Bebekler İçin Yaylı mı Yaysız Yatak mı Uygundur?
Bebeklerin uyku ihtiyacı oldukça fazladır. Çünkü dünyaya geldiklerinde henüz gelişimlerini tam olarak tamamlamadıkları için uyuyarak gelişimlerini tamamlarlar. Bu süreç ilk yıllara kadar oldukça hızlı bir seyir izler. Bebeğin bir an önce yaşam koşullarına alışması gerekmektedir ve bu bakımdan, günün önemli bir kısmını uykuda geçirir. Bir taraftan gün içerisinde öğrendiklerini uyku esnasında zihnine işler, diğer taraftan ise kemik ve kas gelişimi uyku esnasında gelişir. Bu açılardan bebekler için uyku oldukça önemlidir ama iyi bir uyku için de gerekli olan en önemli konu bebeğinizin rahat bir şekilde uyuyacağı yatak seçimidir. Piyasada sık bulunan ve yetişkinlerin kullandıkları yaylı yataklar, bebekler için de üretilmektedir. Fakat bebeklerin yetişkinlerden farklı olduğunu göz önünde tutarak yaylı yatakları bebeğiniz için tercih etmemelisiniz. Bu durumda bebekler için yaylı mı yaysız yatak mı uygunluğunu irdelemek aydınlatıcı olacaktır.
Bebek Yatakları Kategorisindeki Yatakları inceleyin. Ortopedik Bebek (Yenidoğan) Yatak Modelleri ve Fiyatları
”En İyi Bebek Yataklarının Özellikleri” yazımızı hemen incele.
Yaylı Yatak Nedir?
Yay, 20. Yüzyılın başından itibaren yataklar için kullanılmaya başlanmıştır. Kullanılmaya başlanması ile birlikte pek çok kişinin tercih ettiği yaylı yataklar esasında iyi bir uyku için son derece elverişsiz yataklardır. Genelde piyasada yaylı yataklar, sadece yay ve süngerden oluşurlar. Böylesi bir yatağın vücut açısından çeşitli riskleri bulunmaktadır. Vücut basıncının tam olarak dengelenmemesi, vücudu tam olarak kavrayamaması gibi etmenler öne çıkan ilk sorunlardır. Yaylı yatak yapıları gereği, vücudun basıncına karşı basınç ile tepki verirler ve bu yüzden vücudun yatak içinde şekil almasını engellerler. Bunun sonucunda da sürekli dönmeler, rahat edememeler ya da yorgun uyanmalar görülür.
Paket yaylı yatak hakkında daha detaylı bilgi için bu yazımızı inceleyebilirsiniz:”Paket Yaylı Yatak Nedir?”.
Bebekler İçin Yaylı Yataklar Uygun mu?
Bebekler için yaylı yataklar uygun olmayıp kullanılması tavsiye edilmemektedir. Çünkü yaylı yatakların, vücut açısından belirli riskleri bulunmaktadır. Yetişkinler için yayların paket şeklinde kullanılması gibi müdahaleler ve aynı zamanda yün, pamuk vb. malzemeler ile yaylı yataklar bir nebze iyileştirilebilmektedir. Fakat bebekler gibi vücutları son derece hassas ve fiziksel gelişimlerini tamamlamamış olanlar için yaylı yataklar kısa ve uzun vadede pek çok sağlık sorunu yaratabilmektedir. Bebekler için yaylı yatak özellikleri sıralanacak olursa;
- Yaylı yatakların çoğu yay ve süngerden yapılır. Bu durumda pamuk, yün vb. olmadığından vücut elektriğini atacak iletkenler bulamaz. Böylelikle vücutta sürekli bir ağırlık ve gerginlik bulunur. Özellikle bebeğiniz için bu durum son derece tehlikelidir, hassas vücudunun gevşemeye ve sakinleşmeye ihtiyacı vardır. Yoksa rahat bir şekilde uykuya dalamayacaktır.
- Yaylı yataklar özellikle nemli bölgelerde, yaylar yüzünden rutubeti içlerinde barındırırlar ve bu durum tahmin edileceği gibi bebeğinizin kas ve eklem gelişimine son derece zararlıdır. Bebeklerin, rutubet bir tarafa ufak sıcaklık değişimlerinden bile korunmaları gerekmektedir. Bebekler üzerine yapılan araştırmaların gösterdiği üzere ani ısı değişikliği ya da rutubet gibi etmenler bebeklerin kemik gelişimlerinin yanı sıra ağır soğuk algınlığı geçirmelerine de neden olmaktadır. Ancak soğuk algınlığı yetişkinler için kolay atlatılıyor olsa da bebekler için son derece zararlı olabilmektedir.
- Yaylı yataklar uyku esnasındaki hareketlere bağlı olarak bebeğin uyanmasını sağlar. Çünkü yaylar ağırlığı eşit bir şekilde dağıtmadıklarından, harekete bağlı olarak yatağın sallanmasına neden olurlar ve böylece bebeğiniz hareket ettikçe uykusu bölünmüş olur. Halbuki kesintisiz bir uykuya herkes kadar bebeklerin daha da fazla ihtiyacı bulunmaktadır. Bebeklerin kesintisiz şekilde uyumaları özellikle REM evresi için gereklidir. Bu evrede bebekler gün içerisinde öğrendiklerini zihinlerine işlerler ve aynı zamanda fiziksel gelişimleri de hız kazanır. Fakat REM evresi hassas bir evre olduğu için bebekler bu noktada uyanmaya son derece uygundurlar. Yaylı yataklar, hareketlenme sağlayacakları için bebeğin özellikle bu evrede uyanmasına neden olabilir.
- Piyasada bulunan yaylı yatakların çoğunun dış yüzeyinde parlak ve naylonsu, bir başka deyişle sentetik malzemeler bulunmaktadır. Sentetik malzeme ise bebeğinizin sağlığı açısından oldukça zararlıdır çünkü onun kimyasal alaşımlar ile tanışması demektir. Kimyasallar herkes kadar zararlı oldukları gibi, bağışıklık sistemi son derece zayıf olan bebekler için daha da fazla zararlıdırlar.
- Yaylı yataklar vücut ağırlığını dengelemedikleri için vücudun belirli bölgelerinin daha fazla ağır olmasını sağlarlar. Bu bakımdan yaylı yataklarda dinlendirici bir şekilde uyumak olanaklı değildir. Bebeklerin ise gün içinde harcadıkları büyük enerjiyi tekrar kazanmaları ve aynı zamanda da kas gelişimlerini sürdürmeleri adına uyku esnasında dinlenmeleri büyük önem taşır. Fakat vücut ağırlığını dengeleyemeyen yaylı yataklar sonucunda bebeğiniz sürekli yorgun olacak ya da kesintisiz bir şekilde uyuyamayacaktır.
- Yaylar nedeniyle oksitlenme vb. sebepler ile yatağın içinde sağlıksız koşullar oluşabilir. Özellikle küf, mantar ve kötü kokular yaylı yataklarda daha sık görülebilmektedir. Çünkü yaylar bakır ya da metalden yapılırlar ve bu maddeler, bir süre sonra kullanıma bağlı olarak başkalaşımlara uğrarlar. Bu durum, özellikle bebeğiniz için ciddi sorunlar yaratabilmektedir.
- Yaylı yataklarda bir süre sonra iç kısmının gömülme sorunu yaşanmaktadır. Kullanıma bağlı olarak ağırlık olan yaylar çöker ve diğer kısımlardaki yaylar yukarıda kaldıkları için yatağın formu deforme olur, bu durumda da yatağı artık kullanmak mümkün olmamaktadır. Bu nedenden ötürü yaylı yataklar kısa vadeli kullanım sunmaktadırlar.
- Yaylı yataklar, yayların direnci yüzünden üst kısma sürekli baskı uygularlar. Bebekler için yaylı yatakların uygun olmadığının en önemli noktası burasıdır. Böylece yaylı yataklar, bebeklerin omurilik ve kemik gelişimleri önünde ciddi sorunlar yaratırlar çünkü bebeklerin kemik gelişimlerinin sağlanması adına böylesi bir basınçtan uzak durmaları gerekmektedir. Bebeğin omuriliğinin ve kaslarının doğru bir şekilde gelişmemesi demek, bebeğin sağlığında ciddi sorunların ya da sakatlıkların oluşması anlamı taşımaktadır. Eğer böyle bir durumda bebeğinizin sağlıklı gelişmesini istiyor ve omurilik ile ilgili sorunlar yaşamak istemiyorsanız yaylı yatak kullanımından uzak durmanız gerekir.
- Yaylı yataklar kolay temizlenmezler. Özellikle iç kısmında oluşacak sorunları temizlemek mümkün değildir çünkü yayların kompleks bir yapısı bulunmaktadır. Yayların olduğu kısımda boşluklar da mevcut olduğu için bu boşluklarda pek çok kir vb. barınabilir, bunlar da daha sonra zararlı bakterilerin üremesine neden olabilir.
- Yaylı yataklar genelde ağır olurlar. Bu yüzden bebek yatağını değiştirmek isteyen ebeveynlere de zor anlar yaşatabilirler.
- Yaylı yataklarda genelde sadece sünger, visco ya da elyaf kullanılmaktadır. Ancak bu malzemeler ile bebeğiniz temas ettiğinde ciddi cilt ya da solunum sorunları başta olmak üzere rahatsızlıklar ile karşılaşabilmektedir. Bu bakımdan sünger üzerine en az 2 – 3 cm doğal malzeme kullanılmasını gerektiğini tavsiye ediyoruz.
- Yaylı yataklar doğal içeriğe sahip olmazlar. WellMatt olarak biz ise sunduğumuz bebek yataklarında tamamen doğal içerik sunuyoruz. Öyle ki üretim sürecinde bile kimyasal içermeyen su bazlı yapıştırıcılar kullanıyoruz. Böylece bebeğinizin hiçbir şekilde kimyasal ile temas etmemesini sağlıyoruz.
- Yaylı yataklar yüksek dansiteye sahip oldukları için tavsiye edilmektedir ancak 32 – 36 dansiteye sahip yataklar, bebek ya da çocuklar için uygun olan yataklar değildir. Dansite sadece bir yoğunluk ifadesi olup sertliği ifade etmez. 32 dansite sünger örneğin, çok yumuşak olabileceği gibi çok sert de olabilmektedir. Bu bakımdan, dansiteden kast edilen sertliği değil yoğunluğu ifade etmekte, yoğunluk ise kullanım süresini içermektedir.
Yaylı yatakların bu gibi özellikleri bakımından bebekler için kullanılması doğru olmamaktadır. Bebeğiniz için doğru olan tercih yaysız yatak olacaktır.
”En İyi Bebek Yataklarında Ne Tür Malzemeler Kullanılıyor?” yazımıza mutlaka göz at.
Yaysız Yatak Bebekler için Uygun mu?
Bebeklerin sağlıklı bir şekilde gelişimlerini sağlamak adına yaysız yatak bebekler için uygun yataklar olarak öne çıkmaktadır. Çünkü yaysız yataklarda doğal destekleyiciler bulunur ve bu destekleyiciler sayesinde bebeğin hem zihinsel hem de fiziksel gelişimi verimli bir şekilde gerçekleşir. Aynı zamanda WellMatt olarak bebekleriniz için sunduğumuz yaysız yataklarda bebeğinizin rahat ve sağlıklı bir şekilde uyuması için tüm özelliklere dikkat ediyoruz. Orta sert, alerji yapmayan, küf, mantar, bakteri barındırmayan, kimyasal içermeyen, doğal içeriğe sahip, konforlu, kemik ve omurilik gelişimini destekleyecek yataklar olmasına özen gösteriyor ve bebeğiniz için en uygun yatakları 30 gün iade garantisi kapsamında sizlerle buluşturuyoruz. Bebeğiniz için en uygun olan yaysız yatakları ise WellMatt uyku danışmanımız ile yapacağınız görüşme sonrasında hızlıca seçebilir ya da ürünler arasından kendi tercihinizi de yapabilirsiniz.
Bebeğiniz için en iyi yatağı seçmeden önce bu yazımızı inceleyebilirsiniz:” En İyi Bebek Yatakları”.
0 Yorum