15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://wellmatt.com/blog 300 true
Önceki Yazı
İnsomnia Nedir? Uykusuzlukta Yatak Seçiminin Önemi
Sonraki Yazı
İnsomnia Nedir? Uykusuzlukta Yatak Seçiminin Önemi

Boyun Düzleşmesi Probleminde Doğru Yastık ve Yatak Seçimi

Boyun Düzleşmesi Probleminde Doğru Yastık ve Yatak Seçimi Nasıl Yapılır?

Boyun düzleşmesi, son zamanlarda sıklıkla adını duyduğumuz bir sağlık problemidir. Bu yazımızda boyun düzleşmesi hakkında her şeyi ve boyun düzleşmesi yaşayanlar için yatak ve yastık seçimi konularında detayları paylaştık! 

Boyun Düzleşmesi Nedir?

Omurgayı oluşturan 33 omurdan 7 tanesi boyun bölgesinde bulunur. Sağlıklı bir insanın boyun kısmı düz değil, kıvrımlı bir yapıdadır. Bel ve boyun bölgesindeki omurlar hafif oyuklar, sırt ve kalça bölgesindeki omurlar ise tümsek şeklinde sıralanmıştır. Bu doğal eğriliğin çeşitli nedenlerle yapısının bozulup düz bir hale gelmesine  boyun düzleşmesi denir. 

Boyun Düzleşmesi Belirtileri Nelerdir?

Boyun düzleşmesinin en yaygın belirtisi, kas ağrılarıdır. Omurganızın yapısı bozulup, anormal bir şekilde kıvrıldığında kaslarınız farklı yönlerde kasılmalar yaşayarak spazmlar meydana getirir. Bu ağrı boynunuza, omuzlarınıza hatta belinize kadar uzanabilir. Düz bir yüzeyde yatarak boynunuzun eğrisi ile sırtınızla yer arasında çok fazla boşluk olup olmadığını kontrol ederek boyun düzleşmesi belirtilerinizin kontrolünü kendiniz de yapabilirsiniz. Boyun düzleşmesi belirtileri her insanda aynı şekilde kendini göstermez. Boyundaki doğal kıvrımı kaybetmek kimi hastalarda boyun, bel ve sırt ağrılarına sebep olurken bazı hastalarda bu semptomların hiçbirisi gözükmez. Bununla beraber bu hastalar fiziksel olarak hiçbir ağrı hissetmezken bazı hareketleri yapmakta ve hareket etme kabiliyetlerinde güçlü çekme gibi problemleri gözlemleyebilirler. Boyun düzleşmesi belirtilerini 

  • Omuz, kürek kemiği ve enseye yayılan ağrı,
  • Boyundan yukarı doğru çıkan baş ağrısı,
  • Baş ve boyun bölgesinde meydana gelen katılık nedeniyle bazı hareketleri yapamama,
  • Boyun kaslarının gerilmesi nedeniyle ortaya çıkan kas ağrısı,
  • Boyun omurlarının bağlı olduğu diğer omurlara ve dolayısıyla sırta yayılan ağrı,
  • Kas ve sinirlere baskı nedeniyle sinir sıkışması oluşması şeklinde sıralayabiliriz. 

Boyun Düzleşmesi Neden Olur?

Boyun düzleşmesinin en yaygın nedeni uyurken yada uyanıkken uzun bir süre boyunca aynı pozisyonda zaman geçirmektir. Duruş bozuklukları, meslek koşullarından, tekrarlayan hareketlerden veya cep telefonu ve bilgisayara çok fazla bakmaktan kaynaklanabilir. Bununla beraber yatış pozisyonuna uygun olmayan yataklarda uyumak da duruş bozukluğuna ve yanlış yastık seçimi de boyun düzleşmesine sebep olan konular arasındadır. Tüm bunlara ek olarak, dejeneratif disk hastalığı adı verilen omurgadaki disklerin yapısının bozulması, doğuştan gelen bozukluklar, travmalar, tümörler ve enfeksiyonlar da boyun düzleşmesine neden olurlar. 

Boyun Düzleşmesi Nasıl Tedavi Edilir?

Boyun düzleşmesi hastalığının tedavisinde dikkat etmeniz gereken en önemli şey buna sebep olan durumu tespit etmektir. Eğer herhangi bir iskelet rahatsızlığından dolayı boyun düzleşmesi yaşamıyorsanız doktorunuzun verdiği ilaç ve ağrı kesiciler sadece semptomlarınızı yatıştıracak ve kesin bir sonuç sağlamayacaktır. Boyun düzleşmesine sebep olan nedenleriniz yanlış yastık ve yatak seçimiyse eğer buna uygun yatak ve yastık kullanmalı ve duruş bozukluğunuza müdahale etmelisiniz. Aksi takdirde hiçbir tedaviden sonuç alamazsınız. Yanlış pozisyonda uyuyor ve pozisyonunuza uygun yatak kullanmıyorsanız boyun düzleşmesi bu yüzden kaynaklanıyor olabilir. 

Boyun Düzleşmesinde Yatış Pozisyonuna Göre Yatak Seçimi

Yatak seçimi yaparken en çok tercih ettiğiniz yatış pozisyonunuzu takip etmelisiniz. İyi ve sağlıklı bir uyku doğru yatak ile doğru bir pozisyonda uyumaktan geçer. Örneğin sürekli yüz üstü yatıyorsanız sert bir yatak, sırtüstü ve düz bir şekilde yatıyorsanız yumuşak bir yatak tercih etmelisiniz. Ayrıca sırt üstü uyumayı tercih eden kişilerin yastık seçimi yaparken de dikkatli olmaları gerekmektedir. Boynu çok yüksekte tutmayacak hafif alçak yastıklar onlar için uygun olacaktır. Yatak özellikleri dışında yatakların boyutu da oldukça önemlidir. Örneğin hareketli bir uyku süresi geçiriyorsanız dar ve kısıtlı hareket alanına sahip olduğunuz yataklarda uyurken vücudunuz siz fark etmeseniz bile tetikte olacak, uykuya tam anlamıyla dalamayacaktır. Bu yüzden uyurken sürekli hareket ediyor ve yer değiştirme hissine kapılıyorsanız alabileceğiniz en geniş yatakta uyumanızı tavsiye ederiz. Tüm bunlara dikkat ettiğiniz takdirde boyun düzleşmesinden kaynaklanan problemleriniz yavaşça ortadan kalkacaktır. 

Boyun Düzleşmesinde Yatak ve Yastık Seçimi

Yatak firmaları her ihtiyaca ve her zevke yönelik yataklar üretmektedir. Bu yatak çeşitlerinin fazla olması çoğu zaman kafa karıştırıcı olsa da yatak firmaları her yatak modelini farklı bir ihtiyaç doğrultusunda meydana getirmiştir. Doğru yatak seçimini yapmak istiyorsanız öncelikle ihtiyaçlarınızı belirlemeli ve bir yataktan neler beklediğinize karar vermelisiniz. Bu sayede yataklar arasında kendinize uygun olanı filtreleyerek karar verebilirsiniz.

Boyun Düzleşmesinde Lateks Yatak Kullanımı

Kauçuk ağacının gövdesinden üretilen bir malzeme olan lateks, özel bir yapıya sahiptir ve yatak için en ideal malzemeler arasındadır. Lateks malzemesinin barındırdığı hava gözenekleri sayesinde yatak sürekli hava alır ve böylece kötü kokular, mantar, küf vb. oluşumunun önüne geçilir. Aynı zamanda doğal bir malzeme olan lateks oldukça sağlıklıdır. Omurga ve beli destekleyen lateks yataklar iskelet sistemi için elverişli olup kas ve kemik ağrılarının azalmasına yardımcı olur. Ayrıca lateks yataklar en sağlıklı uyku pozisyonunu destekledikleri için kan dolaşımını düzenler, kesintisiz ve rahat bir uyku imkânı sunar. Eğer yatış pozisyonunuz ve ihtiyaçlarınız lateks yatak tarafından karşılanıyorsa boyun düzleşmesini bu yataklar ile önleyebilirsiniz. 

Boyun Düzleşmesinde Visco Yatak Kullanımı

Visco, üzerine uygulanan basınç ne olursa olsun çoğu yerde kullanılan, uygulanan basınç kalktığında sistemin eski haline dönmesini sağlayan bir sistemdir. Visco yataklar, kullanıcının kilosu veya boyu ne olursa olsun eşit basınç uygulayarak rahat uyumanıza yardımcı olur. Fazla kilolarından dolayı uyku problemi yaşayan kişilerin tercih etmesi gereken yatak çeşitlerinden biridir. Visco yataklar yapıları sayesinde ısı ve ağırlığa göre vücudunuzun şeklini alır ve yatarken vücudunuzu en iyi şekilde destekler. Viskon, astronotların uzay yolculuğu sırasında yaşayabilecekleri kemik ve kas gerilmelerini önlemek için yapılmış yumuşak bir malzemedir. Özetle, visco yatakları yumuşak ve insan vücudunun şeklini alabilen rahat yataklar olarak sınıflandırabiliriz. Eğer yüz üstü yatmıyorsanız ve visco yatak ihtiyaçlarınızı karşılıyorsa boyun düzleşmesi rahatsızlığıyla mücadele ederken visco yatakları tercih edebilirsiniz.

Boyun Düzleşmesi Olanlar Nasıl Yastık Seçmelidir?

Boyun düzleşmesi için yastık araştırması yapanlar için birkaç önerimiz olacak. Uygun yatış pozisyonunun sırt üstü olduğunu düşünürsek boynunuzu katlamayacak alçak ve tok yastıkları tavsiye ederiz. Yan yatan kişiler için de boyun boşluğunu dolduracak lateks yastıkları önerebiliriz. Yataklarda olduğu gibi aynı şekilde yastıklar için de doğal lateks yastık kullanımı çok yumuşak bir yastık kullanımından çok daha iyi olacaktır. Yastık seçiminde amaç omuriliğin düzlüğü ve bütünlüğü sağlamanın yanında yatakla beraber uyumlu olmalı ve yatış pozisyonu göz önünde bulundurularak seçilmelidir.

Lateks Yastıklar

Sağlıklı bir uyku için doğru yastığı seçmek en önemli unsurlardan biridir. Uyku sağlığınız ve iskelet sistemi rahatsızlıkları için tavsiye edilen yastık türlerinden birisi olan lateks yastıklar omurilik için en uygun olanlardan birisidir. Özellikle boyun düzleşmesi ile mücadele eden ve uyku sonrasında sırt, boyun ve bel ağrısı çeken kişilerin lateks yastıklarla uyumalarını tavsiye ederiz.  Orta sert bir yapısı olan lateks yastıklar yan yatış pozisyonunu da destekler. Aynı zamanda doğal lateks yastıklarının içinde bulunan hava boşlukları sayesinde uykunuzda rahat nefes alabilir ve terlemeyi minimuma düşürerek kaliteli bir uyku zemini hazırlamış olursunuz.

Visco Yastıklar

Visco yastıklar, daha rahat uyku için tasarlanmış yastıklardır. Kullanıcılarının vücut şekline göre yapısını değiştirip şeklini ayarlayan yastıklar; ayak, bacak, kalça ve boyun için de kullanılabilir. Uyku pozisyonunu desteklemesiyle ünlenmiş kullanışlı yastıklardır. Visco yastıklar her ne kadar rahat uyku için tasarlanmış olsalar da yan yatış pozisyonunu alışkanlık haline getirmiş kişilere tavsiye edilmesi uygun değildir.

Paylaş:
Kategori:Genel
Önceki Yazı
İnsomnia Nedir? Uykusuzlukta Yatak Seçiminin Önemi
Sonraki Yazı
İnsomnia Nedir? Uykusuzlukta Yatak Seçiminin Önemi

0 Yorum

Yorum Yaz