15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://wellmatt.com/blog 300 true
Önceki Yazı
Lateks Yatak Mı? Visco Yatak Mı?
Sonraki Yazı
Yorgunlukla Başa Çıkma Yolları

Gebelikte Rahat Uyku İçin Tavsiyeler

İlk aylar istemediğiniz kadar uyku, son aylar uykusuzluk…

Gebelik boyunca uyku alışkanlığınızda belirgin değişiklikler olacak. Bunların bir kısmı gebeliğe uyum sağlamanıza yardımcı olurken bir bölümü de çektiğiniz sıkıntının artmasına neden olacak özelliktedir. Erken gebelikte progesteron hormonu düzeyindeki aşırı artış nedeniyle uyku ihtiyacında belirgin bir artış olur. Erken dönemde anne adayları bu durumu genellikle ‘Başımı yastıktan kaldıramıyorum’ şeklinde tanımlarlar. Bulantı ve kusmalar da uyku gereksinimini arttırır. Gündüz saatlerinde uyku gereksinimi hatta ‘dalıp gidivermek’ erken gebelikte anne adaylarının sık yaşadıkları bir durumdur.

Full Ortopedik Yatak Modellerimizi inceleyin. Tam Full Ortopedik Yatak Modelleri ve Fiyatları 

Buna karşın gece saatlerinde de sık idrara çıkma ihtiyacı nedeniyle uyku bölünmeleri olabilir. Fiziksel ve psikolojik değişiklikler de gece uykularının bölünmesinde rol oynar. Bu dönemde gece uykusuzluğu yaşıyorsanız gündüz uykularını mümkün olduğunca azaltmaya çalışın. Yatağınızda dinlenme, kitap okuma veya televizyon seyretme gibi alışkanlıklarınız varsa bunlardan vazgeçmeye çalışın. Gebelik haftası ilerledikçe mekanik zorluklara bağlı uyku problemleri ve uykusuzluk daha ön plana çıkar. Ancak psikolojik gerginlikler de etkisini sürdürür. Bu dönemde reflü de(mide yanması) gebeliğin ikinci üç ayından itibaren kaliteli bir uykuyu engellemeye başlayabilir. Son üç ayda özellikle de doğum yaklaştıkça uykusuzluk giderek en büyük sıkıntı haline dönüşebilir. Son aylarda mekanik zorluklar, mide yanması, sık idrar gereksinimi ve doğum konusundaki endişelerin hangisinin uykusuzluğunuzun en önemli nedeni olduğunu söyleyebilmek çok ta kolay değildir. Özellikle gebeliğin ikinci yarısında sol yan tarafınıza yatmaya özen gösterin. Bu pozisyon bebeğe giden kan akımının en fazla olduğu, dolayısıyla bebeğinizin en rahat ettiği pozisyondur. Sürekli sol yanınıza yatmaktan rahatsız oluyorsanız sağ tarafınıza da yatabilirsiniz. Ancak sırtüstü yatmaktan mümkün olduğunca kaçınmaya çalışın. Yan yatar durumdayken üstte kalan bacağınızı hafifçe karnınıza doğru çekin ve alttan bir yastıkla destekleyin. Aynı şekilde karın bölgesini de ufak bir yastıkla destekleyin. Yatağınızın uygun bir yatak olduğundan da emin olun. Ne çok sert ne de çok yumuşak yataklar düzenli bir uyku için uygun değildir.

Uykusuzluğunuzu da ayrı bir stres unsuru haline getirmeyin. Gebelik sırasında da öncekinden farklı da olsa yeni bir uyku düzeni geliştirmeye çalışın.

 Yazan: Oper. Doktor Lalehan KUTLAY

Paylaş:
Kategori:Genel
Önceki Yazı
Lateks Yatak Mı? Visco Yatak Mı?
Sonraki Yazı
Yorgunlukla Başa Çıkma Yolları

0 Yorum

Yorum Yaz