15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://wellmatt.com/blog 300 true
Önceki Yazı
Ortopedik Yatak Özellikleri Nelerdir?
Sonraki Yazı
Ortopedik Yatak Fiyatları Nelerdir? Fiyatlar Neye Göre Değişir?

Yaylı Yatak Mı, Yaysız Yatak Mı Tercih Etmeli?

Yaylı Yatak Mı, Yaysız Yatak Mı Tercih Etmeli?

Günümüzde yatak sektöründeki gelişmelerle birlikte, yatak almak isteyenler artık önlerinde çok sayıda seçenek bulabilmektedir. İyi bir uyku deneyimi ve daha sağlıklı bir uyku arayışı, sektörün gelişimine katkı sağlamış ve daha konforlu yatakların üretimine yol açmıştır. Ancak; “yaylı yatak mı, sünger yatak mı?” Ya da “yaylı yatak mı yaysız yatak mı almalı?” gibi sorular hâlâ gündemini korumaktadır. Yaylı ve yaysız yatak arasındaki farkları ortaya koymak doğru bir kıyaslama yapmayı mümkün kılacaktır.

Ortopedik Yatak Modellerimizi inceleyin. Full Ortopedik Yatak Modelleri ve Fiyatları

Yaylı Yatak Nedir?

Yaylı yataklar, on dokuzuncu yüzyıl ortalarında çelik helezon yayın icat edilmesi ve yataklarda kullanılmaya başlanmasıyla ortaya çıkmıştır. Yaylı yatakların icadı, o zamanlar için bir devrim niteliği taşımaktaydı. Daha rahat, konforlu ve dayanıklı olması, yaylı yatakların hızla popüler hale gelmesini sağlamış ve yaylı yataklar kısa sürede birçok insan tarafından tercih edilen bir seçenek haline gelmiştir. Günümüzde de yaylı yataklar, diğer yatak türlerine göre en çok tercih edilen yatak modelleri arasında yer almaktadır.

Yaylı yataklar, yayların birbirlerine özel bir bağlantı ile bağlanmasından oluşmakta ve malzeme olarak yay ve sünger kullanılmaktadır. Yaylı yatakların kalitesi; bobin sayısı, bobin çapı, çelik telin kalınlığı, spin sayısı ve bobin yüksekliğine bağlı olarak değişkenlik gösterir. Yaylı yataklarda temelde 4 çeşit yay sistemi kullanılır. Bunlar; Bonel, Offset, Sürekli ve Paket yay sistemidir. Yaylı yataklar, sundukları destek ve konfor açısından farklılık gösteren birçok seçeneği içermektedir. Paket yaylı yataklar, her bir yay bobininin ayrı ayrı paketlenmesi sayesinde diğer yaylı yataklardan ayrılırlar. Hareket yalıtımı ve vücut desteği sağlama konusunda avantaj sağlarlar. Bununla birlikte, yapılan araştırmalar yaylı yatakların yay sisteminin ve kullanılan malzemelerin sağlık açısından bazı sorunlara yol açabileceğini göstermiştir.

Kaliteli bir uyku için dinlendirici, konforlu ve sağlıklı bir yatakta uyumak gerekmektedir. Yaylı yataklar vücuda fazla basınç uygulayarak ve manyetik etkiler göstererek vücudun elektriğe maruz kalmasına neden olabilir. Ayrıca, yaylı yataklarda deformasyon ve çökme gibi sorunlar yaysız yataklara göre daha sık görülür. Yaylı yataklar, maliyet açısından daha uygun bir seçenek sunmaları ve daha yaygın olarak tercih edilmelerine rağmen, konfor ve rahatlık açısından yaysız yataklarla karşılaştırıldığında bazı dezavantajlara sahiptir.

Yaylı Yatakların Dezavantajları Nelerdir?

• Paket yay sistemi dışındaki yaylı yataklar vücut ağırlığını dengeli bir şekilde dağıtamaz ve uyku esnasında vücut ağırlığının belirli bölgelerde toplanmasına neden olur. Bu durum, omuz, kalça veya sırt bölgesinin sürekli olarak çalışmasına ve vücudun yorgun düşmesine yol açar. Bu da ileride çeşitli sağlık sorunlarına ve özellikle kronik ağrılara neden olabilir.

• Özellikle paket yay sistemi dışındaki çift kişilik yaylı yataklar hareket dengeleyici yapıda olmadıkları için uyku esnasında eşlerden birinin hareket etmesi halinde yatakta dalgalanmaya sebep olur ve bu dalgalanma sonucunda çiftlerin uykuları bölünebilmektedir.

• Yaylı yataklar metal içeriğe sahiptir ve özellikle vücudun orta kısımlarını rezonans akımına maruz bırakabilir. Elektromanyetik alan oluşturan bu durum sağlık açısından elverişsiz olabilir. Vücudun, uyku esnasında elektriği atamamasına, aksine muhafaza etmesine sebebiyet verebilir.

• Doğal malzemeler içermeyen yaylı yataklar genellikle naylon kumaşlarla kaplanmaktadır. Naylon, özellikle hassas cilde sahip olanlar için zararlı bir malzemedir. Yaylı yatakların içerisinde bakteri, mantar, küf ve kötü koku gibi unsurlar oluşabilir.

Yaysız Yataklar

Yaysız yataklar, yaylı yataklarda olduğu gibi teknolojik gelişmelerin yatak sektörüne entegre edilmesiyle birlikte gelişim göstermiştir. Yaylı yataklara alternatif olarak daha konforlu ve sağlıklı yaysız yataklar üretilmeye başlanmıştır. Doğal kauçuktan üretilen ve mükemmel bir sönümleme ve esneme özelliği gösteren lateks 1931 yılında ilk kez yatak malzemesi olarak kullanılmıştır. 1970’lerde NASA tarafından icat edilen Hafızalı Sünger (Memory Foam) 1991 yılında ABD’de ilk kez yataklarda yer almaya başlamıştır.

Yaylı yataklardan çok daha konforlu bir uyku ortamı sunan yaysız yataklar, günümüzde kaliteli ve kesintisiz uyku arayanlar kadar sağlıklı bir uykuya kavuşmak isteyenler tarafından da tercih edilmektedir. Yaysız yataklar, yaylı yataklara göre hem daha sağlıklı hem de uzun ömürlüdür.

• Visco yataklar; yaysız yataklarda kullanılan en son teknoloji ürünlerden biri olan viscodan üretilen yataklardır. NASA tarafından geliştirilen bir teknoloji olan visco elastik malzeme, astronotların uzay yolcukları sırasında basınca karşı korunmalarını sağlamak amacıyla geliştirilmiştir. Isı ve basınç altında sıkışan ve daha sonra orijinal şekline dönebilen bu malzeme yataklarda da kullanılmıştır. Visco, vücudu saran ve vücut şeklini alan yapısı ile mükemmel destek sağlar. Akıllı hücreleri sayesinde uzun süreli kullanım imkânı vermektedir. Vücudu destekleyerek hareket kabiliyetini arttırırlar. Bu sayede daha rahat ve dinlendirici bir şekilde uyumak olanaklı hale gelmektedir. Visco yataklar çiftler için de son derece uygun yataklardır. Hareket yalıtımı sayesinde eşlerin birbirinden bağımsız hareket etmelerine olanak verir. Harekete bağlı olan yataktaki dalgalanmanın önüne geçer.

• Lateks yataklar, doğal hava kanallarına sahip özel yataklardır. Doğal kauçuktan üretilen lateks, esnek ve yumuşak bir malzemedir. Vücut ağırlığını dengeli bir şekilde dağıtarak fazla basınç oluşumunu engeller. Dayanıklılığı ve konforu ile yaysız yataklarda sıklıkla tercih edilen bir malzemedir. Ancak, lateks yatak seçimi yaparken dikkatli olunmalıdır. Sentetik lateksler, piyasa koşullarında maliyeti düşürmek amacıyla kullanıldığında zararlı olabilir. Bu nedenle, doğal lateks tercih edilmeli ve üretim sertifikaları kontrol edilmelidir.

• Doğal Yataklar; tamamen organik malzemelerle üretilen yataklardır. Sağlık ve konforu bir arada yaşamak isteyenler tarafından tercih edilir. Doğal yataklar içerikleri ile öne çıkar ve kullanılan malzemeler doğal bir klima görevi görür. Doğal lateks, at kılı, Hindistan cevizi lifi gibi tamamen organik malzemeler kullanılarak üretilirler. Bu malzemeler oldukça dayanıklı ve sağlıklı malzemelerdir. Doğal yataklar her türlü cilt sorununun önüne geçebildiği gibi mevsim koşullarından bağımsız olarak ideal uyku ısısının da oluşmasını sağlar. Eşsiz bir uyku deneyiminin yanı sıra sağlıklı uyku ortamı sunan bir yatak almak istiyorsanız doğal yatakları tercih edebilirsiniz.

• Yer Yatakları; Japon yer yatakları olarak da adlandırılır. Yere yakın yatmak ve otantik bir görünüm elde etmek isteyenler tarafından tercih edilmektedir. Tamamen ortopedik özellikler taşımaları ile son zamanların gözde modelleri arasında olan yer yatakları, doğal içerikleri kadar görünümleri ile de dikkat çekmektedir.

Sonuç olarak; yaylı yataklar bazı olumsuz durumlara sebebiyet verebilirken, yaysız yataklar ferah yapıları, üst düzey konfor sunmaları ve uzun ömürlü olmalarıyla öne çıkar. Farklı katmanların birleştirilmesiyle ideal uyku ortamını oluşturan yaysız yataklar, kaliteli bir uyku için gereken tüm özellikleri bir arada sunar. Eğer sağlığınızı, konforunuzu ve uzun vadede ekonomik çıkarlarınızı düşünüyorsanız yaysız yatak modellerini tercih edebilirsiniz.

WellMatt, hem paket yay sistemi kullanılan organik yatakları hem de üst düzey rahatlık sunan yaysız yatak modelleri ile konforlu bir şekilde uyumanızı sağlar. Kaliteli bir uyku için ihtiyacınız olan tüm özellikleri bir arada sunar. Yüksek kaliteli malzemelerden üretilen organik yataklarımız, doğal uyku ortamı ve vücudunuzun ihtiyaç duyduğu destek sağlayarak sağlıklı bir uyku deneyimi sunar. Yaysız yatak modellerimiz ise rahatlığı ile konforu maksimum seviyede tutar.

Paylaş:
Kategori:Genel
Önceki Yazı
Ortopedik Yatak Özellikleri Nelerdir?
Sonraki Yazı
Ortopedik Yatak Fiyatları Nelerdir? Fiyatlar Neye Göre Değişir?

0 Yorum

Yorum Yaz