15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://wellmatt.com/blog 300 true
Önceki Yazı
Boyun Düzleşmesi Probleminde Doğru Yastık ve Yatak Seçimi
Sonraki Yazı
İdeal Uyku Süresi Nedir? Kaç Saat Uyumaya İhtiyacınız var?

İnsomnia Nedir? Uykusuzlukta Yatak Seçiminin Önemi

İnsomnia Nedir? Uykusuzluk Probleminde Yatak Seçiminin Önemi

İnsomnia, halk arasında bilinen adıyla uykusuzluk rahatsızlığı, psikolojik ve fiziksel sebeplerden dolayı ortaya çıkabilmektedir. Bu konuda en önemli unsurlardan birisi yatak seçiminin önemidir. Bu yazımızda insomnia ve uykusuzluk probleminde yatak seçiminin öneminden tüm detaylarıyla bahsettik.

İnsomnia Nedir?

Yaygın bir uyku bozukluğu olan İnsomnia, halk arasında uykusuzluk, uykuya dalmada güçlük çekmek olarak bilinir. Bir çok kişi bu problemle mücadele etmek zorunda kalır. Genellikle insomnia ile mücadele eden kişiler, uykuya dalmada güçlük çekerler, sabahları erken saatte uyanıp uykularını alamamış olmalarına rağmen tekrar uykuya dalamazlar. Uykusuzluk, sadece enerji seviyenizi ve ruh halinizi etkilemez, beraberinde sağlığınız için de birçok olumsuzluğa yol açabilir. İş performansınızı, vücut sağlığınızı, kemik ve iskelet sistemi sağlığınız hatta fiziksel ve ruhsal olarak sağlığınızı olumsuz yönde etkiler. 

İnsomnia Nedenleri Nelerdir?

Sağlık sorunları; kalp rahatsızlığı, astım, diyabet reflü, kişinin uyku esnasında nefes alış verişinin durması olarak bilinen uyku rahatsızlıklarından birisi olan uyku apnesi, kaygı bozukluğu ve benzeri psikolojik rahatsızlıklar, stres, özellikle kıtalar arası yapılan sık seyahatler ve jetlag olma durumları, geç saatlerde yemek yemek, düzensiz ve sağlıksız beslenmek, uyku düzeninin olmaması, alkol, sigara ve yüksek dozda kafein kullanımı insomnia nedenleri arasında yer alır. 

İnsomnia Belirtileri Nelerdir?

İnsomnia yani uykusuzluk rahatsızlığı çeken insanlar genellikle gün içerisinde almaları gereken uyku miktarını tamamlayamamış ve tüm gün uykusuz hissetmek zorunda kalan kişilerdir. Genellikle geceleri uykuya dalmakta zorlanır ve kesintisiz bir uyku çekemezler. Oldukça hafif bir uykuya sahip olan insomnia hastaları sabahları erken uyanıp çok uykuları olmalarına rağmen tekrar uykuya dalamazlar. Bu şikayetler genellikle insomnia hastalığından kaynaklanmaktadır. İnsomnia belirtilerini maddeler halinde şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Uykuya dalma güçlüğü
  • beklenenden önce uyanma
  • uyku sonrasında dinç hissetmemek
  • sinirli ve saldırgan olmak
  • gün içerisinde yorgun ve halsiz hissetmek
  • koordinasyon ve odaklanma güçlüğü
  • olayları hatırlama konusunda güçlük yaşamak
  • gün içinde uykulu hissetmek
  • hata ve kaza sayısında artış
  • depresyon ve anksiyete
  • duygudurum bozuklukları
  • hiperaktivite

İnsomnia (Uykusuzluk) Hastalığının Tedavisi

İnsomnia, uyku düzeninin sağlanması ve kalitesinin artırılması ile düzelen bir rahatsızlıktır. Bazı durumlarda kişinin ihtiyacı doğrultusunda hekimler tarafından ilaç tedavisine başvurulsa da genellikle doğru yatak ve yastık seçimi ile hafifleyen ve uyku düzeninin oturtulmasıyla beraber yavaşça düzelen bir rahatsızlıktır. Yeterli uyku süresi boyunca kaliteli ve verimli bir uyku sonrasında insomnia rahatsızlığınızı kendi kendinize tedavi edebilirsiniz. Eğer tüm bu yöntemleri denediyseniz ve uykusuzluğunuza çözüm bulamıyorsanız bunun altında başka bir rahatsızlık yatıyor olabilir. Bu gibi durumlarda mutlaka doktorunuza danışmalısınız. 

Yeterli Uyku Süresi Ne Kadardır?

Bir kişinin ihtiyaç duyduğu uyku süresi kişiden kişiye göre değişiklik göstermektedir. Ortalama olarak yetişkin bir bireyin yedi veya sekiz saatlik uykuya ihtiyaç duyduğunu söyleyebiliriz. Günümüzde, şehir koşuşturması, iş hayatı, okul hayatı ve stresli yaşantıdan ötürü birçok kişi uyku problemi yaşamaktadır. Kısa veya uzun süreli uykusuzluğa maruz kalan kişiler, gün içerisinde ihtiyaçları olan uykuyu tam olarak alamazlar ve bu durum onlara psikolojik ve fiziksel olarak problemler getirir. Uykusuzlukla mücadele eden kişilerin ruh hallerinde sinir, stres ve huzursuzluk gözlemlenirken fiziksel olarak da halsizlik ve yorgunlukla mücadele ederler. Bir insanın uykusunu alması hayatı verimli geçirebilmesi için en önemli şeylerden birisidir. Yeterli uyku süresi yaşa ve kişinin yaşam koşullarına göre değişiklik gösterse de ortalama 7-8 saat uyumaya özen gösterilmelidir. 

Yatak Kalitesinin Uyku Düzenine Etkisi

Yatak kalitesi, uyku düzenini birebir etkileyen en önemli kriterlerden birisidir. Eski ve yayları dağılmış, kirli bir yatağınız varsa uyku kalitenizin yüksek olmasını bekleyemezsiniz. Böyle eskimiş, yıpranmış yataklar sizlere vaad ettikleri özellikleri yitirmiş ve verimsiz yataklardır. Eğer uykunuzun kalitesinden şüphe ediyorsanız ilk olarak yatağınıza bakmalısınız. Yatağınız fiziksel özelliklerinize göre rezive edilmiş, rahatınız ve sağlığınız için uygun yatış pozisyonunuza göre seçilmiş bir yatak olmalıdır. Özellikle de kaliteli bir uyku için yatağınızın doğal malzemelerden yapılmış olmasına özen göstermelisiniz. 

İnsomnia Hastaları Hangi Yatağı Kullanmalı?

İnsomnia rahatsızlığı ile mücadele eden birisinin dikkat etmesi gereken en önemli şeyin yatak seçimi olduğundan bahsettik. Günümüzde birçok kişi yatak seçimine dikkat etmemekte ve bu sebeple de kaliteli bir uyku saati geçirememektedir. Yatak seçimi, dikkat edilmesi gereken en önemli kriterlerden birisidir. Sağlıklı bir uyku hayatımızı ve yaşantımızı kolaylaştırırken, kalitesiz ve sağlıksız bir uyku bizi hem fiziksel hemde ruhsal olarak olumsuz etkiler. Tüm bu olumsuz etkiler sonucu, işlerimizi aksatabilir, yaşam kalitemizi düşürebilir ve verimsiz bir gün geçirebiliriz. Uykusuzluk probleminiz varsa kendi fiziksel özellikleriniz ve ihtiyaçlarınız doğrultusunda bir yatak seçimi yapmalısınız. Örneğin, visco malzemeden yapılmış bir yatak kullanıyorsunuz ve yüzüstü yatış pozisyonunu tercih ediyorsanız, yaşayacağınız uykusuzluk probleminiz kesinlikle yanlış yatak seçiminden kaynaklı olacaktır. Çünkü yumuşak ve vücudun şeklini alan malzemelerden yapılmış visco yataklar yüzüstü yatış pozisyonu için uygun değillerdir. Yaşadığınız vücut ağrıları bir zaman sonra insomnia gibi uyku bozukluklarını beraberinde getirebilir. 

Doğru Yatak Seçimi Nasıl Yapılır?

Doğru yatak seçimi, kaliteli bir uyku ve verimli bir günlük yaşantı için oldukça önemlidir. Doğru yatak seçimi yapmak istiyorsak göz önünde bulundurmamız gereken birkaç şey vardır. Yataklarımız uykuya ayırdığımız süre boyunca vakit geçirdiğimiz yerlerdir ve konforu sağlığımız açısından oldukça önemlidir. Ortalama olarak bir günde sekiz saat uyuyan birinin en uzun ve aralıksız vakit geçirdiği yer yatağıdır. Bu yüzden en rahat edip dinlenmesi gereken yer de yatağı olmalıdır. Uyku, insan hayatı için en önemli ihtiyaçlardan biridir. 

Yatış pozisyonu, yatak yapımında kullanılan malzeme ve uyku alışkanlıkları doğru yatak seçimi yapmak isteyen herkesin göz önünde bulundurması gereken özellikler arasında yer alır. Terleme problemine göre, kiloya, boya ve yatış pozisyonuna göre dikkat etmeniz gereken özellikler ve kriterler vardır. Bunların hepsini bir araya toplamalı ve kendinize en uygun yatağı tüm özelliklere göre seçmelisiniz. Doğru yatak seçimi ile insomnia ve benzeri uyku rahatsızlıklarının azaldığı, hatta tamamen iyileştiği ve kişilerin sağlıklı ve kaliteli bir uyku döngüsüne sahip oldukları gözlemlenmiştir. Yine de doğru ve sağlıklı bir yatak kullandığınızdan eminseniz ve hala uykusuzluk şikayetleriniz devam ediyorsa, mutlaka bir uzmana gözükmelisiniz.  

Doğru Yatak Seçimi Neden Önemlidir?

Kaliteli bir uyku demek, gün içindeki tüm yorgunluğun atılması, enerji depolarının dolması yani güne yeni doğmuş bebek gibi başlamak demektir. Çünkü uyku durumunda vücudunuz dinlenmeye geçer ve yenilenirsiniz. Bu durumda yatağınızın çok büyük bir payı vardır. Eğer kalitesiz bir uyku çekiyorsanız, uyandığınızda kendinizi yorgun hissedebilirsiniz. Ayrıca, vücudunuz tam anlamıyla dinlenmediği için de gün içinde halsizlikle mücadele etmeniz gerekir. Tüm bunlara ek olarak, boyun, bel ve sırt ağrısı çekiyor, dinleniyor olmanıza rağmen bu ağrılardan kurtulamıyorsanız bunun sorumlusu da yatağınız olabilir. Ortalama bir insan ömrü boyunca hayatının üçte birini uyuyarak geçirir. Bu durumda ise yatak seçiminin önemi hem bu yüzden hem de saydığımız sebebiyet verdiği diğer olumsuzluklar için çok fazla önemlidir. Konforlu uyku döngüleri, güçlü bir bağışıklık sistemi, sağlıklı iskelet sistemi ve dinç bir vücut için doğru yatak seçimi şarttır.

Paylaş:
Kategori:Genel
Önceki Yazı
Boyun Düzleşmesi Probleminde Doğru Yastık ve Yatak Seçimi
Sonraki Yazı
İdeal Uyku Süresi Nedir? Kaç Saat Uyumaya İhtiyacınız var?

0 Yorum

Yorum Yaz