15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://wellmatt.com/blog 300 true
Önceki Yazı
Yatağınızın Ömrünün Dolduğunu Nasıl Anlayabilirsiniz? 7 Püf Nokta
Sonraki Yazı
Yatak Kaç Yılda Bir Değiştirilmeli? Yatak Ömrü Kaç Yıldır?

Uzun Ömürlü Yatakların Sahip Olması Gereken Özellikler Nelerdir?

İnsan ömrünün üçte biri uykuda geçtiği için kaliteli ve konforlu bir uyku deneyimi yaşamak için doğru yatak seçiminde bulunması oldukça önemlidir. Ancak uykunun hem fiziksel hem de zihinsel olarak insan sağlığı üzerine büyük etkisi olmasına rağmen yanlış yatak seçimi yüzünden dinlendirici ve konforlu bir uyku deneyimi yaşanamamaktadır. Böylesi durumlarda ise yatağın sunduğu performans düşmekte ve kullanım ömrü de azalmaktadır. Sağlıklı ve uzun süreli kullanım sağlayacak yatakları seçmek için ise yatağın ömrünü belirleyen etkenler göz önünde tutulmalıdır.

Full Ortopedik Yatak Modellerimizi inceleyin. Tam Full Ortopedik Yatak Modelleri ve Fiyatları

Yatağın Ömrünü Belirleyen Etkenler

Her yatağın kullanım süresi bulunmaktadır ancak düşük kalite ya da sentetik malzemeden üretilmiş yataklarda bu süre çok daha düşük olmaktadır. Normal kabul edilen yatak kullanım süresi ortalama olarak 10 -12 yıl arasındadır ve bu süre boyunca yatağınızın ilk günkü performansı göstermesi gerekmektedir. Ancak piyasa koşullarında pek çok yatak böylesi uzun süreli sayılacak bir kullanım süresine sahip değildir. Bu durumun önüne geçmek için ise uzun süreli kullanım imkânı veren yatakların özelliklerinin bilinmesi gerekmektedir. Aksi halde maddi açıdan zarar edeceğiniz gibi sağlığınız için de büyük rahatsızlıklara yol açabilirsiniz.

Yatağın ömrünü belirleyen noktalar olarak şunlar sayılabilir;

  • Kullanılan malzeme; bir yatağın kullanım süresini doğrudan oluşturan en büyük etmen yatağın yapımında kullanılmış olan malzemelerdir. Yatak malzemesi ne kadar kaliteli ve özenli işçilik sonucunda yapılırsa, o denli çok daha uzun süreli kullanıma neden olacaktır. Ancak ucuz yatak seçiminde çok görülen düşük kaliteye sahip yataklar, haliyle çok kısa süreler içerisinde deforme olmakta, kenarlardan sarkmakta ya da içe doğru çökmektedir. Bu durumlar tamamen yatakta kullanılan malzemelerden kaynaklı olduğu için yatağınızın yüksek kalite malzemelere; lateks, visco ya da benzeri malzemelerden yapıldığından emin olun. Unutulmaması gereken nokta, düşük kalite sunan yataklar piyasa koşullarında ucuz olmalarına rağmen kısa süreli kullanım verdikleri için daha sonra tekrar masrafa neden olacaktır.
  • Vücut ağırlığını dengelemesi; yatağın kullanım süresini yani konforunu belirleyen önemli noktalar arasında vücut ağırlığını doğru bir şekilde dengelemesi gelmektedir. Geleneksel yaylı yataklar, vücut ağırlığını eşit şekilde dengeleyemedikleri için belirli bölgeler üzerinde baskı oluşmasına yol açtıkları gibi aynı zamanda da yatağın sık kullanılan bölgesinin de içe doğru çökmesine neden olurlar. Yaylı yataklar yatağın formunu kaybetmesi, dengeli yapısından uzaklaşması bu durumun sonucudur. Aynı zamanda vücut ağırlığının dengelenmemesi yatağın yapısını bozduğu gibi eklem ve kas ağrıları başta olmak üzere pek çok rahatsızlığın da görülmesine neden olmaktadır. Yatağın ömrü üzerinde vücudun ağırlığını dengeli bir şekilde dağıtacak yatak seçimi bu bakımdan önemlidir.
  • Hareket yalıtımı; uzun ömürlü bir yatak her kullanımda hareketi yalıtım yaparak, özellikle çiftlerin birbirlerinden rahatsız olmadan uyumalarına yardımcı olur. Yaylı yataklar bu konuda oldukça zayıf olup tüm hareketlerin yatakta dalgalanmasına yol açmaya neden oldukları için yatağın daha kısa süreli kullanılmasına ve haliyle kısa süre içerisinde değiştirilmesi gerektiğine yol açmaktadırlar. Hareket yalıtımı yani dalgalanma yapmadan uyku pozisyonunuzu değiştirecek yatakları seçmeniz dinlendirici ve iyi bir şekilde uyumanız için oldukça büyük önem taşımaktadır.
  • Yatak sertliği; yatak sertliği de yatağın ömrünü belirleyen bir diğer önemli noktadır. Genelde yataklar 1 ile 10 arasında bir sertlik derecelendirmesine sahiptir. 1 en yumuşak olurken 10 en sert yatakları ifade etmek için kullanılır. Eğer kilonuz ile doğru orantılı bir yatak seçimi yapmazsanız bu durum yatağınızı daha kısa süreli kullanmanıza yol açacaktır. Kilolu kimseler için orta sert ya da sert yataklar ideal olurken, zayıf kimseler de yumuşak yatakları seçmelidirler. Sertlik hakkında doğru karar vererek yatak seçmek için WellMatt uyku danışmanından destek alabilirsiniz.
  • Hava alması; geleneksel yaylı yataklar gibi yataklar, hava dolaşımı sağlamadıkları için vücut ısısının yatakta toplanmasına ve böylece uyku sırasında aşırı terleme gibi durumlara yol açarlar. Bu durumun yanında hava almayan yataklar bakteri, küf, mantar, toz gibi akarları da yapılarında barındırdıkları için daha kısa sürede yatağı yenilemeyi gerektirirler.

Detaylı Bilgi İçin ”Yatak Ömrünü Etkileyen Faktörler Ve İdeal Yatak Kullanım Süresi.” Yazımızı Mutlaka İnceleyin.

Uzun Ömürlü Yatak Modelleri

Bu noktalar kapsamında uzun ömürlü yatak kullanmak için WellMatt yataklarını tercih edebilirsiniz. Sunulan yatak modelleri, özenli işçilik ve yüksek kalite malzemeleri ile birlikte çok uzun süreler kullanacağınız yatak modelleridir.

Visco Yataklar

Visco yataklar uzun ömürlü yatak kullanmak isteyenlere sağlam yapıları ile iyi bir alternatif olmaktadırlar. Visco yataklarda kullanılan visco elastik malzemesi dayanıklı yapısının yanında vücudu saran yapısı ve aynı zamanda vücut ağırlığını dengeleyen özelliği ile birlikte harika bir performans gösterirler. Kenar destekli yapıları ile birlikte daha da güçlü bir yapıya sahip olan visco yataklar, aynı zamanda WellMatt ürünlerinde ViscoJel kullanılması ile birlikte hava dolaşımına sahiptirler ve böylece terleme ya da benzeri durumlar olmadan kullanım imkânı verirler.

Hareketi başarılı şekilde izole eden yapıları ise visco yatakları bir başka tercih etme nedeni sağlarken, aynı zamanda çok yüksek ağırlıklara bile dayanıklı yapısı, formunu kaybetmeden çok uzun süreler kullanmanızı mümkün hale getiriyor. Aynı zamanda göçme, sarkma ya da çeşitli deforme olma durumlarına karşı da dayanıklı olan yataklar, böylece maddi açıdan da sizi koruyor.

Detaylı Bilgi İçin ”Visco Yatak Nedir? Visco Yatağı Kimler Tercih Etmeli?” Yazımızı Şimdi İnceleyin.

Lateks Yataklar

Kauçuk ağacının gövdesinden özel yöntemler ile elde edilen lateks sıvısından yapılan lateks yataklar güçlü özellikleri ile çok uzun süreli kullanımlar için ideal yataklardır. Lateks malzemesi vücut ağırlığını etkileyici şekilde yatağın geneline dağıtır ve aynı zamanda bir bölge üzerinde ağırlığın oluşmasının önüne geçtiğinden yatağın çökmesini engeller, kenar destekleri ile birlikte daha da güçlü yapıda olan lateks yataklar, bu bakımdan konforlu uyku isteyenler için ilk tercihlerden olmaktadır. Aynı zamanda çiftler için de dengeli bir destek sunarak, birbirlerinden uyku esnasında rahatsız olmalarının önüne geçen lateks yataklarda, malzemelerinin çok yüksek ağırlıklara bile dayanıklı olması harika bir konfor sunmalarını sağlayarak uzun süreler yatak değişimi yapmanızın önüne geçiyor.

Detaylı Bilgi İçin ”Lateks Yatakların Özellikleri Neler?” yazımızı Şimdi İnceleyin.

Doğal Yataklar ve Japon Yer Yatakları

Doğal yataklar, tamamen doğal malzemelerin; at kılı, Hindistan cevizi lifi, lateks, pamuk, yün gibi malzemelerin kullanılması ile yapılırlar ve çok yüksek baskılara bile rahatlıkla karşı koyarlar. At kılı ve Hindistan cevizi lifi yapıları gereği ağırlığa göre esneklik gösterirler ve yatağın formunun bozulmadan ağırlığı en iyi şekilde karşılarlar. Aynı zamanda doğal içerikleri sürekli yatağın hava almasını da sağladığı için yatak daimi olarak hava alan yapıdadır ve böylece çeşitli akarların oluşumu da engellenmektedir. Yüksek kaliteli yapıları, çok uzun süreli doğal yatakları herhangi bir sorun olmadan olanaklı hale getirirler.

Detaylı Bilgi İçin ”Organik Yatak Özellikleri Neler? Yatağı Organik Yapan Nedir?” Yazımızı Şimdi İnceleyin.

Doğal yataklar ile neredeyse aynı içeriği ve özelliklere sahip olan Japon yer yatakları ise malzeme kalitelerinin yanında yerde kullanımları ile de daha güçlü kenar desteklerine sahiptirler. Bu yataklar hem vücudunuzun daha iyi şekilde doğal pozisyonunu almasına yardımcı oldukları gibi ağırlığı muazzam şekilde dengelemeleri sayesinde de yapılarında herhangi bir bozulma, sarkma ya da göçme gibi durumlar yaratmamaktadırlar. Yapılarını her koşulda koruyan özellikleri gerek yüzeyleri gerekse iç malzemeleri bakımından yer yataklarını da uzun ömürlü yataklar arasında yer almalarını sağlmaktadır.

Japon Yer yatakları Hakkında Detaylı Bilgi İçin ”Japon Yer Yatağı Nedir? Nasıl Olmalı?” Yazımızı Şimdi İnceleyin.

Paylaş:
Kategori:Genel
Önceki Yazı
Yatağınızın Ömrünün Dolduğunu Nasıl Anlayabilirsiniz? 7 Püf Nokta
Sonraki Yazı
Yatak Kaç Yılda Bir Değiştirilmeli? Yatak Ömrü Kaç Yıldır?

0 Yorum

Yorum Yaz