15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://wellmatt.com/blog 300 true
Önceki Yazı
Visco Yatak Pedlerin Fiyatları
Sonraki Yazı
At Kılı Yatakların Özellikleri Neler?

 Yaylı Yatak Fiyatları Nelerdir? Fiyatlar Neye Göre Değişir?

https://wellmatt.com/yataklarGeniş kesimler tarafından kullanılan yaylı yataklar ekonomik oluşları ile öne çıkmaktadır. Her ne kadar sağlıklı bir uykuyu sağlayamıyor olsalar da standart yay yerine  paket yaylı sistemler gibi günümüzde yapılan gelişmeler sonucunda yaylı yataklar uyumak için daha konforlu hale getirilmiştir. Piyasada çok fazla bulunmalarından ötürü ise yaylı yatak fiyatları değişkenlik göstermektedir. Yaylı yataklar için fiyatların belirlenmesi için en önemli nokta kullanılan malzemedir.

Ortopedik Yatak Modellerimizi inceleyin. Full Ortopedik Yatak Modelleri ve Fiyatları 

Yaylı Yatak Nedir?

  1. yüzyıla kadar yatak konusunda büyük gelişmeler yaşanmamıştı. Geleneksel yöntemler ile hazırlanan şiltelerde uyuyan insanların rahatlığını ise 19. Yüzyılın sonlarında geliştirilen yay teknolojisi etkilemiştir. Yayların yataklarda kullanılması ile birlikte daha önce hiç görmedikleri bir konfor deneyimi yaşayan insanlar kısa süreler içerisinde yaylı yatakları tercih etmiş, yaylı yataklar da bu sayede dünya çapında büyük bir yaygınlık kazanmış, kullanımlarını ise günümüze kadar sürdürmüşlerdir.

Yatağın ana dolgu malzemesinin yani destekleyici olarak adlandırılan kısmı yay olan yataklara yaylı yatak denilmektedir. Önceki yatak yöntemlerine göre oldukça farklı ve pratik olan yaylı yataklar, çelik yay mekanizması ile çalışmaktadırlar. Genelde çelikten üretilen yaylar, karkas ismindeki bir yöntem ile yine çelik üst katmana dahil edilir. Bu çelik yapı ayrıca konfor sağlanması için sünger, elyaf gibi maddelerle de desteklenebilmektedir. Ayrıca çabuk deforme olmasını engellemek için de destek süngerleri kullanılabilmektedir. Dış kısmı ise genelde fermuar özelliği bulunmayan elyaflardan oluşmaktadır. Yaylı yataklar genelde sert olmaktadır ancak bu sertlikleri ortopedik özellikleri için değil, yatağın daha uzun ömürlü olması için tercih edilen yaylardan kaynaklanmaktadır. Ortopedik özellikler doğrudan yatağın sertliği ile ilgili değildir.

Zamanla bu sistemin sağlık açısından elverişsiz oldukları anlaşıldığı için yay kullanım imkânları dahilinde yeni uygulamalar yapılmıştır. Bu uygulamaların başında ise küçük paketler içerisinde yer alan paket yaylı yataklar gelmektedir.

Paket Yaylı Yatak Nedir?

Standart yaylı yatakların vermiş oldukları vücut desteği yetersiz kalınca, yay teknolojisinde gelişmeler yaşanmış ve vücuda daha iyi destek sağlanmaya çalışmak adına paket yaylı sistem geliştirilmiştir. Paket yaylı sistemler, her ne kadar yaysız yataklar kadar olmasalar da yine de standart yaylı yataklara göre vücuda daha iyi destek veren ve omurgayı destekleyen bir yapıya sahiptirler. Eski yay sistemlerinde aynı zamanda çelik yaylar kullanılması ile pek çok sorun oluşurken paket yaylı sistemin birbirinden bağımsız olarak çalışma prensibi sayesinde görece daha konforlu bir uyuma imkânı sağlanmaktadır. 

Paket yaylı yataklar sistemi için farklı çapta olan teller ayrı özel kumaş ile kaplanıp paket haline getirilmektedir. Başka bir deyişle standart yaylı yataklarda tüm yaylar birbiri ile bağlantılı ile paket yay sisteminde her paket bağımsız bir şekilde hareket etme özelliğine sahiptir. Birbirlerinden bağımsız hareket ettikleri için bu sayede yatağın dalgalanmasını ve özellikle çiftlerin hareketlerini hissetmemelerine neden olurlar. Standart yaylı yataklara göre iyi bir konfor sunmaktadırlar.

Paket Yaylı Yatak Nedir,Kimler Tercih Etmeli?” yazımızdan daha detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

Yaylı Yatakların Özellikleri Nelerdir?

Yataklar temel olarak yaylı ve yaysız yatak olarak iki ayrılırlar. Yaysız yataklar son zamanlarda gelişen teknolojiler kapsamında, özenli araştırmalar sonucunda insan sağlığı için en uygun malzemelerden yapılan yatakları ifade etmektedir. Genel olarak visco, lateks, organik, yer yatakları gibi modeller yaysız yatak olarak adlandırılmaktadır çünkü bu tür yatakların hepsinin kendisine özgü bir sistemi bulunmaktadır ve bu sistem ile birlikte sağlık açısından yararlıdır.

Yaylı yataklar ise yay sisteminden oluşan geleneksel yataklara denilmektedir. Yaylı yatakların özellikleri şu şekildedir;

  • Vücut için gereken eşit ağırlık dağılımını ve desteği sunmazlar. Yaylar, yapıları gereği sürekli basınç veren malzemeler oldukları için uyku esnasında sürekli vücuda baskı yapılmasına neden olurlar. Başka bir deyişle yayın ivme gösterdiği bölgeler uyku süresi boyunca baskıya maruz kalırlar ve bu durum çeşitli ağrılara yol açar. Aynı şekilde yaylı yataklar yapıları gereği ağırlığı eşit şekilde dağıtmadıkları için belirli bölgelerin daha fazla ağırlık almasına neden olurlar. Uyku esnasında dinlendirici bir şekilde uyumak için tüm vücut ağırlığının eşit şekilde yüzeye dağıtılması ve desteklenmesi gerekmektedir. Ancak yaylı yataklar yapıları bakımından böyle bir özellik taşımazlar ve özellikle omuz, bel ve kalça gibi bölgelerin vücut ağırlığını alarak uyku boyunca çalışmalarına neden olurlar. Uyku boyunca çalışan bu kısımlar ise kasların dinlenmesinin ve yenilenmesinin önüne geçtiği için uyku sonrasında yorgunluk ve ağrı belirtisi gösterirler. Özellikle uzun süreli böylesi durumlarda kronik ağrılar oluşabilmektedir. 
  • Yaylı yataklar yapıları gereği hareketi dengelemedikleri için sürekli dalgalanmaya neden olurlar. Yatakta hareket eden kişiler kadar bu durumdan çift olarak uyuyan kimseler de etkilenmektedir. Yaylı yataklarda sıklıkla uyanma sorunları oluşmaktadır.
  • Yaylı yataklar üzerlerindeki ağırlığı dengeleyen bir yapıya sahip değildirler. Başka bir deyişle ağırlık ne kadar artarsa yapılarında bozulmada da o derece artmaktadır. Bu yüzden yaylı yataklar kilolu kimseler için oldukça olumsuz özellikler taşımaktadırlar.
  • Yaylı yatakların yapıları gereği içlerinde bulunan boşluklar yüzünden küf, bakteri, mantar ve kötü koku oluşumları sık olarak yaşanmaktadır. Hava alan bir yapıda olmadıkları için kısa süreli kullanımlarda dahi bu tür durumlar yaşanabilmektedir.
  • Yaylı yataklar uzun süreli kullanıma olanak vermemektedirler. Göçme, sarkma ve deforme olma gibi durumlar sık olarak görülmektedir.

Yaylı Yatak Fiyatları Nedir?

Yaylı yatak fiyatları ise temel olarak aynı yapıda olmalarına karşılık kullanılan malzemeye ya da yönteme göre değişiklik göstermektedir. Standart yaylı yatakların fiyatları kullanılan destek süngerinin ve üzerine konulan malzemelerin kalitesi ile belirlenmektedir. Yayları üzerine malzemelerde önce sünger konulur. Bu noktada önemli bir nokta  fazla destek süngeri kullanılan yaylı yatakların piyasada ortopedik yatak olarak adlandırılmalarıdır. Halbuki ortopedik kavramı bel ve sırt ile ilgili olan anlamına gelir ve genel bir terimdir. Sağlıklı, destekleyici ve iyi bir şekilde uyumayı sağlayan tüm yataklar için kullanılan ortopedik kavramı genelde yaylı yataklar için kullanılmamalıdır çünkü yaylı yataklar kaliteli bir uyku için oldukça elverişsiz şartlara sahiptirler. En büyük avantajları ekonomik olmaları olmasına karşılık, kullanılan malzeme kalitesi açısından bu özelliklerini de kaybetmeye yakındırlar.

Yaylı yatak fiyatlarını belirleyen bir diğer önemli nokta ise kullanılan yay sistemidir. Eğer standart yay kullanılıyorsa yani birbirine bağlı yaylardan yatak oluşuyorsa bu durum biraz daha ekonomik yataklar üretmeyi sağlamaktadır. Fakat paket yaylı sistem kullanılıyorsa, fiyatlara bu durum etki etmektedir.

Yaylı yatakların çok fazla olumlu tarafları bulunmadıkları için günümüzde kullanım sayıları düşmektedir. Bu yüzden ekonomik gerekçeler ile yaylı yatak tercihinde bulunmak yerine sağlığınız ve kaliteli bir uyku isteğinizi ön planda tutarak yaysız yatak yada paket yaylı organik yatak modellerine göz atabilirsiniz. Yaysız yatak modelleri sayesinde yaylı yatakların veremeyecekleri konforu, rahatlığı ve sağlık şartlarını kolayca bulabilir, kesintisiz, sağlığınız için en uygun yataklarda uyuyabilirsiniz. Aynı zamanda yaylı yatakların fermuarı bulunmadığı için temizliğini yapması da son derece zor olmaktadır. Bu zorluk ile birlikte uzun vadede düşünüldüğünde çok masraflı olan yaylı yataklar, her geçen gün yerlerini yaysız yatak yada paket yaylı organik yatak modellerine bırakmaktadırlar. Kendiniz için en sağlıklı yatak modelini WellMatt uyku danışmanı ile yapacağınız görüşme sonucunda hızlı ve kolayca bulabilirsiniz.

Yaylı Yatak Mı Visco Yatak Mı?” yazımızdan daha ayrıntılı bilgiye ulaşabilirsiniz.

Paylaş:
Kategori:Genel
Önceki Yazı
Visco Yatak Pedlerin Fiyatları
Sonraki Yazı
At Kılı Yatakların Özellikleri Neler?

0 Yorum

Yorum Yaz