Yeni Doğan Bebekler İçin Yatak Seçimi Nasıl Olmalı?
Yeni doğan bebekler için yatak seçimi son derece önemlidir. Çünkü bebekler, gelişimlerini tamamlamadan doğarlar. Bu durumda onların fiziksel ve zihinsel ihtiyaçlarının karşılanması adına uyku düzenleri oldukça önemlidir. Eğer yanlış yatak seçilirse, bebek ihtiyacı olan uykuyu karşılamayacağı için zihinsel ve fiziksel gelişiminde sorunlar baş gösterecektir.
Bebek Yatakları Kategorisindeki Yatakları inceleyin. Bebek Yatak Modelleri ve Fiyatları
Yeni Doğan Bebeklerin Uyku İhtiyaçları Nasıldır?
Doğru yatak seçiminden önce yeni doğan bebeklerin uyku alışkanlıklarından bahsetmek, konunun ne kadar önemli olduğunu göstermek açısından yarar sağlayacaktır. Yeni doğan bebekler, gündüz ve gece uykusu dahil olmak üzere gün içinde ortalama 16 – 18 saat arasında uyurlar. Çünkü insan, gelişimini tamamlayıp doğmamaktadır. Durum böyle olunca, doğduktan sonra da gelişim sürmektedir. Özellikle bebeğin fiziksel ve zihinsel gelişimi ilk üç ay boyunca oldukça önemlidir. Daha sonra, gittikçe uyku saatlerinde azalmalar görünür. Fakat her ne kadar azalmalar olsa bile bu gün içinde en az 11 saate kadar düşmektedir. Dolayısıyla 2 yaşına kadar olan bebekler günün çoğunu uyuyarak geçirirler ve bu gelişimleri açısından son derece önem taşır. Bebeklerin aylarına göre uyuma süreleri şu şekildedir;
- 0 – 3 aylık bebekler günde ortalama 16 – 18 saat uyurlar. Gün içinde 3 – 4 kez gündüz uyuması yaparlar.
- 3 aylık olduklarında kesintisiz gece uykusuna oldukça fazla ihtiyaç duyarlar.
- 4 aylık olduklarında gündüz uykuları kısalar, gece uykularının süresi artar.
- 6 aylık olduklarında 5 – 6 saat aralıklar ile uyurlar. Her ne kadar uyanmaya başlasalar da bebeklerin çoğu tekrar uykuya dalar. Gün bazında toplam 12 – 14 saat arasında uyurlar.
- 10 aylık bebeklerin uyku süresi 11 – 13 saat civarındadır.
- 12 aylık olduklarında, artık gündüz uyuma süreleri daha kısalır ve uykularının çoğunu gece olmak üzere 10 – 13 saat arasında gerçekleştirirler.
- 18 – 21 ay arasında gündüz uykuları kısalır.
- 21 – 36 ay arası bebeklerde gündüz uykusu oldukça kısalır ve genelde öğle vakti uyurlar.
Görüldüğü üzere bebekler için günün her saati uykunun büyük önemi bulunmaktadır. Ancak gece uykusu gittikçe daha baskın bir hal almaya başlar. Bunun sebebi ise gece girilebilen REM evresidir. REM evresi uyuyan bebeğin en aktif olduğu dönemdir ve bu evrede gün içinde öğrenmiş olduklarını zihnine işler. Başka bir deyişle gün içerisinde öğrendiği ne varsa, bunları zihninde tutar ve uyanık olduğunda kullanır. Ancak REM uykusu, uyanmaya son derece müsait bir zamandır. Bu esnada beyin fonksiyonları çalıştığı için herhangi bir rahatsızlık, ses, ısı vb. etmenlerden dolayı bebeğiniz uyanabilir. Uyandığında ise tekrar uykuya dalması zaman alacaktır. Genelde bebeklerin uyandıktan sonra tekrar uyutulamamaları REM evresinin kesintiye uğramasından kaynaklanmaktadır. Bu evrenin kesintiye uğramaması adına doğru bir yatak tercihi yapmanın oldukça büyük önemi bulunmaktadır.
Uykunun Fiziksel Etkileri Nelerdir?
Bebekler yeni doğduklarında kas ve kemik açısından son derece zayıftırlar. Çünkü gelişimleri anne karnında tam olarak sağlanmamıştır. Gelişimlerini sürdürmek adına doğduktan sonra da zamana ihtiyaçları vardır. Bu yüzden, yeni doğan bebekler hemen dik duramaz, yürüyemez ya da kafalarını yukarıda tutamazlar. Bebeğin kemikleri henüz gelişmemiş ve kas yapısı da kendisine güç verecek bir hale gelmemiştir, bundan ötürü de bebekler son derece güçsüz olurlar. Fiziksel gelişimlerini ise uyku esnasında tamamlamaktadırlar. Özellikle kas ve kemik yapısının şekillenmesi, beyin hacminin büyümesi, bağışıklık sisteminin güçlenmesi gibi konular doğumdan sonraki aylarda olmaktadır. Özellikle gece uykusunda melatonin isimli hormon salgılanmaktadır. Bu hormon ile birlikte bağışıklık sistemi güçlenir ve hipofiz bezi de daha fazla büyüme hormunun salgılanmasına neden olur. Bu sayede bebekler, zayıf hallerinden çıkarak büyümektedirler. Ancak bu sürecin bebek için olumlu olmaması halinde ileriye dönük telafisi zor ya da imkânsız pek çok hasar oluşabilmektedir. Bebekler dik duramadıkları için çoğunlukla yatar vaziyette bırakılmaktadır. Çoğunlukla da uyudukları için onların kas ve kemik gelişimini doğrudan etkileyen nokta yatak olmaktadır. Bu bakımdan doğru yatağın fiziksel gelişimleri için önemi oldukça fazladır.
Uykunun Zihinsel Etkileri Nedir?
Uyku, fiziksel olarak gelişimi sağladığı gibi zihinsel becerilerin kazanılması adına önem taşımaktadır. Uykunun zihinsel etkileri bebeklerde son derece önemlidir. Bebekler, uyanık oldukları sürede gördüklerini ya da öğrendiklerini kendilerine bir beceri olarak işlemek adına uykuya ihtiyaç duyarlar. Uyku esnasında beyindeki nöronlar arasında bağlantı kurulur ve öğrendikleri kendilerinde unutmayacakları bilgiye dönüşür. Böylelikle beyin gelişimleri açısından uyku oldukça fazla önem taşımaktadır. Eğer bu süreyi yeterli şekilde tamamlayamaz ya da gelişme gösteremezlerse, birtakım zihinsel sorunlara maruz kalabilmektedirler.
”Bebek İçin Hangi Yatak Sağlıklıdır?’‘ yazımızda sağlıklı bebek yatağı nasıldır sizin için bahsettik.
Yeni Doğan Bebek İçin Yatak Seçimi
Tüm bu özellikler göz önünde tutularak yeni doğan bebek için yatak seçimi yapmak oldukça önem taşımaktadır. Çünkü bebekler, neredeyse tüm vakitlerini uykuda geçirirler ve gelişimlerini de uyku kaliteleri belirler. Bu bakımdan yeni doğan bebekler için yatak seçimi yaparken şu noktalara dikkat edebilirsiniz:
- Bebeğin boyu ve kilosuna uygun yatak seçilmelidir. Çünkü kendi boyuna ya da kilosuna uygun olmayan yataklarda rahat bir şekilde uyuyamaz. Dekordan çok işlevsel bir obje olduğu için yatağı bebeğinizin kişisel özelliklerini dikkate alarak seçmeniz gerekir. Eğer bebeğinize uygun hazır yatak ölçüsü bulamıyorsanız, WellMatt olarak istediğiniz ölçülerde özel üretim yapıyoruz.
- Alerji, küf, mantar, bakteri vb. oluşumları engellemelidir. Yeni doğan bebekler son derece hassas oldukları için kendisine zarar verecek oluşumlara karşı dirençsizdirler. Bu bakımdan bebek yatağının hava gözenekleri olmalı, doğal bir içeriğe sahip olmalı ve aynı zamanda da konforlu olması gerekmektedir. WellMatt olarak sunduğumuz tüm bebek yatağı modellerinde en doğal yöntemler ile bebeklerinizin sağlığı için uygun olan yatakları sizlere sunuyoruz.
- Isı dengesinin iyi ayarlanması gerekmektedir. Yeni doğan bebeklerde özellikle terleme sık görülmektedir. Terleme ise onu hasta edebileceği ya da uykusundan uyandırabileceği gibi başka sağlık sorunlarına da yol açabilir. Bu bakımdan bebek yatağının hava gözeneklerine sahip olması ve ısıyı dengede tutması önemlidir. Mevsim şartlarına göre yaz aylarında ılık, kış aylarında ise sıcak tutacak bir yapıda olması gerekmektedir. Sunduğumuz yataklar, ısı dengesi açısından uzun süren araştırmalar sonucunda hazırlanmış olup bebekleriniz için en ideal ısıyı sunmaktadırlar.
- Bebeğinizin kemik ve kas yapısını destekleyecek orta sert yapıda olması gerekmektedir. Özellikle fiziksel gelişimini eksiksiz olarak sürdürebilmesi adına, bebeğin vücuduna uygun yatakları tercih etmeniz gerekir. Eğer bebeğiniz içine gömülür ya da yatak tarafından baskı görürse bu rahat bir şekilde uyumasını engelleyecek, aynı zamanda da sağlık sorunları yaşamasına neden olacaktır.
- Sadece süngerden oluşmamalıdır çünkü sadece sünger, visco ya da elyaftan oluşan yatakların yüzeyi ile bebek temas ettiğinde çeşitli alerjik reaksiyonlara ya da terlemeye maruz kalmaktadır. Bu bakımdan sünger üzerine en az 2 – 3 cm doğal malzeme kullanılması gerektiğini öneriyoruz.
- Yaylı yataklardan uzak durmalısınız çünkü yaylı yataklar bebekler ya da çocuklar için oldukça elverişsiz yataklardır. Yaylar, yapıları gereği sert ve direnç gösteren özellikte olduğu için uyku esnasında bebeğin vücuduna sürekli baskı yaparlar ve henüz kas ve kemik gelişimi tamamlanmamış bebekte bu durum çeşitli sorunlara yol açabilir. Aynı zamanda fermuarlı olmayışları nedeniyle yaylı yataklarda toz ve bakteri oluşumu çok görülür, bu durum da çeşitli alerjik reaksiyonların gelişmesine neden olabilir.
- Dansite miktarından çok yatağın ideal sertlikte olup olmadığına bakılmalıdır. Yaygın olarak bilinen bebek ya da çocuk yataklarının 32 – 36 dansitede olması gerektiği yanlıştır çünkü dansite bir sertlik tabiri olmayıp sadece süngerin metreküp başına düşen miktarını belirtmektedir. Bu bakımdan dansite olarak adlandırılan terim sadece yatağın kullanım süresine etki etmektedir.
- Bebek yatağında sentetik ya da kimyasal malzemeler kullanılmamalıdır. Bu durum bağışıklık sistemi olarak zayıf olan bebeklerde solunum açısından vücudunda hasarların oluşmasına neden olabilmektedir. Sunduğumuz bebek yataklarında doğal yün, doğal pamuk, doğal lateks, doğal Hindistan cevizi lifi olduğu için bebeklerinizin kimyasallardan uzak tutuyoruz. Ayrıca üretim sürecinde de kimyasal içermeyen su bazlı yapıştırıcılar kullanarak, bebeğinizin hiçbir aşamada kimyasal ile karşılaşma olasılığını ortadan kaldırıyoruz.
Bu kriterleri göz önünde tutarak yeni doğan bebeğinizin sağlıklı uyuması ve gelişim göstermesi için yatak tercihinde bulunabilirsiniz. WellMatt olarak bebeğinizin rahat ve sağlıklı bir şekilde uyuması adına özenle üretilen bebek yataklarımızı sizlere sunuyoruz.
Bebek yatakları hakkında daha ayrıntılı bilgi için yazımızı inceleyebilirsiniz:” En İyi Bebek Yatakları Nasıl Olmalı?”.
0 Yorum