15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://wellmatt.com/blog 300 true
Önceki Yazı
Bebek reflü yatağı nedir? Reflü Yatağı Ne işe yarar?
Sonraki Yazı
Horlama Neden Olur? Horlama Rahatsızlığı için Yatak ve Yastık Önerisi

Uyku Apnesi Nedir? Doğru Yastık Seçimi ve Uyku Pozisyonunu

Uyku Apnesi Nedir? Doğru Yastık Seçimi ve Uyku Pozisyonunu

Uyku Apnesi Nedir?

Son zamanlarda oldukça adını duyduğumuz rahatsızlıklardan birisi olan uyku apnesini, kısaca uyku esnasında solunumun kesilmesi olarak tanımlayabiliriz. Uyku apnesi, özellikle son yıllarda en çok karşılaşılan uyku rahatsızlıklarının başında İnsomnia’dan sonra ikinci sırada yer alıyor. Aynı zamanda uyku apnesi sendromunda uyku halindeyken birkaç saniye süren boğulmalar da yaşanabilir. Bu boğulmaların hayati bir tehlikesi olmamakla beraber, kandaki oksijen seviyesinin birden düşmesi ile beyin solunum faaliyetlerinin durduğunu haber vermek için vücudu aniden uyandırır. Bu problemi yaşayan kişiler genellikle en az birkaç defa uykularından uyanabilirler ve uykuları sürekli olarak bölünmüş kişiler de sağlıklı bir uyku çekemeyip ertesi günü hatırlamakta zorluk yaşayabilirler. Uyku apnesi sendromuna sahip kişilerde tekrarlayan zamanlarda yorgunluk ve halsizlik hissi meydana gelir. Yeterli süre uyuduğunu düşünmelerine rağmen yorgun ve bitkin kalkıp gün içerisinde halsiz gezen hatta sık sık uykusu gelen kişiler de uyku apnesi sendromu olması yüksek bir ihtimaldir.

Uyku Apnesi Neden Olur?

Uyku apnesi, 3 farklı şekilde gözlemlenir. Bu sendromlar, santral, obstrüktif (tıkayıcı) ve karma tiplerdir. Santral yani merkezi uyku apnesinde beyin nefes al komutu vermez ve solunum beyin kaynaklı bir şekilde aniden kesilir. Merkezi tip uyku apnesi sendromu uykuda solunum bozukluğu olarak da adlandırılır.

Uyku apnesi, uyku esnasında nefes alıp vermenin kesintiye uğramasına neden olur. Uyku apnesi sendromu, yüksek sesli bir şekilde horlayan, fazla kiloya sahip, yüksek tansiyon problemiyle mücadele eden, burun veya boğazında bozukluk olan kişilerde daha sık görülür. Burnun içinde başlayarak ağza kadar uzanan ve solunum yollarını daraltıp tıkanmasına sebep olan bütün solunum yolu hastalıkları uyku apnesine neden olabilir. Yüksek tansiyon, düzensiz kalp atışı, gündüz uyku hali ve kalp kriziyle ilişkili olabilir. Uyku apnesi genellikle uyku problemlerinin yol açtığı diğer hastalıklar ile gelişme gösterebilir. Tam olarak sebebi kesinleşmese de uyku apnesine yol açabilecek bazı durumlar ise şunlardır:

–    Büyümüş adenoidler (geniz etleri)

–    Madde bağımlılığı

–    Aşırı kilolu olmak

–    İlaç kullanımı

–    Üst solunum yollarına bağlı rahatsızlıklar

Yanlış Yatak ve Yastık Seçimi

Uyku apnesi sendromuna sebep olan en önemli etkenlerden birisi de yanlış yatak ve yastık seçimidir. Günün ortalama sekiz saatini geçirdiğimiz yatak ve yastığımız uygun koşullarda değilse uyku apnesi gibi birçok probleme sebep olabilir. Uykunuz sırasında rahat değilseniz, vücut anatomisini destekleyecek şekilde uyumuyorsanız ve kendinize uygun bir yatağınız yoksa solunumda güçlük çekebilir, rahat uykuya dalamayabilir ve tüm bunların sonucunda uyku apnesi gibi rahatsızlıklarla mücadele etmek zorunda kalabilirsiniz. Bunun için kendinize, ihtiyaç ve isteklerinize uygun bir yatak seçmelisiniz. Yatak seçimi yaparken uykuya en kolay şekilde dalabileceğiniz bir yatak tercih etmelisiniz. Uyku apnesi gibi solunum yollarından kaynaklanan uyku rahatsızlıklarında uykuya dalış süresi oldukça önemlidir. Bazı terleme, kas ve kemik ağrısı gibi durumlar yaşandığında uykuya dalış süreniz uzar. Eğer yatağınızda sıcaklıyor ve terleme problemi yaşıyorsanız kesinlikle lateks yatakları tercih etmelisiniz. Visco yatak modelleri daha fazla içine gömüldüğünüz yapıda oldukları için terleme probleminizi tetikleyebilir ve uykuya daha geç dalabilirsiniz.  Bu da uyku apnesi için oldukça uygun bir ortam hazırlar.

Uyku apnesi, üst solunum yollarından kaynaklanan bir rahatsızlık olduğu için yastık seçimi en çok dikkat etmeniz gereken konulardan biridir. Ortalama sekiz saat uyuyan bir insanın uyuduğu süre boyunca yatağı kadar yastığı da önemlidir. Özellikle solunum yollarının tetiklediği rahatsızlıklara sahipseniz ilk olarak yastık seçiminizi gözden geçirmeniz gerekmektedir. Yastık seçimi yaparken de yatış pozisyonunuz önemlidir. Eğer yan yatmayı seviyor ve yan yatarak uykuya dalıyorsanız omuz genişliğinize göre yastık seçimi yapmalısınız. Uyku sürenizin uzun bir bölümünde yüzüstü yatmayı tercih ediyorsanız da yumuşak ve çok yüksek olmayan yastıklar sizin için uygun olacaktır. Uykuya dalarken sırtüstü yatıyorsanız da boyun destekli modeller veya blok lateks yastık modellerini deneyebilirsiniz.

Yastık seçiminde en çok dikkat etmeniz gereken şeylerden birisi yatış pozisyonunuzun yanında yastığın yüksekliğidir. Fazla yüksek olan yastıklar çenenizi göğsünüze yaklaştırır ve omurganızın doğal şeklini bozar. Daha alçak ve orta sertlikteki yastıklar vücudunuzun şeklini korumaya yardımcı olurken solunum yolları rahatsızlıkları yaşamanızı önlemeye de uygun bir ortam sağlar.

Yastıksız Yatmak

Uyku apnesinin ana sebeplerinden birisi olan solunum yollarındaki rahatsızlıklar, yastık kullanmadan yatıldığında da meydana gelebilmektedir. Yastıksız yatarken kafamız tamamen düz olduğu için burun tıkanıklıkları gibi istenmeyen durumlar ortaya çıkabilir. Özellikle yumuşak ve içine gömüldüğünüz bir yatağınız varsa ve kafanız yastık kullanmadığınız için uyku süreniz boyunca dümdüz kalıyorsa omurganızın doğal yapısı bozulabilir ve bu durum çeşitli rahatsızlıklarla beraber uykuya dalış sürenizi uzatabilir. Uykuya dalış süresi uzayan birisinin uyku kalitesi düşebilir, rahat nefes alamadığı için uyku apnesiyle mücadele etmek zorunda kalabilir. Bu yüzden yastık kullanmaya alışık değilseniz bile kendinizi buna zorlamalı ve kademeli olarak yastığınızı yükseltmelisiniz. Uyku pozisyonunuzu göz önünde bulundurarak kendinize uygun yastığı seçebilirsiniz. Eğer yüzüstü yatıyorsanız çok yüksek olmayan yumuşak yastıklar, sırtüstü yatıyorsanız boyun destekli yastıklar, yan yatmayı seviyorsanız da omuz genişliğinizi göz önünde bulundurarak en uygun yastığı seçmelisiniz. Böylece rahat uyumaya alışabilir, yastık sayesinde nefes alışverişlerinizi kontrol altında tutabilir ve uykunuzu bölmeden uyuyabilirsiniz.

Yanlış Uyku Ortamı

Uyku apnesinde yatak ve yastık seçimi kadar uyuduğunuz ortam da önemlidir.

 Eğer karanlıktan korkuyorsanız ve aydınlık bir ortamda uyumaya alışıksanız bu durum da uyku apnesine sebep olabilir. Karanlıkta uykumuz daha çabuk gelir ve vücudumuz artık dinlenme zamanına geçerek kendisini uykuya hazırlamaya başlar. Fakat karanlık bir ortam yerine aydınlık bir odada uyumayı tercih ediyorsanız vücudunuz otomatik olarak akşam olduğunu algılayamayacak ve hala günlük zaman diliminde olduğunuzu zannedecektir. Böyle aydınlık bir ortamda uyumak da hem uyku apnesine sebep olabilir hem de hormonal bazı aktivitelerin gerilemesine ortam hazırlayabilir.

Uyku Apnesi Belirtileri Nelerdir?

Uyku apnesine sahip olan kişilerin sıklıkla gösterdikleri bazı tepkiler vardır. Bunlardan en yaygın ve en akla geleni kesinlikle horlamadır. Uyku apnesi sendromuna sahip kişilerin neredeyse tamamı geceleri şiddetli bir şekilde horlarlar. Bunu kendileri farkında olmasalar da etraflarından sık sık nefes almada zorlandıklarını ve bu yüzden kendilerini zorladıkları için şiddetli bir şekilde horladıklarını duyarlar. Bu durum gece içerisinde sıklıkla hastanın kontrolü olmadan tekrarlar. Nefes alışverişinde yaşanan bu zorluklar hastaların baş, boyun ve enselerinde terleme olmasına ve sık sık gece lavaboya gitme ihtiyaçlarının artmasına neden olur. Gece tuvalete gitme sıklığı uyku apnesinin şiddetini ölçmekte yardımcı bir faktördür. Eğer sık sık uykunuzdan uyanıp normalden daha fazla tuvalete gitme ihtiyacınız oluyorsa bu durum uyku apnesinin belirtilerinden biri olabilir. Uyku apnesi, uyku kalitenizi düşürüp uykunuzu bölen bir durum olduğu için belli aralıklarla uykunuzdan uyandığınız için tuvalete gitme ihtiyacı hissedebilirsiniz. Bunun için de doğru yatak ve yastık seçimine dikkat etmeniz gerekmektedir. Kaliteli uyku, uyku apnesi sendromu ve daha birçok uyku rahatsızlığında en önemli çözüm yollarının başında gelmektedir.

Kalitesiz ve kötü bir uykunun sabahı ve ertesi günü de tıpkı gecesi gibi kalitesiz ve kötü geçer. Günün en ihtiyaç duyulan şeyi kaliteli bir uykudur. Eğer uykularınızda sık sık uyanıyorsanız, tekrar uykuya dalmakta güçlük çekiyorsanız ya da ertesi gün uyanmakta zorlanıp tüm gün halsiz, yorgun ve uykulu bir şekilde geziyorsanız gece uyku apnesi sendromuyla mücadele etmiş olabilirsiniz. Genelde bu şikayetlere sahipseniz ilk olarak yatak ve yastığınızı gözden geçirmelisiniz. Doğru yatak ve yastık seçimiyle kaliteli bir uyku geçirebilir ve yaşam kalitenizi de beraberinde yükseltebilirsiniz. Eğer tüm bu önerilere, doğru yastık ve yatakta uyuduğunuza emin olmanıza rağmen uyku apnesiyle mücadele ediyorsanız profesyonel bir destek almanız için mutlaka kulak burun boğaz servisine gitmelisiniz.

Uyku apnesi sendromu bazı tehlikeli durumlar da meydana getirebilir. Şiddetli bir şekilde uyku apnesi problemi yaşayan kişilerin gece sık sık uykusundan uyandığı, uyku periyotlarının bozulduğu ve kalitesiz bir uyku geçirdikleri bilinen şikayetlerdendir. Kalitesiz ve eksik bir uyku gün içinde halsiz ve yorgun hissetmenize sebep olacağı için arabada trafik ışığında beklerken, direksiyon başındayken ya da bir makineyi kullanırken uyuyakalabilmeniz mümkündür. Bu durumlar özellikle araba kullanırken ya da tehlikeli ve konsantrasyon gerektiren işleri yaparken başınıza geliyorsa çok büyük bir tehlikeyle karşı karşıyasınız demektir.

Uyku Apnesi Hastaları Nasıl Yastık Kullanmalıdır?

Uyku apnesi rahatsızlığı ile mücadele ediyorsanız dikkat etmeniz gereken en önemli şeylerden birisi kesinlikle yastığınızdır. Uyku apnesi sendromunda yastık seçimi en önemli faktörlerden birisidir. Bazı insanlar rahatlık bakımından yastıksız uyumayı tercih ederler. Bu tamamen yanlış bir davranıştır. Uyku apnesinin oluşumunu önlemede ve tedavide yastık kullanmak oldukça önemlidir. Uyku apnesinde, tamamen kendi rahatınıza ve uyku pozisyonunuza göre bir yastık seçmelisiniz. Yapılan araştırmalara göre ne alçak ne de yüksek tam ortada kişiyi en rahat şekilde sabit tutacak yastıklar önerilmektedir. Yastığın türü de bu konuda önemli bir rol sahibidir. Ne çok sert ne de kafanızın içine gömüleceği kadar bir yumuşak bir yastık kullanmamalısınız. Yatış pozisyonunuza göre değişiklik gösterse de kafanız gömülmemeli aksine olabildiğince açılı bir şekilde yukarıda kalmalıdır. Eğer yumuşak ve kafanızın içine çok gömüldüğü bir yastık kullanıyorsanız uyku apnesine sebep olan durum yastık seçiminiz olabilir. Uygun yatağı kullanmakla bitmediği gibi uyku apnesinde en önemli ve en kolay çözüm yolu doğru yastıkla uyumaktır. Yatış pozisyonları yastık seçiminde en belirleyici unsurlar arasında yer almaktadır. Uyku apnesi problemi yaşıyorsanız ve kaliteli bir uyku geçirmek istiyorsanız öncelikle en çok tercih ettiğiniz ve en rahat hissettiğiniz yatış pozisyonuna karar vermelisiniz. Sıklıkla sırtüstü yatan biriyseniz yüksek yastıklar tercih etmemelisiniz. Blok lateks yastıklar ya da boyun destekli modeller sırt üstü yatış pozisyonunda boynunuzu destekler ve omzunuzda çenenizin uygun bir açıyla durmasını sağlar. Böylece solunum yollarından kaynaklanan burun tıkanıklığı, geniz akıntısı gibi uyku apnesine uygun zemin hazırlayan rahatsızlıkları önlemiş olursunuz. Uyku apnesiyle mücadele ediyorsanız ve yüzüstü yatmayı tercih ediyorsanız da çok yüksek olmayan ve yumuşak bir yastıkla uyuyabilir. Yüzüstü pozisyonda kafanızın dik kalmasını önleyerek omurga ve iskelet sistemi sağlığınızı korumuş olabilirsiniz. Uyku süreniz boyunca yan yatıyorsanız ise omuz genişliğinize göre yastık seçimi yapmalısınız. Ayrıca uyku apnesinde yastık türü de çok önemlidir. Boyun destekli ve lateks yastıklar, orta sertlikte ve fazla yüksek olmayan yastıklar solunum yollarındaki rahatsızlıkları önlemeye yardımcı olacağı için uyku apnesiyle mücadelenizde de size destek sağlayacaklardır.

Uyku Apnesi Yatış Pozisyonu Nasıl Olmalıdır?

Uyku apnesini tetikleyen şeylerden birisi de yatış pozisyonudur. Yapılan araştırmalara göre sağ ve sol tarafa dönük yan uyku pozisyonları horlamayı en aza indirir. Çünkü kafanız yan biçimdeyken daha rahat nefes alır ve akciğerlerinize daha çok oksijen gönderirsiniz. Bu da anlık boğulmalar, soluk alıp vermedeki kesintiler ve horlamalar gibi uyku apnesinin beraberinde daha birçok uyku sorununu çözmekte yardımcı olur. Eğer uyku apnesiyle mücadele ediyorsanız ilk olarak uyku pozisyonunuza bakmanız gerekmektedir. Sağ veya sola dönük bir şekilde yan yatmayı ilk çözüm önerisi olarak deneyebilirsiniz. Eğer yan yatmakta zorlanmıyor ve rahat bir şekilde uykuya dalabiliyorsanız yan yatış pozisyonuna uygun orta sertlikte ve fazla yüksek olmayan bir yastık seçebilirsiniz. Fakat tüm denemelerinize rağmen yan yatmakta güçlük çekiyorsanız en rahat ettiğiniz uyku pozisyonunu bulmalısınız. En rahat ettiğiniz ve kolayca uykuya dalabildiğinizi düşündüğünüz uyku pozisyonunu bulup  buna uygun yastık ve yatak seçimi yaptıktan sonra şikayetlerinizin azaldığını gözlemleyeceksiniz.

Wellmatt’ta Hangi Yatak ve Yastıklar Seçilmeli?

Wellmatt’ta aklınıza gelebilecek her çeşitte yastık ve yatak bulunur. Bunlar arasından istek ve ihtiyaçlarınıza uygun en kaliteli yastık ve yatakları seçebilir, uyku apnesiyle mücadelenizde kendinizi en rahat hissedeceğiniz sağlıklı uyku ortamını yaratabilirsiniz. Lateks ve visco yastık ve yataklar uyku apnesine en uygun olan çeşitlerdir. Fakat terleme probleminiz varsa lateks yatakları tercih etmeniz gerektiğini de unutmamalısınız. Wellmatt’ta her şikayetinize uygun yatak ve yastık önerisi alabilirsiniz. Uyku apnesi sendromuyla mücadele ediyorsanız bu yazımızdaki önerileri okuyabilir, yatış pozisyonu ve isteklerinize göre kendinize en uygun yatak ve yastığı seçebilirsiniz. Wellmatt yatak ve yastık seçenekleri arasından en uygun olanını, yatış pozisyonunuz ve uyku apnesi şikayetlerinize göre seçip deneyebilir, 120 gün deneme süresi içinde memnun kalmazsanız iade edebilirsiniz. Katlanır yatak, çocuk yatak ve diğer uyku ürünlerinde iade süresi 30 günken kalan tüm yataklarda 120 gündür. Wellmatt yatakları 60 gün boyunca denedikten sonra memnun kalmazsanız 61. günde iade başlatabilirsiniz. Ayrıca 0850 532 66 07 numaralı müşteri hizmetleri servisimizden destek alarak yatak ve yastık seçiminizi gerçekleştirebilirsiniz.

Paylaş:
Kategori:Genel
Önceki Yazı
Bebek reflü yatağı nedir? Reflü Yatağı Ne işe yarar?
Sonraki Yazı
Horlama Neden Olur? Horlama Rahatsızlığı için Yatak ve Yastık Önerisi

0 Yorum

Yorum Yaz