Horlama Neden Olur? Horlama Rahatsızlığı için Yatak ve Yastık Önerisi
Horlama Neden Olur? Horlama Rahatsızlığı için Yatak ve Yastık Önerisi
Horlama Nedir?
Horlama, kısaca nefes almaya çalışma durumu olarak özetlenebilir. Uyku sırasında yutak bölgesinde, bademcikler ve küçük dil bölgesinde oluşan gevşeme ile bu bölgede solunuma bağlı bir titreşim oluşur. Bu titreşimin etkisiyle yumuşak dokudan çıkan ve duyulan ses horlama olarak adlandırılır. Hava ve solunum yollarının daralmasına bağlı olarak nefes alıp verirken ortaya çıkan sesin yüksekliği ve şiddeti, solunum yollarının ne kadar dar olup olmamasına bağlıdır. Yapılan araştırmalara göre yaklaşık olarak yetişkinlerin %45’i belli aralıklarla, %25’i ise devamlı olarak horlarlar. Bu kişilerin %5’inde şiddetli horlama görülür. Çocuklarda ise horlama yetişkinlere nazaran daha azdır ve %12 civarında görülür.
Horlama, enfeksiyon hastalıklarının yarattığı etki ile zaman zaman artabileceği gibi horlamanın şiddeti ve sıklığı, yaş, kilo, uyku pozisyonu ve yatak seçimi ile de paralel olarak artış gösterir. Erkeklerde kadınlara oranla daha fazla horlama rahatsızlığının görülmesinin sebebi tamamen fizyolojiktir. Erkeklerin boyun bölgelerinin daha yağlı olması uyku sırasında yumuşak dokunun daha fazla etkilenmesine neden olur bu da horlamaya olanak sağlar. Kilonun artması da horlamanın şiddetinin artmasında belirleyici bir faktördür. Kadınlarda özellikle menopoz döneminden sonra hormonal değişikliklere bağlı olarak yaşanan fizyolojik değişim, kadınlarda horlama şiddetinin artmasına neden olur.
Horlama Neden Olur?
Horlama, genellikle pozisyona bağlı olarak görülse de yorgunluk, uykusuzluk, alkol ve sigara kullanımı, enfeksiyon hastalıkları ve devamlı kullanılan ilaçlar yüzünden de meydana gelir. Bu ve bu gibi durumlar horlamayan insanların horlamasına, horlayanların da horlama şiddetlerinin artmasına neden olur. Horlama yüzünden yeterince oksijen alamayan bir insan kaliteli uyku süremez ve sık sık uyanarak uyku periyotlarını bozar. Bu kişiler genellikle sabahları yorgun, halsiz ve uykusuz olarak uyanırlar. Horlama rahatsızlığı, uyku kalitesini düşüren en önemli problemlerden biridir. Horlama problemi olan kişiler genellikle horladıklarının farkında olmazlar ve bu durumdan şüphelenmezler. Basit horlama olarak tanımlanan bu durumu insanlar ancak uykularında diğer kişilerin onları duyup haberdar etmeleriyle öğrenirler. Horlama bazı durumlarda basit enfeksiyonlar, soğuk algınlıkları, nezle ve alerjik problemler sonucu burun tıkanıklığına bağlı olarak da meydana gelebilmektedir.
Horlama Belirtileri
Horlama problemleri genellikle uyku apnesi adı verilen uyku bozukluğu rahatsızlığıyla ilgili olarak meydana gelebilir. Tüm horlayanlar uyku apnesi problemi yaşamak zorunda değildir fakat yine de uyku apnesi probleminin olmadığından emin olmaları için bir doktora görünmeleri gerekmektedir. Eğer horladığınızdan şüphe ediyor, yatak ve yastık seçiminizden kaynaklı horladığınızı düşünüyorsanız kendinizi test edebileceğiniz birkaç horlama belirtisi şunlardır:
– Uyku sırasında solunum duraklamaları
– Gündüzleri aşırı uykulu hissetme
– Konsantrasyonda güçlük çekmek
– Sabah saatlerinde gelen baş ağrıları
– Uyandığında boğaz ağrısı
– Huzursuz bir uyku deneyimi
– Geceleri nefes nefese kalma veya boğulma hissi
– Yüksek kan basıncı seviyesine sahip olmak
– Geceleri göğüs ağrısı şikayetleri
Eğer yukarıda saydığımız belirtilerden bir ya da birkaçına sahipseniz ve horladığınızı düşünüyorsanız öncelikle yatak ve yastık seçimlerinizi gözden geçirmeniz gerekmektedir.
Horlama Tedavisi
Genellikle uyku sırasında solunumun kesilmesine neden olmayan şekilde meydana gelen horlamalar, uyku pozisyonunun değiştirilmesi, daha yüksek yastıkta uyuması, fazla kiloların verilmesi, alkol ve sigara tüketiminin en aza indirilmesi hatta bırakılması ve burun bandı kullanımı gibi çözümlerle engellenebilir. Horlama nasıl geçer sorusunun en kolay ve uygulanabilir cevabı budur. Çevrenizden sık sık horladığınıza dair şikayetler alıyorsanız ve horladığınızdan şüpheleniyorsanız kendinize uygun yatak ürünleri kullanmıyor olabilirsiniz. Yatak, yastık ve diğer tüm uyku ürünleri arasından horlamanıza sebep olarak ve tetikleyecek yanlış bir ürün kullanıyor olabilirsiniz.
Horlamamak için Hangi Uyku Ürünleri Kullanılmalıdır?
Horlama sorunu, uyku kalitesini ve rahat bir uyku ortamını tam olarak sağlanamadığının en belirgin işaretlerinden birisidir. Rahat uyku pozisyonunu bulamama, yanlış pozisyonda uyuma, stresli olmak gibi etkenler horlamaya sebep olabileceği gibi yanlış yatak ve yastık seçimi, yorgan seçimi ve alez kullanımı da horlamanızı tetikleyebilir.
Horlama Problemi için Yastık Önerisi
Horlama problemi için uygun yastık seçimi, sadece boynunuzu rahatlatıp sizin daha rahat bir pozisyonda uyumanızı sağlamakla kalmaz, horlama probleminizi çözmenize de yardımcı olur. Yastıklarda ısı konrolünü sağlamak bu problem için oldukça önemlidir. Fazla terletmeyen, içerisinde hava kanalları bulunduğu için hava akışını sağlayan doğal lateks yastıklar, aynı zamanda orta sert yapılarıyla horlamanızı en az seviyeye indirecek yapıdadırlar.
Horlama Problemi için Yorgan Seçimi
Uyuduğumuz günlük ortalama 8 saat boyunca yorganımızın da horlama sorunu üzerinde büyük bir etkisi vardır. Her gün uyku süremiz boyunca kullandığımız diğer uyku ürünlerinin aksine yorganlar, uyku boyunca üstten bir destek uyguladığı için kullandığımız yorganın ağırlığı belirleyici bir faktördür. Vücuda hava akışı sağlamayan, terleten, ısı dengesini bozan ve hareket kabiliyetlerini engelleyen bir yorgan kaliteli uykuya engel olur. Uykunun kalitesi düştükçe horlama probleminiz artabilir hatta horlama probleminiz yoksa horlamaya bile başlayabilirsiniz.
Horlama Problemi için Alez Seçimi
Uyku için en önemli ürünlerden birisi olan alezler, yatağın ömrü, konforu, dengelediği vücut sıcaklığı ile daha güzel bir uyku süresine sahip olmanın yanında horlama problemlerini de en aza indirirler. Sıcaklık burun kanallarının tıkanması için elverişli bir ortam olacağı için alezler ısı dengesini sağlayarak bu durumu tamamen ortadan kaldırabilir ve rahat nefes almanıza yardımcı olabilirler.
Horlama Yatış Pozisyonu Nasıl Olmalıdır?
Basit horlama problemleri yaşıyorsanız, çevrenizden zaman zaman horladığınıza dair şikayetler duyuyorsanız ve uygun yatak, yastık seçimi yaptığınıza emin olmanıza rağmen hala bu şikayetler bitmiyorsa belki de yatış pozisyonunuzu değiştirmeniz gerekiyordur. Uyku esnasındaki pozisyonlarımız birçok rahatsızlığı tetikleyebilir. Horlama şikâyetiniz varsa kesinlikle sırtüstü bir pozisyonda uyumamanız gerekmektedir. Sırtüstü uyku pozisyonunda diliniz geri düşüp hava yollarının üzerine baskı yapacağı için horlamanıza uygun bir ortam sağlanabilir. Bu yüzden genellikle uzmanlar da yüzüstü veya yan yatışı önermektedir. Yan yatış ve yüzüstü uyku pozisyonunda dikkat etmeniz gereken en önemli şeylerden birisi ise yatak seçiminizdir. Eğer çok yumuşak ve vücudunuzun şeklini alan visco yatak modellerinden birini kullanıyorsanız uzun süre boyunca yüzüstü yatmanız omurga şeklinizi bozup sabah sırt, bel veya omuz ağrısıyla uyanmanıza neden olabilir.
Horlama Rahatsızlığında Yatak Nasıl Olmalıdır?
Hemen hemen herkesin fizyolojik ya da dış etkenlerden dolayı horlaması mümkündür. Bazıları zaman zaman horlarken bazı insanlarsa sık sık horlama rahatsızlığına sahiptirler. Horlama, boğazınızdaki dokuların yanından hava aktığında ortaya çıkan boğuk ve sert sese denir. Genellikle kişinin herhangi bir sebepten dolayı burnunun tıkanmasıyla ortaya çıkabilir. Bazense ciddi rahatsızlıklara haberci olan horlamanın çözümü için tabii ki kullanmanızı tavsiye ettiğimiz yataklar vardır. Eğer kilo probleminiz varsa yatağınızın kalınlığından kaynaklı bir horlama problemi yaşıyor olabilirsiniz. Yatağınızın kilonuzla orantılı bir kalınlıkta olmasına her zaman dikkat etmeniz gerekmektedir. Omuz ve boyun ağrıları da horlamaya sebep olan durumlardan bazılarıdır. Özellikle uyku apnesi, skolyoz gibi uykuyla bağdaştırabileceğimiz hastalıklara sahipseniz de yatak seçimi oldukça önemlidir. Orta- sert yapıda üretilmiş doğal lateks yataklar bu gibi durumlar için uygun olabilir. Hem boyun ve bel bölgenizi destekleyecek hem de ağrılardan dolayı horlama probleminizi azaltacaktır. İyi ve doğru yatak seçimi sağlıklı bir uyku için en önemli şeylerin başında gelmektedir.
Horlama Yastığı Nasıl Olmalıdır?
Horlama sorunuyla mücadelede yatak kadar yastık da çok önemlidir. Yapılan araştırmalar ve doktorların da tavsiyelerine göre kafanın omuzlara göre açılı bir şekilde durması burun tıkanıklığının geçmesinde büyük rol oynadığı için genellikle horlama şikayeti olan kişilere yumuşak yastıklar önerilmez. Fazla sert yastıkların da boyun ve baş ağrısı yapma ihtimalleri vardır. Bu ağrılar da horlamayı tetikleyeceğinden sert yastıklar da tavsiye edilmez. Horlama probleminizin rahatlaması, burnunuzdaki hava kanallarının rahatlaması ve düzgün nefes alabilmeniz için yastığınızın orta sertlikte olması gerekmektedir.
0 Yorum