15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://wellmatt.com/blog 300 true
Önceki Yazı
Tekne yataklarında kullanılan en iyi malzemeler hangileridir?
Sonraki Yazı
Uyku Apnesi Nedir? Doğru Yastık Seçimi ve Uyku Pozisyonunu

Bebek reflü yatağı nedir? Reflü Yatağı Ne işe yarar?

Bebekler için Reflü Yatağı Nedir? Ne işe Yarar? 

Bebekler için Reflü Yatağı Nedir?

Doğum sonrası bebeklerde meydana gelebilen bebek reflüsünde, eğimli reflü yatağı kullanılmalıdır. Reflü yatağı, üzerinde bulunan parçaları ve yapısıyla yan yatışı destekler. Bebeğinizin sırtüstü yatmasına olanak sağlamaz ve böylece oluşabilecek tehlikelerden korunmuş olur. Bebek reflüsü yemek borusu ve kasların gelişmesiyle ortadan kalkacağı için 0-6 ay arası kullanıma uygundur. Reflü yataklarının alt kısımları delikli ve geçirgen yapıda olduğu için boğulma önleyici yastık olarak da bilinirler. Eğimli yapıları nedeniyle alt kısımlarında bebeklerin kaymasını önleyen bir aksesuarları da çoğunlukla bulunur. 

Bebek Reflüsü Nedir?

Bebeklerdeki kas yapısının 6. Aydan sonra gelişim göstermeye başlamasıyla beraber yutma ve sindirme faaliyetlerini ancak 6.aydan sonra rahatlıkla yapabilirler. Bu sebeple yenidoğan bebekler, emdikleri sütün bir kısmını emme işlemini bitirdikten sonra geri çıkarırlar. Bu çıkartma işlemine ise Bebek Reflüsü denir. Reflü, sağlıklı bebeklerde günde birkaç kez meydana gelebilir. Sağlıklı olmasından kasıt ise düzenli bir şekilde kilo alarak gelişim göstermesidir. Bebeğiniz sağlıklı bir şekilde kilo almaya devam edip büyüyorsa reflü endişe sebebi değildir. Bebeklerde görülen reflü ikiye ayrılarak incelenir. 

  • Fizyolojik Reflü: Genellikle ilk 1 yaşta ortaya çıkar. Bunun nedeni ise bu dönemde mide ile yemek borusu arasındaki sfinkter denilen kasların henüz gelişmemiş olması ve bu durumun kaçaklara yol açmasıdır. Fizyolojik reflünün %80’i kasların gelişmeye başlamasıyla 1.yaştan itibaren tamamen geçmektedir. Endişe edecek bir durum yoktur. 
  • Yanlış Beslenme Sonucu Oluşan Reflü: Bu reflü türü tedavi edilmezse 1 yaştan sonra da devam edebilir. Aşırı beslenme, yanlış yatırma, besledikten sonra hemen uyutma gibi durumlarda ortaya çıkar.

Bebek Reflüsünün Nedenleri? 

Bebeklerde görülen reflü genellikle fizyolojiktir. Fakat bazı durumlarda bebeği beslerken ya da uyuturken yapılan bazı hatalar reflüyü tetikleyebilir.

  • Bebeği ilk 12 ayda dümdüz bir yatakta yatmak reflüyü tetikleyen başlıca sebeplerden biridir. Bebeklerde yatış pozisyonu nasıl olmalıdır ve reflüsü olan bebek nasıl yatırılır sorusunun cevabı ise en az 1 yaşına kadar 30 derece eğimli bir yatakta yatmalıdır.
  • Bebekler beslendikten hemen sonra yatırılmamalıdır. Emdikten yada mamalarını yedikten hemen sonra yattıklarında reflüyü tetiklemiş olabilirsiniz.
  • Beslenme sonrasında bebeklerin gazı mutlaka çıkarılmalıdır. Eğer düzenli bir şekilde bebeğinizin gazını çıkarmazsanız reflüye sebebiyet verirsiniz.
  • Emziren anneler bebeklerinin doyduğunu memeden uzaklaştıklarında anlayabiliyorken biberonla beslenen bebeklerin ne zaman doyduğu hemen anlaşılamayabilir. Burada dikkatli olmalı, bebeğinizin mide kapasitesini aşacak şekilde yedirme yapmamalısınız.

Bebeklerde Reflü Nasıl Anlaşılır?

  • Diş çürükleri meydana gelmeye başlar.
  • Tekrarlayan ve uzun süren üst solunum yolu enfeksiyonları ve tekrarlayan orta kulak iltihabı gözlenir.
  • Yenidoğan ve bebek reflüsünde anlık solunum durmaları gözlenebilir.
  • Kilo alamama gözlenir.
  • Hırıltılı solunum, burun tıkanıklığı ve huzursuzluk meydana gelir.
  • Beslenmeyi reddetme ya da beslenmede güçlük çekme gözükebilir.
  • Öğürme veya sütü boğazına kaçırma en yaygın şikayetlerdir.
  • Beslenme sonrası ağlama gözlemlenebilir.

Bebekte Reflü Varsa Ne Yapılmalıdır?

  • Bebeğinizde reflü varsa, özellikle mama ile beslenen ve tamamlayıcı beslenmeye (ek gıda) başlamış bebeklerde öğün miktarının fazla olmamasına, az ve sık beslemeye dikkat edilmelidir. 
  • Bebek beslendikten sonra hemen yatırılmamalı en az 10 dakika beklemeli, gazı çıkartılıp yatırılmalıdır.
  • Yatağının baş tarafı 30-45 derece yükseltilerek sola doğru yan yatırılmalıdır. 
  • Ani hareketlerden kaçınmalı ve bebeğinizi kucağınıza aldığınızda karnından kavramamalısınız. 
  • Özellikle beli lastikli giysilerden kaçınmalısınız.
  • Mama ile besleniyor ve fazla kusuyorsa bebek reflüsüne özel üretilmiş ve kıvamı artırılmış mamaları tercih edin.
  • Kesin çözüm ve bebeğinizin daha rahat etmesi için reflü yatağı kullanın.

Bebekler için Reflü Yatağı Ne işe Yarar?

Reflü, bebeklerin yaygın ve sıklıkla mücadele ettiği bir problemdir. Kendi beşiklerinde, pusetlerinde yada yataklarında yattıkları zaman reflü yüzünden çeşitli, kusma, tıkanma, boğulma gibi riskli durumlarla karşılaşırlar. Bu riskleri en aza indirmek için de reflü yatakları kullanılır. Reflü yataklarının eğimli yapısı bebeklerin doğru pozisyonda yatmalarına olanak sağlar. Kemerleri ve sağlamlaştırıcı aksesuarları ile de yataktan kaymaları imkânsız hale gelir. Ayrıca reflü yatakları bebeğinizin daha kaliteli bir uyku geçirmesine de yardımcı olur. 

Reflü Yatağın Faydaları Neler?

  • Bebeğin uyku esnasında aşırı terlemesini önler.
  • Yıkanabilir kumaşları sayesinde hijyeniklerdir.
  • Mide asidinin yemek borusuna kaçmasını engeller.
  • Yüz üstü yatarken de kumaş yapısından dolayı bebeğin rahat nefes almasını sağlar.
  • Bel kemerleri sayesinde bebeklerin yataktan kaymaları engellenir.
  • Bebeklerin uyku kalitesi artar ve daha az uyanırlar.

Yatış pozisyonu nasıl olmalı?

Bebek reflüsüyle mücadele eden bebeklerin, emdikleri sütün bir kısmını geri çıkartma gereksinimlerinden dolayı düz pozisyonda yatırılmaları asla tavsiye edilmez. Kusma ve diğer tüm çıkarma olaylarına karşın bebeklerin yan yatırılmaları uygun görülür. Bebekler ilk 4 ay annelerinin kalp sesini duyabildikleri ve 9 ay boyunca annelerinin karınlarında büyürken durdukları pozisyona benzerliğinden dolayı cenin pozisyonunda yatmaya yatkınlardır. Yeni doğan bebekler ise 2 farklı şekilde yatırılmalıdır. Sırtüstü, düz pozisyonda yatırılmaları tavsiye edilmezken bebeğin yanına emzik, emzik zinciri, mendik vb. gibi eşyalar asla bırakılmamalıdır. Bebeğiniz için uygun olan diğer pozisyon da yüzüstü yatırılmasıdır. Fakat bu durumda da kusmalar ve çıkarmalar için delikli ve geçirgen yapıda boğulmayı önleyici bir yastık tercih etmelisiniz.

Bu yataklar kaç ay kullanılmalı?

Bebekler için reflü yatakları 0-6 ay arası kullanım için uygundur. Fizyolojik reflü sorunu bebeklerin 6. Ay gelişiminden itibaren yavaşça azalacaktır ve bu yüzden bebeğinizin artık reflü yatağında uyumasına gerek kalmayacaktır. Fakat yanlış beslenmeden dolayı meydana gelen reflü problemleri genellikle 1 yaşa kadar devam eder. Bu gibi durumlarla karşı karşıya kalırsanız reflü yatağının 0-6 aydan sonrası için kullanımında bir sakınca yoktur. 

Paylaş:
Kategori:Genel
Önceki Yazı
Tekne yataklarında kullanılan en iyi malzemeler hangileridir?
Sonraki Yazı
Uyku Apnesi Nedir? Doğru Yastık Seçimi ve Uyku Pozisyonunu

0 Yorum

Yorum Yaz