Müziğin Sağlık ve Uyku Üzerindeki Etkileri
Müziğin Sağlık ve Uyku Üzerindeki Etkileri ve Uyurken Müzik Dinlemek Beyni Nasıl Etkiler?
Uykunuzu iyileştirmenin yollarını arıyorsanız müzik dinlemek bunun en kolay yöntemlerinden birisidir. Uyurken müzik dinlemek bazı yöntemlere dikkat ettiğiniz sürece çok faydalıdır. Müzik dinleyerek zihninizi günlük düşüncelerden ve endişelerinden uzaklaştırmış olursunuz. Müzik dinlerken rahatlamak ve rahat hissetmek çok kolaydır. Akşam rutininize müzik eklediğinizde gevşemiş ve rahat bir şekilde uykuya dalmış olursunuz.
Müzik Zihni ve Bedeni Nasıl Etkiler?
Müzik, nefes ve kalp atım hızını etkileyen, hormonların salınmasını tetikleyen, bağışıklık sistemini harekete geçiren ve beynin bilişsel ve duygusal merkezlerini günlendiren hem bedenimiz hem de zihnimiz üzerinde güçlü etkilere sahiptir. Müziğe karşı tek bir tepki türü yoktur. Verdiğimiz çeşitli tepkiler müziğin benzersiz ve güçlü bir araç olmasına katkı sağlayan özelliklerindendir. Sözlü ve sözsüz müziklerdeki gibi farklı melodiler, tempo ve ritimler çok farklı tepkileri tetikleyebilir. Müziğe karşı eşsiz ve duygusal tepkilerimiz olduğu gibi müzikle ilişkilendirdiğimiz anılarımız da vardır. Müzik, anıların işlenmesini sağlayan hipokampüs de dahil olmak üzere beynin birçok bölümünü harekete geçirir.
Uykuyu geliştirmek için bir araç olarak kullanılabilen yatıştırıcı ve rahatlatıcı müzik;
• Yavaş nefes almayı
• Kalp atışlarını düşürme
• Kan basıncını düşürme
• Sinir sistemini sakinleştirme
• Kas gerginliğini rahatlatma
• Stresi ve endişeyi azaltma
• Serotonin ve oksitosin dahil olmak üzere uyku dostu hormonların salgılama
• Kortizol gibi uykuyu olumsuz etkileyen hormonları azaltma gibi etkilerde bulunur.
Tüm bunlara ek olarak zihni ve bedeni canlandırır.
Enerji verici, sıradışı müzik;
• Kalp hızını yükseltme
• Fiziksel dayanıklılıklılığı artırmayı
• Koordinasyon, odaklanma ve dikkat ve yaratıcılıktan sorumlu beyin bölgelerini aktif hale getirmeyi
• Dopamin ve adrenalin de dahil olmak üzere hormonların salınımını tetikleyerek uyanıklığı artırmayı sağlar.
Uyurken Neden Müzik Dinlemelisiniz?
Uyurken bir çok etkisinden dolayı rahatlamak ve gevşemek için müzik dinleyebilirsiniz. Tüm bu sebepleri detaylarıyla beraber sizler için açıkladık.
Uyku Kalitesini Artırır
Kendinizi rahat ve mutlu hissettiren şarkıları seçtiğiniz sürece, hoş bir şarkıyla uykuya dalmak daha hızlı uykuya dalmanıza ve daha iyi dinlenmenize yardımcı olabilir. Müzik dinlemek gece rutininizin bir parçası haline gelirse, müziğin uyku üzerindeki olumlu etkileri çoğalabilir. Müzik sadece sizi sakinleştirmeye ve rahatlatmaya yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda yatmadan hemen önce müzik dinlemenin rutinleşmiş olması, vücudunuza dinlenme zamanının geldiğinin sinyalini de verir. Vücudunuzu yatma zamanının geldiği konusunda eğittiğiniz için kendinizi zahmetsizce uykuya dalarken bulabilirsiniz. Bu sayılan pek çok nedenden dolayı ve yapılan araştırmalara göre müzik dinlemek size kendinizi iyi hissettirdiği için uyku kalitenizi psikolojik açıdan olumlu yönde etkiler.
Gevşemenizi Sağlar
Seçtiğiniz müzikler 60 ile 80 BPM’lik bir noktadaysa, bu aralıktaki müzikler rahatlamamıza yardımcı olabilir. Bu, dinlenme halindeki kalp atış hızınıza en yakın olan ritimdir, bu nedenle biyolojik düzeyde yatıştırıcıdır.Uzanıp müzik dinlediğinizde, kalp atış hızınız sesin BPM’sini taklit eder. Uyuyan bir insanın kalbi genel olarak dakikada 60 kez atar ve aynı tempodaki müzik, kalbin bu oranı korumasını teşvik eder. Burada dikkat etmeniz gereken bir başka konu da, en sevdiğiniz şarkıları dinlemekten kaçınmaktır. Çünkü bu şarkıları dinlerken duygusal bir tepki verebilir ve uyuma sürecini olumsuz etkileyebilirsiniz. Nazik ve yatıştırıcı tempodaki müzikler, iyi bir gece uykusunu teşvik edebilir. Uyurken gevşemek ve kendinizi rahat hissetmek için müzik dinlemeyi tercih ediyorsanız kesinlikle hareketli ve size değişik duygular çağrıştıracak müziklerden uzak durmalısınız.
Uykuya Daha Hızlı Dalarsınız
Gün içinde yaşadığımız her şey, özellikle kötü olanlar, gün sonunda uykuya dalmanızı zorlaştırabilir. Böyle anlarda arka planda müzik çalması, aklınızı günlük dikkat dağıtıcı şeylerden uzaklaştırabilir ve beyninize odaklanacak başka bir şey verebilir. Bu yüzden özellikle stresli bir günün sonunda yatakta uzanırken müzik açmayı deneyin. Çok daha hızlı uykuya daldığınızı göreceksiniz. Yatakta dinlediğiniz müzik esnasında oraya odaklanacağınız ve gevşeyeceğiniz için uykuya dalma süreniz de otomatik olarak kısalacak ve kolaylaşacaktır.
Serotonin Seviyesini Artırır
Sevdiğiniz müzik, beyninizdeki mutlu ve iyi hissetme kimyasalı olan serotonin üretimini uyarır. Hemen hemen her yerde sevdiğiniz bir şarkı çıktığında kendinizi mutlu hissedersiniz. Bunun sebebi sevdiğiniz şarkıların serotonin hormonu salgılamanıza yardımcı olmalarıdır. Bu nedenle mutlu olmak istiyorsak, serotonin seviyemizi doğal olarak artırmak için elimizden geleni yapmamamız gerekir. Mutlu bir ruh halindeyken uykuya dalmak ve uykuda kalmak çok daha kolaydır. Bu yüzden en sevdiğiniz albümdeki müzikleri çalarak uykunuz üzerinde nasıl bir etkisi olduğunu deneyimleyebilirsiniz. Sonuç olarak, uzun bir gün geçirdiyseniz ve uyumakta zorlanıyorsanız, mutlu hissedeceğiniz müzikler açabilirsiniz. Seçtiğiniz bu müzikler muhtemelen rahatlamasına ve uykuya dalmanıza yardımcı olacaktır. En azından, sizi daha iyi bir ruh haline sokar.
Uykudan Önce Müzik Dinlerken Dikkat Etmeniz Gerekenler
Uyumadan önce uykuya dalışınızı kolaylaştırmak ve kaliteli bir uyku geçirmek için müzik dinlerken dikkat etmeniz gereken bazı önemli noktalar da vardır.
Yavaş Vuruşlu Müzikler Tercih Edin
Vücudunuz ve beyniniz, ritmi ve temposu da dahil olmak üzere müziğe oldukça duyarlıdır. Vücudunuzu rahatlama ve uyku moduna geçirmek için dakikada yaklaşık 60-80 ritme olan şarkıları kullanmanız tavsiye edilir. Kalp atış hızınız zamanla bu yavaş vuruşlara uyacak şekilde ayarlanır, solunumunuz yavaşlar ve sizin için uykuya geçiş dönemi başlamış olur.
Duygusal Anlamda Tetikleyici Müziklerden Kaçının
Uykudan hemen önce size duygusal anlamda bir travmanızı yada eski bir hatıranızı anımsatacak ve duygu durumunuzda değişikliğe sebep olabilecek şarkıları dinlememelisiniz. Bu şarkılar beyninizde farklı bölgeleri ve duygularınızı aktive edeceği için kolay bir uykuya dalış tecrübesi yaşamazsınız aksine kalitesiz ve verimsiz bir uyku geçirmiş olursunuz.
Sözsüz Müzikler Dinleyin
Yapılan araştırmalara ve uzman görüşlerine göre yatmadan önce bilinçatlımızın etkilenmemesi ve herhangi bir duygu yada durumun tetiklenmemesi için sözsüz, rahatlatıcı ve yavaş müzikler dinlenmelidir.
Tutarlı Olmaya Özen Gösterin
Araştırmalar, müziğin uyku ve rahatlama için yararlı etkilerinin zaman içinde daha güçlü olduğunu göstermektedir. Geceleri stresliyseniz yeni müzik rutininiz ilk birkaç gecede hemen fark yaratamayabilir. Birkaç hafta boyunca aynı müzikleri dinlemeye devam edin. Bir süre sonra müziğin yatıştırıcı etkisinin daha da güçlenmeye başladığını görebilirsiniz.
Kulaklıklarla Kesinlikle Uykuya Dalmayın
Uyku esnasında müzik dinlemek isteyebilirsiniz. Ancak, uyurken sizi rahatsız edebilecek ve kulak kanalınıza zarar verebilecek kulaklıkları veya kulak içi kulaklıkları kullanmamaya dikkat edin.
0 Yorum