15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://wellmatt.com/blog 300 true
Önceki Yazı
En Çok Tercih Edilen Japon Yer Yatağı Modelleri Hangileri?
Sonraki Yazı
Visco Yatak Nedir? Visco Yatak Ne Demek ?

Yataklar Ne Kadar Süre Kullanılmalı, Ne Kadar Sürede Değiştirilmeli?

İnsan yaşamının üçte biri uykuda geçerken ve uykunun fiziksel ve zihinsel pek çok yararı bulunurken kaliteli, dinlendirici ve sağlıklı bir uykunun da önemi çok büyüktür. Böylesi bir uyku deneyimi yaşamak için en önemli nokta ise yatak seçiminde doğru karar verilmesidir. Yataklar zamana bağlı olarak yapı özelliklerini kaybedebilirler ya da ilk aldığınız günkü performansı sergilemeyebilirler. Böylesi durumlarda yatakların kullanım süresi için dikkat etmeniz gerekir.

Ortopedik Yatak Modellerimizi inceleyin. Full Ortopedik Yatak Modelleri ve Fiyatları 

Yataklara Niçin İhtiyacınız Var?

İnsan sağlığı için kaliteli bir uykunun büyük önemi bulunmaktadır çünkü vücut ihtiyaç duyduğu fiziksel ve zihinsel yenilenmeyi uyku esnasında yapmaktadır. Günün yorgunluğu esasında kaslarınızın yıpranması ve bilişsel olarak da artık günlük öğrenme kapasitenizin sonuna geldiğinizin bir göstergedir. Yeni alanlar açmak ve kaslarınızı yenilemek için vücudunuz uykuya ihtiyaç duyar ve bunu da yorgunluk belirtisi olarak göstererek sizi yatmaya teşvik eder. Özellikle aktif uyku olarak adlandırılan evrede tüm vücudunuzun dinlenmesi ve yenilenmesi sağlanarak uykudan sonra dinç bir şekilde yeni güne başlamanız sağlanır. Aslında çok yorucu ve yıpratıcı olabilen günlük yaşama uykunun bu dinlendirici etkisi ile başlamak olanaklı hale gelmektedir.

Fakat dinlenmiş ve sağlıklı bir şekilde yatağınızdan kalkmak için doğru yatak tercihi yapmanız ve sağlığınız için zararlı olmayacak yatakları seçmeniz gerekiyor. Sağlığınız ve yapınız için uygun olmayan yataklarda uyuma sonucunda çok ciddi zararlar ile karşılaşma olasılığınız oldukça yüksektir.

Sabahları yorgun ve çeşitli sancılar ile uyanıyorsanız, yatağınızın size ihtiyaç duyduğunuz desteği ve konforu sağlamadığından emin olabilirsiniz. Özellikle gün boyunca yorgunluk duymak, bey, boyun ve sırt ağrıları başta olmak üzere çeşitli eklem ve kas sancıları yaşamak iyi bir yatağa ihtiyaç duyduğunuzu göstermektedir.

Ömrünüze kıyasla üçte birlik kısmı uykuda geçtiği için iyi bir yatağa ihtiyaç duyulduğu net bir şekilde anlaşılmalıdır. Böylece yatağın vücudunuzu en iyi şekilde desteklemesi ve uyku alışkanlığınız için en iyi pozisyonu sunması gerekmektedir. Yatağın içinde kullanılan malzemeler, dış yüzeyinde kullanılan kumaş kalitesi, içindeki malzemelerin kullanım ortanı ya da diğer dolgu malzemelerinin ne olduğunu iyi bilmeniz gerekir.

Yatağınızı bu noktalar çevresinde özenli bir kullanım göstererek belirtilen sürelerde değiştirmeniz uyku alışkanlıklarınız ve sağlığınız için oldukça yararlı olacaktır. Bu sayede çeşitli ağrıların önüne geçebilecek ve aynı zamanda da kesintisiz bir şekilde uyuyabileceksiniz.

Yatak Değiştirme Süresi Nedir?

Sağlıklı ve kesintisiz bir şekilde uyumak için genel kabul edilen yatak değiştirme süresi sekiz yıldır. Ancak yatağın malzeme kalitesine bakılarak bu süreyi biraz daha uzatmak mümkündür. Fakat her durumda bir yatağı ömür boyu kullanamayacağınızı bilmeniz gerekir. Çünkü yataklar devamlı olarak kullanıldıklarında genel destek özelliği kaybolmaktadır. Bu destek özelliği esasında dinlendirici ve sağlıklı bir uykunun en kilit kavramıdır. Vücudunuzun uyku esnasında desteklenmemesi demek, çeşitli ağrıların oluşması kadar sizin de dinlenmiş bir şekilde uyuyamayacağınız anlamına gelmektedir.

Bir diğer önemli nokta ise şayet toza ya da benzeri maddelere alerjiniz bulunuyorsa yatağınızı kullanım süresi yine yatak modelinize göre değişmektedir. Eğer yaylı yatak kullanıyorsanız yaylı yatakların yapıları gereği bu süreyi oldukça kısa tutabilirsiniz. Doğal ya da lateks yataklar gibi organik yataklar kullanıyorsanız bu süreyi uzatmak daha olanaklı olacaktır. Fakat kaliteli bir uyku için yatak değiştirme süresini göz önünde tutmanız gerekir.

Hangi Yataklarda Değiştirme İhmal Edilmemeli?

Tüm yatakların belirli bir süre kullanım süreleri bulunmaktadır fakat visco, lateks, doğal, yer yatakları gibi modeller kullanım açısından maksimum süreye sahiptirler. Çünkü kullanılan malzeme ve özenli işçilik sayesinde kolayca deforme olmaz ve özelliklerini kaybetmezler. Ancak yaylı yataklar çok kısa süreler içerisinde deforme olurlar ve acilen değiştirilmeleri gerekir.

Alışılmış yaylı yataklar yayların birbirine tutturulması ile yapılırlar. Yaylar yapıları gereği zaten vücuda basınç uygulan özellikte olmalarına karşılık kullanıma bağlı olarak bu basınç daha fazla artabilir, başka bir deyişle artık sivri bir nesne batırılıyormuş gibi hissedilebilir ya da yaylar özelliklerini tamamen kaybederek yatan kişinin yatağın içine gömülmesine neden olabilirler.

Yaylı yataklarda sık görülen çökme, deforme olma, sarkma gibi durumlar yayların genel yapılarından kaynaklanmaktadır. Aynı zamanda yayların araları boş oldukları için çeşitli kir, toz, bakteri, mantar gibi oluşumlar da yaylı yataklarda sık olarak görülmektedir. Böylesi durumların önüne geçmek adına şayet yaylı yatak kullanıyorsanız kısa sürelerde yatağınızı değiştirmeniz gerekir. Yaysız yatak modelleri ile birlikte ise değişim sürenizi daha fazla uzatabilirsiniz.

” Yaylı Yatak Mı Lateks Yatak Mı Tercih Etmelisiniz?” başlıklı yazımızı hemen incele.

Yatak Değişimi İçin Önemli Noktalar

Yatağınızın ortasında eğer gözle görünür ya da yattığınızda hissettiğiniz bir çökme meydana gelmişse artık yatağınızı değiştirmeniz için zaman gelmiş demektir. Böylesi bir yatakta uyumaya devam etmek, ısrarcı olmak çok fazla kas ve eklem sorunları ile karşılaşmanızı sağlayacaktır. Bunun yanı sıra yatak değişimi için önemli noktalar şu şekilde sıralanabilir;

  • Yattığınızda kendinizi rahatsız hissediyorsanız ve sabahları yorgun, ağrılarla ve çeşitli sancılar ile uyanıyorsanız,
  • Yatağın genel görünüşünde değişim, sarkma ya da deforme olma gibi noktalar açıkça görülüyorsa, yatakta hareket ettikçe sesler duyuluyorsa,
  • Yatağınızdan kokular gelmeye başlamışsa

Yatağınızı değiştirmeniz gerekmektedir. Sadece yapısının bozulması değil, hijyen konusu da yataklar için oldukça önemli bir noktadır. Özellikle yaylı yataklar yıllara bağlı olarak pek çok toz, kir, bakteri gibi oluşumlara neden olurlar. Küf, maya ve bakteri oluşumu ise uyku kalitenizi oldukça düşüreceği gibi aynı zamanda da sağlığınız için sorunlara neden olacaktır.

Yıllara bağlı olarak bakteri ve küfler gelişir ancak bu oluşumlar gözle görünmeyecek kadar küçük oldukları için kullanıcılar tarafından fark edilmezler. Ancak nefes yoluyla vücuda giren ve cilt ile temaslarında çeşitli sorunlar yaratan bu bakteri ve küfler özellikle alerji ve astım hastaları için büyük sorunlar yaratmaktadır. Sırf bu yüzden bile özellikle geleneksel yaylı yatakları kullanıyorsanız yatağınızı değiştirmeniz gerekmektedir.

Daha Uzun Ömürlü Yatak Kullanımı İçin Tavsiyeler

Daha uzun ömürlü yatak kullanımı için öneriler sayesinde yatağınızı kullanma süresini uzatabilirsiniz;

  • Yaylı yataklar yerine özel malzemelerden yapılmış, yaysız yatakları; visco, lateks, organik yatakları tercih edin. Malzemenin içeriğinden ve kalitesinden kaynaklı olarak yatağı kullanma süreniz oldukça artacaktır.
  • Yatağınıza düzenli aralıklar ile bakım yapmaya özen gösterin. Bu yüzden fermuarlı kılıfa sahip yaysız yatak modelleri kolay bakım imkânı sunmaktadırlar. Yaylı yatakların kılıfları fermuarlı olmadıkları için bakım yapmak olanaklı değildir.
  • Yatağınızda çarşaf ve nevresim kullanmaya dikkat edin, bu ürünlerin de yüksek ısılarda yıkanmasına özen gösterin.
  • Yatağın hava alan bir yapıda olmasına dikkat ediniz. Özellikle lateks ve visco gibi açık hava gözeneklerine sahip yatakları tercih etmeniz hem zararlı oluşumların önüne geçecek hem de mevsim koşullarından bağımsız olarak sabit bir ısı dengesinin olmasını sağlayacaktır.

Bu noktalara dikkat ederek yatağınızın değiştirme ve kullanım süresini uzatabilir, aynı şekilde daha sağlıklı koşullar altında uyuyabilirsiniz. Yatak konusu uyku kalitenizi doğrudan etkilediği için kendiniz için en uygun ve sağlıklı yatakları kolayca seçmeniz için WellMatt uyku danışmanı ile dilediğiniz zaman iletişim kurabilir, mevcut yatağınızın durumunu da öğrenebilir ve daha yüksek kalite yataklara ulaşabilirsiniz.

Paket Yaylı Yatak Nedir ve Kimler Tercih Etmeli?” başlıklı yazımızı hemen incele.

Paylaş:
Kategori:Genel
Önceki Yazı
En Çok Tercih Edilen Japon Yer Yatağı Modelleri Hangileri?
Sonraki Yazı
Visco Yatak Nedir? Visco Yatak Ne Demek ?

0 Yorum

Yorum Yaz