En İyi Bebek Yatakları Nasıl Olmalı?
Bebeğinizin rahat bir şekilde uyuması ve sağlıklı gelişim göstermesi adına bebek yatağı tercihinin doğru olması gerekmektedir. Yanlış yapılan bebek yatakları tercihi neticesinde bebeğinizin gelişimi etkilenebileceği gibi aynı zamanda da ciddi sağlık sorunları oluşabilir. Bu durumda en iyi bebek yatakları nasıldır sorusunun yanıtı vermek, doğru bebek yatağını seçmeniz açısından önem taşımaktadır.
Bebek Yatakları Kategorisindeki Yatakları inceleyin. Ortopedik Bebek (Yenidoğan) Yatak Modelleri ve Fiyatları
Bebek Yatağına İhtiyacınız Var mı?
Bebeğiniz yakında doğacak ya da henüz doğmuş ise “nasılsa küçük, her yerde uyur” diye asla düşünmemelisiniz. Yetişkinler için uyku ne kadar önemli ise bebekler için daha da fazla uyku önem taşımaktadır. Bebekler gelişimlerini tamamlamadan doğdukları için gelişimlerinin büyük bir kısmını uyku esnasında gerçekleştirirler. Uyku onların, fiziksel ve zihinsel özellikleri için önem taşır. Yapılan araştırmaların gösterdiği üzere bebeklerin uykusunda kesinti ya da aksaklık oluştuğunda gelişimleri üzerinde ciddi sorunlar olmaktadır. Deliksiz bir şekilde uyku sağlıklı gelişimin ön koşulu olarak orta çıkmaktadır. Bebeklik döneminde beyin nöronları arasında yeni bağlar kurulması, omurganın şekillenmesi, kemiklerin güçlenmesi, kas yapısının gelişimi gibi ana faktörlerin yanı sıra bağışıklık sisteminin güçlenmesi ve büyüme gibi pek çok konuya kadar bebekler için uyku önem taşır. Uyku esasında salgılanan melatonin hormonu sağlıklı gelişimin en büyük etmenidir. Sadece uyku esnasında salgılanan bu hormon, düzenli bir uykuya sahip olmayan bebeklerde az salgılanacağı için gelişimin de önünde ciddi bir engel olarak belirmektedir. Dolayısıyla sağlıklı bir uyku, bebeğin gelişimi için önemli olan bir diğer etmen beslenme kadar önemli bir role sahiptir. Bebeğinizin uyku kalitesini ise yatağı belirlemektedir. Bu sebeple bebek yatağına ihtiyaç duymalısınız.
Bebek yatağı hakkında daha detaylı bilgi için:”Bebek İçin Yatak Özellikleri Nasıl Olmalı?”.
Bebek Yatağı Seçimi Nasıl Yapılır?
Bebeğinizin sağlıklı bir şekilde gelişmesi için en ideal yatağı seçmek için belirli noktalara dikkat etmeniz gerekir. Bu noktalar, bebeklerin gelişimlerini doğrudan etkilemektedir. Günde yaklaşık 18 saate varan süreler boyunca yataklarında vakit geçiren bebeklerde yatak özelliklerine dikkat edilmediği takdirde ciddi sorunlar ile karşılaşabilirsiniz. Bu bakımdan bebek yatak seçimi için şu noktalara dikkat etmelisiniz;
- Sertlik; bebek yatakları yaygın bilinen kanının aksine çok yumuşak ya da çok sert olmamalıdırlar. Bu durumda olan yataklar, özellikle bebeğin omurga ve kemik gelişimi için ciddi riskler taşımaktadırlar. Bebeğin vücudunun gömüleceği çok yumuşak yataklar, vücudunun yataktan destek alamamasına neden olacağı için bu durumda kemiklerin ihtiyaç duydukları sağlıklı gelişim koşulları sağlanmaz. Aynı zamanda aşırı sert yataklarda da bebekler rahatsız olacakları için derin uykuya geçemezler ya da sıklıkla uyanırlar. Her iki durum da göz önüne alınarak bebeğiniz için ideal sertliği seçmeniz gerekir. Sertlik konusunda ise akılda tutulması gereken nokta, yaygın olarak bilinen bebek yataklarının 32 – 36 dansite yoğunluğa sahip olmasıdır. Halbuki bu algı yanlıştır çünkü dansite bir sertlik terimi olmayıp yoğunluk ifade etmektedir. Bu bakımdan 32 dansiteye sahip bir yatak yumuşak ya da sert yapılabilmektedir. Dansite sadece yatağın kullanım ömrüne etki etmektedir.
- Doğru ölçü; bebeğin yatakta rahat etmesini etkileyen önemli noktaların başında doğru ölçü gelmektedir. Yanlış ölçü hem uyku kalitesini hem de güvenliği etkileyecektir. Bebeklerin dengeleri henüz gelişmediği için uyku esnasında yanlış ölçülere sahip bir yataktan düşebilir, rahat edemeyebilir ya da çeşitli sorunlara maruz kalabilirler. Özellikle beşik için kullanılacak yataklarda, yatağın beşiğin içine tam oturmasına dikkat edilmesi gerekmektedir. Eğer hazır sunulan modellerde istediğiniz ölçüler bulunmuyorsa, özel ölçü üretimi yaptırmanız gerekir.
- Esneklik; bebeğin vücudunun destek alacağı önemli bir konu olan esneklik, yatağın kalitesini belirlemektedir. İyi bir esneklik, yatağın ağırlık sırasında esnemesini, ağırlık kalktıktan sonra ise tekrar eski hale gelmesini sağlamaktadır. Bu bakımdan rahat bir uyku için yatağın esnek özellikler göstermesine dikkat etmeniz gerekir.
- Ağırlık; yatağın yerini değiştirmek ya da sıklıkla temizlemek gerekeceği için yatağın ideal ağırlıkta ve aynı zamanda da kolay hareket edilmesine olanak vermesi gerekir.
- Kılıf; doğal içerikten yapılmayan kılıflar, doğrudan bebeğinizin kimyasal maddelere maruz kalmasına neden olacağı için doğal içeriğe sahip kılıflar kullanması gerekmektedir.
- Havalandırma; ısı dengesinin sağlanması ve aynı zamanda da terleme ya da üşüme gibi olayların önüne geçmek için bebek yatağının hava gözeneklerine sahip olmasına dikkat etmelisiniz.
Bu özellikler doğrultusunda bebeğiniz için en uygun yatağı seçebilirsiniz. Ancak bu seçim öncesinde bebek yataklarının nasıl olması sorusunun yanıtlanması gerekmektedir.
Bebek yatağı hakkında bu yazımızı inceleyebilirsiniz:”En İyi Bebek Yataklarında Ne Tür Malzemeler Kullanılıyor?”.
En İyi Bebek Yatakları Nasıl Olmalı?
En iyi bebek yatakları nasıl özellikler taşıdıklarına bakılarak belirlenmektedir. Bebeğinizin ihtiyaçları kapsamında üretilmiş yataklar, bebeğiniz için en doğru yataklar olarak öne çıkmaktadır. Bu kapsamda WellMatt olarak bebeğinizin ihtiyaçlarını gözeterek şu yatakları sunuyoruz;
- Doğal içeriğe sahip yataklar; özenli bir şekilde sunduğumuz bebek yatağı modellerinde doğal malzeme kullanıyoruz. Çünkü bebeklerin ciltleri oldukça hassas olup dışarıdan çok fazla etmemden etki görebilirler. Aynı zamanda da bebeklerin ciltlerin tahriş, alerji ya da diğer cilt sorunlarının önlenmesi adına sentetik malzemeden üretilmiş yataklardan kaçınmak gerekmektedir. Maliyeti düşürmek adına sentetik malzeme kullanılarak üretilmiş yataklar bebeğiniz için son derece zararlı olabilmektedir. Bu bakımdan esasında her insan için zararlı olan sentetik ya da kimyasal malzemeleri, bebek yataklarında ise hiç kullanmamak gerekmektedir. Üstelik sadece içerik kısmında değil, üretim sürecinde de kimyasal ürünlerden uzak duruyoruz. Kimyasal özellikler taşımayan su bazlı kullandığımız yapıştırıcılar sayesinde bebeğiniz için en uygun yatağı sunuyoruz.
- Sadece tek malzemeden oluşmamalı; sadece süngerden oluşan yataklar bebekler ve çocuklar için uygun değildir. Yatak yüzeyinde doğal malzemeler yerine sadece sünger, visco ya da elyaf olması halinde bebeğiniz için sağlıksız durumlar oluşabilmektedir. Böylece sadece sünger kullanılması yerine, malzemenin üzerine en az 2 – 3 cm doğal malzemenin kullanılmasını tavsiye ediyoruz.
- Uygun sertliğe sahip yataklar; bebeğinizin kas ve kemik gelişimi için uygun sertliğe sahip yatakların seçilmesi oldukça önemlidir. Bu bakımdan yanlış olarak bilinen dansiteye de değinmek gerekir. Bebek ve çocuklar için ideal dansite oranının 32 – 36 olduğu söylemi hatalıdır çünkü dansite sertlik değil yoğunluğu ifade eder. Bir başka deyişle, metreküp başına düşen sünger yoğunluğudur, bunun ise sertlik ya da yumuşaklık ile ilgisi bulunmamaktadır. Sadece yatağın ömrünü uzatan bir kavramdır.
- Rahatlığını sağlayacak yataklar; bebeğin kesintisiz bir şekilde uyuması için konfora sahip olması oldukça önemlidir. Bu sayede, bebeğiniz ihtiyaç duyduğu sürelerde kesintiye uğramadan rahat bir şekilde uyuyacaktır. Bebek yatakları için yanlış yapılan en önemli nokta, yumuşak bir zemine sahip olmaları gerektiği kanısıdır. Halbuki bebekler çok yumuşak yatakta iyi bir şekilde uyuyamazlar çünkü bu durum onların kemik gelişimlerini olumsuz etkiler ve ciddi kemik sorunlarına neden olabilir. Aşırı sert yataklarda da rahat edemeyeceği için bu tür yatakların da kullanılmaması gerekir.
- Yaylı olmayan yataklar; yaylı yataklar yapıları gereği sert ve dirençli yataklardır. Uyku esnasında sürekli baskı uygularlar ve bu durum da özellikle kasları ve kemikleri gelişmemiş bebeğiniz için ciddi sorunların oluşmasına neden olabilir çünkü bebeğinizin kemik gelişiminin iyi olması için doğru yatış pozisyonunu alması gerekmektedir. Aynı zamanda yaylı yataklar fermuarlı olmadıkları için temizliği de oldukça zordur. Yayların arasına biriken toz ya da bakteriler bebeğinizin alerjik reaksiyonlar göstermesine neden olabilmektedir.
- Hava gözeneklerine sahip yataklar; hava gözenekleri sayesinde yatakta küf, mantar, bakteri gibi oluşumlarının önüne geçildiği gibi aynı zamanda da ısı dengesi sağlanmaktadır. Küf, mantar, bakteri gibi oluşumlar bağışıklık sistemi zayıf olan bebeğiniz için çeşitli hastalıklara neden olabilir ya da onu uykusundan sıklıkla kaldırabilirler. Aynı şekilde bebeği terleten ya da üşüten bir yatak da yine hasta olmasını sağlayabilir ya da kesintisiz şekilde uyumasının önüne geçebilir. Bu durumda, hava gözeneklerine sahip yataklar bebeğiniz için hem zararlı oluşumların önüne geçerler hem de ısı dengesini sağlayarak rahat bir şekilde uyumalarını sağlarlar.
- Temizliği kolay yapılan yataklar; bebekler vakitlerinin çoğunu yatakta geçirdikleri için temizliği kolay yapılmayan yataklar, bebeğiniz için ciddi sorunlara neden olabilir. Çünkü tuvalet, yemek, oyun ya da diğer nedenler yüzünden yatakları sıklıkla kirlenir. Bu kir ise pek çok zararlı bakteriyi barındırır. Eğer temizliğe el vermeyen yatak kullanırsanız, bakteriler çoğalacağı için bebeğinizin sağlığı için ciddi sorunlar doğabilecektir.
Bu ölçütler altında WellMatt olarak sunduğumuz bebek yataklarının tümünde bu noktalara dikkat ediyor ve bebeğinizin sağlıklı bir şekilde gelişim göstermesine adına en ideal yatakları sunuyoruz. İstediğiniz ölçülerde ve rahatlıkla seçeceğiniz yataklarımız ile bebeğiniz sağlıklı bir şekilde uyuyacak ve gelişim gösterecektir. Doğal içeriği, kolay temizlenir yapısı, ideal sertliği ve hava gözeneklerine sahip oluşları gibi özellikler ile yataklarımız bebeğinizin ihtiyaç duyduğu tüm koşulları yerine getirmektedir. Uyku danışmanı ile yapacağınız görüşme sonrasında bebeğiniz için ideal olan yatağı seçebilirsiniz. Aynı zamanda bebeğiniz yataktan memnun kalmadığı durumlarda 30 güne kadar ücretsiz değişim ve iade seçeneklerinden yararlanabilirsiniz.
Bebek yatağı almadan önce bu yazımızı inceleyebilirsiniz:”Yeni Doğan Bebekler İçin Yatak Seçimi Nasıl Olmalı?”.
0 Yorum