15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://wellmatt.com/blog 300 true
Önceki Yazı
Uzun Ömürlü Yatakların Sahip Olması Gereken Özellikler Nelerdir?
Sonraki Yazı
Kişiye Göre Doğru Yatak Sertliği Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?

Yatak Kaç Yılda Bir Değiştirilmeli? Yatak Ömrü Kaç Yıldır?

İyi bir uyku hem güne iyi başlamak hem de vücudun dinlenmesi, yenilenmesi için oldukça önemlidir. İnsan yaşamının üçte birini kapsayan sürenin uykuda geçtiği göz önünde bulunduğunda iyi bir uyku için en önemli etmen doğru yatak seçiminden kaynaklanmaktadır. Yanlış yatak tercihi ile uyku kaliteniz düşmekte ve aynı zamanda yatağınızın kullanım süresi de kısalmaktadır. Uyku ihtiyaçlarınızı karşılayacak doğru yatak tercihi yaparak kullanım açısından da uzun süreler elde edebilirsiniz. Ancak bu durum için yatağı değiştirme süresi hakkında bilgi sahibi olmanız gerekiyor.

Full Ortopedik Yatak Modellerimizi inceleyin. Tam Full Ortopedik Yatak Modelleri ve Fiyatları

Yatağın Ömrünü Belirleyen Etkenler Neler?

İyi bir yatak kaliteli bir uyku sunmasının yanında aynı zamanda uzun ömürlü kullanım da sunmaktadır. Vücudun uyku esnasında doğal pozisyonunu alması, kasların yenilenmesi, uykusunun yatağa bağlı olarak kesilmemesi gibi etmenler iyi bir şekilde uyumanız için oldukça önemlidir. Son yıllarda yatak teknolojisi de büyük bir gelişme gösterdiği için bu konuda doğru yatak tercihini kolaylıkla yapabilirsiniz.

Detaylı Bilgi İçin ”Yatak Ömrünü Etkileyen Faktörler Ve İdeal Yatak Kullanım Süresi.” Yazımızı da Mutlaka İnceleyin.

Ancak piyasa koşullarında bulunan pek çok yatak hem kullanım sırasında hem de ömür olarak yüksek standartlara sahip değildirler. Yaygın olarak kullanılan standart yaylı yataklar bu bakımdan oldukça kötü bir deneyim yaşanmasına neden olurlar. Çünkü yaylı yataklardaki yapısal özellikler kısa sürelerde rahat ettirseler bile uzun vadede hem sağlık sorunlarına hem de maddi kayıplara yol açmaktadırlar. Yaylı yataklarda yayların yapıları ve dizilişleri bakımından iyi bir şekilde uyumak pek olanaklı değildir. Yaylar sürekli vücuda baskı uygularlar ve bu durumda çeşitli kas ve eklem ağrılarına neden olurlar. Özellikle omurga kısmına yaptıkları baskı sonucunda pek çok kişi yaylı yataklarda uyumanın sonucu bakımından çeşitli rahatsızlıklar ile uğraşmaktadır.

Ağrıların yanında ise bonel yaylı yatakların kullanım ömürleri oldukça kısadır çünkü yapılarından kaynaklı olarak bonel yaylı yataklarda bir bölgeye ağırlık verildiğinde diğer bölgeler bu ağırlığı eşit şekilde karşılamadıklarından ötürü yatağın dengesi bozulur ve zamana bağlı olarak ağırlık alan kısım daha da içe çökmeye başlar. Yaylı yataklarda sık olarak görülen çökme durumları yayların yapılarından kaynaklanır.

Ayrıca geleneksel yaylı yataklar kapalı yapıda oldukları ve aralarında boşluklar bulunduğu için kir, bakteri, mantar gibi oluşumlar için de uygundurlar. Uyuma esnasında ölü deri gibi parçalar yatağın içinde hapsolmakta ve bu durum yatağın kötü kokmasına sebep olduğu gibi aynı zamanda da sağlık sorunları da yaratabilmektedir. Bu durumlardan hareketle yatağın ömrünü belirleyen noktalar şu şekilde sıralanabilir;

  • Uzun ömürlü bir yatak kullanmak istiyorsanız ilk olarak yapıldığı malzemenin büyük önemi bulunmaktadır. Eksik, yanlış ya da sentetik malzeme kullanımı yatağı çok daha kısa süreler kullanmanıza neden olur. Yatak tercihinde bulunurken üretici sertifikasına bakmak isteyebilir ve böylece yatağın hangi malzemelerden yapılmış olduğunu görebilirsiniz.
  • Kullanılan yüzey malzemesi yatağın aşınması ile ilgili doğrudan etkilidir. Yüzey malzemesi yani koruyucu kumaş düşük kaliteden yapıldığında çok kısa sürelerde yıpranır ve deforme olmaya başlar. Bu durum ise yatağınızın kötü görünmesine neden olduğu gibi aynı zamanda da çeşitli sağlık sorunlara yol açar.
  • Vücut ağırlığını eşit şekilde dağıtmayan yataklar, orta kısmının çökmesine ve yatağın işlevsiz bir hale gelmesine neden olurlar. Ortası çukur haline gelen yataklarda uyumak uyku konforunun oldukça kötü bir şekilde bozulmasına neden olur. Bu yüzden vücut ağırlığını eşit şekilde dağıtan yataklar yatağın ömrü ile ilgilidir.
  • Hava alan yapıda olmaları bir diğer yatağın ömrü ile ilgili noktadır. Hava alan yapıda olan yataklarda uyku için harika bir ısı değeri elde edildiği gibi kötü koku, bakteri, küf gibi olumsuz durumların da önüne geçilir. Yatağınızı uzun ömürlü kullanmak için hava alan yapıda olmasına dikkat etmelisiniz.
  • Kolay temizlenebilir olması daha uzun süreli bir yatağa sahip olmanız anlamına gelmektedir. Bu bakımdan kolay temizliğe imkân veren yataklar, kullanım ömrü üzerinde doğrudan etkilidirler.

Bu koşulların yanında ihtiyaçlarınıza doğru olarak cevap veren, kilo dengesi gibi durumlar da yatağın ömrü üzerinde etkilidir.

Uzun Ömürlü Yatakların Sahip Olması Gereken Özellikler Nelerdir?” Yazımızı da Mutlaka İnceleyin.

Yatağın Değişmesi Gerektiğini Nereden Anlarsınız?

Yatağınızı değiştirmek vaktinin geldiğini öncelikli olarak ne kadar süredir kullandığınıza bağlı olarak ölçebilirsiniz. Örneğin 10 yıla yakın bir süredir yatağınızı kullanıyorsanız yatağınızın sağladığı konforda bozulma ya da azalmalar görülebilmektedir.

Ancak daha kısa sürelerde ise farklı noktalara dikkat ederek yatak değiştirme süresini ölçme yapabilirsiniz. Öncelikli olarak her sabah, uyku sonrasında yorgun, uyumamış ya da çeşitli ağrılar ile uyanıyorsanız yatağınızı değiştirme zamanı gelmiştir. Yatağınızı ilk aldığınız zamanlarda belki rahat uyumanıza rağmen, artık aynı şekilde rahatlık vermiyorsa, deforme olmuş anlamına gelmektedir. Bu durumda genelde uykusuzluk gibi sorunlar ya da sağlıklı bir şekilde uyunmadığı durumlarda sorunun yataktan kaynaklandığı çok az akla gelmektedir fakat en büyük etmenlerin başında yatak gelmektedir.

Bunun yanında yatağınızda hareket imkânınız azalmış, hareket ettiğinizde dalgalanma oluyorsa, eş halinde yatanlar için eşlerden birisi sıklıkla uyanıyorsa, yatak sarkıyor ve fazla titreşime neden oluyorsa, kalıcı kötü kokular geliyorsa yatağınızı değiştirmenin zamanı gelmiştir. Yatağınızı değiştirmek için bu konuyu ihmal etmemelisiniz çünkü iyi ve kaliteli bir uyku istiyorsanız bunu sağlayacak olan en büyük aracın yatak olduğunu aklınıza tutmalısınız. Deforme olmuş, sarkmış, konfor sunmayan yataklar sağlık açısından kronik rahatsızlıklara sebep olabilecekleri gibi aynı zamanda da kesintisiz bir şekilde uyumanızın da önüne geçecektir.

Detaylı Bilgi İçin ”Yatağınızın Ömrünün Dolduğunu Nasıl Anlayabilirsiniz? 7 Püf Nokta.” Yazımızı Şimdi İnceleyin.

Ortalama Yatak Kullanım Süresi Nedir?

Ortalama yatak kullanım süresi en fazla 10 yıl olacak şekilde belirlenmiştir. Bu belirlemeler yatak konusunda yapılan araştırmalar ve yapısal özellikler temel alınarak saptanmıştır. Aslında 10 yıl boyunca ilk günkü performansı sağlayan bir yatak kullanıyorsanız oldukça şanslı sayabilirsiniz kendinizi çünkü genelde yataklar 10 yıldan daha kısa sürelerde yapısal özelliklerini yitirirler. Bu durumda ise yatak tercihi yaparken yüksek kalite malzemeden yapılmış ve son yatak teknolojilerini kullanan yatakları tercih etmek, en az 10 yıl boyunca konforlu bir uyku deneyimi yaşamanız anlamına gelecektir.

Bu bakımdan visco ve lateks yataklar dayanıklı yapıları sayesinde çok uzun süreli kullanıma imkân veren yataklar öne çıkmaktadırlar. Lateks, yapısı gereği bozulmayan ve sağlam yapısını koruyan, sert darbelere bile karşı koyan bir yapıdadır. Aynı zamanda hava kanalları sayesinde sürekli hava alarak yatağın içinde bakteri, mantar, küf gibi akarların da oluşmasını engellemektedir. Aynı şekilde visco yataklar da çok yüksek ağırlıklara bile dayanıklı oldukları ve hiçbir şekilde çökme, deforme olma gibi durumlar göstermedikleri için uzun süreli kullanım yatak isteyenlerin tercihlerinden olmaktadırlar. Bu yatakların yanında daha uzun süreli kullanım için ise Japon yer yataklarını ve doğal yatakları da tercih edebilirsiniz. Tamamen doğal içeriğe sahip olmaları bakımından bu yataklar, daha uzun süreler yatağınızdan ilk günkü rahatlığı bulmanızı olanaklı hale getirirler.

Visco Ve Lateks Yatak Arasındaki Farklar Nelerdir?” Yazımızı da Mutlaka İnceleyin.

Sıralanan şartlar bakımından uyku kalitenizi arttırmak ve iyi bir uykudan yararlanmak istiyorsanız yatağınızın kullanım süresine dikkat edebilirsiniz. Ayrıca yatağınıza düzenli olarak bakım yapmak, deforme olacağı şekilde de kullanmamak da yine yatağınızın kullanım süresini etkileyen başka bir özellik olarak karşımıza çıkmaktadır. WellMatt yatakları her koşulda en uzun süreli kullanımı elde etmenizi olanaklı hale getirirler.

Doğru Yatak Seçiminin İyi Bir Uyku Ve Yaşamınız İçin Önemi.” Yazımızı da Mutlaka İnceleyin.

Paylaş:
Kategori:Genel
Önceki Yazı
Uzun Ömürlü Yatakların Sahip Olması Gereken Özellikler Nelerdir?
Sonraki Yazı
Kişiye Göre Doğru Yatak Sertliği Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?

0 Yorum

Yorum Yaz