayan ama daha fazla motor beceri edinmesi için önemli olan bu yaş aralığında, özellikle çocukların aktif uyku evresi olarak kabul edilen REM evresini kesintisiz bir şekilde karşılamaları gerekmektedir. REM evresinde, gün içinde öğrendiklerini pekiştirirler ve yeni becerileri kalıcı olarak öğrenirler. Bu durum, daha sonra onların eylemlerine yansımaktadır. Ancak bu sürecin kesintiye uğraması ile çocuklarda öğrenme ve odaklanma sorunları baş gösterecektir. Aynı zamanda omuriliklerinin de şekillenmesi için önemli bir yaş aralığı kabul edilmektedir. Yanlış yataklar ile kas ve kemik gelişimleri ciddi oranda etkilenecektir.
  • 6 – 18 yaş son çocukluk dönemi; artık yetişkin bir birey olmalarına giden süreçte, fiziksel değişimlerin gözle rahatça göründüğü bu dönemin yine fiziksel ve zihinsel kapasiteleri üzerinde son derece etkin sonuçları bulunmaktadır. Artık sadece temel değil daha kompleks yapıda zihinsel bilgileri öğrendikleri, bunları geliştirdikleri, aynı zamanda da fiziksel olarak hızlı gelişim göstermeleri gibi özellikler bakımından bu dönemde de yatak seçimine dikkat edilmesi gerekmektedir. WellMatt olarak Coco, Lateks ve Cocolat modellerimiz bu dönem için uygun yataklar olarak öne çıkmaktadır.

En İyi Çocuk Yatakları Kullananların Tavsiyeleri Nelerdir?” yazımızı hemen incele.

Çocuklar İçin Hangi Yatağı Almalıyım?

Yapılan araştırmalar sonucunda çocukların özellikle uykularında etkin bir şekilde gelişim gösterdikleri saptanmıştır. Zihinsel gelişimlerinin yanı sıra etkin bir şekilde fiziksel gelişim de gösteren çocuklarda bu yüzden çocuklar için hangi yatağı almalıyım sorusu önem kazanmaktadır. Fiziksel gelişimleri, doğumlarından itibaren uyku esnasında devam eden çocukların bu durumu şöyle açıklanabilir; çocuklar, gelişimlerini tamamlamadan dünyaya geldikleri için kas ve kemik yapılarında ciddi zayıflıklar bulunmaktadır. Uyku esnasında gelişen bu yapılardan özellikle kemik – iskelet gelişimine çok dikkat etmek gerekmektedir. Omurilik yapısının düzgün şekillenmesi için çocuğun vücudunu destekleyen ve doğru pozisyonda tutması gereken yataklara ihtiyaç duyulmaktadır. Bu noktada yaylı yatak seçimi, çocukların gelişimleri açısından son derece yanlış bir karar olacaktır. Çünkü yaylı yataklar, yapıları gereği sert ve dirençli malzemeden üretilmektedirler. Bu uyguladıkları baskılar ise çocukların gelişimi için ciddi sorunlara sebep olabilmektedir. Aynı zamanda yaylı yataklarda fermuarlı kılıflar olmadığı için havalandırma ve temizleme imkanı olmadığından bu durumda çeşitli alerji ya da bakteri sorunlarına yol açabilmektedir.

En İyi Çocuk Yatakları Nelerdir?” yazımızı hemen incele.

Diğer taraftan çocukların gün boyunca öğrendikleri bilgileri pekiştirmeleri için gerekli olan aktif uykuya geçmeleri için de onları rahatsız etmeyecek, terletmeyecek, rahat hareket etmelerine olanak sağlayacak yatakları seçmek gerekecektir. Bebekler ve çocuklar özellikle alerji ya da terletme gibi durumlara karşı ciltlerinin dış kabukları henüz tam olarak şekillenmediği için çabuk tepki verebilmektedirler. Örneğin sadece süngerden oluşan bir yatak bu bakımdan çocuk ve bebekler için tavsiye edilmemektedir. Temas edilen yatağın yüzeyinde sadece sünger, visco ya da elyaf kullanılması çocukların kesintisiz bir şekilde uyumalarını engelleyeceği gibi çeşitli sağlık sorunlarının da oluşmasına neden olmaktadır. WellMatt olarak bu etkileri en aza indirgemek için sünger üzerine en az 2 – 3 cm doğal malzeme kullanılmasını tavsiye ediyoruz.

En İyi Çocuk Yatakları Özellikleri” başlıklı yazımızı mutlaka incele.

Çocuk Yatağı Nasıl Olmalı?

Bu koşullar altında çocukların etkin bir şekilde fizik ve zihin gelişimlerini tamamlamak için çocuk yatağı nasıl olmalı sorusunun yanıtı için şu maddeleri dikkate alabilirsiniz: 

  • Bebekler ve gelişim çağındaki çocukların rahat bir şekilde uyumaları için en önemli özellik yatağın ortopedik özellikler göstermesidir. Ortopedik kavramı, çocukların yapısına en çok uyum gösteren yataklara denilmektedir. Ancak tam ortopedik yataklar bebeklerin kemikleri için sert olabileceğinden bu bakımdan bebek için yarı ortopedik yatakları tavsiye ediyoruz. Ürettiğimiz her yatak ortopedik yani vücudu destekleyen ve rahatlayan özellikler gösterdiği için Park Yatak, Wocolat, Cocolat, Coco ve Lateks modellerimizi çocuklarınız için gönül rahatlığı ile tercih edebilirsiniz.
  • Gelişim çağındaki çocukların rahat uyumaları ve sağlıkları açısından hiçbir sorun taşımamaları için yatakların doğal içeriğe sahip olmaları gerekir. Çünkü sentetik malzemeye sahip yataklar, hassas olan bebekler ve çocuklar üzerinde ciddi sorunlara yol açabilmektedir. WellMatt olarak tüm ürünlerde doğallığa önem vermemizin yanı sıra özellikle çocuk yataklarında üretim sürecinde de sentetik malzemeler kullanmıyoruz. Kimyasal olmayan yapıştırıcılar sayesinde çocuklarınız tamamen doğal içeriğe sahip yataklara sahip olabiliyorlar.
  • İyi bir bebek ve çocuk yatağı seçmek için bilinmesi gereken bir nokta ise vücutlarını destekleyecek yapıda ve sertlikte olan yatak seçiminde bulunmaktadır. Aşırı yumuşak ya da aşırı sert olan yataklar, çocukların kemikleri üzerinde olumsuz etkilere sebep olabilmektedir. Bu bakımdan, bebek ve çocuk yataklarında bilinen 32 – 36 dansite yoğunluğa sahip olunması gereken bilgisi de hatalı bir önerme olarak karşımıza çıkmaktadır. Çünkü dansite, sertlik ya da yumuşaklık ile ilgili bir kavram olmayıp metreküp başına düşen sünger yoğunluğunu ifade etmektedir. Başka bir deyişle 32 dansite olan bir yatak yumuşak ya da sert de olabilmektedir. Bu bakımdan sadece dansiteye bakarak çocuklarınız için yatak tercihinde bulunmamanız gerekir.

En İyi Çocuk Yataklarında Fiyatlar Neye Göre Değişiyor?” yazımızı hemen incele.

Çocuklar İçin Ortopedik Yatağın Önemi Nedir?

WellMatt olarak sunduğumuz tüm çocuk yatakları ortopedik özellikler göstermektedir. Ortopedik yataklar, vücudu destekleyen ve yapısını alan yataklar olarak bilinirler. Çocukların özellikle kol, bacak ve omurga gelişimleri için çoğunlukla uykuda olduğu için etkin bir gelişim göstermeleri için yatak tarafından yanlışl yönlendirilmemeli, doğru pozisyonda uyumalıdırlar. Eğer yanlış yataklar; visco ya da yaylı yataklar gibi, çocuklarınızda kas zayıflığı, ağrı, estetik görünüşünü bozan sonuçlara yol açabilmektedir. Daha ileri zamanda ise dik duruşlarını etkileyen bu sorunların önüne ortopedik özellikler ile sunduğumuz çocuk yatakları ile geçebilirsiniz. Çocuğunuzun yaşı ve kişisel özellikleri ile en uygun yatağı seçmek için WellMatt uyku danışmanından yardım alabilirsiniz.  

Gelişim çağındaki çocuklar için yatak seçimi vazgeçilmez önemdedir.

Ortopedik yatak hakkında daha ayrıntılı bilgi için bu yazımızı inceleyebilirsiniz:”Ortopedik Yatak Nedir? Nasıl Olmalı?”.

Sizin İçin Seçtiklerimiz

Paylaş:
Önceki Yazı
Yenidoğan Bebek Yatağı Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler?
Sonraki Yazı
Okul çağındaki çocuklarda uyku düzeni nasıl olmalı?

0 Yorum

Yorum Yaz