15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://wellmatt.com/blog 300 true
Önceki Yazı
Bebeklerde Müzik ve Uyku: Müziğin Uykuya Etkisi
Sonraki Yazı
Çocuklar İçin Uyku Hijyeni: 9 Adımda Büyüyen Vücutlar İçin Yatak Seçimi

Sırt ağrınız varsa yatak nasıl bir yatak seçmelisiniz?

Geçmişte, sırt ağrınız varsa, birçok doktor ve iyi niyetli arkadaş muhtemelen sizi sert bir yatağa yönlendirdi. Görünüşe göre, bu tavsiye yanlıştı. En son araştırmalara göre, gerçekten ihtiyacınız olan şey, size orta sertlikte hissettiren bir yataktır.

Öncelikle sırt ağrısına ne sebebiyet verir ona bakalım:

Yetişkinlerin yüzde 80’ine varan büyük bir kesiminde sırt ağrıları görülebilmektedir. Bazı durumlarda kronik hale gelerek kişinin genel sağlığını tehdit eder hale gelen bu ağrılar eğer önlem alınmazsa çok ciddi sorunlara dahi yol açabilmektedir. 

Doğru ve kaliteli bir yatak tercihi ile birlikte sırt bölgenizde meydana gelen ağrıların önüne geçildiği gibi aynı zamanda da yanlış yatak tercihi ise ağrıların daha da şiddetli geçmesine neden oluyor. Yatağın hangi malzemeden üretildiği, vücut ağırlığınız, yatak kalınlığı ve yatak yüzeyinin sıklığı gibi pek çok etmene bağlı olan sırt ağrıları için yatak seçimi için dikkatli olunması gerekmektedir.

Uykunun neden olduğu sırt ağrıları çeşitli şekillerde görülebilmektedir. Sağlıklı bir omurga yapısı için doğru yataklar destekleyici bir yapıda olurlar ve böylece uyku sırasında doğal pozisyonun alınmasına yardımcı olarak oluşacak çeşitli ağrıların önüne geçerler. 

Ancak geleneksel yaylı yatak gibi modellerde görüldüğü üzere bu tür yataklar vücut ağırlığının eşit şekilde dağıtılmasının önüne geçtiği gibi kullanılan malzemeden de kaynaklı olarak vücudun daha da fazla baskıya maruz kalmasına neden olurlar. Bu durum ise uyku boyunca sırtınızda yer alan kasların sürekli gergin olmasını, kas spazmlarının oluşmasına neden olarak ağrılar duymanıza neden olur. 

Buradaki anahtar kelime sensin. Sertlik seviyeleri oldukça özneldir. Sahip incelemeleri, aynı yatağın bazı insanlar için çok yumuşak ve diğerleri için çok sert olduğunu ortaya koymaktadır. Kişisel tercihin dışında, bu tür tutarsızlıklar vardır çünkü kişinin ağırlığı ve şekli yatağın verdiği hissi etkileyebilir. Örneğin, yumuşak bir şilte üzerinde, 128 kiloluk vücudum yüzüyormuş gibi hissedebilir. Ancak 230 kiloluk erkek kardeşim için, aynı şilte, hemen alt destek katmanına düşeceği düşünüldüğünde, aşırı sert gelebilir.

Kural şudur: Sırt ağrısı çeken kişiler, orta sertlikte olduğunu belirledikleri bir şilte üzerine yattıklarında, şiltenin nasıl etiketlediğine veya şiltenin “destek bölgeleri” olup olmadığına bakılmaksızın, bu şilte onlar için en iyi sırt ağrısı giderici şiltedir. Güçlendirilmiş katmanlar veya omurga odaklı bir alıcıya hitap eden diğer çanlar ve ıslıklar.

Orta-sert olarak etiketlenmiş şilteler başlamak için iyi bir yerdir çünkü sırt üstü, yüzüstü veya yan yatsanız da muhtemelen omurganızın doğal kıvrımlarını desteklerler. 

Sırt ağrısı çekenler, orta sertlikte buldukları bir şilte üzerine yattıklarında, o şilte onlar için en iyi bel ağrısı giderici şiltedir.

Orta sert yataklara baktığımıza büyük bir kısmı sadece basınç noktalarını (aşağıda gösterildiği gibi uyku pozisyonunuza bağlı olarak değişir) rahatlatmakla kalmaz, aynı zamanda vücudunuzun ağır kısımlarını destekleyici bir şekilde yastıklar ve onların çok fazla batmasına izin vermez. 

Sırt üstü yattığınızda, omuzlarınız ve kalçalarınız orta sertlikte bir yatağa yerleşebilir, ancak bel bölgeniz desteklenir ve içbükey kalır. Yüz üstü yattığınızda, karnınız çöküp alt omurganızı bir hamak şekline sokmak yerine hem destekler hem de yukarı kaldırılır. Yan tarafınızdayken, şilte omuzlarınızı, kalçalarınızı ve dizlerinizi desteklemek için yeterli yastık sunar, ancak omurganızın esnemesine veya bükülmesine neden olacak kadar değil.

Uyuyan üç kişinin (sırt uyuyan, yan uyuyan ve yüzüstü uyuyan) grafiği, her uyku pozisyonu için basınç noktalarını gösteren noktalar.

Basınç noktaları, vücudunuzun şilteye baskı yapan kemikli veya daha ağır kısımlarıdır. Yeterli yastıklama, konforu artırır ve ağrıyı önler. Orta-sertliğin “sert” kısmı, omurganın hizalı kalmasına yardımcı olur. Bu üç uyku pozisyonunun her birinde fotoğrafınızı çekecekseniz (nasıl yatak seçeceğinizle ilgili kılavuzumuzda önerdiğimiz gibi, şahsen alışveriş yaparken yapmanız iyi bir şeydir), vücudunuz kabaca düz olmalıdır, nötr hizalamada. Bu, sırtüstü ve yüzüstü uyuyanların boyundan bel (alt omurga) bölgesine ve dizlere bir çizgi çekebilmesi gerektiği anlamına gelirken, yan uyuyanlar kulakların, omuzların orta noktaları boyunca bir çizgi çizebilmelidir.

Sabahları ağrı ve sızılardan kaçınmak için, uyurken vücudunuz kabaca düz ve nötr hizada olmalıdır.

Halihazırda orta sertlikte bir yatağınız varsa ancak hala sırt ağrınız varsa, yatağınız çok eski olabilir. “Hastalar bana sabah ilk yaşadıklarının sırt ağrıları olduğunu söyleseler, her zaman sorduğum şeylerden biri ‘Yatağınız kaç yaşında?’ veya bazı büyük sayılar. 

Fİllego’dan alacağınız yatak için uyku danışmanına başvurmanızı öneririz!

Paylaş:
Kategori:Genel
Önceki Yazı
Bebeklerde Müzik ve Uyku: Müziğin Uykuya Etkisi
Sonraki Yazı
Çocuklar İçin Uyku Hijyeni: 9 Adımda Büyüyen Vücutlar İçin Yatak Seçimi

0 Yorum

Yorum Yaz