15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://wellmatt.com/blog 300 true
Önceki Yazı
Verimli Yöneticilik İçin Uyku Şart !
Sonraki Yazı
Ankilozan Spondilit Hastaları Hangi Yatağı Tercih Etmeli?

Dikkat! Yanlış Pozisyonda Uyuyor Olabilirsiniz.

Hiç boynunuz tutulmuş uyandınız mı? Birçok kişi için bu sorunun cevabı evet olacaktır. Soranlara ‘ters yattım sanırım’ diyen de çoktur. Nasıl bir pozisyonda uyuduğunuz üzerinde kontrolünüz olmayabilir, ama sabahları nasıl hissettiğinize yanlış uyku pozisyonunuzun etkisi vardır. Yanlış pozisyonda uyuduğunuzda vücudunuza beklenmedik şeyler olabilir.

Ortopedik Yatak Modellerimizi inceleyin. Full Ortopedik Yatak Modelleri ve Fiyatları 

Vücudunuz veya kaslarınız gece belli bir süre strese maruz kaldığında ve sabah uyandığınızda ağrı hissetmeniz kaçınılmaz olur. Bu durumun uzun sürmesi halinde doktorlara göre ağrılarınızın hızlı bir şekilde düğümlenmiş veya gerilmiş kaslara dönüşebileceği söyleniyor. Buna ek olarak bir de uykunuzu destekleyici kendinize özel ortopedik bir yatak, yastık ve aydınlatma vb yoksa zorlanma daha da artabilir.

Uyku pozisyonlarının vücudunuza etkisini 7 madde şeklinde toplamaya çalıştık;

  1. Kol veya elde uyuşma, karıncalanma

Uyuşma ve ya karıncalanma ile uyanıyorsanız vücudunuzun size sinyal veriyor demektir. Yüzüstü ve ya yan yatarken boynunuzda sinirlerin baskıya maruz kaldığını anlayabilirsiniz. Yan yatan kişiler yastıklarına dikkat etmeli. Doğru yastık seçimi ile bu problemi azaltabilirsiniz.

  1. Dirsek veya bilek sinirleriniz zarar görebilir

Uyuşma ve karıncalanma, dirseğin veya bileğinizin uzun süre bükülü kalmasından kaynaklanabilir. Bu durumda doktorunuza durumu anlatarak bileğinizin bükülmesini önleyici bir bileklik tavsiyesi isteyebilirsiniz.

  1. Rüyalarınız etkilenebilir

2012 yılında Dreaming dergininde yayınlanan bir araştırmada, yüzüstü yatan kişilerin daha olumlu ve cinsel içerikli rüyalar gördüğü belirtilmiştir. Hong Kong’da yapılan araştırma, %34’ü erkek, %66’sı kadın olan 670 üniversite öğrencisinin katılımıyla gerçekleşiyor. Katılımcılara cinsel içerikli rüyaları ne sıklıkta ve ne yoğunlukta gördükleri soruluyor. Ayrıca katılımcılardan uyku pozisyonlarıyla (yan, sırtüstü, yüzüstü) ilgili bilgi de vermeleri isteniyor. Katılımcıların %71’i uyurken hep aynı pozisyonda yattığını, gece boyunca bu pozisyonda pek değişiklik olmadığını belirtiyor. Bu kişilerden %72’si genelde yan olarak yattığını, %23’ü sırt üstü yattığını, %5’i ise yüzüstü yattığını belirtmiş. Yan ya da sırtüstü yatan bireylerin rüyalarında kayda değer bir fark görülmezken, yüzüstü yatan bireylerin cinsel içerikli rüyaları daha sık gördüğü rapor ediliyor. Bu araştırma sayesinde yatış pozisyonunun rüyayı etkilediği açıkça ortada.

  1. Kadınlarda bel ağrısı

Kadınlar, doğal olarak daha geniş bir leğen kemiğine sahiptir.  Yan yatan kişilerde bel omurgasının daha iyi desteklenmesi gerektiği belirtiliyor. Yatağınızı seçerken 7 bölgeyi destekleyecek bir yatak olması, kilo ve yatış pozisyonunun önemi buradan geliyor.

  1. Yerçekimi, dilinizin nefes yollarınızı kapatmasına neden olabilir

Sırtüstü yatmak omurganızın hizalanması için idealdir. Fakat bu pozisyonda yatarak , dilinizin yerçekimi etkisiyle çekileceği ve nefes yolunun daralmasına neden olabilir. Dar olan nefes yolu horlamanıza neden olacaktır. Bu yüzdendir ki horlayan kişilere yan yatması veya boynunu yüksekte tutması için uyku sırasında uyarı yapılır.

  1. İç organlara etkisi           

Yan yatmak boyun ağrınıza iyi gelse da farklı problemlere yol açabilir. Sağ tarafa yattığınızda mide yanmanız artabilir. Sağ tarafa yatılması durumunda, sağ burun deliği tıkanmakta, sol burun deliği açılmaktadır. Sol burundan yapılan nefes alma ile sağ beyin yarım küresinin aktivitesi artar. Sağ beyin yarım küresinin uyarılması, parasempatik sinir sistemimizin faaliyetlerini artırmasına, kalp hızımızın yavaşlamasına, tansiyonumuzun düşmesine ve mide-bağırsak faaliyetlerimizin yavaşlamasına neden olur. Dolayısıyla kalbimiz daha az yorulur, uykuya dalmamız daha kolaylaşır. Sol tarafa yattığınızda ise karaciğer, ciğerlerinizi ve midenizi zorlayabilir.  Kalbe giden kan dolaşımını iyileştirdiğinden hamilelik döneminde de tavsiye ediliyor. Vücudun sol tarafı, baskın lenfatik taraftır; sol yanınız üzerinde uyuduğunuzda, vücudunuzun toksinleri, lenf sıvılarını ve atıkları, göğüs kanalı ve lenf düğümleri aracılığıyla filtreleyebilmesi için daha fazla zamanı olur. yani vücudumuz zararlı maddelerden daha hızlı ve iyi bir şekilde arınır.

  1. Kronik ağrılar

Eğer sıkça horlayanlardansanız yüzüstü uyumak size göre olabilir. Ama sürekli bu şekilde uyumak bel ve boyun ağrılarını arttırabilir.  Bu durumda öncelikle yatağınızın yüzüstü uyumaya elverişli olmasına ve yüzüstü uyuyanlara özel yastık seçimine dikkat edin.

Kaliteli ve sağlıklı bir uyku, uzun süreli anıları kaydetmek, iyi bir ruh haline sahip olmak ve depresyon belirtilerini azaltmaya yardımcı olur. Yanlış pozisyonda uyumak sizde acı ve ağrıya neden oluyorsa uyku pozisyonunuzu zorlayarak değiştirmek yapılacak en iyi şey değildir. Alışmadığınız bir şekilde uyumak sadece hayal kırıklığına ve kalitesiz uykuya neden olur. Öncelikle yatağınızın uyku pozisyonunuza uygun olup olmadığı öğrenerek başlayın. WellMatt uyku danışmanlarımız size bu konuda yardımcı olacaktır.

Uyku danışmanları : 0850 532 66 07

Paylaş:
Kategori:Genel
Önceki Yazı
Verimli Yöneticilik İçin Uyku Şart !
Sonraki Yazı
Ankilozan Spondilit Hastaları Hangi Yatağı Tercih Etmeli?

0 Yorum

Yorum Yaz